malagos Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Pixie, o takich sterylkach pisała Arka i takie robia lekarze w Kruszewie -po 10 dziennie. Zapytaj esperanzy i jayo.
pixie Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Poker napisał(a):na przyjęcie szczeniaków z mamusią nie mogę sobie pozwolić.Mogę brać 1. psa. Jeżeli sunia jest w bardzo zaawansowanej ciąży, to sterylka jest bardzo ryzykowna i wet może odmówić. Nie mam nic przeciwko, jeżeli ktoś się decyduje na usypianie ślepych miotów, natomiast nie wiem czy ja podołałabym takiemu wyzwaniu.Nie byłam jeszcze w takiej sytuacji.Wolałabym tego uniknąć . Ja myslalam o tym czy moglaby byc np u Ciebie wlasnie po zabiegu moze szami ustali z wetem miejscowym czy sie sunia kwalifikuje sie jeszcze do zabiegu aborcyjnego - moze np miec brzuchrozepchany dodatkowo przez hmm karmienie owsem czy nie wiem czym czy ma robaki... roznie moze byc, wiec najpierw ustalic czy sie nadaje do zabiegu jesli powie ze tak, moj plan bylby taki by zrobic te sterylke we wroclawiu i potem bylaby juz u Ciebie pod kontrola:roll:
Poker Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 pixie napisał(a):Poker a moglaby byc ta kroooofka z brzusiem?:cool3: i cos by sie we Wrocku z tym brzusiem zrobilo:crazyeye::crazyeye: inaczej stadko powiekszy sie o hmmm moze i o 1/5?:cool1: w marcu ogloszona akcja sterylizacji moze w ramach tejze ale to i tak chyba nie bezplatne kto wie jak to wyglada? moznaby tez kawalerow wykastrowac:roll: jak leci..o ile gratis:roll: szami cos wiadomo w NS o tej akcji? moze TOZ ma talony jesli nie w ramach akcji na przyjęcie szczeniaków z mamusią nie mogę sobie pozwolić.Mogę brać 1. psa. Jeżeli sunia jest w bardzo zaawansowanej ciąży, to sterylka jest bardzo ryzykowna i wet może odmówić. Nie mam nic przeciwko, jeżeli ktoś się decyduje na usypianie ślepych miotów, natomiast nie wiem czy ja podołałabym takiemu wyzwaniu.Nie byłam jeszcze w takiej sytuacji.Wolałabym tego uniknąć .
Koperek Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Dzisiaj zapiszę, jutro doczytam. Ale 30 sztuk to niby gdzie???:crazyeye::shake:
pixie Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 malagos napisał(a):Pixie, o takich sterylkach pisała Arka i takie robia lekarze w Kruszewie -po 10 dziennie. Zapytaj esperanzy i jayo. dzieki malagos:loveu: hmmm pisze do esperanzy / jayo niech sie pojawia w watku i niech powiedza a o tych sterylkach chyba jednak bylo to w orzechowcach...Arka moze tez pisala ale to oczym czytalam i dysusje i chyba wet siostra w tym byla wiec miala byc akcja chyba dla tego dalekiego schroniska tylko nie mam czasu pogrzebac... no ale skoro w Kruszewie / a gdzie to jest?/ to moze jakas pomoc stamtad nadeszlaby hmmm
Poker Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 słyszam ,że te sterylki z boku nie zapewniają usunięcia macicy i jajników, chyba tylko jajników, mogę się mylić.
halbina Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Koperek napisał(a):Dzisiaj zapiszę, jutro doczytam. Ale 30 sztuk to niby gdzie???:crazyeye::shake: ja też zaznaczam... YouTube - Dr. Bachman Spays a Dog, Part I to filmik od Arki
pixie Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Arko milo Cie widziec!:lol: Jayo dzieki!:lol: Jak widzicie mozliwosc pomocy w Nowym saczu w takim razie? Czy w ramach akcji sterylizacji marcowej Amicus w Krakowie czy mozna by liczyc na pomoc?- Szami mowila mi ze moglaby dowiezc psa do krakowa , czy wszystkie? hmmm pewnie nie A koszty?
