Majaa Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Jutro mam odebrać decyzje Prezydenta (po) o czasowym odebraniu zwierząt z Iłżeckiej. Decyzja do wykonania natychmiastowego, czyli ok. wtorku, środy, "jadziem". Musimy te zwierzęta umieścić w DT (płatnych, bezpłatnych), hotelach, gospodarstwach ..... Koszty na razie ponosimy my jako ŚTOZ (i czy to dobrze, czy źle, na razie nie chcę oceniać - musimy poczekać do rozstzygnięcia sprawy w Sądzie) Quote
Majaa Posted March 20, 2012 Posted March 20, 2012 Jutro zabieramy zwierzęta z Iłżeckiej, już mi się robi niedobrze na samą myśl jechania tam i koordynowania sprawy, także z policją Quote
mrs.ka Posted March 22, 2012 Author Posted March 22, 2012 [quote name='Majaa']Jutro zabieramy zwierzęta z Iłżeckiej, już mi się robi niedobrze na samą myśl jechania tam i koordynowania sprawy, także z policją mnie tam nie było ale słyszałam ,że" ktoś " zepsuł caly plan działania:diabloti: oczywiście to nie jest wcale śmieszne ale w sensie humoru sytuacyjnego można :roflt: ale ja w innej sprawie najpierw zdjęcia z nowego domu Luny:lol: sunia czekała pół roku na adopcje i jak pamiętacie (albo i nie)była zupełnie dzikim psem jak do mnie trafiła ,strasznie przypomina mi LEO ;) By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 By strefa4dogs at 2012-03-22 Quote
Majaa Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 [quote name='mrs.ka']mnie tam nie było ale słyszałam ,że" ktoś " zepsuł caly plan działania:diabloti: oczywiście to nie jest wcale śmieszne ale w sensie humoru sytuacyjnego można :roflt: Zabawne to nie było faktycznie, choć z żartu sytuacyjnego wszyscy się uśmialiśmy. Bo „ktoś”, czyli właścicielka zwierząt załatwiła nas wszystkich zgromadzonych „bez mydła” opuszczając posesję, bo właśnie „idzie na spacer z wnukiem”. Tylko jest „ale” i to „ale” muszę rozkminić dokładnie, bo miało przełożenie na dzień dzisiejszy jeszcze większe. To jedno „ale” polega na tym, że właścicielka, załatwiła nas tak w obecności Policjanta prowadzącego dochodzenie w tej sprawie. Poustalaliśmy po całej tej dziwnej sytuacji wczoraj, co i jak robić, w efekcie czego stosowne pismo wczoraj złożyłam w KPP, a dzisiaj żenada, jeśli chodzi o wytyczne. Umundurowani Policjanci przyjechali. Pomogli? Tak, bo byli............. za winklem, ukryci, nic nie wnieśli do sprawy, oprócz swoich bardzo trafnych, bystrych spostrzeżeń, w różnych kwestiach dotyczących tej konkretnej sytuacji i ochrony zwierząt. Na marginesie: Z ciekawości sama sobie będę wnikać dlaczego było tak, żenująco niepoważnie, a nie inaczej. Czyżbyśmy wracali do pewnej wizji rozdawania kaktusików i różyczek? Pierwszy raz mam do czynienia z taką sytuacją ze strony świętokrzyskiej policji. Mam dziwne wrażenie, że nasze działania były nazbyt oficjalne. Dotychczas jeden telefon pod nr 997 skutkował wsparciem i to szybkim ALE ZABRALIŚMY DZISIAJ ZWIERZAKI!! UDAŁO SIĘ CZĘŚCIOWO!! 4 psy i 3 koty są już pod naszą opieką – tyle udało się dzisiaj złapać. Wszystkie były u lekarza – wymagały natychmiastowego ponownego odrobaczenia oraz odpchlenia. [quote name='mrs.ka']ale ja w innej sprawie najpierw zdjęcia z nowego domu Luny:lol: sunia czekała pół roku na adopcje i jak pamiętacie (albo i nie)była zupełnie dzikim psem jak do mnie trafiła ,strasznie przypomina mi LEO ;) Luna genialna, faktycznie przypomina Leo, a jaką masz inną sprawę, bo aż boję się pytać:-o Quote
Potter Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 Ważne! Bezdomne zwierzęta należy zgłaszać do starostów, ponieważ to na nich ciąży obowiązek ich przechowywania, jako zadanie zlecone z zakresu administracji rządowej. http://www.obrona-zwierzat.pl/aktualnosci/608-starostowie.html Quote
