Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jasza napisał(a):
A czemu będzie żałować, że weszła do łazienki?:crazyeye:

Kąpiel będzie.:eviltong:

I jeszcze będzie trzeba dopracować chodzenie na smyczy, bo trochę ciągnie w różne strony, ale to pewnie przez mnogość nowych zapachów.

• Replies 656
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ahoj ciotki!;)
AMidka juz bezpieczna:loveu::loveu:Tirana jest naprawde wspaniala i ciepla osobą:)
Za chwilke skocze do sklepiku po doladowanie i zadzwonie jak im minal dzisiejszy dzien;)

NAsz AMidziak jest super slodkim i caluśnym psiakiem!i niesmaowicie ciekawskim;)
Uwielbia jezdzic samochodem(odnosilam nawet wrazenie,ze chciala siasc za kierownica i jechac :razz: )

Cala droge meczyla Marsa;) ale pozytywnie:) No ogolnie miala straszliwy napal na Marsa.Przynajmniej na poczatku.Na postojach juz rozgladala sie za innymi:_D chyba woli "bardziej owlosionych chlopcow" tzn sznaucerowatych:evil_lol:

Dziekuje wszystkim za pomoc w wyciagnieciu AMidy ze schroniska!:loveu:

Posted

Rany, ciotki, nawet nie wiecie jak się cieszę :loveu::loveu::loveu::loveu: o ludzie!!!!!!!!!!!!!

Amidko kochana, po dwóch latach siedzenia w schronie :placz::placz::placz::placz: udało się!!!!! :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Słuchajcie, jak Blacky albo AMida znajdą dom to wyciągamy kolejnego psiaka, który siedzi tam już długo!!!!

:smilecol::bigcool::bigcool::bigcool::bigcool::bigcool::bigcool::BIG::BIG::BIG::knajpa::cunao::cunao::cunao:

Bounty, Ola la, Tirano, serdecznie Wam dziękuję!!!! :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

:Larus jestem jak najbardziej za tym, zeby wyciagnac w przyszlosci kolejna bide,ktora siedzi dlugo w schronie;)
Rozmawialam dzisiaj z Tiraana:loveu:
AMidka ogolnie cwaniakuje i jest raczej pewna siebie;)uwielbia hasac po ogrodzie;)a jak akurat dzwonilam to wskoczyla na zwyczajne drewniane krzeselko i sie na nim uwalila spac:evil_lol:
no i nie zalatwia sie w domu

Posted

Ola la napisał(a):
no i nie zalatwia sie w domu
To świetna wiadomość, mając na uwadze, że tyle w schronie, bez spacerów siedziała :multi:!

Olu, przypominam o Twoim bazarku ;). Trza by go podrzucić czasem...

Posted

Amida jest bardzo pewna siebie, wszędzie wchodzi i wszystko obwąchuje, a nawet się odważyła przepychać w drzwiach z moją Sabcią.

Wczoraj pokazała też siłę i inteligencję: otwiera drzwi z klamki i podkop w kojcu zrobiła odsuwając w jakiś sposób dosyć duże kamienie. A żeby było ciekawiej z drugiej strony pomagał psiak Mamy.
Muszę zdobyć jeszcze większe kamloty, to może długiego tunelu nie będzie im się chciało robić.

Tak jak Ola pisała w domu nie brudzi. Za to na zewnątz "posiusiuje" z dużą częstotliwością, ale niestety uznaje tylko "swój" dom i mieszkanie Mamy zostało też wczoraj wielokrotnie zaznaczone.

Uczę Amidę psich zachowań: nie żebrać przy stole, nie kraść (a zakusy już miała), powyżej podłogi strefa zakazana (jeszcze idzie słabo - rano obudziliśmy się w trójkę).

Jak na razie tak podoba się jej samodzielne bieganie po podwórku, że praktycznie wystarczy tylko stać w pobliżu. Jeszcze nie daje się nakłonić do wspólnej zabawy.

Dzisiaj Amida straciła cierpliwość na powarkiwania mojej Saby i zaczęły się gryźć. Spanikowałam, bo wiem jak rozdzielać psy w dwie osoby, bronić swojego przed obcym, ale dwa swoje poskromić?? Nie miałam nic pod ręką stosownego, więc zaczęłam je rozkopywać. Wiem, że możecie krytykować sposób, ale wyglądało to zbyt poważnie (zabawy w tym stylu widziałam), a odciąganie jednego psa dałoby drugiemu przewagę. Ale na szczęście nic się poważnego nie stało - Saba miała tylko małe skaleczenie wewnątrz pyska.
Zaraz je odseparowałam, żeby się uspokoiły i w tym czasie Amida była sama w domu i wlazła nawet do ... wanny (były ślady).

Teraz jest już spokój. Myślę, że wiem dlaczego doszło do agresji: za długo stały po przeciwnych stronach uchylonych drzwi drażniąc się nawzajem. Oprócz tego staram się nie okazywać sympatii Amidzie przy moim psiaku, bo widzę, że go to denerwuje.

Pierwszą noc Amida spała w budzie wczoraj i dzisiaj w domu. Muszę zatkać dziurę w kojcu i zacząć Amidę do niego znowu przyzwyczajać.

Teraz sobie oba pieski słodko śpią i wyglądają tak niewinnie...

Posted

maciaszek napisał(a):
A to dziadówa. Na rezydentkę się rzucić? Nieładnie...

Chyba pora ruszać z ogłoszeniami. Jak myślicie?

Ja myślę, że dajmy kilka dni Amidzie na oswojenie się. Z całą sytuacją, i w ogóle. Ten pies 2 lata siedział w klatce, bez żadnych spacerów. Wiecie, żebyśmy nie napisali czegoś, co potem okaże się bzdurą i na odwrót ;)

Posted

Tiranko dzieki za dluga i ciekawa relacje;)

Niezla agentka z tej naszej AMidy.. w wannie sie zaczaic:evil_lol:

Mysle ,ze trzeba jej dac czas.Moim zdaniem i tak nie jest zle jak na brak socjalizacji z innymi psami przez ten clay czas ktory spedzila w schronisku....

Jest naprawde niekonfliktowa.Z reszta Tirana napisala ,ze dziabnely sien dopiero po dlugich powarkiwaniach Saby.

co do ogloszen.
Ja odnowilam AMidzie cafeanimala i alegratke

moglby ktos cosik tez pokombinowac?:lol:

Posted

Tirana - dziękujemy za DT:loveu:

Myślę, że trzeba jej dać trochę czasu ogólnie. Tzn. szkolenie jak najbardziej tak od początku. Z tym sikaniem to może być przeziębienie albo jakiś poschroniskowy stres. Mój schroniskowy Koks posikiwał do 2-ch tygodni - jest to pies a sikał pod siebie czyli nie było to zaznaczanie terenu ale np jak ktoś w domu podniósł głos albo za szybko koło niego przeszedł. Przeszło samo.
Pieski też powinny się dotrzeć - trzymam kciuki.

_Laro - a może jak będziecie w schronie szkoliły psy i będzie szkoleniowiec to popytajcie jakie zachowania są prawidłowe jeśli jest pies na DT a nie zgadza się z domowym ? Jak powinien zachować się człowiek aby nieświadomie nie zaogniać sytuacji.