Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='JOMA']Ola_la - chyba chciałaś napisać: "dzięki, że się w końcu ujawniłaś podglądaczu - nieodzywaczu" :diabloti:

o ti dziobelku rogaty :evil_lol: cemu sie nie odwywal dziobol? :lol:

Moze bedzie nas teraz coraz wiecej na watku AMIdziaka :-D

a tak swoja droga nasza AMidka jest niezwykla i nosi adekwatne do tej niezwyklosci imie zaczerpniete z buddyzmu:

"Doktryna amidaizmu zakładała zawierzenie buddzie Amidzie, a dokładniej wyrecytowanie „Namo Amida Butsu” celem dostania się (po śmierci) do Czystej Krainy. Wiara w Amide oparta była m.in. na sutrze mówiącej o tym, że jeśli Amida zostanie buddą, to wprowadzi do Czystej Krainy wszystkie istoty które przywołają jego imię. A, że Amida został buddą, to wnioskowano, że wystarczy wypowiedzieć „Namo Amida Butsu” aby trafić do Czystej Krainy, która była (jest) miejscem służącym osiągnięciu oświecenia. Tak więc nie ma w sobie elementów ani piekła ani raju, ci którzy trafią do Czystej Krainy po prostu osiągną oświecenie i wyzwolą się z kręgu życia i śmierci. Poza tym budda Amida obiecał wyzwolenie wszystkich istnień, więc z naszego punktu widzenia amidaizm zakłada „zbawienie” wszystkich jednostek (także tych które nie wierzą w buddę Amidę).

Samo „Namo Amida Butsu” oznacza „Zawierzam buddzie Amidzie”. "

:diabloti:

• Replies 656
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dzisiaj Amida została wykąpana. Nawet źle nie szło - nie podobało się jej, ale też się specjalnie nie wyrywała.
Wczoraj parę godzin posiedziała grzecznie kilka godzin w ciągu dnia w kojcu. Wychodząc zostawiłam jej miskę z jedzeniem, a jak wróciłam to miski nie było. Została zakopana tak idealnie, że widać było tylko kopczyk. Nie wiem, czy jakiś strajk to był czy co??
Nie udawała nam się nauka imienia, więc wczoraj usiedliśmy z Mężem po obu stronach amidy i zaczęliśmy wołać różne psie imiona. Na Nuka (i inne z końcówką "uka") reagowała od razu. Nuka jest imieniem niedźwiadki z bajki mojego dzieciństwa "Mali mieszkańcy wielkich gór". Nie brzmi to tak ciekawie jak Amida, ale lepiej się woła.
Oprócz tego Amida/Nuka podnosi łapkę jak się zbliży rękę poniżej pyska i chce spać na jakimś podwyższeniu (na wspomnianym przez Olę krzesełku udało jej się ułożyć do spania). I dlatego też przypuszczam, że psiakowi przypominają się czasy przed schroniskiem. Jak wyschnie po kąpieli to sprawdzimy jakieś komendy w terenie.
Ale co myślicie o zmianie imienia? Jestem pewna niemal na 100%, że jakoś podobnie się kiedyś nazywała.

Dzisiaj spróbuję zrobić jakieś ładne zdjęcie portretowe.

Posted

Tiranko dzieki Ci za takie milutkie wiesci:loveu:

Mysle ,ze fajnie jesli AMida reaguje na jakies imie.Nuka brzmi calkiem ladnie:-D
moze nazywala sie podobnie?:-D

Została zakopana tak idealnie, że widać było tylko kopczyk. Nie wiem, czy jakiś strajk to był czy co??

:roflt::roflt::roflt::roflt::roflt::roflt:hehehe.Ta to ma pomysly.Chyba nie lubi sie nudzic:evil_lol:
z reszta w nowym tekscie do ogloszen napisalam,z ejest pomyslowa .hehe

Posted

Imię jest dla psa.
Więc jeśli reaguje na Nuka, to chyba fajnie, żeby tak się nazywała.

