Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ułamek sekundy zmienił całe moje życie? Czy odzyskam dawną radość życia?

"Nazywam się Kaja. Obecnie mam około 2 lat i jestem wyżłem weimarskim. Cóż mogę powiedzieć o sobie? Młoda, w kolorze srebra, ale strasznie nieszczęśliwa i cierpiąca. Miałam kiedyś pana, ale zostałam porzucona. Dlaczego? Sama nie wiem...może to instynkt łowiecki lub moje zachowanie?? Zostałam pozbawiona domu i porzucona. Błąkałam się kilka tygodni. W mojej wędrówce spotkał mnie tragiczny w skutkach wypadek. Nie miałam szans, aby odskoczyć na pobocze, w jednej chwili uderzyło we mnie rozpędzone auto. Kierowca odjechał z piskiem opon, przecież nie będzie się przejmował jakimś psem. Zostałam całkiem sama...Moje ciało przeszywał potworny ból, szybko opadłam z sił. Nie mogłam wstać ani się poruszyć, nawet oddech sprawiał mi ból. Miałam ogromne szczęście, gdy ktoś wrażliwy na krzywdę zwierząt dojrzał umierającego psa, ściągnął z drogi i napoił. Chciałam się już poddać, ale coś nakazywało mi walczyć. Swoimi dużymi, smutnymi oczami wpatrywałam się natarczywie w wybawcę i z wielkim trudem podniosłam głowę, która wydała mi się strasznie ciężka. Dalszego przebiegu zdarzeń prawie wcale nie pamiętam. Wiem, że w ostatniej chwili trafiłam do lecznicy. Mój stan był bardzo poważny. W uszach brzęczały mi słowa: strzaskana kość miednicy, uszkodzona przednia łapa, stłuczenia, skaleczenia, złamana, zmiażdżona, ze sterczącym kikutem i oderwanym ciałem tylna kończyna, obolała klatka piersiowa. :placz: Cały czas dostaję antybiotyki, kroplówki i leki przeciwbólowe. Ludzie starają się ograniczać mi ruch. Opiekunki czekają na dalszą decyzję, co do moich losów. Trzeba sprawdzić czy nie mam urazów narządów wewnętrznych i uszkodzenia kręgosłupa. Tylnej łapy w opłakanym stanie już nie da się uratować...Wszyscy mówią, że psy mogą świetnie radzić sobie o trzech łapach. Straciłam apetyt i motywację. Czuję jedynie ból i pustkę."
Kaja

Czego jej brak? Chęć walki suni gaśnie w oczach, a serce zapełnia wielka tęsknota i pustka...

Kaja przebywa obecnie w domu tymczasowym, wkrótce będzie miała amputowaną tylną nóżkę.:-( Prawdopodobnie nie ominie jej też zabieg związany z przednią łapką. Czekamy na wyniki badań. Mamy nadzieję, że stan suni się nie pogorszy.

Bardzo proszę wszystkich o pomoc - głównie niestety finansową. Koszty operacji, leków, karmy i weterynarza są w tym momencie bardzo wysokie i przekraczają możliwości domu tymczasowego. Potrzebujemy także ogłoszeń i podnoszenia wątku. Pilnie karmy Royal Canin Sensible.

Przednia łapa

Łokieć :shake:

WYDATKI

ketonal 2 opakowania 30,49 zł
bio-lapis 16,99 zł
obroża i smycz 24,60 zł
środek na pchły 13,80 zł
Royal Canin Sensible 4 kg 84, 90 zł
puszki mięsne 10 zł
badanie krwi 25 zł
kontrola u weterynarza 25 zł
Royal Canin Sensible 4 kg 84,90 zł
opatrunki 12,50 zł
usunięcie guza + amputacja łapy + leki 400 zł

Razem: 778,08 zł

Saldo: - 608 zł

Nr konta do wpłat

Dla: Blue_Lagoon, (Marta Chmielewska)
Nr rachunku: 48 1020 4115 0000 9003 3455 0788
Tytułem: Kaja
Bank: PKO BP

I to co było przed edycją Blue Lagoon:
U?amek sekundy zmieni? ca?e moje ?ycie? Czy odzyskam dawn? rado?? ?ycia?

