Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 28.04.2022 o 12:25, Poker napisał:

Czy mam wysłać paragon poleconym ?

Byłoby najbezpieczniej, dlatego wysłałam 15,00 zł na przesłanie, ale jeśli będzie kolejka na poczcie, to wyślij zwykłym. Jeśli jednak będziesz kupować znaczek, to przy okazji poślij poleconym.
Dziękuję.

Posted

Wracam z ogródka...i znów Odiś mnie rozczulił bardzo. Drzwi od domu były otwarte, więc pieski biegały przy płotku, który zabezpiecza ogródek przed "ogrodnikami". Wyrywany perz ( w końcu to jedno z polskich ziół ;)) przerzucałam dla nich na podwórko, psiaczki się bawiły, podgryzały trawkę i zabawki, biegały.... w końcu zmęczone poszły do domu i zostałam sama z Odim ❤️ został przy mnie do końca, stał i patrzył, potem się położył, ale do domu nie poszedł. On jest bardzo, bardzo spragniony człowieka, w domu trochę niezadowolony z konkurencji do głaskania i przytulania, zawsze chce, żeby to on był najbliżej mnie :)

edytuję, bo pomyślałam teraz, że może ja naiwna jestem 😉 on chciał być na podwórku, bo czuł "sąsiadkę" z cieczką, cztery budynki dalej to niedaleko.... nawet jeśli, to i tak jest cudowny i kochany, mimo suni z cieczką przyszedł przecież do domu i właśnie się rozwalił na samym środku pościelonego łóżka :)

• Like 4
  • Upvote 1
Posted

Wynik badania

niwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Wydział Medycyny Weterynaryjnej data badania: 26-04-2022

Katedra i Klinika Chirurgii

Pracownia Diagnostyki Obrazowej

50-366 Wrocław, pl. Grunwaldzki 51

NIP 896-000-53-54, REGON 000001867

Tel.: 0713205346

Opis zwierzęcia: Odi, pies, samiec, 7 lat, mieszaniec

Imię i nazwisko właściciela: Beata W

WYNIK BADANIA

RTG odcinka piersiowego oraz lędźwiowego kręgosłupa w projekcji dobrzuszno-dogrzbietowej oraz lewo-prawej: W odcinku lędźwiowym kręgosłupa pomiędzy kręgami L4-L5 uwidoczniono spondylozę dobrzuszną oraz prawostronnie boczną – zmiana najprawdopodobniej bez znaczenia klinicznego. Ponadto, pomiędzy kręgami L7-S1 uwidoczniono spondylozę dobrzuszną, mogąca sugerować rozwój zespołu końskiego ogona (cauda equina). Pozostałe kręgi odcinka lędźwiowego oraz piersiowego bez uchwytnych w badaniu zmian, prawidłowe dla wieku pacjenta. Przestrzenie międzykręgowe niezawężone. Nie stwierdzono mineralizacji krążków międzykręgowych. Obrys i struktura okolicznych tkanek miękkich prawidłowe.

W przypadku pojawienia się objawów sugerujących obecność zespołu końskiego ogona zalecana dalsza diagnostyka TK/MRI.

Radosław Sokalski

lekarz weterynarii

Posted
Dnia 29.04.2022 o 09:54, Poker napisał:

Wynik badania

niwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Wydział Medycyny Weterynaryjnej data badania: 26-04-2022

Katedra i Klinika Chirurgii

Pracownia Diagnostyki Obrazowej

50-366 Wrocław, pl. Grunwaldzki 51

NIP 896-000-53-54, REGON 000001867

Tel.: 0713205346

Opis zwierzęcia: Odi, pies, samiec, 7 lat, mieszaniec

Imię i nazwisko właściciela: Beata W

WYNIK BADANIA

RTG odcinka piersiowego oraz lędźwiowego kręgosłupa w projekcji dobrzuszno-dogrzbietowej oraz lewo-prawej: W odcinku lędźwiowym kręgosłupa pomiędzy kręgami L4-L5 uwidoczniono spondylozę dobrzuszną oraz prawostronnie boczną – zmiana najprawdopodobniej bez znaczenia klinicznego. Ponadto, pomiędzy kręgami L7-S1 uwidoczniono spondylozę dobrzuszną, mogąca sugerować rozwój zespołu końskiego ogona (cauda equina). Pozostałe kręgi odcinka lędźwiowego oraz piersiowego bez uchwytnych w badaniu zmian, prawidłowe dla wieku pacjenta. Przestrzenie międzykręgowe niezawężone. Nie stwierdzono mineralizacji krążków międzykręgowych. Obrys i struktura okolicznych tkanek miękkich prawidłowe.

