uxmal Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 Często Roxi jest usypiana. Czy to jest narkoza wziewna czy dożylna? Jeśli wlewka to trzeba zacząć wspierać nerki. Żeby nie popuły się :( Quote
bou Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 Byłam pewna,że fragment wyciętej cysty był wysłany na histpat. Dlatego tak marudziłam,że "czekamy na wynik".:( Trzeba to wysłać..trzeba wiedzieć.U ludzi, nawracające nadziąślaki mają często przyczynę wirusową,np.Trzeba rozstrzygnąć przyczynę tych zmian,(nowotwór,czy nie) od tego zależy dalsze postępowanie terapeutyczne. Znieczulenie stosowane do usuwania tych zmian nie jest bardzo groźne,choć i nie obojętne,ale to mniejszy kłopot w tym momencie. ech... 55 minut temu, Moli@ napisał: Wetki obejrzały dokładnie pysia, cysta w pysiu urosła. Przyczyna powstawania guzków, cyst nieznana ;( Ranka pod łapką goi się wolno ale goi - umiejscowienie opóźnia, non stop walczymy z opatrunkiem - spada, przesuwa się. Poziom cukru w normie. Cystę w pysiu trzeba usunąć - na razie tylko przeszkadza w przełykaniu ale jak będzie większa mogą być problemy z jedzeniem. Jeżeli jest zgoda na wątku to zabieg zostanie wykonany we środę... przez dwóch lekarzy. Koszt około 200zł. Sugerują badanie histopatologiczne. Dziś za wizytę, badanie, zmianę opatrunku nic nie płaciłam. Kolana pańci są fajne ,) pojętna panienka, szybko się uczy :) 1 Quote
Moli@ Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 11 minut temu, bou napisał: Byłam pewna,że fragment wyciętej cysty był wysłany na histpat. Dlatego tak marudziłam,że "czekamy na wynik".:( Trzeba to wysłać..trzeba wiedzieć.U ludzi, nawracające nadziąślaki mają często przyczynę wirusową,np.Trzeba rozstrzygnąć przyczynę tych zmian,(nowotwór,czy nie) od tego zależy dalsze postępowanie terapeutyczne. Znieczulenie stosowane do usuwania tych zmian nie jest bardzo groźne,choć i nie obojętne,ale to mniejszy kłopot w tym momencie. ech... Wysłano tylko nadziąślak na badanie histopatologiczne..., cystę odkryto podczas zabiegu i wykonano tylko biopsję. Wirusowa - jak to ugryźć? Quote
bou Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 1 godzinę temu, Moli@ napisał: Wysłano tylko nadziąślak na badanie histopatologiczne..., cystę odkryto podczas zabiegu i wykonano tylko biopsję. Wirusowa - jak to ugryźć? a wynik badania nadziąslaka jest?(sorry,mam teraz kolorowy zawrot głowy,nie nadążam..) Cysty (torbiele) pochodzą ze struktury skórnej,nie z błon sluzowych...nie rozumiem skąd takie nazewnictwo...I tu znowu moje wątpliwości - może w weterynarii jest inaczej.Spytaj weta o definicję tych 'cyst',to sporo wyjaśni.Roxi ma w pysiu i nadziąślaka i cysty samoodnawiające się?Może to być również podłoże autoimmunologiczne,tak sobie gdybam... Quote
Moli@ Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 4 minuty temu, bou napisał: a wynik badania nadziąslaka jest?(sorry,mam teraz kolorowy zawrot głowy,nie nadążam..) Cysty (torbiele) pochodzą ze struktury skórnej,nie z błon sluzowych...nie rozumiem skąd takie nazewnictwo...I tu znowu moje wątpliwości - może w weterynarii jest inaczej.Spytaj weta o definicję tych 'cyst',to sporo wyjaśni.Roxi ma w pysiu i nadziąślaka i cysty samoodnawiające się?Może to być również podłoże autoimmunologiczne,tak sobie gdybam... OK, dopytam Wynik histopatologiczny nadziąślaka jest, wstawiłam. Wynik biopsji też wkleiłam. Oba OK Quote
Tyśka) Posted November 8, 2018 Author Posted November 8, 2018 O matulu... :( Jestem przerażona :( Co dolega naszej iskiereczce i skąd na to brać pieniądze? :(( Quote
Tyśka) Posted November 8, 2018 Author Posted November 8, 2018 Dnia 7.11.2018 o 18:43, Aldrumka napisał: siho 20 zł To jednorazowa? :) Quote
