Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 2.07.2023 o 20:43, Tola napisał:

A to Ati w nowym domu💞

IMG_20230702_084727.jpg

Jak one rosną. Dopiero były takie malusie dzidziołki, a teraz smukleją i zmieniają wygląd. Śliczna 😍

Posted
Dnia 2.07.2023 o 20:42, Tola napisał:

Jednak wstrzymamy się jeszcze moment z kolejnym olx, bo wszystko wskazuje na to, że domu na razie nie będzie, a ja będę musiała zabrać Karmelka -  Dt oferował pomoc przez miesiąc,termin właśnie mija😔 Dziękuję Jagnie, bo  zgodziła się przyjść bidulka, tylko muszę znaleźć jeszcze  transport😔 Pomyślałam, że kolejne  ogłoszenie zrobimy już z zupełnie nowymi zdjęciami. Jaaga przyozdobi naszego czarnulka tak jak to zrobiła z Kimbusiem i Madrasem  i może przekonamy kogoś, że czarne jest piękne! 

Nie będzie sam, bo będą dwa czarnuszki, dojedzie przecież ukraińska Malinka. Mam nadzieję,  że ludziom wpadną jednak w oko.

Posted
Dnia 2.07.2023 o 20:42, Tola napisał:

Jednak wstrzymamy się jeszcze moment z kolejnym olx, bo wszystko wskazuje na to, że domu na razie nie będzie, a ja będę musiała zabrać Karmelka -  Dt oferował pomoc przez miesiąc,termin właśnie mija😔 Dziękuję Jagnie, bo  zgodziła się przyjść bidulka, tylko muszę znaleźć jeszcze  transport😔 Pomyślałam, że kolejne  ogłoszenie zrobimy już z zupełnie nowymi zdjęciami. Jaaga przyozdobi naszego czarnulka tak jak to zrobiła z Kimbusiem i Madrasem  i może przekonamy kogoś, że czarne jest piękne! 

No to czekamy  🙂 

Posted

Napisze tutaj, bo i tak wszyscy zaglądają, a psy u nas są z Zamościa.

Niestety, będziemy musieli podnieść ceny za hotelowanie. Od sierpnia uwolnione zostaną ceny prądu, a już płacimy za niego majątek i co dwa miesiace wiecej, bo mamy przy psach ogromne zużycie. Wszystkie inne koszty też poszły w górę. Jednak najwięcej wydajemy na prąd, środki czystości i do dezynfekcji. 

Są u nas w większosci duże, starsze psy, i to raczej samce. To nie to samo, co funkcjonowanie w hoteliku przyjmującym malutkie i głównie suczki. Psy żyją normalnie w domu, razem, wiec dwa razy dziennie wszystko musi być myte, odkurzane, sprzątane i kilka prań dziennie. Samce niestety mają tendencję do znaczenia, więc co rano i czasem też w ciągu dnia zastajemy podlane fotele, legowiska, meble. Na zewnątrz to głównie elewacja domu, więc też musze ją ciągle myć. Zresztą opieka nad takimi psami, to praca od rana do wieczora, siedem dni w tygodniu, cały rok. Nie mozna ich zostawić samych nawet na kilka godzin. Mam porównanie ze swoimi małymi. Nawet nikogo nie moge prosić o pomoc, bo to nie sa nasze yoreczki i niektóre nie tolerują obcych ludzi, co mogłoby się skończyc tragedią.

Opłaty mamy takie same, jak inne hotele, które mają ceny 600-800 zł nawet za małe pieski. I niestety, tak nie damy rady dłużej funkcjonować. Nie jestesmy w stanie nawet sobie dorobić do opłat w sezonie włascicielskimi psami, bo zgłaszają się chętni własciciele dużych psów np. berneńczyk, cane corso, wyżeł. Takich psów nie mamy po prostu gdzie dać, bo nie mogą być razem z innym dużymi. Kojców nie mamy. Nawet duża zagroda z budami jest zajęta przez nietolerującą innych psów Kodę, więc odpada i ta opcja.

Staram się pomagać, jak mogę, ogłaszam, udostepniam psy. Mamy u siebie 10 adoptowanych kotów i oczywiście nasze adoptowane psy. Więcej w obecnej sytuacji nie jesteśmy w stanie zaoferować. 

Jesli sytuacja u nas się nie zmieni, a podwyżki pradu ( i co za tym idzie pewnie wszystkie inne) przekroczą nasze możliwości, to bedziemy musieli zrezygnowac z działalności i psy bedą musiały szukać innego miejsca. Prosze opiekunów psiaków o wziecie tego pod uwagę i zastanowienie się, co dalej z podopiecznymi. Czy sa w stanie opłacać psy u nas w cenach takich, jak gdzie indziej za domowy hotel czy bedą szukac im innych miejsc.

Posted
Dnia 5.07.2023 o 13:17, Aska7 napisał:

Ok. Za moje podnieś.

Dziękuję za info. Dziś napisze na wątkach, jakby to wyglądało finansowo.

Wczoraj robiłam zakupy karm i niestety już zdrożały. Jeszcze tylko w zooplus nie podnieśli. 

