Jump to content
Dogomania

Niufki: Zmorka, Szelma[*], kot Tommy[*], collak Aris[*] i puli Luśka .

Recommended Posts

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol::evil_lol::evil_lol:kolejne żubrzyki ;)

Szkoda że nie jedzą trawy na codzień :evil_lol: Nie trzebaby było kosić n i karmić...A tak to ciągle diety odpowiednie żeby sierść była czzarna itd :) A Zmorka po antybiotykoterapii ma brązowy lekko odcień i walczę z tym. Każde przebarwienia nie w trakcie wylinki świadczą o zaniedbaniu...No i ja teraz rozpaczam :placz: Szelma jak do nas trafiła to miała brązowe naloty wszędzie. Ale miała anemie. Teraz jest czarna jak smoła a i wyniki krwi ma świetne :) Zmorka dostaje wit H, biotyne i tran czyli NNKT :) Po miesiącu powinna znowu wyglądać jak zadbany niufek.

Posted

Każde przebarwienia nie w trakcie wylinki świadczą o zaniedbaniu...No i ja teraz rozpaczam :placz:

Oj Pysia nie histeryzuj :buzi:
Dbasz o dziewczyny i wszyscy o tym wiedza :buzi:

Posted

Pysia napisał(a):
Każde przebarwienia nie w trakcie wylinki świadczą o zaniedbaniu....

:-o to już szczyt głupoty co napisałaś:lol: Właśnie na ostatniej wystawie rozmiawiałam o tym z hodowcami bardziej doświadczonymi od Ciebie i jakoś inne zdanie mieli na ten temat:lol: Nie blakną niufy które za dużo w domu siedzą i słonka nie widzą:cool3:

Posted

Pysiu poczytaj chociażby tutaj wzorzec i szczegóły dotyczące szaty, bo ktoś Cie w błąd wprowadził
http://www.dogomania.pl/polskie_wzorce/nowofundland.php

nieznaczne zbrązowienia wywołane słońcem

I nie podawaj wit H i biotyny na raz bo to to samo, a niestety koloru sierści wybarwionej słońcem to nie zmieni, do tego służą specjalne szampony jakbyś nie wiedziała
Troche to by było przykre pozbawiać psa słoneczka z powodu wyplowiałych końcówek, no i trudno mówić o stanie zdrowia psa na podstawie koloru, skoro jedna kąpiel przed wystawą potrafi zdziałać takie cuda
Tak że nie rozpaczaj Pysiu akurat przebarwienia w jej wieku to najmniej jej mogą zaszkodzić

Posted

Jak się czuje Szelmusia??? Mam nadzieje, ze tytł tej galerii już wkrotce się zmieni:)

Waszka...Ty znowu będziesz się chwalić:mad:

Posted

arima napisał(a):
:-o to już szczyt głupoty co napisałaś:lol: Właśnie na ostatniej wystawie rozmiawiałam o tym z hodowcami bardziej doświadczonymi od Ciebie i jakoś inne zdanie mieli na ten temat:lol: Nie blakną niufy które za dużo w domu siedzą i słonka nie widzą:cool3:

