Roszpunka Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 Majaa napisał(a):No cóż w sprawie asta naszego nie mam wyboru - jutro policja w Ostrowcu wita - fakty ustalone są bardzo interesujące .............. No i nie dzwonisz... nie zdradzisz tajemnicy.... Obiecuję, jutro będzie cudowny dzień.... ;) Quote
ewab Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Ło matko, jakiś film akcji. Osoby, które chcą przekazać podopiecznym ŚTOZ "Zwierzak" 1% prosimy o wpisanie w zeznaniu podatkowym: nr KRS 0000098734 cel szczegółowy "potrzebujące zwierzaki z Kielc" Tekst celu szczegółowego został wskazany przez Fundację pod Psim Aniołem. Środki z 1% będą przeznaczone na wszystkie zwierzęta będące pod opieką Stowarzyszenia nie tylko z Kielc. Quote
Majaa Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) ewab napisał(a): Ło matko, jakiś film akcji. [/QUOTE=ewab] Ano ;) i ... się rozwija dalej. Wybaczcie nie chcę pisać o szczegółach Konkretne informacje dotyczące szkolenia są w poniższym linku: http://www.dogomania.pl/threads/223139-Szkolenie-Nowe-prawo-i-my-prozwierzęcy-czyli-wiedzmy-co-robić-Zapraszamy!!!!!?p=18638231 [quote name='ewab']Osoby, które chcą przekazać podopiecznym ŚTOZ "Zwierzak" 1% prosimy o wpisanie w zeznaniu podatkowym: nr KRS 0000098734 cel szczegółowy "potrzebujące zwierzaki z Kielc" Tekst celu szczegółowego został wskazany przez Fundację pod Psim Aniołem. Środki z 1% będą przeznaczone na wszystkie zwierzęta będące pod opieką Stowarzyszenia nie tylko z Kielc. Ufff.. w końcu mamy dane. Dzięki EDIT: W telegraficznym skrócie: umowa z UMSt-ce podpisana, zaakceptowana. Edited February 15, 2012 by Majaa Quote
oddechmotyla Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Przepraszam za offa Zapraszam na bazarek: http://www.dogomania.pl/threads/223336-Gad%C5%BCety-HUSSE-na-karm%C4%99-smycze-i-obro%C5%BCe-dla-Olszty%C5%84ski-psiak%C3%B3w-10.03.12r.-godz.22?p=18670678#post18670678 Quote
mrs.ka Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 Pozwolę sobie umieścić pełną informację o szkoleniu , osoby pomagające zwierzętom powinny być zainteresowane i żeby nie było później ,że ktoś nie wiedział lub skąd to miał wiedzieć ,że można ,a raczej trzeba działać sensownie czyli umieć wykorzystać i zastosować aktualne przepisy prawne. Szkolenie: Prawo i my prozwierzęcy, czyli wiedzmy co robić Zapraszamy Świętokrzyskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami "Zwierzak" w dniach 25 luty 2012 i 3 marzec 2012 roku organizuje szkolenie mające na celu przybliżyć zapisy ustawy o ochronie zwierząt, na czele z jej nowelizacją obowiązującą od 1.01.2012 Założeniem naszym jest wyszkolenie grupy osób, którzy w efekcie tego szkolenia będą umieli posługując się zapisami ustawy o ochronie zwierząt (nieprecyzyjnej wciąż) i innymi obowiązującymi ustawami, rozporządzeniami : - szybko i sprawnie ocenić zastaną sytuację w sensie prawnym, - konkretnie rozmawiać z policją lub strażą gminną, nie dając się zwieść argumentacji bardzo często nie doinformowanej "władzy", - napisać zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa/wykroczenia oraz inne pisma procesowe do prokuratury/sądu - występować w imieniu organizacji społecznej, którą reprezentują, jako pokrzywdzony w postępowaniu przygotowawczym i oskarżyciel posiłkowy przed sądem - rozmawiać z przedstawicielami urzędów gmin Celem szkolenia dla uczestników jest zdobycie informacji praktycznych, oprócz wiedzy na temat interpretacji zapisów ustawy i jej nowelizacji obowiązujcej od 1 stycznia 2012. Zapraszamy członków organizacji prozwierzęcych, wolontariuszy oraz wszystkie osoby, chcące w bardziej, niż dotychczas, skuteczny sposób poprawiać sytuację zwierząt w