Jump to content
Dogomania

OFIARY SCHRONISKA ! ! ! Żywe trupy błagają o PILNE WSPARCIE ! ! !

Recommended Posts

Posted

hanek napisał(a):
E-S! Zrobię to jak odpowiesz na mojego maila, bo nie wiemy co dziadom odpisać. Chyba, że nie doszedł? Daj proszę znać.

Szantaż???
PW na dogomanii nie mam nowego, na priv, znaczy zwykły mail odpisałam!!! Zrób to zrób, bo to dla dobra psów olkuszowych, napisałam Ci dlaczego na maila, nie tu na dogomanię, tylko prywatnego. Zgłupieję zaraz. Z innego kompa piszę i nie mam naszej korespondencji Olkuszowej WIESZ JAKIEJ i mogę być nieprecyzyjna, a ustawy zostawiłam w robocie.
Ewa

Posted

ogłoszenie na zaprzęgowych juz jest...

w schronisku zostało jeszcze kilka onkowatych suczek... czy ma ktos może ich zdjęcia... była taka jedna ze ślicznym klapniętym uchem , przerazająco chuda.. pod tymi futrami są same kości:smhair2:
sunia , która wczoraj poszła do domu wazyła zaledwie 20 kg...powinna dwa razy więcej..:x

Posted

Mam nadzieję, że następnym razem jak będę robić fotki to będzie przy mnie ktoś przytomny kto będzie umiał napisać więcej o tych psiakach niż ja:oops:

Posted

Może choć tu napiszę bo ciagle mam wyrzuty sumienia że to gdzieś umyka:-(
I w tym i we wszystkich moich bazarkach ogromnie pomaga mi Diana79 - nie tylko użycza swoje konto ale prowadzi całą księgowość bazarków (a przy drobnych a licznych wpłatach to ogrom pracy).
Dianko - te podziękowania należą się i Tobie i niech Twoja praca będzie też publicznie doceniona:loveu:

Posted

Taks, nie znajdujemy slow PODZIEKOWAN dla Ciebie, jestes WIELKA, WSPANIALA :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: majac na uwadze dobro zwierzaczkow. Takie osoby jak Ty dodaja nam sil do dalszego dzialania.

Posted

mam ogromną prośbę.. szukam wątków psiaków obfoconych z postów
1408, 1409, 1410, 1420, 1423,

jeśli ktoś miałby chwilke czasu, proszę ....:modla:

Posted

Kanna te psy nie maja watkow, :shake: bo nadal sa w schronisku, czyli nikt z nas nie moza dac gwarancji ze ten nadal szuka domu. Fotki przez nas zrobione pomagaja tym psom znalezc domy poprzez ogloszanie ich podajac namiary na schron.

Posted

[quote name='Ewelina.w38']Jak sie Olkuska akcja rozwija?ostatnio tak tu cicho, chyba wszyscy siedzą na wątkach psów. Co mozna jeszcze zrobić, wysyłamy na nowo listy, petycje itp. ??
Schronisko nie przyjmuje nowych psów. Właściciel schroniska dostał zgodę Burmistrza (który wydał decyzję 31 grudnia 2008 ) tylko na: prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami z terenu miasta i gminy Olkusz; na prowadzenie schroniska dla zwierząt z terenu miasta i gminy Olkusz; na zapewnienie opieki zwierzętom, które przebywały w schronisku 31 grudnia.
Mimo tego UM w Olkuszu podpisało umowę bodajże ze schroniskiem w Bielsko Białej i tam wozi psy bezdomne (transportem zajmuje się właściciel olkuskiego schroniska), nie do schroniska olkuskiego.
Powiatowy wet olkuski wystąpił do SKO w Krakowie z pismem w którym występuje o "rozważenie możliwości stwierdzenia z urzędu nieważności" tej decyzji Burmistrza. Schronisku grozi więc likwidacja, dlatego trzeba pozostałym w nim psom znaleźć domy jak najszybciej.
No i trwają przesłuchania w sprawie zawiadomienia o przestępstwie złożonego przez BOZ (Schronisko w Olkuszu), do którego prokuratura dołączyła nasze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez urzędników PIW w Olkuszu polegającego na świadczeniu nieprawdy w protokołach kontrolnych.