W przypadku pojawienia się objawów sugerujących obecność zespołu końskiego ogona zalecana dalsza diagnostyka TK/MRI.

Radosław Sokalski

lekarz weterynarii

" zalecana dalsza diagnostyka TK/MRI "

Na razie umówiłam Odisia na usg plus kastrację - 9 maja godz. 12.00 (pani wet w przyszłym tygodniu na urlopie). O tym USG pomyślałam, że warto zrobić, jak już zaśnie po radosnym spotkaniu z Mruczkiem - gabinetowym rezydentem :)

Co Ciocie na to? 

• Like 3
  • Upvote 1
Posted

Czy dobrze zrozumiałam, że zostanie uśpiony do USG, a potem będzie kastracja na jednym uśpieniu? Moim zdaniem świetne posunięcie, za jednym "zamachem" USG i kastracja  🙂 

• Like 1
Posted
Dnia 27.04.2022 o 19:28, Poker napisał:

zespół cauda equina
Zespół tzw. cieśni ogona końskiego określa schorzenie mające swoje podłoże w dysfunkcji neurologicznej końcowego odcinka rdzenia kręgowego. Jest wynikiem szeregu procesów patologicznych i manifestuje się zróżnicowanymi objawami.

Ból wywołany jest przez kompresję odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Początkowo powoduje dyskomfort motoryczny. Następnie poprzez nasilanie się procesów zwyrodnieniowych, zmian degeneratywnych i wytwórczych okolicy otworów międzykręgowych uciskających na korzenie nerwów - prowadzi do zaburzeń neurologicznych, które objawiają się pogłębiającą dysfunkcją motoryczną oraz postępującą utratą kontroli nad oddawaniem moczu i kału.

W początkowym stadium właściciel często wskazuje na przeczulicę okolicy lędźwiowo-krzyżowej, postępujący spadek entuzjazmu na spacerach oraz strach przed wchodzeniem na schody. Kolejnym objawem może być tzw. bujanie zadu w dalszej kolejności przechodzące w niedowłady kończyn, zaniki mięśniowe, nietrzymanie moczu oraz brak kontroli oddawania kału. W końcowym etapie dochodzi do objawów porażennych.

Typowym pacjentem trafiającym do kliniki jest pies samiec rasy dużej tj. labrador, owczarek, rottweiler, bokser choć również border collie, sznaucerki miniaturowe - rzadziej koty.

Leczenie zwyrodnienia kręgosłupa uzależnione jest od objawów klinicznych i czasu ich trwania. Standardowo stosowane są niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz ich wersje sterydowe z jednoczesnym wprowadzeniem ograniczenia ruchu, fizjoterapią oraz stopniowym zwiększaniem ruchu statycznego.

W przypadku niepowodzenia leczenia zachowawczego i dalszego występowania wyżej wymienionych objawów wskazane jest leczenie operacyjne.

Mniej inwazyjną alternatywą do leczenia operacyjnego jest zastosowanie terapii IRAP. Procedura ta zakłada wykorzystanie przetworzonej krwi pacjenta w celu pozyskania surowicy bogatej w czynniki regeneracyjne oraz przeciwzapalne.

Sam proces pozyskania surowicy jest niezwykle prosty. Polega na pobraniu 60 ml krwi do specjalnej probówki, inkubacji w temperaturze 37 stopni przez 23 h, a następnie odwirowaniu w celu oddzielenia surowicy. Pozyskany materiał dzielony jest na porcje po 1,5 ml i mrożony w temperaturze -18 stopni. Z jednej procedury jesteśmy w stanie uzyskać od 15 do 18 ml preparatu. Terapia zakłada 3 – krotne podanie preparatu w odstępie tygodnia dokładnie w miejsce ucisku korzeni nerwów.

Zdecydowana większość właścicieli, bo ponad 90 %, wskazywała na wystąpienie poprawy u swoich zwierząt, choć czas jej uzyskania różnił się u poszczególnych pacjentów.

Dziękuję , Poker 🙂

Dnia 28.04.2022 o 17:55, mari23 napisał:

elik dzisiaj pracuje na działce, pewnie odezwie się wieczorem.

też zapytam, co dalej? 