Arima:) Ja nie piszę żeś głupia....Zastanów się.
A Zmorka rzeczywiście ma paskudną przebarwioną sierść po antybiotykoterapii i Szelma też miała z powodu anemii. Niestety to fakt potwierdzony badaniami....A na dworku to moje Zmoroszelmy przebywają dość vzęsto :) Zwłaszcza Szelma i jakoś teraz jest czarna jak smoła :) Zauważ że niektóre karmy też przebarwiają czarną sierść, Np. Eukanuba. To fakt który znają właściciele nie tylko niufów ale i czarnych labków i innych ras.
Nigdy nie uważałam się za jakoś szczególnie doświadczoną. Obserwuję i rozmawiam z wetami i ludźmi. Nawet z ręką na sercu mogę powiedzieć że dopiero niedawno nauczyłam się tak naprawdę jak należy wyczesywać niufa. To samo było z obcinaniem. Zmorka zaczęła mi poprostu mimo kąpieli podśmierdywać. Nauczyło mnie to że podcinać należy. Nie mówiąc już o włosach pomiędzy palcami bo po kilku miesiącach nie obcinania niunia miała tam poprostu odparzenia i odgniotki.
Co do odbarwień, Psy tak jak ludzie - jednen włos od słońca odbarwia się szybko a inny nie. A na słońcu w lato nigdy bym niufowi ani innemu psu nie pozwoliła być i nie ze względu na kolor...
Prosiłabym Cię o nie obrażanie mnie. A swoje zdanie każdy może wyrazić nie obrażając nikogo i tyle.
Co do linka. Czy wiesz co to znaczy nieznaczne zbrązowienia? Bo ja akurat tak....
Mogę powiedzieć że i Zmorka i Szelma te nieznaczne zbrązowienia mają takie właśnie jakie jest dopuszczalne we wzorcu :)
Tak w ogóle to Dzień Dobry Wszystkim :) Dzisiaj pięknie wyszło słoneczko i nam radośnie zaświeciło ( 6.06.06 r. ) :lol:
LAZY napisał(a):
Jak się czuje Szelmusia??? Mam nadzieje, ze tytł tej galerii już wkrotce się zmieni:smile:

Waszka...Ty znowu będziesz się chwalić:mad:

Szelmusia czuje się doskonale :) Jak zwykle nie chce jeść i jak zwykle kradnie ;)
Tytuł to chyba się nie zmieni...;) Ale mam nadzieje że fasolki będą :) Chociaż powiem Wam że zaczęłam marzyć o wczasach nad morzem a jak fasolki będą to 8 tyg. urlopu spędzę jako niańka....:razz:

Posted

A ja powroce jeszcze do tych zwierzakow pokrzywdzonych przez los. Jak pisalam, widzialam takie cuda w Tv, nie pamietam czy to bylo na polskim czy zagranicznym kanale. Ale jest taki facet co zbiera takie zwierzaki, kazdego gatunku, od zab, przez zolwe na wezach konczac. Kazdy zwierz ma to "cos". Nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze facet jezdzi z calym dobytkiem po Ameryce (chyba) i odwiedza wesole miasteczka....Chyba juz wiecie po co...:shake: Po prostu zarabia na tym....

Zmoroszelmy jak zwykle zliczne babeczki :loveu:

Posted

anetta napisał(a):
A ja powroce jeszcze do tych zwierzakow pokrzywdzonych przez los. Jak pisalam, widzialam takie cuda w Tv, nie pamietam czy to bylo na polskim czy zagranicznym kanale. Ale jest taki facet co zbiera takie zwierzaki, kazdego gatunku, od zab, przez zolwe na wezach konczac. Kazdy zwierz ma to "cos". Nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze facet jezdzi z calym dobytkiem po Ameryce (chyba) i odwiedza wesole miasteczka....Chyba juz wiecie po co...:shake: Po prostu zarabia na tym....

Zmoroszelmy jak zwykle zliczne babeczki :loveu:

Oglądałam to i też byłam zniesmaczona.
Zmoroszelmy idą teraz na spacerek :)

Posted

Pysia napisał(a):

Nawet z ręką na sercu mogę powiedzieć że dopiero niedawno nauczyłam się tak naprawdę jak należy wyczesywać niufa. To samo było z obcinaniem. Zmorka zaczęła mi poprostu mimo kąpieli podśmierdywać. Nauczyło mnie to że podcinać należy. ....:razz:

A może podzieliłabyś się tym doświadczeniem????:lol::lol::lol:

Posted

[quote name='PIKA']Pysiu, dzieki za objasnienia na arimowym topiku ;)
ja naprawdę pewnych rzeczy nie wiedzialam :oops:szczerze ...to ja też myslałam ,że te wszystkie zabiegi hmmmm że tak powiem stylistyczne to tylko ze snobizmu;) właścicieli .
Ale przyznajcie szczerze ze spryskiwanie psa lakierem do włosów lub zabarwianie farbkami to ...powiedzmy ...;)lekka przesada

Pysiu a ja już bym chciała miziać małe Szelmusie :oops:....:eviltong:niech sobie Waszka nie myśli ze tylko ona ma wyłączność ;)

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']
Ale przyznajcie szczerze ze spryskiwanie psa lakierem do włosów lub zabarwianie farbkami to ...powiedzmy ...;)lekka przesada

to tez jest moje zdanie, które wyrazilam,;)
ale z tego "tematu" to się siakas afera zrobila :shake:

Posted

[quote name='Pysia']Szelmusia czuje się doskonale :) No i pięknie!!!