Posted

Niektorym gminom juz sie udalo podpisac umowy ze schroniskiem w Raciborzu, JZ, i BB, ale na bardzo ograniczaona liczbe miejsc. Co robia pozostale gminy na chwile obecna nie wiemy, ale bedziemy wiedziec w odpowiednim czasie. Jest tez zielone swiatelko w tunelu ze jedna z gmin ma teren pod schronisko. Nie jest to Olkuszu.:shake:

Posted

artykul z Dziennika Polskiego:

Skała kupi psom kojce

Inicjatywy. Władze gminy Skała zastanawiają się, czy rozpocząć współpracę ze schroniskiem w Bielsku–Białej.

Od kiedy zamknięte zostało schronisko w Olkuszu, samorządowcy z powiatu krakowskiego głowią się, co zrobić z bezpańskimi psami. Władze Skały znalazły sposób. Zakupiły kojce, w których zwierzęta będą mogły przebywać do czasu znalezienia im nowego właściciela lub wolnego miejsca w schronisku.
Robert Jakubek, burmistrz Skały, przypomina, że zdarzały się sytuacje, kiedy ludzie przyprowadzali psy przed urząd. I pojawiał się problem. W gminie brakowało miejsca, w którym można by je umieścić. O tej sprawie dyskutowano niedawno w Starostwie Powiatowym. Koncepcji było kilka, ale na razie nie wiadomo, czy jest szansa, aby na terenie powiatu krakowskiego ruszyła budowa schroniska dla zwierząt. Dlatego konieczne są tymczasowe rozwiązania, które pozwolą uporać się z bezpańskimi psami. Gmina Skała już znalazła wyjście awaryjne.
– Zakupiliśmy dwa kojce dla psów. Będą one umieszczone za oczyszczalnią ścieków, tam gdzie nie ma zabudowań. Dzięki temu będziemy mieć miejsce, w którym psy będą umieszczane na okres miesiąca lub dwóch – wyjaśnia burmistrz.
Będzie można tam przeprowadzić kwarantannę, zapewnić pokarm i ulokować do czasu skierowania do schroniska lub znalezienia właściciela.
Robert Jakubek nie jest przekonany o słuszności decyzji dotyczącej likwidacji schroniska w Olkuszu. – Widziałem to miejsce i nie sądzę, że było tam tragicznie. Za usługi świadczone przez tę placówkę gmina płaciła około 20 tysięcy rocznie – wylicza. W tym okresie do Olkusza trafiało kilkanaście psów z gminy Skała.
Obecnie w grę wchodzi rozpoczęcie współpracy ze schroniskiem w Bielsku–Białej. Jednak w tym przypadku koszty – zarówno dostarczania, jak i utrzymania zwierząt – będą o wiele wyższe. – Przedstawiono nam, że gmina musiałaby płacić 2,5 zł od mieszkańca, co już powoduje, że w budżecie musielibyśmy zarezerwować ponad 25 tysięcy złotych – mówi Jakubek.
Jednak to nie wszystko. Dodatkowe pieniądze będzie trzeba wydać na wynajęcie firmy, która zajmie się wyłapaniem psów i dowiezieniem ich do Bielska––Białej. – Z naszych informacji wynika, że obecnie obowiązuje stawka 600 złotych od sztuki. To oznacza, że gmina musi przygotować kolejne kilkanaście tysięcy złotych – podkreśla burmistrz.
Takie usługi kosztowałyby gminę Skała około 50 tys. zł. Jednak, jak przyznaje burmistrz, schronisko w Bielsku–Białej jest jedynym w najbliższej okolicy, które dysponuje wolnymi miejscami i jest chętne do przyjęcia psów.
Na razie, jeśli po gminie będą krążyły bezpańskie psy, zostaną one umieszczone w kojcach. Tam zajmie się nimi weterynarz. (MAU)