Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 287
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przesłałam kasik wawa numer, który dostałam od jusstyna85.

A może właścicielka konta wyrazi zgodę, żeby podac numer na wątku ( ciotki mogłyby szybciej robic wpłaty)?

Posted

czy jest gdzie inny watek soni??bo chcialabym ja pokazac znajomemu ktory chcialby jamnikowatego pieska adoptowac.

wiem ze najpierw leczenie a pozniej domki ale chociaz tyle moge dla pieskow zrobic

Posted

kasik wawa - Z adopcją to nie będzie taka łatwa sprawa.Nosówka to cholernie zdradliwa choroba :shake: Nie dośc, że leczenie długie to jeszcze to świnstwo może ( TFU. TFU) wrócic ( nawet 3 miesiące później, jeśli dobrze pamiętam) pod postacią nerwową :shake:
Bardzo ważne jest leczenie zapobiegawcze w tym okresie - pies musi pozostawac pod ścisłą kontrolą weterynaryjną. Także jak widzisz, jeśli adopcja to tylko do bardzo odpowiedzialnego domu.Jeśli Sońka z tego wyjdzie ( Walcz Maleńka!), to najchętniej sama bym ją adoptowała. Tylko, że właśnie mam dom na kwarantannie - po nosówce właśnie :-(

Jak będą wieści o stanie psiaków, ( i jak klient ureguluje rachunek) to postaram się zrobic kolejny przelew.

Posted

Umówmy się Brysio- że, będę pisała do Ciebie mailami wraz z fotkami psa, którego notatka dotyczy.Tak opatrzony tekst , prosze wklejaj na wątek - inaczej czytający pogubią się w natłoku informacji.

Posted

Zaczynam sprawozdawczość od Soni.
Podkreślam ,że przetrzymywałam Ją w schronisku ze względu na Perełkę / z biegunką i nużycą. WYDAŁAM NA NIĄ 250,00zł z mężowskich
nadgodzin!!! / Dopiero po adopcji Perełki przyjęłam Sonię 27 maja2009r. Chwała Bogu - bo do swoich problemów zdrowotnych Perełka dostałaby jeszcze nosówki!

Finanse
---------------
W dniu transportu tj 27 maja 2009r JUŻ MUSIAŁAM PODJECHAĆ DO LECZNICY Z POWODU SILNYCH WYMIOTÓW !
MYŚLAŁAM ,ŻE TO CHOROBA LOKOMOCYJNA ?! Niestety - były to objawy nosówki jelitowej.
Obecnie mamy powikłanie w postaci nosówki układu oddechowego z zapaleniem oskrzeli. Dobrze ,że nie jest to powikłanie najgorsze - czyli neurologiczne.
od 27 maja do 01 czerwca / tj 5 wizyt leczniczych + test nosówkowy/ wydałam na Nią:
-------------------------------------------------------------------------
5 zł+ 50 zł + 25 zł + 75 zł +25 zł + 20 zł = 200,00 zł

Leczenie / inj. 1 x dziennie /
-----------------------
-TEST NOSÓWKOWY - wymaz ze spojówki gałki ocznej / 50,00zł/
1/Synergal w inj.
2/Catosal w inj.
3/Metacam w inj.
4/ Vit z gr."B" w inj.
5/Lydium - KLP 5mg
6/Enterogast 7,5 mg
Ma przebieg sinusoidalny / lepsze godziny i gorsze/ . Obecnie cały czas lezy z ciężkim oddechem / zpal. oskrzeli/. Ma stany podgorączkowe, dreszcze kaszel i wymioty. W nocy juz nie kaszle non-stop. Zaczyna dopiero o godz 6 rano.

W ZASADZIE NIE MA LECZENIA NOSÓWKI - JEST WSPARCIE FARMAKOLOGICZNE UKŁADU UMMUNOLOGICZNEGO W CELU UŁATWIENIA PRZEBIRGU CHOROBY - TZN ZŁAGODZENIA DOLEGLIWOŚCI. Zwierzę musi chorobę przechorować tak jak CZŁOWIEK GRYPĘ. Wiemy ,że grypa rónież bywa ŚMIERTELNIE NIEBEZPIECZNA.
NIE WOLNO STOSOWAĆ STERYDÓW!!!!!! PONIEWAŻ obniżają sprawność układu immunologicznego. Stosujemy niesterydowe leki p/zapalne i p/gorączkowe.
STOSUJEMY TZW NIESWOISTĄ IMMUNOSTYMULACJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
SUROWICA - jej podanie jest zasadne , gdy zwierzę miało PRZELOTNY kontakt z wirusem. Natomiast , gdy nieustannie styka się z wirusem w środowisku skażonym - podawanie surowicy co 10-14 dni ( czas jej działania) mija się z celem. Te "zdrowe" mogły by ją otrzymać w sytuacji przeniesienia do innego DT lub w sytuacji pełnej adopcji.
Dla "zdrowych" /FIONA, NELA,FUNT, Orzeszek, BAMBO/ - podajemy1 x dziennie 1 tabl na 20kg masy ciała preparatu "SCANOMUNE" 7,5 mg immunostymulatora nieswoistego. Cena 1 tabl = 2 zł.
Np. Fiona 35 kg mc = 2 tabl x 2 zł = 4 zł x 10 dni = 40zł
Funt 50kg mc = 3 tabl x 2 zł = 6 zł x 10 dni = 60zł
Nela 14 kg mc = 1 tabl x 2 zł = 2 zł x 10 dni = 20 zł
Orzeszek 18 kg - ' - = 20 zł
Bambo 8,8 kg - " - = 20 zł
-----------------------------------------------------------
Razem : 160 ,00 zł na 10 dni wzmocnienia układu immunologicznego
Chorzy otrzymują w/w lek w inj.