Majaa Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 [quote name='Potter']Ważne! Bezdomne zwierzęta należy zgłaszać do starostów, ponieważ to na nich ciąży obowiązek ich przechowywania, jako zadanie zlecone z zakresu administracji rządowej. http://www.obrona-zwierzat.pl/aktualnosci/608-starostowie.html Interpretacja powyższa do mnie przemawia A my poczekamy sobie do opinii starostwa w zakresie przedstawionych faktur na ratowanego łabędzia... już widzę te czerwone ze wściekłości oczy. Ca. 100 zł to będzie szał, szok, pretensje, a co dopiero powyżej prezentowana opinia. toż to bedzie obłęd , dlatego grzecznie poczekam na rozwój sytuacji w kwestii zwierzęcia dzikiego. Quote
Majaa Posted March 28, 2012 Posted March 28, 2012 Nie mam czasu niestety pisać o tym, co się dzieje aktualnie, ale się dzieje i to dużo. Ale info dla zainteresowanych: 3 kwietnia, godzina 13.40 Sąd Rejonowy w Starachowicach, sala nr 3 - wraca na wokandę proces karny w sprawie Iłżeckiej (warunkowe umorzenie z dn 27 stycznia 2012), a dochodzenie w sprawie zabicia kolejnego psa, doprowadzenia do skrajnej robaczycy, zagłodzenia zwierząt, trzymania zwierząt domowych i gospodarskich w warunkach narażających zwierzęta na cierpienie, choroby, pośrednie oraz bezpośrednie narażenie ich życia trwa .........i nikłe są szanse, aby upadło Quote
Potter Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 (edited) Przekleję za ewąb z wątku kieleckiego, na "pocieszenie", że niektórzy mają gorzej. Szydłowiec - niedaleko Starachowic: http://uwaga.tvn.pl/56786,wideo,341477,niechciana_pomoc_bezdomnym_zwierzetom,niechciana_pomoc_bezdomnym_zwierzetom,reportaz.html Edited March 30, 2012 by Potter Quote
ewab Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 [quote name='Potter']Przekleję za ewąb z wątku kieleckiego, na "pocieszenie", że niektórzy mają gorzej. Szydłowiec - niedaleko Starachowic: http://uwaga.tvn.pl/56786,wideo,341477,niechciana_pomoc_bezdomnym_zwierzetom,niechciana_pomoc_bezdomnym_zwierzetom,reportaz.html No ładnie. Wylazła z nas narodowa "przypadłość". Nic tak nie cieszy, jak to że drugiemu jeszcze gorzej:mad: Quote
Majaa Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 No to sobie "pokadziłyście" ;) Idę pooglądać materiał. na marginesie: Z tego co wiem, to na dzisiejszej sesji RM program opieki nad bezdomnymi zwierzętami został dzisiaj uchwalony, a że pewie uchwała będzie uwalona przez Wojewodę, to zupełnie inna sprawa.... Uchwałą kolejną również zatwierdzono (w końcu!) przekazanie czytników zakupionych przez UM dla SM, Straży Pożarnej, Policji i ŚTOZ. Z mojej wiedzy wynika (przeczytano mi), że treść uchwały jest tak przygotowana, że można się czepić UM, prawie w każdym słowie, ale akurat nie o ŚTOZ!! Odbyło się też utyskiwanie na temat braku pieniędzy, ale to już chyba standard .... Quote
Potter Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 Jeśli ktoś ciekawy takiej lektury: Wojtyszki, wyrok w sprawie cywilnej klik, ciekawy z naszego punktu widzenia. Do wykorzystywania i ogólnego wzbogacenia wiedzy. Niestety, obawiam się, że pomimo buńczucznych zapowiedzi, apelacji nie będzie, a wielka szkoda, bo ciężko zmusić sądy wyższych instancji do wypowiedzenia się na tematy zwierzęce. Teraz byłaby świetna okazja, ale niestety najpierw pozwani musieliby wyściubić 22.000 zł wpisu :diabloti:. Quote