"Nazywam si? Kaja. Obecnie mam oko?o 2 lat i jestem wy??em weimarskim. Có? mog? powiedzie? o sobie? M?oda, w kolorze srebra, ale strasznie nieszcz??liwa i cierpi?ca. Mia?am kiedy? pana, ale zosta?am porzucona. Dlaczego? Sama nie wiem...mo?e to instynkt ?owiecki lub moje zachowanie?? Zosta?am pozbawiona domu i porzucona. B??ka?am si? kilka tygodni. W mojej w?drówce spotka? mnie tragiczny w skutkach wypadek. Nie mia?am szans, aby odskoczy? na pobocze, w jednej chwili uderzy?o we mnie rozp?dzone auto. Kierowca odjecha? z piskiem opon, przecie? nie b?dzie si? przejmowa? jakim? psem. Zosta?am ca?kiem sama...Moje cia?o przeszywa? potworny ból, szybko opad?am z si?. Nie mog?am wsta? ani si? poruszy?, nawet oddech sprawia? mi ból. Mia?am ogromne szcz??cie, gdy kto? wra?liwy na krzywd? zwierz?t dojrza? umieraj?cego psa, ?ci?gn?? z drogi i napoi?. Chcia?am si? ju? podda?, ale co? nakazywa?o mi walczy?. Swoimi du?ymi, smutnymi oczami wpatrywa?am si? natarczywie w wybawc? i z wielkim trudem podnios?am g?ow?, która wyda?a mi si? strasznie ci??ka. Dalszego przebiegu zdarze? prawie wcale nie pami?tam. Wiem, ?e w ostatniej chwili trafi?am do lecznicy. Mój stan by? bardzo powa?ny. W uszach brz?cza?y mi s?owa: strzaskana ko?? miednicy, uszkodzona przednia ?apa, st?uczenia, skaleczenia, z?amana, zmia?d?ona, ze stercz?cym kikutem i oderwanym cia?em tylna ko?czyna, obola?a klatka piersiowa. :placz: Ca?y czas dostaj? antybiotyki, kroplówki i leki przeciwbólowe. Ludzie staraj? si? ogranicza? mi ruch. Opiekunki czekaj? na dalsz? decyzj?, co do moich losów. Trzeba sprawdzi? czy nie mam urazów narz?dów wewn?trznych i uszkodzenia kr?gos?upa. Tylnej ?apy w op?akanym stanie ju? nie da si? uratowa?...Wszyscy mówi?, ?e psy mog? ?wietnie radzi? sobie o trzech ?apach. Straci?am apetyt i motywacj?. Czuj? jedynie ból i pustk?."
Kaja

Czego jej brak? Ch?? walki suni ga?nie w oczach, a serce zape?nia wielka t?sknota i pustka...

Kaja przebywa obecnie w domu tymczasowym, wkrótce b?dzie mia?a amputowan? tyln? nó?k?.:-( Prawdopodobnie nie ominie jej te? zabieg zwi?zany z przedni? ?apk?. Czekamy na wyniki bada?. Mamy nadziej?, ?e stan suni si? nie pogorszy.

Bardzo prosz? wszystkich o pomoc - g?ównie niestety finansow?. Koszty operacji, leków, karmy i weterynarza s? w tym momencie bardzo wysokie i przekraczaj? mo?liwo?ci domu tymczasowego. Potrzebujemy tak?e og?osze? i podnoszenia w?tku. Pilnie karmy Royal Canin Sensible.
-

Uwaga zdj?cia mog? by? drastyczne!