Polsce. Prelegenci: - Tadeusz Wypych - Fundator i Członek Zarządu Fundacji dla Zwierząt Argos (Kierownik Biura Ochrony Zwierząt przy Fundacji) - Janusz Lechowicz - sędzia karnista, prezes Sądu Rejonowego w Jędrzejowie - Agnieszka Lechowicz - założyciel i Prezes Stowarzyszenia Obrona Zwierząt Szkolenie będzie podzielone na 4 bloki tematyczne z panelami dyskusyjnymi po ok 4 -6 godzin każdy. I - Prowadzący: Tadeusz Wypych - dereifikacja zwierząt w ustawie i w praktyce - sytuacja prawna bezdomnych zwierząt: między odpadem a ofiarą - orzecznictwo na temat przestępstwa znęcania się nad zwierzęciem II - Prowadzący: Agnieszka Lechowicz - "współpraca" z urzędami - interwencje III, IV - Prowadzący: Janusz Lechowicz - postępowanie karne: przygotowawcze - postępowanie karne: sądowe Ponadto prelegenci w miarę możliwości postarają się odpowiedzieć na każde pytanie związane z tematem szkolenia. Odpłatność: 20 zł za dzień. Lunch i przerwy kawowe w cenie. Proszę zgłaszać chęć uczestnictwa na mail [email protected] lub tel. 602705569 Termin zgłoszenia uczestnictwa:22.02.2012 Quote
andzia69 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Gdybyscie mieli zajefajny domek - oto donek;):) Gandi,8 miesieczny psiak w typie DON.Jest w trakcie leczenia lewego oka. Quote
Majaa Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Mrs.ka - słusznie, że umieściłaś tutaj cały zakres szkolenia Andzia69 - on faktycznie jest przepiękny Quote
mrs.ka Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 (edited) mamy sporo szczeniaków ,nawet nie miałam kiedy wstawić ale nowe ciagle przybywają,masakra:placz: zacznę od PisiorkówJuniorków :lol:sorry ale nawet nie mam pomysłów na imiona ,a i tak będa dla mnie Pisiorkami chociaż są dwa chłopaki i jedna dziewczynka Edited February 21, 2012 by mrs.ka Quote
mrs.ka Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 jeden jest łaciaty czyli na imię ma ŁATEK, wszystkie mają ok. 3 miesięcy Quote
mrs.ka Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 a to CRAZY-DAISY ,ma około 4 miesięcy i to jest ta sunia z Iłżeckiej ,która była tak strasznie pogryziona jak miał kilka tygodni. Całe szczęście nie ma żadnych śladów , jest strasznie wesoła i zwariowana:lol: Wszystkie suczki szczeniaczki są wysterylizowane. Quote
mrs.ka Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 osiem szczeniaków po dzikiej suce ,dwa chłopaki ,reszta sunie ,mają ok 3 miesięcy , nie będa małe :roll: zwłaszcza dwa kudłacze ,są ogromne:crazyeye: Quote
Ania102 Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 POMOCY: http://www.dogomania.pl/threads/223507-Mały-szczeniak-wyrzucony-na-stacji-benzynowej-Skaryszew-(woj.-mazowieckie) Szczeniak na stacji nawet nie wiem której. Moze znacie kogoś z okolic? Quote
elaja Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Przepraszam , że się wtrącam , ale nie wiem czy wiecie gdzie trafiają psy z Ostrowca Św. - świeża dostawa do Olkusza http://www.dogomania.pl/threads/223045-Pieski-wyci%C4%85gni%C4%99te-z-olkuskiej-mordowni-pod-moj%C4%85-opiek%C4%85-pilnie-szukaj%C4%85-dom%C3%B3w./page18 Quote
mrs.ka Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 [quote name='elaja']Przepraszam , że się wtrącam , ale nie wiem czy wiecie gdzie trafiają psy z Ostrowca Św. - świeża dostawa do Olkusza http://www.dogomania.pl/threads/223045-Pieski-wyci%C4%85gni%C4%99te-z-olkuskiej-mordowni-pod-moj%C4%85-opiek%C4%85-pilnie-szukaj%C4%85-dom%C3%B3w./page18 no faktycznie ,straszne ale nie bardzo rozumiem przesłania Twojego postu? Quote
andzia69 Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='mrs.ka']no faktycznie ,straszne ale nie bardzo rozumiem przesłania Twojego postu?[/QUOTE] Mrs.ka - a znasz ten "schron"? straszne...tym bardziej gdyby ktoś szukał swojego psa...to może go nie znaleźć.... Quote
