Sowa Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Nie sugerowałam, wymieniłam (ze znakiem zapytania) jedną z wielu chorób, jakie zdaniem niektórych wetów występują u psów. Quote
konfirm31 Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Załączam, jako ciekawą lekturę. U Marcelka, widzę raczej padaczkę, niż jakąś chorobę psychiczną, ale jak widać, zwierzęta też cierpią na choroby psychiczne, bo przecież lęk np separacyjny, fobia itp, to SĄ choroby psychiczne i nie zawsze wystarcza terapia behawioralna, czasem potrzebna jest i farmakologia, a ludzkie leki psychotropowe, dobrze się sprawdzają. Chociaż jak zawsze, tak i tu, trzeba zachować umiar https://wyborcza.pl/piatekekstra/1,129155,16408511,Zwierzeta_cierpia_na_choroby_psychiczne__A_rynek_lekow.html http://filozofiawpraktyce.pl/w-tym-szalenstwie-jest-metoda-zaburzenia-psychiczne-u-zwierzat/ 1 Quote
Sowa Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Jednym z problemów Marcela może być też brak ukierunkowanego zajęcia- tyle że w tej chwili nie ma jak mu tego zajęcia w bezpieczny sposób zapewnić. Quote
WiosnaA Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Wszystko już wiem co do dnia wczorajszego. Afobam likwiduje sam lęk,a nie wpływa na nastrój,uspokaja i pies robi się odważniejszy. Marcelek mógł mieć zmienny humor na pierwszym leku (tak trzeba było terapię zaczynać) i żeby ustabilizować jutro dołączamy Seronil. P.Magda mówi,że każde pobudzenie ma swoją przyczynę i nie dzieje się bez powodu,ale wykluczyła sprawy padaczkowe.Powiedziała,że wczoraj Marcelkowi chodziło o dom i ta nerwówka to był bunt,że w kojcu jest fe,a w domu lepiej.Na leku zrobił się śmielszy i chciał zaprotestować.Pomysł z braniem do domu uznała za trafiony,a Marcel przyzwyczai się do takiego rytmu. P.Magda wiele lat pracowała na ludzkiej psychiatrii w szpitalu i od wielu lat zajmuje się psychiatrią zwierząt, więc kobieta chyba wie co mówi.Widziała Marcelka na żywo,widziała zachowanie.W każdym razie na spotkaniu wzbudziła moje zaufanie,Jej teorii i rad będę się trzymać. Narobiłam sobie stracha wczoraj,a przy okazji i Wam Ciocie Kochane:( ,ale ja nie psychiatra i skąd mi wiadomo co w tym Marcelkowym łebku siedzi,widzę jedynie,że coś jest źle i nie tak. On jak Enigma ,od dwóch miesięcy próbuję rozszyfrować i "złamać" ,ale wciąż się nie udaje:( 2 Quote
jankamałpa Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Ja poprosze o rachunek bo chyba było coś kupowane - chyba leki, a wcześniej jeszcze posłanko nowe. Quote
WiosnaA Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 2 minuty temu, jankamałpa napisał: Ja poprosze o rachunek bo chyba było coś kupowane - chyba leki, a wcześniej jeszcze posłanko nowe. Janeczko jestem bizy:),poźniej kochana wstawię rachunek za lek. Posłanko nie było kupowane, dotychczas moje kasował po kolei, pomyślimy o nowym jak trochę ustabilizuje humorek. Quote
WiosnaA Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Rachunek za lek,..nigdy nie płaciłam za wypisanie recepty,ale coś chyba pozmieniało się w lecznicy,nie wiem,..skasowali 15zł :( Quote
WiosnaA Posted May 30, 2021 Posted May 30, 2021 Marcelek na dobranoc, Przywiozłam dziś dodatkowe posłanko,ale dałam najpierw Marcelowi na górę :), inaczej by zaznaczył jak wszystkie inne,a to grube do prania. Dostał też nową maskotkę i od razu zaniósł sobie położył:) 11 1 Quote
Livka Posted May 31, 2021 Author Posted May 31, 2021 Boże, jak on słodko śpi. Taki spokojny wygląda. Wiosenko życzę Ci dużo sił i cierpliwości bo czynisz cuda. Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 11 godzin temu, WiosnaA napisał: Wszystko już wiem co do dnia wczorajszego. Afobam likwiduje sam lęk,a nie wpływa na nastrój,uspokaja i pies robi się odważniejszy. Marcelek mógł mieć zmienny humor na pierwszym leku (tak trzeba było terapię zaczynać) i żeby ustabilizować jutro dołączamy Seronil. P.Magda mówi,że każde pobudzenie ma swoją przyczynę i nie dzieje się bez powodu,ale wykluczyła sprawy padaczkowe.Powiedziała,że wczoraj Marcelkowi chodziło o dom i ta nerwówka to był bunt,że w kojcu jest fe,a w domu lepiej.Na leku zrobił się śmielszy i chciał zaprotestować.Pomysł z braniem do domu uznała za trafiony,a Marcel przyzwyczai się do takiego rytmu. P.Magda wiele lat pracowała na ludzkiej psychiatrii w szpitalu i od wielu lat zajmuje się psychiatrią zwierząt, więc kobieta chyba wie co mówi.Widziała Marcelka na żywo,widziała zachowanie.W każdym razie na spotkaniu wzbudziła moje zaufanie,Jej teorii i rad będę się trzymać. Narobiłam sobie stracha wczoraj,a przy okazji i Wam Ciocie Kochane:( ,ale ja nie psychiatra i skąd mi wiadomo co w tym Marcelkowym łebku siedzi,widzę jedynie,że coś jest źle i nie tak. On jak Enigma ,od dwóch miesięcy próbuję rozszyfrować i "złamać" ,ale wciąż się nie udaje:( Aniu, wiem że masz mnie już dość ale uważaj..., obserwuj Marcelka, poczytaj ulotki. 1 Quote