Tytuł to chyba się nie zmieni...;)
Wiem o co biega:lol: Pysiu, zawsze możesz poprosić Evelinę, żeby Ci to zrobiła... Albo otwórz sobie nową galerię i poproś naszą kochaną Evelinę (tak się podlizuję za Ciebie:lol: ), żeby Ci wsio przerzuciła do tej nowej i będziesz sobie panią na włościach:p
No i gratuluję siły spokoju!

Posted

Mnie chodziło o to, żeby Pysia mogła sobie dowolnie manewrować tytułem... Jednak przez gro czasu szczeniaczków nie było...
No i, haha, jakoś tak ten tytuł kojarzy mi się, że to Pysia ma te szczeniaczki (w sensie, że nie Zmorka ani Szelma):lol:

Posted

r_2005 napisał(a):
No i pięknie!!!
Wiem o co biega:lol: Pysiu, zawsze możesz poprosić Evelinę, żeby Ci to zrobiła... Albo otwórz sobie nową galerię i poproś naszą kochaną Evelinę (tak się podlizuję za Ciebie:lol: ), żeby Ci wsio przerzuciła do tej nowej i będziesz sobie panią na włościach:p
No i gratuluję siły spokoju!

tyrul se można zmienic samemu :razz:, ale Pysia nie potrzebuje zmiany pzreciez bo tytul ma zupełnie na czasie :razz:

Posted

[quote name='r_2005']Mnie chodziło o to, żeby Pysia mogła sobie dowolnie manewrować tytułem... Jednak przez gro czasu szczeniaczków nie było...
No i, haha, jakoś tak ten tytuł kojarzy mi się, że to Pysia ma te szczeniaczki (w sensie, że nie Zmorka ani Szelma):lol:;)no Pysia będzie miała szczeniaczki:loveu: / Szelma je tylko urodzi ;)nakarmi ;)ogrzeje /

Posted

[quote name='Alicjarydzewska'];)no Pysia będzie miała szczeniaczki:loveu: / Szelma je tylko urodzi ;)nakarmi ;)ogrzeje /
Tylko..... Powiedz to Szelmie:evil_lol:

Posted

[quote name='PIKA']tyrul se można zmienic samemu :razz:, Tu już malawaszka rzekła:lol:

ale Pysia nie potrzebuje zmiany pzreciez bo tytul ma zupełnie na czasie :razz:
Ale kiedyś będzie chciała zmienić:eviltong: Jak już nie będzie na czasie:lol:

Posted

Witam dziewczyny ponownie :)
Tytuł jest jak najbardziej w chwili obecnej odpowiedni :)
AlKil- mogę Ci mówić jak to robię ale mnie mówiono i jednak sama musiałam dojść do tego :)
Alu i PIKO- ja też uważam że lakier i takie inne są stanowczo przesadą :)
Spędziłam dzisiaj bardzo interesujący dzień :) Strasznie żałuję że nie wzięłam aparatu :placz: Widziałam piękny miot goldenków i interesujący grzywaczy ;) Miziałam maluchy :eviltong: Robiłam też za kata czyli trzymałam maluchy przy tatuowaniu :placz: Powiem szczerze że mimo profesjonalizmu tatuującego spociłam się okropnie i pewnie przeżyłam większą traume niż szczeniaki.... Chyba nie chcę tego powtarzać :shake:
W chwili obecnej Zmorka uwaliła mi się na mojej poduszce w miom łóżku dając mi do zrozumienia że jak szybko nie przyjdę to nie mam tam czego szukać:evil_lol:
Zaraz wrzucę kilka fotek Zmoroszelm :)