[SIZE=2]Zmasakrowana tylna ?apa :-(:-(

-
[SIZE=2]Ból i strach

-
[SIZE=2]Rana na p?cinie

+

-

+

Przednia ?apa

-

+

?okie? :shake:
-

+

-

+

-

+

WYDATKI

ketonal 2 opakowania 30,49 z?
bio-lapis 16,99 z?
obro?a i smycz 24,60 z?
?rodek na pch?y 13,80 z?
Royal Canin Sensible 4 kg 84, 90 z?
puszki mi?sne 10 z?
badanie krwi 25 z?
kontrola u weterynarza 25 z?
Royal Canin Sensible 4 kg 84,90 z?
opatrunki 12,50 z?
usuni?cie guza + amputacja ?apy + leki 400 z?

Razem: 778,08 z?

- Przychody: 170 z?

Saldo: - 608 z?

Nr konta do wp?at

Dla: Blue_Lagoon, (Marta Chmielewska)
Nr rachunku: 48 1020 4115 0000 9003 3455 0788
Tytu?em: Kaja
Bank: PKO BP

-

Prosz? bardzo o dopisek, poniewa? potem trudno si? rozlicza?.
Wp?aty:
p.Justyna ze ?wi?toch?owic 20 z?

p. Joanna z Andrychowa 150 z?

• Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najnowsze wiadomości. Kaja ma strzaskane kości i zmiażdżone mięśnie w kikucie, który pozostał. Lewa tylna noga ma wystające kości i żywą tkankę, brakuje skóry, połowa łapy jest oderwana. Na tylnej prawej widoczne są skaleczenia. Na przedniej łapce na łokciu powstała wielka narośl, która najprawdopodobniej będzie musiała być usunięta operacyjnie. Na pęcinie także są rany, które zostały już odkażone i zdezynfekowane. :-(:-( Sunia dostaje przeciwbólowo ketonal oraz probiotyk Bio-Lapis na osłonę żołądka i jelit. Do wyboru jest albo amputacja albo eutanazja.:placz: Popołudniu ma być przeprowadzony zabieg usunięcia kikuta. Kaja jest w złym stanie fizycznym - zarobaczywiona, odwodniona. Ma problemy z trawieniem, nie toleruje wszystkich pokarmów, traci na wadze. Weterynarz zalecił nam Royal Canin Sensible.

Posted

A ja nie, o ile nie okaże się że ma np. obrażenia wewnętrzne... Łapa rzeczywiscie nadaje się do amputacji, a po takim wypadku trudno się spodziewać że pies będzie w świetnej kondycji psychicznej ale reszta obrażeń mam wrażenie jest raczej powierzchowna (może poza tą naroślą- co to jest- krwiak? jakaś zadawniona rzecz?)... mysląc w ten sposób powinnismy usypiać wszystkie psy np. ze złamana łapą bo zrastanie kości i rehabilitacja sa cierpieniem. A że wygląda makabrycznie, to nie wszystko, czasem gorzej bolą rzeczy mniej "efektowne" (mówi ta, co ją pare razy do kupy z kawałków składali...;)).

Wet ma pomysł z czym jest związane to złe tolerowanie pokarmu? Moze lepszy byłby Intestinal?

Posted

Jeśli nie jest uszkodzony kręgosłup to ja też dałabym jej szanse
U mnie w podpisie jest Gusti który ma trzy łapy i radzi sobie świetnie i Ciapulka która też jest po poważnym wypadku (miała połamany cały tył) i po 3 miesiącach nie ukrywam ciężkiej i drogiej rehabilitacji radzi już sobie super.

Posted

Czy coś wiadomo o suni??

Została też jej historia opisana na wyzlyteam ze skierowaniem na tanitkę (mam nadzieję, że się nie gniewasz ;) ) ale byłoby dobrze gdyby osoba bezpośrednio się nią zajmująca odezwała się na team'ie ;)

w każdym bądź razie wszelkie nowe wiadomości o niej będa też trafiały na team.

Trzymam za nią kciuki

Posted

podrzucona znowu

Czekam na wiadomości o niej. A czywiadomo może czy posiada tatuaż albo chip?? Może udałoby sie znaleźć dzięki temu osobę odpowiedzialną za jej los...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...