WiosnaA Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 6 minut temu, Moli@ napisał: Aniu, wiem że masz mnie już dość ale uważaj..., obserwuj Marcelka, poczytaj ulotki. Ulotki czytam zawsze nawet przy witaminkach:)......na co mam uważać? Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 5 minut temu, WiosnaA napisał: Ulotki czytam zawsze nawet przy witaminkach:)......na co mam uważać? Skoro przeczytałaś... to wiesz co robisz Quote
WiosnaA Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 3 minuty temu, Moli@ napisał: Skoro przeczytałaś... to wiesz co robisz Tzn. co masz na myśli Moli? Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 1 minutę temu, WiosnaA napisał: Tzn. co masz na myśli Moli? Afobam (alprazolam) tabletki - opis, ceny, refundacja | Medycyna Praktyczna (mp.pl) Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 Przed chwilą, Moli@ napisał: Afobam (alprazolam) tabletki - opis, ceny, refundacja | Medycyna Praktyczna (mp.pl) Dorzucenie kolejnego leku może ustabilizować ale niekoniecznie. Dlatego napisałam obserwuj psa Quote
WiosnaA Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 1 minutę temu, Moli@ napisał: Dorzucenie kolejnego leku może ustabilizować ale niekoniecznie. Dlatego napisałam obserwuj psa Molly,sorry,..nie jestem dzieckiem i lekkomyślnie Sama Żadnych leków nie podaję, tym bardziej tego typu:( Leki zaleciła behawiorystka specjalizująca się w tym i skonsultowałam ze swoją wetką. Myślisz,że bez obserwacji wrzucam Marcelkowi tabletki? Na obserwacji właśnie dopasowuje się dawki leków i co rusz wrzucam sms p.Magdzie i co jakiś czas dzwonię.( Ostatnie dni była na wyjeździe i dziś miałam dzwonić,ale zadzwoniłam w niedzielę)Mam dokładną rozpiskę i stosuję się do zaleceń informując o każdym szczególe. Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 1 minutę temu, WiosnaA napisał: Molly,sorry,..nie jestem dzieckiem i lekkomyślnie Sama Żadnych leków nie podaję, tym bardziej tego typu:( Leki zaleciła behawiorystka specjalizująca się w tym i skonsultowałam ze swoją wetką. Myślisz,że bez obserwacji wrzucam Marcelkowi tabletki? Na obserwacji właśnie dopasowuje się dawki leków i co rusz wrzucam sms p.Magdzie i co jakiś czas dzwonię.( Ostatnie dni była na wyjeździe i dziś miałam dzwonić,ale zadzwoniłam w niedzielę)Mam dokładną rozpiskę i stosuję się do zaleceń informując o każdym szczególe. To super Quote
WiosnaA Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 59 minut temu, Moli@ napisał: Dorzucenie kolejnego leku może ustabilizować ale niekoniecznie. Dlatego napisałam obserwuj psa Kurcze,no....nie wiedziałam,że Ty znasz się również na psychiatrii zwierząt,...nie szukałabym specjalisty tak daleko:) Quote
Moli@ Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 40 minut temu, WiosnaA napisał: Kurcze,no....nie wiedziałam,że Ty znasz się również na psychiatrii zwierząt,...nie szukałabym specjalisty tak daleko:) Na psychiatrii zwierząt się nie znam ...., mam tylko ukończone 2,5 letnie studium psychiatryczne na którym psychiatrię wykładali nauczyciele akademiccy (z akademii medycznej)- psychiatrzy, duża część wykładów była wspólna z wydziałem lekarskim + roczna praktyka w szpitalu psychiatrycznym Quote
jankamałpa Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 Poszedł przelew za recepte 15 zł i lek 14,58 = 29,58 zł. Quote
jankamałpa Posted June 2, 2021 Posted June 2, 2021 Co u Marcelka, jak zniósł przyjazd nowje koleżanki ? Quote
WiosnaA Posted June 2, 2021 Posted June 2, 2021 1 godzinę temu, jankamałpa napisał: Co u Marcelka, jak zniósł przyjazd nowje koleżanki ? Marcelek nie umie się odnaleźć w nowej sytuacji :(,ale będzie musiał. Quote
Recommended Posts