elaja Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='mrs.ka']no faktycznie ,straszne ale nie bardzo rozumiem przesłania Twojego postu? Olkusz to były schron - mordownia , aktualnie już nie ma statusu schroniska , zarejestrowany jako "hotel" . Lokalne organizacje walczą od lat o jego likwidację , z takim skutkiem , że facio nadal robi biznes. Tu wątek na dogo http://www.dogomania.pl/threads/127622-OFIARY-SCHRONISKA-!-!-!-%C5%BBywe-trupy-b%C5%82agaj%C4%85-o-PILNE-WSPARCIE-!-!-! Jak widać , skoro już nawet miasto Olkusz rozwiązało z nim umowę radzi sobie zwożąc psy z całej Polski. [quote name='andzia69']Mrs.ka - a znasz ten "schron"? straszne...tym bardziej gdyby ktoś szukał swojego psa...to może go nie znaleźć.... Marne szanse , że go odnajdzie...... Quote
Majaa Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Elaja, masz rację, bo domyślam się, że w podtekście swojej wypowiedzi, masz nadzieję, że coś z tym się zrobi! My nie jesteśmy w stanie się rozerwać W Ostrowcu jest lokalna organizacja - 1 osoba zgłosiła się na szkolenie Prawo i my. Niestety Ostrowiec mając dwie organizacje działające tam podobno "prężnie" muszą rozwiązać ten problem ............. Bedziemy moitorować ten problem, na ile się uda Quote
elaja Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Witaj Majaa . Nie , nie liczę , że z tym się coś zrobi , na pewne rzeczy nie ma mocnych . Chodzi o świadomość , że te psy trafiają z deszczu pod rynnę , chyba na ulicy by było dla nich lepiej. Poza tym , jeśli facet zaczyna robić biznes w okolicy , to i o Starachowice może zaczepić , lepiej wiedzieć z kim się będzie miało w razie czego do czynienia . To nie schronisko więc teoretycznie urzędy z nim umowy zawrzeć nie mogą .... o ile sam nie wskaże schroniska gdzie psy umieści. Do tej pory woził do kilku , pewnie nadal część psów wywozi dalej. To jakaś paranoja..... Quote
Viris Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 Dopiero się zorientowaliście? Psy z "mojej wsi" czyli Ostrowca trafiają do Olkusza od wakacji (zamknięcie Mielca z powodu wścieklizny). I nawet 50 organizacji nie miałoby na to wpływu - chyba, że Prezydent miałby w tym interes. Animals przyjmuje tyle zwierząt z Ostrowca ile może - zwierzęta te przyjmowane są bez opłaty (zwykle te "lepiej im na ulicy" potrącone przez samochody z ranami). Ale miejsce jest na raz na max 10 psów. I tak pod opieką jednej z organizacji jest tych zwierząt więcej. Po Ostrowcu wieczorem chodzą po osiedlach stada bezdomnych psów - strach wyjść w nocy na spacer ze swoim! Do tego adopcje są bardzo nieliczne, większość dzwoniących to idioci. Zgłoszenia o zwierzętach "macie je zabrać bo to Wasz pieprzony obowiązek" w ilości średnio 5-13 na dobę (o różnych zwierzętach). Quote
Majaa Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 [quote name='elaja']jeśli facet zaczyna robić biznes w okolicy , to i o Starachowice może zaczepić , lepiej wiedzieć z kim się będzie miało w razie czego do czynienia . To nie schronisko więc teoretycznie urzędy z nim umowy zawrzeć nie mogą .... o ile sam nie wskaże schroniska gdzie psy umieści. [/QUOTE] Dzięki w takim razie za ostrzeżenie! W najbliższym czasie, nie ma szans uderzyć do Starachowic - już moja w tym głowa ;) bardziej mnie jednak przeraża inna opcja i to zamieszczam poniżej [quote name='Viris']Dopiero się zorientowaliście? Psy z "mojej wsi" czyli Ostrowca trafiają do Olkusza od wakacji (zamknięcie Mielca z powodu wścieklizny). I nawet 50 organizacji nie miałoby na to wpływu - chyba, że Prezydent miałby w tym interes. Animals przyjmuje tyle zwierząt z Ostrowca ile może - zwierzęta te przyjmowane są bez opłaty (zwykle te "lepiej im na ulicy" potrącone przez samochody z ranami). Ale miejsce jest na raz na max 10 psów. I tak pod opieką jednej z organizacji jest tych zwierząt więcej. Po Ostrowcu wieczorem chodzą po osiedlach stada bezdomnych psów - strach wyjść w nocy na spacer ze swoim! Do tego adopcje są bardzo nieliczne, większość dzwoniących to idioci. Zgłoszenia o zwierzętach "macie je zabrać bo to Wasz pieprzony obowiązek" w ilości średnio 5-13 na dobę (o różnych zwierzętach).