Po przeczytaniu postu Poker o zespole końskiego ogona myślę, że moje schody chyba nie są dla Odisia dobrą "gimnastyką", a pokonuje je ciągle w górę i w dół, jest bardzo ruchliwy i wesoły. Nie mam innej możliwości, to tzw. wysoki parter... mój życiowy błąd to było kupno tego domu,bałam się budowy nowego domu....  no cóż, za błędy się płaci 😞

Ja również muszę popracować , trochę na działce, dobrze że jest długi weekend 🙂

Mari , te schody są dla Odisia lepszym rozwiązaniem niż 4piętro u poprzedniej pani! ( to stare budownictwo ,więc wysokie )  zresztą ja widząc jak Odi jest szczęśliwy u ciebie , nawet przez chwilę nie zastanawiałam się czy to dobrze czy źle?  zresztą ... czy kiedykolwiek jakiś pies nie był U Ciebie przeSzczęśliwy❤️

• Like 1
Posted
Dnia 28.04.2022 o 18:35, limonka80 napisał:

Czy mogłabyś umówić Odisia do neurologa ? Wykastrowalibyśmy go, już by się goił i w tym czasie czekał na wizytę ...

Teoretycznie mogę umówić, ale chyba lepiej, żeby umówiła to osoba, która pojedzie z psem na konsultację.

Posted
Dnia 30.04.2022 o 16:44, anica napisał:

Mari , te schody są dla Odisia lepszym rozwiązaniem niż 4piętro u poprzedniej pani! ( to stare budownictwo ,więc wysokie )

Też myślę, że kilka schodków u Ciebie to nie jest ogromny wysiłek dla Odisia, zresztą trudno będzie znaleźć dom w którym w ogóle nie ma schodów .... Co do szczęścia Odisia też się zgadzam 🙂 

Posted
Dnia 30.04.2022 o 17:16, Poker napisał:

Teoretycznie mogę umówić, ale chyba lepiej, żeby umówiła to osoba, która pojedzie z psem na konsultację.

No tak, faktycznie lepiej. 

Posted

Na konto Odisia wpłynęły poniższe kwoty:

5,00 zł  od mdk8  deklaracja   IV  -  27.04.
   10,00 zł  od Nesiowata  deklaracja   V  -  2.05.

Bardzo serdecznie dziękujemy 

2011800428_kwiatki15.jpeg.5c5b690146ada6736b14ebbeb70876cd.jpeg

oraz

50,00 zł  od limonka80  deklaracja  V  -  2.05.
   20,00 zł  od elik  deklaracja   V  -  2.05.

• Like 1
Posted
Dnia 30.04.2022 o 16:44, anica napisał:

Mari , te schody są dla Odisia lepszym rozwiązaniem niż 4piętro u poprzedniej pani! ( to stare budownictwo ,więc wysokie )  zresztą ja widząc jak Odi jest szczęśliwy u ciebie , nawet przez chwilę nie zastanawiałam się czy to dobrze czy źle?  zresztą ... czy kiedykolwiek jakiś pies nie był U Ciebie przeSzczęśliwy❤️

Dziękuję, choć myślę, że przeszczęśliwy to u mnie nie może być żadem pies, bo ja jestem jedna, a ich za dużo 😞 na pewno miłości im nie brak i przytulania, ale długich spacerów i mnóstwa głasków to na pewno brakuje każdemu z nich. One powinny mieć człowieka "do podziału" z max dwoma psami, a u mnie to niemożliwe. Czasem, kiedy widzę, jak się tłoczą do głaskania i przytulania, to siedzę i ryczę pośrodku nich.... żal mi ich. 

Odiś to rozpieszczony przytulas, zrobił się zazdrosny o miski i o mnie, ale bez agresji, szczeka tylko ❤️ Od dwóch dni mam Kasieńkę wnusię moją i jej pieska...... i problem na linii Sparky - Odi  😞 Albo Odi biega a Sparkuś zamknięty, albo odwrotnie 😞 "Gość" Sparkuś też nie kastrowany, wet, u którego córka była w sprawie kastracji odradził, że młodziutki jeszcze i jeśli nie jest agresywny to odradza kastrację. 

Co do wizyty u neurologa - mogę Odisia podwieźć tuż pod Wrocław, ale do samego "nowego" Wrocławia nie dam rady pojechać z dwóch powodów: auto chyba mi szwankuje i kocham Wrocław, ale ten "stary", ten przebudowany mnie przeraża i nie odważę się pojechać nawet, jak naprawię samochód.

• Like 1
Posted
Dnia 4.05.2022 o 08:12, mari23 napisał:

Dziękuję, choć myślę, że przeszczęśliwy to u mnie nie może być żadem pies, bo ja jestem jedna, a ich za dużo 😞 na pewno miłości im nie brak i przytulania, ale długich spacerów i mnóstwa głasków to na pewno brakuje każdemu z nich. One powinny mieć człowieka "do podziału" z max dwoma psami, a u mnie to niemożliwe. Czasem, kiedy widzę, jak się tłoczą do głaskania i przytulania, to siedzę i ryczę pośrodku nich.... żal mi ich. 