Jeśli ktoś miałby możliwość  gdzieś  kupić taniej karmę, to byłoby super. Ja kupuję w zooplus,  gdzie mam zniżkę za większe zakupy. Wcześniej pobierali opłaty za kazdy dodatkowy karton, więc nic ze zniżki nie bylo, teraz całą dostawa jest za darmo, to jest 10%taniej. Kupuję też na allegro, bo tam mam opłacony smart, czyli dostawy są za darmo.  Mam też zniżki w klubach i sklepach dla hodowców, ale to są drogie karmy, więc dla hotelowych i dużych nic mi z tych rabatów. 

Może ktoś ma gdzieś jakieś kontakty w hurtowniach, sklepach, gdzie dałoby się załatwić jakąś zniżkę przy większych zakupach dla bezdomniakow?

Wczoraj pół dnia spędziłam na porównywaniu i analizowaniu cen różnych karm i sklepów. 

Karmiliśmy dotąd głownie Britem Premium, ale coś ostatnio chyba zmienili, bo większość psów miała budyniowate kupy, które zmieniały się po podaniu innej karmy. Tak więc trochę teraz testujemy inne karmy, ale trudno znaleźć coś przyzwoitego w niskiej cenie.

• Like 2
Posted

Jeszcze chciałam dać znać, że jutro wieczorem Andrzej jedzie po szczeniaczka od Toli do Katowic.  Mamy zepsute auto, więc trzymajcie kciuki, żeby  odpalił i nie zostali w Katowicach 😉

Na wątku kociakow też dopisze, że po perytetiach udało się wczoraj dostarczyć Żelkę do Katowic, skąd ją odebrał nowy opiekun.

• Like 2
Posted

Po naprawdę ogromnych problemach udało się zgrać jutrzejszy wyjazd 2 szczeniaków - Eliota i Karmelka - Eliot jedzie do DS do Wrocławia, a Karmelek wysiada w Katowicach, bo jako jedyny z 8 szczeniaków nie znalazł jeszcze domu, będzie u Jaaga czekał na nową rodzinę.  Dzisiaj TZ odebrał oba szczeniaki z dotychczasowego DT z okolic Zamościa i przekazał do Tomaszowa L. .skąd jutro wyruszą w drogę płatnym transportem. Transport jest płatny;  600 zł do podziału po 200 zł za 3 psy - wpłaciłam 400 zł na konto tomaszowskiego Stowarzyszenia.

received_167700742825828.jpeg

received_548245357509318.jpeg

Posted

W poniedziałek Eliot i Karmelek zostali zaszczepieni drugą dawką przeciw chorobom wirusowym, jak będzie faktura - wstawię tutaj. 

Posted

Chciałam podać Jagnie resztę karmy, która została po szczeniakach i koce i narzuty, które mamy z darów, a które są bardzo potrzebne, ale niestety nie bylo już  miejsca w aucie, jechało 4 osoby i 3 psy. Jakby ktoś słyszał o transporcie na Ślask to proszę o info, podam te koce i narzuty, u Jagny na pewno przydadzą się. 

Posted
Dnia 6.07.2023 o 21:02, Jo37 napisał:

Chyba trzeba zrobić bazarek na koszty transportu?

Jakby zwróciła mi się część tej kwoty to na pewno byłabym wdzięczna. 

Posted

Zostawię tu info. Gdyby ktoś robił bazarek na zamojskiego czarnego szczeniaczka bez domu lub innego u nas, to proszę o kontakt. Dołączyłabym do bazarku moją roślinność, bo przepięknie nam kwitną kaktusy i nie tylko. Mogę się podzielić roślinkami,  a psiak skorzysta. Niestety nie mam czasu na samodzielne prowadzenie bazarku.

IMG_20230707_191201.jpg

IMG_20230707_191213.jpg

• Like 3
Posted

Na konto ZEA wpłynęło 200 zł od Figuni, pięknie dziękuję. (03.07.) kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0069.gif

Przeznaczam je dla małego Karmelka (teraz Figielka), na dobry początek:)

Posted
Dnia 7.07.2023 o 19:18, Jaaga napisał:

Zostawię tu info. Gdyby ktoś robił bazarek na zamojskiego czarnego szczeniaczka bez domu lub innego u nas, to proszę o kontakt. Dołączyłabym do bazarku moją roślinność, bo przepięknie nam kwitną kaktusy i nie tylko. Mogę się podzielić roślinkami,  a psiak skorzysta. Niestety nie mam czasu na samodzielne prowadzenie bazarku.

IMG_20230707_191201.jpg

IMG_20230707_191213.jpg

No szczęka mi opadła!

• Like 1
Posted
Dnia 7.07.2023 o 23:06, Tola napisał:

Eliot przekazany 🙂

IMG_20230707_230503.jpg

Zastanawiałam się co z Eliotem. Widzę , że na kolankach u swojej pańci.

Posted
Dnia 7.07.2023 o 19:18, Jaaga napisał:

Dziś zacznę robić bazarek dla Kody, to mogę zrobić i wymiankowy z roślinkami 🙂