pixie Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 ARKA napisał(a):Zawiadomie Osiolek, nie wiem czy ten plan wypalil wogole. Ja juz wyslalam do Osiolek PW lecz moze masz szybsze polaczenie:lol:
jayo Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 pixie mnie wezwala :cool3: nie wiem, co mialabym napisac o tych sterylkach, poza tym, ze po zabiegu zostaje jedynie male szyci, ktore nie wymaga kolnierzy ani kaftanow. Nie wiem, jacy Szwedzi przyjezdzaja do Polski to robic, a nasi weci sa spod Wawy, jezdza do schronu w Kruszewie ciac na miejscu. Placa sponsorzy i troche my. Nowy Sacz troche dalej, ale zapytac mozna czy pojada na dwa dni zrobic calosc. Jesli ciezarna nie jest za bardzo zaawansowana, tez sie da. Z cieczka wykluczone, trzeba odczekac.. Psy musza przez kilkanascie godzin po zabiegu byc w cieple - najlepiej do nastepnego dnia.
ARKA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Poker napisał(a):słyszam ,że te sterylki z boku nie zapewniają usunięcia macicy i jajników, chyba tylko jajników, mogę się mylić. Ale nikt tu nie mowi o zadnych bocznych sterylizacjach. Zreszta przy bocznych usuwa sie tez macice i jajnik, chyba, obecnie. Kiedys nie robilo sie pelnego zabiegu kastracji ale dawno juz weci od tego odeszli. Chociaz nie dalabym reki obciac, ze gdzies, jakis, niedouczony wet ciagle tak nie robi:roll: to ja wstawiam cz II filmiku YouTube - Dr. Bachman Spays a Dog, Part II Mowimy o sterylizacjach tzw. metoda malego ciecia, w bialej linii, "haczykowej". Ale kto tam tak zrobi?? Sprawdzilam, w naszej akcji sterylek, jest jedna klinika w Krakowie co robi ta metoda. Amicus.
ARKA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 jayo napisał(a): Nie wiem, jacy Szwedzi przyjezdzaja do Polski to robic, Zawiadomie Osiolek, nie wiem czy ten plan wypalil wogole. Moim zdaniem nie ma sie co ogladac na Szwecje ta sprawa jest pilna. Moze trzeba allegro jakis zrobic i na sterylki zbierac a najlpeij zmusic UM aby oplacila te zabiegi. Psy po smierci opiekuna staly sie bezdomne, niestety. Lepiej oplacic sterylizacje niz czekaz az jakos to bedzie i za pol roku bedzie 100 psow. A ile tam jest suczek, ktos wie??
ARKA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 pixie napisał(a):Ja juz wyslalam do Osiolek PW lecz moze masz szybsze polaczenie:lol: No dzis to i tak juz tu nie wejdzie, jutro pewnie. Ja wrzucilam jej na skype.
ARKA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 pixie napisał(a): A koszty? W czasie akcji zabieg kosztuje 200zl. Ale czy: - ktos sie kontaktowal z urzedem miasta? -sa jakies osoby na miejscu, rzeczowe, tam gdzie są psy? -sa warunki aby zrobic suki w dwa dni.tzn. czyste pomieszczenie i cieple? -czy suki sa na terenie zagrodzonym, aby byly pod ręka i NAD CZCZO, przed zabiegiem??
