Jump to content
Dogomania

ROXI (*) ZASNĘŁA... DO ZOBACZENIA, MALEŃKA. :( Zdradziłeś mnie, człowieku: ale przez 3 lata miałam prawdziwe życie i byłam kochana u Moli.

Recommended Posts

Posted

Byłam pewna,że fragment wyciętej cysty był wysłany na histpat. Dlatego tak marudziłam,że "czekamy na wynik".:(

Trzeba to wysłać..trzeba wiedzieć.U ludzi, nawracające nadziąślaki mają często przyczynę wirusową,np.Trzeba rozstrzygnąć przyczynę tych zmian,(nowotwór,czy nie) od tego zależy dalsze postępowanie terapeutyczne.

Znieczulenie stosowane do usuwania tych zmian nie jest bardzo groźne,choć i nie obojętne,ale to mniejszy kłopot w tym momencie.

ech...

55 minut temu, Moli@ napisał:

Wetki obejrzały dokładnie pysia, cysta w pysiu urosła. Przyczyna powstawania guzków, cyst nieznana ;(

Ranka pod łapką goi się wolno ale goi - umiejscowienie opóźnia, non stop walczymy z opatrunkiem - spada, przesuwa się.

Poziom cukru w normie.

Cystę w pysiu trzeba usunąć - na razie tylko przeszkadza w przełykaniu ale jak będzie większa mogą być problemy z jedzeniem.

Jeżeli jest zgoda na wątku to zabieg zostanie wykonany we środę... przez dwóch lekarzy.

Koszt około 200zł. Sugerują badanie histopatologiczne.

Dziś za wizytę, badanie, zmianę opatrunku nic nie płaciłam.

100_8888.JPG

100_8887.JPG

Kolana pańci są fajne ,) pojętna panienka, szybko się uczy :)

100_8894.JPG

100_8895.JPG

• Upvote 1
Posted
11 minut temu, bou napisał:

Byłam pewna,że fragment wyciętej cysty był wysłany na histpat. Dlatego tak marudziłam,że "czekamy na wynik".:(

Trzeba to wysłać..trzeba wiedzieć.U ludzi, nawracające nadziąślaki mają często przyczynę wirusową,np.Trzeba rozstrzygnąć przyczynę tych zmian,(nowotwór,czy nie) od tego zależy dalsze postępowanie terapeutyczne.

Znieczulenie stosowane do usuwania tych zmian nie jest bardzo groźne,choć i nie obojętne,ale to mniejszy kłopot w tym momencie.

ech...

Wysłano tylko nadziąślak na badanie histopatologiczne..., cystę odkryto podczas zabiegu i wykonano tylko biopsję.

Wirusowa - jak to ugryźć?

Posted
1 godzinę temu, Moli@ napisał:

Wysłano tylko nadziąślak na badanie histopatologiczne..., cystę odkryto podczas zabiegu i wykonano tylko biopsję.

Wirusowa - jak to ugryźć?

a wynik badania nadziąslaka jest?(sorry,mam teraz kolorowy zawrot głowy,nie nadążam..)

Cysty (torbiele) pochodzą ze struktury skórnej,nie z błon sluzowych...nie rozumiem skąd takie nazewnictwo...I tu znowu moje wątpliwości - może w weterynarii jest inaczej.Spytaj weta o definicję tych 'cyst',to sporo wyjaśni.Roxi ma w pysiu i nadziąślaka i cysty samoodnawiające się?Może to być również podłoże autoimmunologiczne,tak sobie gdybam...

Posted
4 minuty temu, bou napisał:

a wynik badania nadziąslaka jest?(sorry,mam teraz kolorowy zawrot głowy,nie nadążam..)

Cysty (torbiele) pochodzą ze struktury skórnej,nie z błon sluzowych...nie rozumiem skąd takie nazewnictwo...I tu znowu moje wątpliwości - może w weterynarii jest inaczej.Spytaj weta o definicję tych 'cyst',to sporo wyjaśni.Roxi ma w pysiu i nadziąślaka i cysty samoodnawiające się?Może to być również podłoże autoimmunologiczne,tak sobie gdybam...