Tyśka) Posted November 8, 2018 Author Posted November 8, 2018 Gosia B. właśnie wysłała do Aldrumki pieniążki ze zbiórki świątecznej (organizowanej na nasze tomaszowskie bezdomniaki). W styczniu, z tej zbiórki wysłała na start dla Roxi 600zł, a teraz wysyła te pieniądze, które zostały - jak to ujęła: "parę groszy", ok. 300zł. Stwierdziła, że Roxi jest w napilniejszej potrzebie: po wczorajszym apelu o karmę dla "naszych" bezdomniaków dostałyśmy dwie przesyłki, jedna to 45kg (!) karmy (odzew niesamowity!)... więc pozostałe nasze bidule są zabezpieczone na ten moment. A Roxi się przyda kaska. Aż brak mi słów. DZIĘKUJĘ, zwłaszcza że wiem jak były te pieniądze mrożone i chomikowane, wykorzystywane w najpilniejszych potrzebach. Nie spodziewałam się, że znaczna część zbiórki będzie dla Roxulki. :) DZIĘKUJĘ za tak ogromną pomoc. To jak cud, Roxi będzie stać na ten najbliższy zabieg! 1 Quote
Aldrumka Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 41 minut temu, Tyś(ka) napisał: To jednorazowa? :) deklaracja shito = shoto Quote
Tyśka) Posted November 8, 2018 Author Posted November 8, 2018 4 minuty temu, Aldrumka napisał: deklaracja shito = shoto siho nijak nie mogłam rozszyfrować, stąd zapytałam - super, dziękuję :) Quote
Aldrumka Posted November 8, 2018 Posted November 8, 2018 dziękuję wszystkim za szybkie wpłaty 7.11 stan konta 220,65 zł wydatek: hotelik -październik 250 zł wpłaty: janka@ 30 zł anica 20 zł b-b 20 zł 8.11 stan konta 40,65 zł Quote
Moli@ Posted November 9, 2018 Posted November 9, 2018 Kombinuję z zabezpieczeniem opatrunku... może mały kubraczek będzie dobry. Odpukać po nocy, bez założonego kołnierza, jest dobrze :) Quote
Tyśka) Posted November 9, 2018 Author Posted November 9, 2018 Ładnie jej w musztardowym kolorze :)) Quote
anica Posted November 9, 2018 Posted November 9, 2018 Zaglądam z ciepłymi myslami! i już się zaczęłam modlić, żeby nic więcej nie 'wyskoczyło' 1 Quote
Aldrumka Posted November 10, 2018 Posted November 10, 2018 jest wpłata Gosi B. - wielkie dzięki Quote
Moli@ Posted November 10, 2018 Posted November 10, 2018 Na konto wpłynęło 39,25zł / 06.11 - leki (paragon) - 250,00zł / 08.11 - PDT ( wykorzystywałam na zakup karmy, szamponu leczniczego, preparatów witaminowych... i transport - do lecznicy / w obie strony do pokonania 50km) Proszę nie robić przelewów na konto ... (powiadomiłam za późno, tych wpłat nie odebrałam) Quote
Aldrumka Posted November 10, 2018 Posted November 10, 2018 10 godzin temu, Moli@ napisał: ( wykorzystywałam na zakup karmy, szamponu leczniczego, preparatów witaminowych... i transport - do lecznicy / w obie strony do pokonania 50km) trochę nie rozumiem tego zapisu - być może za transport i preparaty witaminowe powinnyśmy płacić dodatkowo; czy o to chodzi ? Quote
Moli@ Posted November 10, 2018 Posted November 10, 2018 1 godzinę temu, Aldrumka napisał: trochę nie rozumiem tego zapisu - być może za transport i preparaty witaminowe powinnyśmy płacić dodatkowo; czy o to chodzi ? Napisałam z czego pokrywałam koszt np transportu. Nie wiem ile razy będę musiała przejechać z Roxi trasę w tym miesiącu dlatego wolałam uprzedzić wcześniej, że mogę mieć z tym problem. Quote
Aldrumka Posted November 10, 2018 Posted November 10, 2018 Nie wiem czy nikt, ale ja nie wiedziałam jak daleko masz do weta. Każdy dotychczas podany wydatek był pokryty. Więc podaj proszę ile kosztuje Cię przejazd i ile ich było ponad normę myślę, że uda się za to zapłacić jak nie na bieżąco to w jakiejś perspektywie. Quote
Moli@ Posted November 11, 2018 Posted November 11, 2018 10 godzin temu, Aldrumka napisał: Nie wiem czy nikt, ale ja nie wiedziałam jak daleko masz do weta. Każdy dotychczas podany wydatek był pokryty. Więc podaj proszę ile kosztuje Cię przejazd i ile ich było ponad normę myślę, że uda się za to zapłacić jak nie na bieżąco to w jakiejś perspektywie. Pisałam, że przeznaczam kasę z PDT na potrzeby psiaków, w zależności od potrzeb...koszty mamy rozliczone :) Za propozycję pomocy finansowej w transporcie dziękuję...liczymy przejazdy od tego tygodnia + aktualna cena paliwa. Quote
Moli@ Posted November 11, 2018 Posted November 11, 2018 Roxi pozdrawia i życzy miłego...ciepłego dnia :) Quote
Aldrumka Posted November 11, 2018 Posted November 11, 2018 8.11 stan konta 40,65 zł wpłaty Istar19 10 zł Gosia B. 300 zł 11.11 stan konta 350,65 zł Quote
Recommended Posts