Tekla64 Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 bedzie dobrze! spacer na smyczach czy bez cudny , zwlaszcza ze takie ucieszone psy chmury piekne mieliscie ale mam nadzieje ze zadnego armagedon nie bylo po nich Quote
Saththa Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 no piękne niebo!! piękne!! Psy piekne, zielen piękna ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh :) Quote
malawaszka Posted May 21, 2013 Author Posted May 21, 2013 zerduszko napisał(a):A co to za zbiorowe tarzanie? W czym? :lol: oni się tak bawią nad rzeką :lol: tzn Figa z Dropsem, bo Luna to tam sobie sama znajduje miejscówki do tarzania albo wycierała się po kąpieli Quote
malawaszka Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 [quote name='Tekla64']a gdzie obiecane zdjecia ogrodka? przegapilam? nie przegapiłaś :lol: ociagam się bo to nieładnie wygląda tak na zdjęciach - na żywo ładniej, przybyło bratków kilka, no i w donicach na tarasie mam nowe kwiateczki :D ale kory nadal nie kupiliśmy... i dlatego to takie bylejakie, ale i tak kocham bo moje :D moja azalia :D zakupiona na bazarku, już myślałam, że nie przetrwała zimy, ale ona dzielnie walczy i się zbiera i już dziś ma ładne kwiatuchy Quote
malawaszka Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 w cieniu krzewuszka i już obsypuje się kwiatami Quote
Margi Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Całkiem fajnie to wygląda.Ogródek zaczyna nabierać kształtów.Z roku na rok będzie się zagęszczać. Podoba mi się.Czyli nie jestes taką kiepską ogrodniczką jak o sobie mówisz.:lol: Quote
AnkaG Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 No ładny ogródeczek :) - ja mam tylko trawę i tuje. Quote
malawaszka Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 mam wrażenie, że licho to wszystko rośnie przez tą słabą ziemię - jak sadzimy coś to zawsze daję lepszej ziemi i obornika, ale nie wiem czy nie za mało... Quote
Margi Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Przy słabej ziemi trzeba częściej podlewać odpowiednimi nawozami. Quote
malawaszka Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 no muszę się za czymś rozejrzeć i odżywić krzaczorki moje :lol: a jakie nawozy - jaki producent są dobre i nie zrujnują mnie finansowo? :lol: bo to pewnie jak z ... psiki karmami - niekoniecznie te najbardziej reklamowane są najlepsze nie? Quote
AnkaG Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Nam doradzono podsypanie tuj czyli iglaków siarką (zakwasza ziemię). Quote
Margi Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 My stosujemy różne nawozy,takie jakie akurat sa w sklepie dostepne.Ważne żeby były dostosowane do danej grupy roślin.Ja wolę nawozy do podlewania,ale najbardziej popularne są te do podsypywania. Quote
Pink Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Nie chce Cie straszyc ale za 4-5 lat bedziesz darla ta wloknine :evil_lol: i to pazurami - obrzydliwa robota jak juz chabazie rosna i korzenie poprzerastaja wloknine. A co do nawozow, to ja sypie na wiosne azofoske a pozniej zaleznie od rodzaju i co gdzie trafie. Ostatnio zakupilam w Bierdonie, bo dosc dobra cene Maja. Jak sadze cos nowego, to sypie w dolek kurzaka granulowanego ale tez nie za duzo. Do donic uzywam w plynie, bo wygodniejszy jak dla mnie. Quote
Tekla64 Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 tez uzywam roznych a i obornika od danieli i kur nie skapie rozejrzyj sie co ci finansowo najbardziej podejjdzie najwyzej ciut czesciej podsypiesz jak efekty beda mizerne ogrodek owiem ci imponujacy , mnie sie tyz baaardzo podoba masz zmysl i jednak chyba reke tyz masz hihihi Quote
Fides79 Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 ale chmury u nas też dziś była burza, miałyśmy iść z Anią na spacer do Manufaktury, ale zrezygnowałam i poszłyśmy tylko do parku a i tak nam doopki zmoczyło miło patrzeć na biegające, radosne pieseczki, szczególnie na roześmianą Figę no i ogródeczek bardzo ładny:p Quote
zerduszko Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Musisz po prostu przestać sprzątać po psach, to kwiotki Ci poleca w górę, ze hej! Quote
malawaszka Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 nie sr..ą w kwiotkach :D jak widać na zdjęciach zasieki porobione bo nic by mi nie urosło :lol: Quote
wilczy zew Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 pikne te chmury :loveu: fajnie obcykałaś koziołka :loveu: Quote
marako Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Lubię takie urozmaicone nasadzenia, jak u Ciebie. Jak rozrośnie się to w każdą stronę, to będzie fajna mieszanka kolorów, kształtów i pokrojów. Co do włókniny, to wolę za 4-5 lat rwać pazurami, niż tak jak teraz mam bez włókniny rwać na okrągło, a i tak gdzie nie spojrzę, to mam całe obszary potwornie zarośnięte, wszędzie pełno badziewia. Kupiłam więc włókninę, tylko nie mam czasu pozakładać, bo to wymaga porządnego wyplewienia w tych miejscach. Quote
Pink Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Jak polozysz wloknine na chwasty i przysypiesz kora, to same wygina, bo nie beda mialy swiatla. Tak sie robi jak chce sie wieksza powierzchnie wyplewic nie plewiac hihi kladzie sie czarna Folie albo tekture i wszystko pod spodem wyginie. Przy wlokninie plewic po roku tez bedziesz musiala - moze nie jest to juz tyle co bez ale z roku na rok wiecej. Kora na wlokninie sie rozklada, robi sie Kompost, do tego nawiewa ziemie i w to nasiona chwastow. Rosnal normalnie jak w ziemi - jest tylko klopot z odchwaszczaniem, bo korzenie przerastaja wloknine, wyrwac ciezko a haczka nie zrobisz, bo wloknine zniszczysz. Ja mam pod tym moim kamiennym kolem utwardzone podloze, piach na to, wloknine i to zasypanie kamieniami - z chwastami mialam spokoj rok a pozniej chwasty zaczely sie pojawiac, bo miedzy kamienie ziemi nawialo a chwasty duzo do zycia nie potrzebuja. Nie mowie zeby nie klasc, tylko ze najlepiej ja sciagnac po 2 latach. Bo jak sie kora rozklada na mial, to zatyka w niej "pory" i woda przez to juz nie przesiaka, powietrze nie dochodzi, korzenie zaczanaja gnic. Quote
Recommended Posts