W tej kwestii się nie zgadzam,  -  one na 100% są przeszczęśliwe. Tłoczyły by się wokół Ciebie nawet gdybyś z nimi spędzała każdą chwilę, psy po prostu chcą być przy Tobie non stop. Tak że nie rycz, tylko uświadom sobie że żaden z nich nie mógł trafić lepiej 🙂

Od dwóch dni mam Kasieńkę wnusię moją i jej pieska...... i problem na linii Sparky - Odi  😞 Albo Odi biega a Sparkuś zamknięty, albo odwrotnie

O kurcze, szkoda że się nie dogadują .... to kłopot dla Ciebie takie izolowanie ....

Posted

Może Odi tak się zachowuje, bo czuje w Sparkim konkurenta. Uciążliwa sytuacja.

A psy są na pewno u Ciebie najszczęśliwsze na świecie. Nie ma innej opcji.

• Like 1
Posted

Odiś to rozpieszczony przytulas, zrobił się zazdrosny o miski i o mnie, ale bez agresji, szczeka tylko ❤️ Od dwóch dni mam Kasieńkę wnusię moją i jej pieska...... i problem na linii Sparky - Odi  😞 Albo Odi biega a Sparkuś zamknięty, albo odwrotnie 😞 "Gość" Sparkuś też nie kastrowany, wet, u którego córka była w sprawie kastracji odradził, że młodziutki jeszcze i jeśli nie jest agresywny to odradza kastrację. 

Co do wizyty u neurologa - mogę Odisia podwieźć tuż pod Wrocław, ale do samego "nowego" Wrocławia nie dam rady pojechać z dwóch powodów: auto chyba mi szwankuje i kocham Wrocław, ale ten "stary", ten przebudowany mnie przeraża i nie odważę się pojechać nawet, jak naprawię samochód.

Mari , one bardzo dobrze , wiedzą czy są kochane czy też nie!  czasem wystarczy tylko spojrzenie , dobre ,ciepłe spojrzenie ❤️

Mari i tu również zgadzam się z Tobą w 100%  - uroku tego starego Wrocławia nie da się zastapić! ten nowy jest taki... obcy... j

Posted
Dnia 5.05.2022 o 13:04, Tyśka) napisał:

Ogłaszam Odiego na Wrocław. Czy zmienić miasto?

Może jeszcze zostawić , Wrocław ? po całej diagnostyce , pomyślimy co dalej ?

Posted
Dnia 2.05.2022 o 19:17, elik napisał:

Na konto Odisia wpłynęły poniższe kwoty:

5,00 zł  od mdk8  deklaracja   IV  -  27.04.
   10,00 zł  od Nesiowata  deklaracja   V  -  2.05.

20,00 zł  od elik  deklaracja   V  -  2.05.

Bardzo serdecznie dziękujemy 

2011800428_kwiatki15.jpeg.5c5b690146ada6736b14ebbeb70876cd.jpeg

oraz

50,00 zł  od limonka80  deklaracja  V  -  2.05.

Super! dziękujemy Eliczku , ja powoli dopiero zabieram się do roboty , mam nadzieję w przyszłym tygodniu , wysłać paczkę do Ciebie 🙂

Posted
Dnia 5.05.2022 o 16:34, anica napisał:

Super! dziękujemy Eliczku , ja powoli dopiero zabieram się do roboty , mam nadzieję w przyszłym tygodniu , wysłać paczkę do Ciebie 🙂

Jutro wysyłałam ostatnią paczkę z bazarku, czekam na jeszcze jedna wpłatę i będę rozliczać, po czym mogę zabrać się za następny bazarek.

• Like 1
Posted
Dnia 5.05.2022 o 16:32, anica napisał:

Może jeszcze zostawić , Wrocław ? po całej diagnostyce , pomyślimy co dalej ?

W poniedziałek kastracja, to też "krok milowy" w kierunku ewentualnej adopcji. Odi bardzo potrzebuje miłości, uwagi, przytulenia, to cudowna, kochana przylepa.  Najlepiej czułby się chyba u emerytów w parterowym domku z ogrodem. Tu niedaleko mam "żółte morze", ogromne pole kwitnącego rzepaku, postaram się jutro na tym tle zrobić Odisiowi piękne zdjęcia do ogłoszeń.

• Like 3