Majaa Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 Dzisiaj najmłodsza starachowicka wolontariuszka Zuzia organizowała wraz z koleżankami i Rodziną zbiórkę karmy dla bezdomnych zwierząt w godzinach 10.00 -12.30 w markecie Biedronka w Starachowicach ul. Leśna i oto finał: Karma sucha dla psów: Puffi 5 kg – 2 szt. = 10 kg Winner 3 kg – 1 szt. = 3 kg Razem = 13 kg Karma w puszkach dla psów: Puffi 1240 g – 15 szt. = 18,6 kg Pasztet Naturalise 300 g – 1 szt. = 0,3 kg Razem = 18,9 kg Karma sucha dla kotów: Kitty 2 kg – 1 szt = 2 kg Razem = 2 kg Karma dla kotów w puszkach: Kitty 415 g – 3 szt. = 1,245 kg Saszetki 100 g – 8 szt = 0,8 kg Razem = 2,045 kg Pozostałe produkty: Makaron 6 kg Ryż 1,5 kg Razem = 7,5 kg Łącznie ok 43,445 kg Brawo!!!! :klacz: Quote
ewab Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 Sąd w Końskich wydał wyrok w sprawie zastrzelenia psa przez radnego. Oskarżycielem posiłkowym w sprawie było Stowarzyszenie "Zwierzak". http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,472...wieszeniu.html Quote
Majaa Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 ewab napisał(a):Sąd w Końskich wydał wyrok w sprawie zastrzelenia psa przez radnego. Oskarżycielem posiłkowym w sprawie było Stowarzyszenie "Zwierzak". http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,472...wieszeniu.html Wiemy, wiemy Gratulacje!!!! Ja sobie wrzucę jeszcze taki materiał http://telewizja.starachowice.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=&page=view&catid=2&PageNo=1&key=1&hit=1 Od 15.min.45 sek. I pytanie do admina i modów? - kto tutaj zaczyna być świętszy od Papieża? Że posprzątał wątek? I dlaczego? Co się komu nie spodobało? Fakt o pieczątce następującej treści: "W zastępstwie Prezydenta Zastępca Prezydenta Miasta Starachowice"? To, że się z tego nabijamy? Trudno się nie nabijać! Dzisiaj o tym mówiłam na spotkaniu w UM i co? Aresztują mnie? Pieczątka stała się faktem i już! Prawda o schronisku w Janiku się nie spodobała? To ja jeszcze kilka faktów do tego mogę dołożyć!, tylko po co? Po to żeby znów mod usunął posty? Quote
ewab Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 Majaa napisał(a):Wiemy, wiemy Gratulacje!!!! Ja sobie wrzucę jeszcze taki materiał http://telewizja.starachowice.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=&page=view&catid=2&PageNo=1&key=1&hit=1 Od 15.min.45 sek. I pytanie do admina i modów? - kto tutaj zaczyna być świętszy od Papieża? Że posprzątał wątek? I dlaczego? Co się komu nie spodobało? Fakt o pieczątce następującej treści: "W zastępstwie Prezydenta Zastępca Prezydenta Miasta Starachowice"? To, że się z tego nabijamy? Trudno się nie nabijać! Dzisiaj o tym mówiłam na spotkaniu w UM i co? Aresztują mnie? Pieczątka stała się faktem i już! Prawda o schronisku w Janiku się nie spodobała? To ja jeszcze kilka faktów do tego mogę dołożyć!, tylko po co? Po to żeby znów mod usunął posty? Dobre:). Jak to określić? Delikatnie będzie - przewrażliwienie:) Quote
Majaa Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 ewab napisał(a):Dobre:). Jak to określić? Delikatnie będzie - przewrażliwienie:) Ohhh! Odezwala się jedna z tych, którym przewrażliwienie jest ostatnimi czasy obce:evil_lol: Bardzo to śmieszne było naprawdę!!!! Zwłaszcza, że gramy do tej samej bramki, a nie jest tajemnicą, że RAZ: DOGO roi się od "czytaczy" na tym wątku jest Ich mnóstwo, w tym Radnych i Pracowników UM St-ce DWA: Obecnie ruszamy temat drażliwy Schronisko i "Janik" Nie moją winą jest, że wpłynął mail do mnie 2 h po mojej wypowiedzi, że dogo padło, choć i tak uważam, że obowiązkiem modów jest wysłanie informacji o problemach technicznych na poszczególne wątki!! PS A wzięłaś pod uwagę kwestię "przypomnienia" tego co dogo wycięło? Quote