Uwaga
----------------
"ZYLEXIS" jest nazwą handlową producenta. Ten sam lek produkowany przez inną firmę farmaceutyczną występuje pod nazwą "LYDIUM-KLP" 5 mg.

Za kilka godzin napisze o E-Sarze i Bambo.

Posted

Za wcześnie na konkretne rokowania. Na tym etapie choroby, żaden wet. nie podpisze się pod jednoznacznym stwierdzeniem co do efektów terapii.Dzisiaj Sonia wyjątkowo żle się czuje. Nawet wody nie pije - tylko śpi i wymiotuje przy kaszlu. Ma stan podgorączkowy.Chyba jutro będzie kroplówka.
Elza-Sara i Bambo - śmigają w ogrodzie jak dwa wichry.Apetyt Im dopisuje.
E-Sara czasami zakaszle.
BAMBO zatrzymała sie biegunka zaraz po pierwszym podaniu zastrzyków.
Brzydko zakaszlał tylko raz.
Orzeszek okresowo zakaszle nieciekawie.

Reszta jest niezadowolona z oddzielenia. Brakuje kompanów do zabawy.

Posted

Erica napisał(a):
Już się robi, mam tylko nadzieję, że właściecielka nie będzie mi miała za złe rozsyłania numeru " na prawo i lewo". :oops:

E... Chyba jakoś wybaczy... Dzięki! Pchnęłam 50 zł.

Posted

Już się robi, mam tylko nadzieję, że właściecielka nie będzie mi miała za złe rozsyłania numeru " na prawo i lewo". :oops:

No i oczywiście czekamy na dzisiejsze informacje.

Posted

Moje dane rozsyłajcie dobrym ludziom - psy tego potrzebują. Dzisiaj zapłaciłam w lecznicy kolejne 75 zł / oczywiście z bonifikatą/.
Sprawozdanie w skrócie poniewaz padam z przemęczenia:
--------------------------------------------------------------
Sonia leży sobie z venflonem w łapce.
Rano nawadnialiśmy Ją kropłówką NaCl O,9% w ilości 250 ml / przez wymioty utraciła 40g masy ciała!/
- do kropłówki otrzymała "DUPHALYTE" 35 ml/ witaminy, elektrolity, aminokwasy/ , glukoza 5%
- Fenactil 0,4 ml
-Catosal 1,5 ml
-Synergal 0,4 ml
Wszystko dożylnie
Temp. ciała 38,1C

Po powrocie z lecznicy / mój czas tam poświęcony dla 3 psów to 5 godz/ razem z E-Sarą rzuciły się na jedzenie. Popołudniowe wymioty były ale z mniejszym nasileniem.

E-Sara nie ma zmian osłuchowych ani w płucach, ani w oskrzelach! Leczenie związało katar i dzisiaj pierwszy raz wydmuchała zieloną gęstą wydzielinę z nosa. Jest kandydatką do leczenie swoistego - szczepionką!

Bambo jutro juz do lecznicy nie jedzie.Jego biegunka trwała tylko 12 godz i po pirewszym podaniu leków ustąpiła.Dlatego dzisiaj jeszcze otrzymał komplet leków w zastrzykach . Jutro przerwa. Pojutrze sam antybiotyk domięśniowo.

Posted

Potwierdzam pomoc , która spłynęła "NA LECZENIE SONI - I INNYCH PIESKÓW"
od:01.VI- A,D.D. Trzebnica - 50zł
01.VI - K.I.W. Zaborów - 50 zł
01.VI - B.E. Wrocław - 200 zł / to jest chyba Pani, która przeżyła utratę 3 psów z powodu nosówki. Ostatnia sunia odeszła w lutym tego roku. Gdy zadzwoniła do mnie w sprawie adopcji Soni - okazało się po paru dniach ,że powraca ten sam problem. Kobieta wręcz się rozpłakała...

Posted

Od 01.06.2009 nastąpiło pogorszenie u Soni. Nie jadał, nie piła -
tylko WYMIOTYWAŁA W DUŻYCH ILOŚCIACH , BARDZO CZĘSTO / chlustające
wymioty zółcią/. Bardzo mocno i uporczywie kaszlała. Męczyła Ją
również biegunka.

Posted

dwa chore pyszczki Sonia i E-Sara

Sonia tylko pokładała się bokami

dreszcze i silne osłabienie dolegliwościami

"nieprzytomna" z powodu utraty dużej ilości płynów ustrojowych