[/QUOTE] Viris, doskonale wiesz, że nie teraz się "zorientowaliśmy", przynajmniej my w Starachowicach. Choć nie rozumiem, dlaczego organizacje nie miałyby na to wpływu ..... Dzisiaj miałam także tego typu pytania telefoniczne Zostawiam jednak tą dyskusję do soboty. Face to face. Cieszę się ogromnie Viris, że też będzież uczestniczyć w szkoleniu. Martwi mnie perspektywa "związku Gmin", a więc budowa schroniska pod Ostrowcem - w Janiku. Jeszcze nim zaczęła się ta budowa, to już wygląda na to, że ma status "doopo-otarcia" Powstanie molos, nad którym nikt nie będzie panował, także w kwestii zainwestowanych środków ze strony gmin, nie mówiąc o zwierzętach. Quote
elaja Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 [quote name='Majaa']Dzięki w takim razie za ostrzeżenie! W najbliższym czasie, nie ma szans uderzyć do Starachowic - już moja w tym głowa ;) [/QUOTE] Kamień z serca :lol: wierzę i wiem , że dasz radę . Ja dowiedziałam się teraz , przez przypadek , pewnie Ci , którzy maja do czynienia z Olkuszem na co dzień , wiedzą od dawna :shake:. Mam nadzieję , że tego hycla kiedyś szlag trafi , im szybciej tym lepiej :mad: Quote
Majaa Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 [quote name='elaja']Kamień z serca :lol: wierzę i wiem , że dasz radę . Ja dowiedziałam się teraz , przez przypadek , pewnie Ci , którzy maja do czynienia z Olkuszem na co dzień , wiedzą od dawna :shake:. Mam nadzieję , że tego hycla kiedyś szlag trafi , im szybciej tym lepiej :mad:[/QUOTE] Akurat w tej kwestii jestem pewna, że dam radę ;) Umowy podpisane, sytuacja opanowana na ten rok napewno A co do Olkusza to mam podobne nadzieje. Śledzimy sytuację, tym bardziej że jedna z osób zrzeszonych w ŚTOZ ma suczkę z adopcji z Olkusza! Quote
Viris Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 Oj tak schronisko na Janiku jest już cudem na całe województwo, pałac z bajki itp. A teren chyba nawet jeszcze pod nie nie jest utwardzony.. a już gminy w programach z adresu je wymieniają. Optymiści. Wg mojej "ulubionej" gazety - NOWY DOM w schronisku znajdzie ok 120 psów i uwaga program gminy wg gazety jest też pozytywnie zaopiniowany (data wydania gazety zanim program trafił do organizacji). Quote
Majaa Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 O qr...a. Znasz ciekawsze bajki niz ja. Moja wiedza wynika z naszego UM, Twoja z prasy, ale jakoś nikt nigdzie nie podnosi wątku międzygminnego porozumienia. A to jest także 'śmieciowe' porozumienie (czyli powiązanie budowy schroniska z przyjmowaniem odpadów). Odpuścilam /przyznaję/ chwilowo, bo w kontekście opiniowania programów, co jeden to ciekawszy mi się trafiał! Ale wracam do realu. Jutro sesja RM St-ce, w tym podatek śmieciowy Pożyjemy,zobaczymy,pewnie znowu będzie śmiesznie Quote
Majaa Posted February 24, 2012 Posted February 24, 2012 [quote name='Viris'] Wg mojej "ulubionej" gazety - NOWY DOM w schronisku znajdzie ok 120 psów.[/QUOTE] Możemy kwestionować słowa "nowy dom" w kwestii schroniska, ale litości (dlatego się wkurzam) Schronisko na 120 psów na min.10 gmin .............. ok. 80 psów rocznie to sami ogarniamy na terenie 2 gmin z ich pomocą Quote
Recommended Posts