ewab Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 Właśnie sobie wyobraziłam jak modzi siedzą i rozsyłają info na poszczególne wątki:evil_lol:. Ale masz rację - wraz z logowaniem powinniśmy przeczytać info o zaistniałych problemach technicznych. Ale cóż ja jestem niedoinformawany pesymista więc staram się wszędzie znaleźć dobre strony. Wywaliło mnóstwo istotnych wiadomości, ale też trochę wątków oczyściło się ze zbędnych rzeczy:). Quote
Majaa Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 ewab napisał(a):Właśnie sobie wyobraziłam jak modzi siedzą i rozsyłają info na poszczególne wątki:evil_lol:. Rozumiem Twoje rozbawienie, ale przecież to nie są te "świstaki, co zawijają w sreberka" ;) ewab napisał(a):Ale cóż ja jestem niedoinformawany pesymista więc staram się wszędzie znaleźć dobre strony. Wywaliło mnóstwo istotnych wiadomości, ale też trochę wątków oczyściło się ze zbędnych rzeczy:). Z całym szacunkiem, ale uważam Ciebie za nazbyt poprawnego optymistę, choć jednocześnie twardo stąpającego po ziemi. A może w tej dziwnej sytuacji odtworzymy ostatnie dyskusje? Quote
Majaa Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 W Starachowicach poszukujemy takiego oto psiaka Ten bokser wabi się Leo. Kiedyś był już na tym forum. To była prawie najszybsza adopcja, jaką pamiętam. Ok. 5-6 lat temu został przez nas odebrany „właścicielowi”, a ściśle mówiąc przeze mnie i inspektora TOZu, który trzymał go non stop w klatce, jako kilkunastomiesięcznego szczeniaka. Wiedzieliśmy także, że dobry sprawdzony dom poszukuje suki boksera, po stracie swojej pupilki. Ot tak ….. pojechaliśmy z psem, żeby go pokazać, z nadzieją, że może stworzą chłopakowi DT, ale już opcji nie było, abyśmy wrócili z psem – zawrócił w głowach i właścicielom, i kotu rezydentowi Nim Inspektor TOZu dojechała do Ostrowca miała informację, że trzeba podpisać umowę adopcyjną Zaginął ok. 12 dni temu – nie wiadomo, czy uciekł (nagle, po tylu latach? wcześniej nie miał skłonności do ucieczek), czy został skradziony Uwaga albo cecha charakterystyczna jak dla boksera z doświadczenia moich Rodziców i mojego – nie lubi psich samców! Z poziomu swojego nowego podwórka bardzo ładnie się zachowywał w stosunku do przechodzących obok płotu suk, kotów, bażantów, na większość samców psich reagował jednak agresywnie. Choć z upływem lat ta agresja się u niego wyciszała, aż do normy i powarkiwania na samca (bez prowokacji z drugiej strony). Obserwowałam tego psa co kilka dni, chcąc nie chcąc, w różnych etapach jego życia. Piszę o tej agresji, bo w nowym miejscu, może wrócić taka chęć odreagowania Quote
ewab Posted April 15, 2012 Posted April 15, 2012 Historia Leo niczym powtórka z mojego Alego. Oby finał był szczęśliwszy. Quote
mrs.ka Posted April 15, 2012 Author Posted April 15, 2012 wspomniane szczeniaczki PIRANIE :lol: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote
Majaa Posted April 16, 2012 Posted April 16, 2012 ewab napisał(a):Historia Leo niczym powtórka z mojego Alego. Oby finał był szczęśliwszy. Oby, ale na razie ..... cisza ;( ewab napisał(a):Szczęśliwa 13-stka:) "Parszywa dwunastka" raczej, bo o ile się nie mylę to trzynasty jest "Oczko", czyli przesympatyczny wandal bez oka z Iłżeckiej Quote
Majaa Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 I takie jeszcze artykuły znalazłam na stronach Tygodnika Ruda Maleniecka: http://tygodnik.net.pl/index.php/paragraf3/1491-zabili-psa-zostali-skazani Iłżecka: http://tygodnik.net.pl/index.php/starachowice-informacje/1472-kobiecie-grozi-do-3-lat-pozbawienia-wolnosci Ponadto Potrzebujemy płatnego lub bezpłatnego DT dla dwóch 3miesięcznych szczeniąt Quote
Recommended Posts