Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Siedzę już tylko jedną nogą w Siedlcach. Pogoda piękna i zaraz po świętach wymykam na działkę. Dajtusia już tam pojechała.
Żabusiu sunię jak się weźmie od tych ludzi to już na amen. Nie można jej z powrotem odwieźć. Tragedia z psami. U mnie koło działki koczuje sunia ze szczeniakiem. Szczeniakowi szybko trzeba dom znaleźć, bo go ktoś złapie na łańcuch. Czy ktoś widział szczeniaka na łańcuchu? Ja widziałam. Tak ludzie na wsi robią.
Aż się boję ile w tym roku będzie psów porzuconych i ilu bez pomocy zginie od myśliwych, albo zaliczy łańcuch i głodówkę u któregoś gospodarza

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No to rzeczywiście, ta sunia ze szczeniakiem jest w tej chwili pilniejsza. Czy da się ją złapać aby wysterylizować? A szczeniaczka też trzeba oczywiście zabezpieczyć. I wszystko od początku :shake: Proszę się zorientować co i jak Pani Wandziu. Państwo ją jakoś dokarmiacie aby nigdzie nie odeszła?

Posted

Ja jeszcze jestem w Siedlcach. Dowiedziałam się, że maluch już do kogoś poszedł. Szkoda, bo marne będzie miał życie. Z dokarmianiem to jest kłopot, bo trzeba psa wziąć wtedy do siebie i odpowiedzialność za niego. Z szukaniem domów jest wielki problem. Mój teren to z ogłoszeń odzywają się tylko na psa do budy na łańcuch a takim domem, to nie pomogę. Stan psów już u mnie ostateczny. Coraz bardziej wisi groźba, że i Dajtusia zostanie. Ja naprawdę nie mam czym się dzielić. Rozsądek więc zakazuje mi na branie kolejnego.

Posted

Mi chodziło o wysterylizowanie suni i w najgorszym razie wypuszczenie jej.

Wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie ale jeżeli nie można inaczej to lepiej zrobić chociaż tyle aby problem bezdomności się nie potęgował. Inaczej za pół roku bezdomnych będzie już kilka psiaków: ona i jej kolejne dzieci (w tym zapewne kolejne suczki). Już nie wspominając, że małe pieski mogą wpaść w ręce sadystów a złych i głupich ludzi jak wiadomo nie brak na tym świecie.

Jak trzeba to ja mogę pomóc, przyjechać, złapać ją, zawieźć do lecznicy, jeżeli jest dzika to pożyczyć klatkę aby w niej kilka dni wydobrzała (poza tym jeżeli ma być wypuszczona to lepiej aby się do ludzi nie przyzwyczajała).

Proszę się zastanowić, coś zrobić powinniśmy.

Posted

Spanielka czeka na naszą pomoc. To ostatnie dni aby jej pomóc. Drugiego dnia świąt wyjeżdżam na działkę. Nie mam tam internetu i kontakt jest utrudniony.
Nikt odpowiedni nie zainteresował się daniem jej DT i wyprowadzeniem na prostą do adopcji. Ja bez deklaracji pomocy z Waszej strony nie mam możliwości pomocy. To nie jest kwestia tygodnia, czy dwu, to może trwać miesiącami i możliwe, że będzie potrzebna pomoc behawiorysty. Sunia jest oprócz braku wychowania, jakichś agresywnych zachowań również w wieku gdzie adopcja jest trudniejsza.

Posted

Basia i Barni napisał(a):
Wanda nie mam czasu czytac całego wątku , czy spaniel jest u ciebie ?
i szukasz DT czy juz jest w hoteliku
Spaniel ma kłopoty z socjalizacja czy jest agresywny ?

Spanielka siedzi dalej w oborze i czeka. Niszczy w domu, potrafi ugryźć i nie zachowuje czystości. Tego się dowiedziałam resztę trzeba poznać "w praniu"
Ja boję się ja wziąć:
- boję się czy sobie z jej wychowaniem poradzę
- boję się, że może się zasiedzieć (wiek, złe nawyki ...) już jedną taką mam
- mam duże już stado i nie dam rady jeszcze jednego wziąć na swój koszt utrzymania
- potrzebuje poważnych, odpowiedzialnych deklaracji w razie czego wirtualnej opieki nad psem (wet, wyżywienie..)

Posted

Przeczytałam... trochę mi to zajęło :shake:
1) jak długo sunia może jeszcze zostać tam gdzie jest (pojawiła się opcja, że państwo maja już jej dość i chcą gdzieś wywieźć na wieś) ?
2) czy ktoś pomyślał o umieszczeniu suni w hoteliku u Wiosny (zajmuje się psami z trudnym charakterem, ale wiem, że jest tam kolejka). Jest też nowy taki hotelik: http://www.dogomania.pl/forum/f937/hotel-dla-psow-brodnica-woj-kuj-pom-niesiemy-pomoc-dogomaniackim-psiakom-126059/
3) jest już 150 PLN deklaracji stałych - to całkiem sporo jak na początek, trzeba zebrać jeszcze z 300 PLN :shake: No chyba, że dziewczyny policzą za spanielkę 10 PLN/dobę. Trzeba koniecznie zmienić tytuł, że kasa pilnie potrzebna i zaktualizować pierwszy post. Wiem Pani Wando, że mało czasu, ale mało osób ma wystarczającą ilość cierpliwości, żeby przebrnąć przez cały wątek

Ja niestety jestem na maksa obciążona finansowo i już totalnie nic nie jestem w stanie dołożyć :( Przykro mi bardzo... ale chociaż podniosę wątek...

Posted

Negri_2008 napisał(a):
Mam znajoma, która prowadzi hodowlę basetów i spanieli. Zna wielu miłośników tej rasy.
Podam jej link do wątku i napiszę do jej SOS w tej sprawie :-(
Może będzie mogła pomóc :-?

to dobry pomysł.,

jeszcze ewentualnie hotelik ,który zajmuje sie problematycznymi psami

Posted

Mam znajoma, która prowadzi hodowlę basetów i spanieli. Zna wielu miłośników tej rasy.

Posted

Negri_2008 napisał(a):

Sunia jest mixem spaniela. Zdjęcia są w wątku. Pisząć powiedz o trudnościach z sunią, bo to przy każdej adopcji ważne.

Posted

W przyszłym tygodniu będę wiedziała czy zwolniło się miejsce w DT.

Jeżeli nie proponuje hotelik dla małej. Myślę, że damy radę ją tam przetrzymać.
A jeżeli pomysł hoteliku juz padł i były jakieś "ale" prosze o info, nie mogę znaleźć dyskusji na ten temat.

)Mała jest taka ładna, że po opanowaniu podstawowych rzeczy szybko znajdzie dom!)

Posted

emilia2280 napisał(a):
Sluchajcie, jesli mamy szukac platnego tymczasu, to potrzebujemy kilku deklaracji, nawet po 5-10 zl.

Wandziu, umiesc proszé w pierwszym poscie dotychczasowe deklaracje (wg kolejnosci ofert):

Asia&Ginger (ze skarpety forum spanielowego): karma
emilia2280: 100zl/m-c
Anciaahk: 50zl/ m-c

Razem: 150zl i karma

Porozsylajcie wátek znajomym, moze ktos sié zlituje.

Pisałam do Asi o potwierdzenie deklaracji nie odpisała