OK, dopytam

Wynik histopatologiczny nadziąślaka jest, wstawiłam.

Wynik biopsji też wkleiłam. Oba OK

Posted

Gosia B. właśnie wysłała do Aldrumki pieniążki ze zbiórki świątecznej (organizowanej na nasze tomaszowskie bezdomniaki). W styczniu, z tej zbiórki wysłała na start dla Roxi 600zł, a teraz wysyła te pieniądze, które zostały - jak to ujęła: "parę groszy", ok. 300zł. Stwierdziła, że Roxi jest w napilniejszej potrzebie: po wczorajszym apelu o karmę dla "naszych" bezdomniaków dostałyśmy dwie przesyłki, jedna to 45kg (!) karmy (odzew niesamowity!)... więc pozostałe nasze bidule są zabezpieczone na ten moment. A Roxi się przyda kaska. Aż brak mi słów. DZIĘKUJĘ, zwłaszcza że wiem jak były te pieniądze mrożone i chomikowane, wykorzystywane w najpilniejszych potrzebach. Nie spodziewałam się, że znaczna część zbiórki będzie dla Roxulki. :) DZIĘKUJĘ za tak ogromną pomoc.

To jak cud, Roxi będzie stać na ten najbliższy zabieg!

• Upvote 1
Posted

dziękuję wszystkim za szybkie wpłaty

7.11 stan konta  220,65 zł

wydatek: hotelik -październik 250 zł

wpłaty:

janka@  30 zł

anica 20 zł

b-b 20 zł

8.11 stan konta  40,65 zł

Posted

Na konto wpłynęło

39,25zł / 06.11 - leki (paragon)

- 250,00zł / 08.11 - PDT

( wykorzystywałam na zakup karmy, szamponu leczniczego, preparatów witaminowych... i transport - do lecznicy / w obie strony do pokonania 50km)

Proszę nie robić przelewów na konto ... (powiadomiłam za późno, tych wpłat nie odebrałam)

Posted
10 godzin temu, Moli@ napisał:

( wykorzystywałam na zakup karmy, szamponu leczniczego, preparatów witaminowych... i transport - do lecznicy / w obie strony do pokonania 50km)

trochę nie rozumiem tego zapisu - być może za transport i preparaty witaminowe powinnyśmy płacić dodatkowo; czy o to chodzi ?

Posted
1 godzinę temu, Aldrumka napisał:

trochę nie rozumiem tego zapisu - być może za transport i preparaty witaminowe powinnyśmy płacić dodatkowo; czy o to chodzi ?

Napisałam z czego pokrywałam koszt np transportu. Nie wiem ile razy będę musiała przejechać z Roxi  trasę w tym miesiącu dlatego wolałam uprzedzić wcześniej, że mogę mieć z tym problem.

Posted

Nie wiem czy nikt, ale ja nie wiedziałam jak daleko masz do weta. Każdy dotychczas podany wydatek był pokryty. Więc podaj proszę ile kosztuje Cię przejazd i ile ich było ponad normę

myślę, że uda się za to zapłacić jak nie na bieżąco to w jakiejś perspektywie.

Posted
10 godzin temu, Aldrumka napisał:

Nie wiem czy nikt, ale ja nie wiedziałam jak daleko masz do weta. Każdy dotychczas podany wydatek był pokryty. Więc podaj proszę ile kosztuje Cię przejazd i ile ich było ponad normę

myślę, że uda się za to zapłacić jak nie na bieżąco to w jakiejś perspektywie.

Pisałam, że przeznaczam kasę z PDT na potrzeby psiaków, w zależności od potrzeb...koszty mamy rozliczone  :)

Za propozycję pomocy finansowej w transporcie dziękuję...liczymy przejazdy od tego tygodnia + aktualna cena paliwa.