Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aga3006']Orientuje się ktoś czym to jest malowane? Bo chyba nie zwykłymi mazakami? Co prawda mazakami to ja nawet w przedszkolu niewiele malowałam i od tamtego czasu nie trzymałam żadnego w ręku, ale z tego co pamiętam to takie płynne przejścia między kolorami można było uzyskać tylko mając dużo pośrednich kolorów, a ten gość maluje tylko jednym.
[video=youtube;i265Jqplolc]http://www.youtube.com/watch?v=i265Jqplolc&feature=related[/video]

To są mazaki, ale nie takie zwykłe zupełnie. Mają dwie końcówki, w tym jedną pędzelkową, co pozwala na uzyskiwanie takich "miękkich" efektów ;)
Są dostępne praktycznie w każdym sklepie plastycznym ->
http://www.szal-art.pl/flamastry-art-graphic-twin-kuretake_495_1098/

Posted

Falkaa, patrząc od lewej aż do oka jest ok, dalsza część łebka jest za mocno zadarta do góry, ale i tak bardzo mi się podoba. Świetnie narysowane chrapki i oko, grzywa też bardzo ładna. Muszę przyznać, że trudne ułożenie łba wybrałaś i mimo drobnego błędu całkiem dobrze sobie poradziłaś. :)
Betty, kojarzy mi się Twój rysunek z pewnym Hektorkiem, który usilnie próbował atakować wszystko i zginął z ręki kota. I zgodzę się z Falką, nos to cudo, zresztą jak cały rysunek. ;)

Posted

wystarczy ze wyschną i nic ich nie ruszy - spróbuj sobie gdzieś na szmatce to zobaczysz . Ja się o tym przekonalam przypadkowo kiedy malujac obraz pobrudzilam sobie dżinsy - piore je teraz setki razy ale plama nie zeszła . Inne moje koszulki tez nosze , piore i nic sie nie dzieje .

Posted

rodzice napisał(a):
wystarczy ze wyschną i nic ich nie ruszy - spróbuj sobie gdzieś na szmatce to zobaczysz . Ja się o tym przekonalam przypadkowo kiedy malujac obraz pobrudzilam sobie dżinsy - piore je teraz setki razy ale plama nie zeszła . Inne moje koszulki tez nosze , piore i nic sie nie dzieje .

Właśnie, ja bardzo często chodzę popaprana akrylami, bo co najmniej raz w tygodniu mam zajęcia z malarstwa, ale do tej pory wszystko się spierało i wcale mnie to nie dziwiło jakoś szczególnie :eviltong:
Dlatego jestem w szoku, że się trzyma na koszulkach :D

Posted

rodzice napisał(a):
A spierasz je od razu po pobrudzeniu ?

Różnie...ale z jedna plamką chodziłam dobre 3 tygodnie przez sesję, a i tak się sprała bez problemu :D

Posted

Sasni napisał(a):
makota, a jakiej firmy masz te farby?

bo ja sobie popaprałam jeansy i za nic to się nie chce sprać... :shake:

A różnie, ale zazwyczaj Maimeri, albo Amsterdamy :)

Z jeansów też mi się nie sprały farby, ale za to z nich się wykruszyły po pewnym czasie...z całej reszty się spiera, jak nie po pierwszym praniu, to po drugim :evil_lol:

Może wpływa na to po prostu dużo czynników? Na pewno nie bez znaczenia jest materiał, czas po jakim się pierze, a może i temperatura prania?

No i w sumie po dłuższej analizie doszłam do wniosku, że może mi się spiera bez problemu, bo ja mam plamki mniejsze niż centymetr kwadratowy...także taka powierzchnia widocznie po bez problemu się "wykrusza", a może większej faktycznie by nie ruszyło?
Musze spróbować :diabloti:

Posted

rodzice napisał(a):
a sobie malowałam torbę za zakupy co rusz piorę i tłamszę ja nieziemsko bo zwinięta noszę w torebce - i nic się nie dzieje

To ciekawe, ja nigdy nie wpadłam na to, żeby akrylami po materiałach malować, ale najwidoczniej czas najwyższy spróbować :evil_lol:
A nawet jak masz grubą warstwę farby, to się nie wykrusza?

Posted

rodzice napisał(a):
jak gruba warstwa to moze popękać , no i ja zawsze po wyschnięciu prasuję przez szmatkę - moze to też utrwala farbę

No to właśnie rozwiązała się zagadka... :D

Jako, że ja sobie specjalnie po ubraniach nie maluję, to zawsze mam grubą warstwę tej plamy, wręcz wypukłą... bo zwykle po prostu przez przypadek wkładam rękaw w paletę, albo mi pędzel pełen farby na spodnie spada :evil_lol:
To by wyjaśniało, dlaczego moje się spiera - po prostu pęka i się wykrusza :D