Z tym zakopywaniem i spaniem na krześle - tak jak Tirana myślę, że przypominają jej się czasy sprzed schroniska..
Może miała kiedyś kochającego Pana nawet?
Tego się już nie dowiemy.

Posted

Jeśli reaguje na Nuka to niech tak się nazywa :lol:

Zakopała miskę, przypomina mi to zachowanie Dagusi, która jest w hotelu u ZuziM. Może psy schroniskowe mają jakieś takie nawyki po wyjściu ze schronu? może czymś to jest spowodowane?

Posted

Zatem zostaje Nuka. Wydaje mnie się, że odkąd tak na nią wołamy jest bardziej kontaktowa. Nawet teraz chętniej zgłasza się po pieszczoty i słucha poleceń - "chodź" czy "idź stąd".
Jeśli chodzi o "brojenie" to dzisiaj: położyła się do łóżka, schowała miskę pod budę i ukradła kawałek margaryny z blatu. W misce było jeszcze trochę jedzenia, więc jutro dostanie mniej. To może być rzeczywiście odruch schroniskowy jak pisze __Lara i jest to zostawianie "na później"?
Dzisiaj widziałam 20-minutową zabawę Nuki z Rudim. Widziałam już wcześniej, że się sobą zajmują, ale dzisiaj po raz pierwszy tak intensywnie.

Podsumowując:
Nuka jest wesołym i lubiącym zabawy i pieszczoty. Nie wykazuje agresji w stosunku do ludzi, a do zwierzęcia tylko sprowokowana. Bez problemów funkcjonuje w warunkach domowych - nie brudzi i nie niszczy. Potrafi przez kilka godzin przebywać sama i nie hałasuje w tym czasie (dotąd tylko próby w kojcu).

Załączam krótki filmik z zabawy Nuki (niestety tylko komórka mogłam zrobić).

http://www.youtube.com/watch?v=9wjNraYfTyA

Posted

Uwielbiam Nukowe/AMidowe relacje:loveu:

a z Rudim wymiataja widze(hihi a tytul filmiku bomba:) )
CZyli z tego co piszesz Nuka/AMidajest bardzo "poukladanym "psiakiem o niezwichrowanej psychice;)

super:)
a z ta margaryna to nie wiem o co jej chodzilo:evil_lol:Moze chciala ciasto wam w podziece upiec?;)

Posted

ano cisza:)) moze przed burza.ale taka pozytywna.
dzwonila wczoraj fajna pani z Poznania ale dzis nie dzwonila juz/jeszczei kontakt sie urwal.tzn mamnumer ale nie chce wciskac psa na sile.Musi byc w pelni chciana i kochana i oczekiwana;)

Posted

Ola la napisał(a):
ano cisza:)) moze przed burza.ale taka pozytywna.
dzwonila wczoraj fajna pani z Poznania ale dzis nie dzwonila juz/jeszczei kontakt sie urwal.tzn mamnumer ale nie chce wciskac psa na sile.Musi byc w pelni chciana i kochana i oczekiwana;)

Masz rację Olu!

Posted

;)
ano.Szkoda,ze ludzie chca koniecznie jakos wyrozniajace sie uroda psy.Niestety..
Ciezko moze byc z tym domkiem.Kurcze mam tez na oku pania z Gdyni dla ktorej wyglad nie gra roli z tym ze ona chce psiaka ze swoich okolic ale przesle amidke ;)

