wilczy zew Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 też mnie trochę wystraszyłaś,tytoniem można pryskać mszyce Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 masakra... dziś się przyglądałam krzaczkowi, a na nim mrówki - pamiętałam, ze mrówki jedzą mszyce i rzeczywiście dojrzałam takie malutkie obrzydlistwo! tylko takie zielone jakies nie czarne :niewiem: kurde... jutro coś kupię a żeby było weselej to jutro z Luna jadę do weta bo dziś zobaczyłam, że zaropiało jej jedno oko, oczyściłam, oglądam a tu trzecie powieka naderwana :mdleje: to w środku oka co jest - od tego naderwany paseczek i drażni oko :shake: dzwoniłam do weta i pytam co z tym się robi no i trzeba odciąć :cry: kurde... ja nie wiedziałam od czego to a on od razu pyta czy nie walczyła z kotem - i kurde faktycznie wczoraj w nocy wpadła na kota mojej siostry po ciemku i się coś posprzeczały :shock: kuźwa.. .zawsze coś... Quote
wieso Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 mrowki nie jesza mszyc, one je "doja", bo mszyce produkuja slodki nektar ktore mrowki potrzebuja..... biedronki jedza mszyce.... Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 łomatko doją? nieźle co to się wyprawia na moim krzaczku :lol: Quote
wilczy zew Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 malawaszka napisał(a):łomatko doją? nieźle co to się wyprawia na moim krzaczku :lol: obrócz dojenia to też myją je,ogólnie dbają o nie Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 wilczy zew napisał(a):obrócz dojenia to też myją je,ogólnie dbają o nie ale to już chyba żart co? :lol: Quote
wieso Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 to zdziel je naparem z pokrzyw, a na morowki dobry Ricard....albo Pernod....jednym slowem anyzek... Quote
wilczy zew Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 [quote name='malawaszka']ale to już chyba żart co? :lol: nie,tylko nie wiem czy dotyczy to Twoich mszyc ale mrówki potrafią mieć kolonie mszyc o które dbają właśnie myjąc,czyszcząc po to aby je doić,serio Quote
weszka Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 No to się Luna doigrała biedaczka. O mszycach się nie wypowiem bo nie moja bajka. Tyle że szkoda że nowa roślinka i już się do niej dobrały. Quote
agaga21 Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Saththa napisał(a):Matko Boska... a ja się zastanawiałam który to sznupek irga... miałam zawał :mdleje::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Saththa Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 [quote name='wilczy zew']nie,tylko nie wiem czy dotyczy to Twoich mszyc ale mrówki potrafią mieć kolonie mszyc o które dbają właśnie myjąc,czyszcząc po to aby je doić,serio Ja potwierdzam. Mszyce mają ochrone mrówek za to wydzielają słodkie mleczko które mrówki uwielbiają. Taka symbioza heh. Moja mama na mszyce stosowała gnojówke. Na wisni były mszyce. zaśmierdziało całe osiedle ale mszyce znikneły;) 3mam kciuki za wyzdrowienie oczka! Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 a ja się cieszyłam, ze te mrówki mi ratują krzaczka a to gadziny sobie hodują mszyce na MOIM krzewie!!!:2gunfire::chainsaw::snipersm: jutro się policzymy :diabloti: Quote
agaga21 Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 ja slyszałam kiedyś, że biedronki zjadają mszyce. malawaszka, zaproś biedronki!!:evil_lol: Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 agaga21 napisał(a):ja slyszałam kiedyś, że biedronki zjadają mszyce. malawaszka, zaproś biedronki!!:evil_lol: biedronki omijają nasz dom bo od razu są napadane przez dzieciarnię :D Quote
ariss Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 nie wiem co się u Ciebie dzieje, jakoś mam problem z byciem na bieżąco :oops: ale na pewno dużo, albo dużo za dużo, w każdym razie przyszłam się przywitać:lol: Quote
Saththa Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 malawaszka napisał(a):a ja się cieszyłam, ze te mrówki mi ratują krzaczka a to gadziny sobie hodują mszyce na MOIM krzewie!!!:2gunfire::chainsaw::snipersm: jutro się policzymy :diabloti: Ja wiem, ze to ogólnie nie jest smieszne ale.... :roflt: Ja przepraszam nie moge :roflt: :roflt: :roflt: Quote
malawaszka Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 ariss napisał(a):nie wiem co się u Ciebie dzieje, jakoś mam problem z byciem na bieżąco :oops: ale na pewno dużo, albo dużo za dużo, w każdym razie przyszłam się przywitać:lol: noo tak jakby - jak zawsze mogłoby być spokojniej :lol: Saththa napisał(a):Ja wiem, ze to ogólnie nie jest smieszne ale.... :roflt: Ja przepraszam nie moge :roflt: :roflt: :roflt: pfffff :obrazic: Quote
lilo Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Na mszyce najlepszy jest jeden niezawodny środek w przypadku małych krzaczków - ubrac rekawiczke i je zetrzec - ostatnio dostepne środki niestety są bardzo słabe albo ja mam jakieś dzikie mszyce że na nie nie działaja. Spróbuj naturalnych sposobów - zasypac popiołem , ewentualnie ten ww czosnek. No chyba że to wielkie drzewo to rękoczyny nie wchodzą w grę :) Quote
Tekla64 Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 ja az tak pracowita nie jestem i polegam na srodkach owadobojczych mam pytanie zamowilas se kaloszki czy nadal szukasz idealnych???? Quote
malawaszka Posted June 9, 2011 Author Posted June 9, 2011 nie zamówiłam jeszcze bo czekam na many many :D a moje zwierza starają się o to, żebym nadwyżek nie miała :roll: ciekawe ile dziś zapłacę za naprawę Lunkowego oka :mdleje: Quote
malawaszka Posted June 9, 2011 Author Posted June 9, 2011 hhyhy jak zwykle nikt nei trzyma kciuków za nas a tu taaki powazny zabieg był :roll: Luncia kochana moja najukochańsza znowu mnie zaskoczyła nieziemsko :mdleje: ona sobie pazurów nie da obciąć za nic! a trzecią powiekę dr odciął na żywca :mdleje: siedziała jak posąg :mdleje: a tam w oku pęseta, skalepelek, nożyczki :mdleje: no szok!!! i ani nie mruknęła Quote
Fides79 Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 jak to nikt, ja trzymałam, ale sie nie chwaliłam no proszę jaka dzielna dziewczyna, aż mnie ciarki przeszły jak przeczytałam co tam w tym oku miała :crazyeye: brawo, pewnie jesteś z niej dumna :) Quote
wilczy zew Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 zawsze czekam na wieści :roll: szczęka mi wypadła z podziwu :multi: sznauce potrafią zaskoczyć :loveu: Quote
Tekla64 Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 obie sa z siebie na wzajem dumne i blade hihihi fajnie ze poszlo szybko i bez komplikacji Quote
Recommended Posts