Osiolek Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 pixie napisał(a):hmmm przypomnialo mi sie ze chyba w watku orzechowcow czytalam dyskusje nt bezinwazyjnej sterylki chyba dunczycy czy szwedzi mieli przyjechac i zrobic sterylizacje w ten sposob, duzo tansza, jakies naciecia tylko z boku, propjekt byl by do Przemysla wlasnie dotarli hmmm ktos moze ma link do tego?..jesli nie spytam w watku orzechowcow albo albiemu moze sa wlasnie w Polsce, chyba Osiolek o tym pisala... moze mogliby wysterylizowac cale to towarzystwo w ramach akcji "uswiadamiajacej " To nie jest metoda bezinwazyjna, tyle ze "dziurka" jest duzo mniejsza. Nie jest to ciecie boczne, tak jak wielu weterynarzy mysli, a zwykle ciecie, tyle ze krotsze, macice i reszte wyciaga sie haczykiem, stad nazwa metoda hakowa (spay hook albo quick spay) Krotsza narkoza, mniejsza rana, mniej materialu, w zasadzie zadna opieka pooperacyjna (w porownaniu z klasyczna). Te metode stosuja niektorzy weci w Polsce, np schronisko w Bydgoszczy, poza tym sporo innych. Byla opisana na stronie vetserwisu, ale niestety zostal zamkniety. Szwedzi nie jezdza i nie kastruja - chcac zachecic do rozpowszechnienia tej metody wsrod weterynarzy, oplacili sterylizacje ponad 30 suk w schronisku w Orzechowcach. Narazie nie ma mowy o zadnej kontynuacji, ten projekt jeszcze nie jest zakonczony. Szwedzi nie sa specjalnie chetni do dawania pieniedzy, niestety :-(, w tym przypadku nie ma co na nich liczyc. Jesli zainwestuja znowu - to bedzie nie po to zeby pomoc indywidualnym jednostkom, ale po to, zeby cos zaczac, co bedzie potem kontynuowane, oni tak pracuja, dlatego nie maja u siebie problemu bezdomnosci. W tego typu przypadkach, jesli ktos ma kilka-kilkanascie zwierzat ktore zostana przejete przez wladze, najpierw szuka im sie domow, po 2 tygodniach reszte psow sie usypia. Z punktu widzenia tych psow to nie jest dobre wyjscie, ale z ogolnego - jak widac sie sprawdza. Gdybym wiedziala ze jest choc 1 promil szansy ze pomoga, spytalabym, ale wiem ze n ie ma, bardzo mi przykro :-(
terra Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Pomogę w ogłoszeniach. Potrzebuję więcej zdjęć i danych o pieskach.
Szami Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 ARKA napisał(a):Zawiadomie Osiolek, nie wiem czy ten plan wypalil wogole. Moim zdaniem nie ma sie co ogladac na Szwecje ta sprawa jest pilna. Moze trzeba allegro jakis zrobic i na sterylki zbierac a najlpeij zmusic UM aby oplacila te zabiegi. Psy po smierci opiekuna staly sie bezdomne, niestety. Lepiej oplacic sterylizacje niz czekaz az jakos to bedzie i za pol roku bedzie 100 psow. A ile tam jest suczek, ktos wie?? Suczek jest ok. 20 . W piątek zostaną policzone . Pieski znajdują się na terenie gminy Chełmiec , nie na terenie miasta , także UM Nowy Sącz nie jest właściwym urzędem do pomocy tym psom. Nie wiem czy Urząd Gminy Chełmiec może i chce pomóc .
Szami Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 terra napisał(a):Pomogę w ogłoszeniach. Potrzebuję więcej zdjęć i danych o pieskach. W piątek będą zdjęcia wszystkich psiaków !!!!!!!!!!!!!!!
Frotka Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Szami, dostałam zdjęcia ale nie wysłałaś mi numeru do ogłoszeń.
ata Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Wiem, ze metode haczykowa promowala pani Alina Kasprowicz z fundacji "Zwierzeta i My " z Poznania o lie pamietam ona ma cale materialy odnosnie tej metody ....nawet chciala przeszkolic wetow ...moze nadal aktualne?? "Mój" wet na to sie nie skusil.... dla zainteresowanych tel do fundacji 0618142819 lub 0618476285
ata Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 na ciezarna sunie wyglada ta mala czarna z bialym kolnierzem na osmym zdjeciu po prawej stronie...
terra Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 A ta biała futrzasta przy misce z ostatniego zdjęcia, też jakaś gruba. Wstawiłam pieski do wątku: http://www.dogomania.pl/forum/f97/super-domek-maly-psiak-do-4-lat-130694/index7.html#post11861379 i http://www.dogomania.pl/forum/f97/przygarne-szczeniaczka-malopolskie-131745/index4.html#post11861433 i http://www.dogomania.pl/forum/f97/dom-dla-suni-bardzo-bardzo-malutkiej-kalisz-pomorski-131942/index3.html#post11861467
Recommended Posts