Posted

Tydzień po przeprowadzce i już wzbudza zainteresowanie.
Nie odzywałam się ostatnio, bo w sumie nic nowego się nie Nuka nie wyprawia. Pilnuję jej złodziejskich zapędów (z tamtej margaryny to ja piekłam i w sumie to okazało się, że bez niej ciasto też wychodzi - więc wyszło na dobre). Pilnuję psich relacji współlokatorskich - idzie coraz lepiej, choć i ja już nadziałam się na kieł (przypadkiem).
Już wiem, że Nuka nie wykaże agresji w stosunku do człowieka, bo została przypadkowo podczas spania nadepnięta i tylko mruknęła.
Zdjęcia chciałam w plenerze w ciągu dnia zrobić, ale okazało się, że "kupa sprzętu - zero talentu" i musiałam dzisiaj skorzystać z fachowej pomocy.
Jutro jak w ciągu dnia zrobię.
Muszę pomyśleć o sterylizacji. Czy nie wiecie, gdzie szukać informacji o "akcjach" tańszej sterylizacji w rejonie? Szukam po internecie i nic nie widzę.
W poniedziałek zadzwonię do miejscowego weterynarza i się spytam u niego (może mniejsze miasto to taniej?)

Posted

Teraz jeszcze doczytałam dalszy Twój post Olu.
Nuka wypada lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciach, szczególnie jak się ją obseruje w ruchu, bo ma ciekawą sylwetkę, która nie wiem czemu kojarzy mi się z dobermanem lub koniem.

Posted

Tiranko dzieki ci za realacje!mysle ze oczywiscie przelejemy ci ta kwaote z bazarku skromna:oops:30 zl?
i moze cos uda sie jeszcze skombinowac?maciaszku jak myslisz?
szkoda ze jej kupon na bezplatna sterylizacje obowiazuje tylko w Brynowie nio:(

obiecuje odnowic bazarek i dodac nowe rzeczy na niego.

a z ta margaryna to znowu sie usmialam:evil_lol:to ci pani kuchni z Nuki!:)moze z poprzedniego wcielenia wie ze ciasto wyjdzie lepsze bez margaryny?:evil_lol:

Posted

Na ostatnich zdjęciach jest Nuka ze swoim wrogiem - Sabą i przyjacielem Rudim.
W tych krzakach to czegoś intensywnie szukała (pewnie kota, którego tam już dawno nie było).
Lubi biegać za zabawką, tylko jej nie oddaje, a zaczyna sobie gryźć.

Co do tych pieniędzy na sterylizację to się na razie wstrzymaj. Dowiem się ile to u nas wyniesie. Napiszę jeszcze do kogoś z Forum z tych okolic gdzie oni psy zanoszą.

Co do zapędów "kuchenny" Nuki to mam nadzieję, że na tym poprzestanie, bo nie chciałabym się dowiedzieć, że schaboszczak nie jest potrzebny do obiadu.

Posted

Akcje tańszych sterylek są w marcu, teraz weci biorą za te zabiegi "normalnie", choć może znajdzie się taki, który się zlituje i obniży co nieco kwotę. Miejmy nadzieję :).

Ola_la, musisz ściągnąć trochę ludzi na wątek. Najlepiej porozsyłaj PW. Może ktoś wpłaci jakiś grosz, może ktoś zrobi bazarek. A z konta katowickiego do sterylki możemy oczywiście cosik dołożyć.

Posted

Piękna Nuka!:loveu::loveu::loveu:
Do twarzy jej w żółtym..:cool3:
Towarzystwo też ma doborowe!
Rudi, to ten większy?
A Saba, podobna do Rudiego, tylko mniejsza?:roll:

Odżyła u Was Nuka, Tiranko!!
Aż sie wierzyć nie chce, że to ten sam pies!:loveu:

Posted

TIRANKO to jest ten sam pies?:-o

normalnie nie wierze.Jak aportuje:evil_lol:
a jej wrog jakis przestraszony?:cool3:czyzby naszej Nuki sie bal?:evil_lol:

Jasne jutro zaraz z rana napisze do jakiejs ciotki z Poznania i spytam o tnaie steryklki w miescie;)
narazie padam na twarz:shake:
dzis wiezlismy zz Zamoscia mega smutnego collaka do Jaworzna:multi: po tylu godiznach jazdy najchetniej postalabym sobie przy laptopie:evil_lol: