Jump to content
Dogomania

OFIARY SCHRONISKA ! ! ! Żywe trupy błagają o PILNE WSPARCIE ! ! !

Recommended Posts

Posted

dorixx napisał(a):
Morgan perwers i fetysz w jednym , jeszcze strzelby żeby mysliwi mogli na w tej klatce na siebie polowac :lol:

:diabloti: nie, to widownia będzie mieć strzelby i co którego trafi to punkt więcej :evil_lol:

Posted

ARKA napisał(a):
:crazyeye: a skad wlasnie "wymysic" czy "miśkowac":roll: bo jakos mis czy mysza nie kojarzy mi sie z kastracja. Chociaz wymysic to bardziej bymi pasowalo,ze jak kot wykastrowany to juz myszy nie łapie:evil_lol:

Lubelskie:
wymniszyć. Od mnicha. Zdecydowanie procedura mniej popularna niż w Polsce "A".
Co się dzieje z bezdomnymi zwierzętami z okolicy Olkusza? Wie ktoś? Bo do Pałki zdaje się nie trafiają, aj hołp. Czy jednak? Wpuszcza on osoby z Fundacji i TOZu czy nie? Czy istnieje możliwość - choćby w trybie ustawy o dostępie do inf. za pośrednictwem powiatowego lek. wet. - uzyskania oficjalnej informacji co do liczby zwierząt pozostałych w schronisku?
Ewa

Posted

E-S napisał(a):

Co się dzieje z bezdomnymi zwierzętami z okolicy Olkusza? Wie ktoś? Bo do Pałki zdaje się nie trafiają, aj hołp. Czy jednak? Wpuszcza on osoby z Fundacji i TOZu czy nie? Czy istnieje możliwość - choćby w trybie ustawy o dostępie do inf. za pośrednictwem powiatowego lek. wet. - uzyskania oficjalnej informacji co do liczby zwierząt pozostałych w schronisku?
Ewa

Chyba nie trafiają do Pałki. Już dwa razy mieliśmy telefon w sprawie bezdomnych zwierząt z okolic Olkusza. Jeden z Urzędu Miasta - straży miejskiej zgłoszono "szczeniaka w kartonie" pozostawionego na przystanku, więc oni zadzwonili do nas z prośba o pomoc. Ale w międzyczasie okazało się, że w kartonie jest nie szczeniak, a martwy nieduży pies.
Liczymy na to, że w przyszłym tygodniu dowiemy się więcej (w piątek spotkanie w UM) i będzie można zaplanować jakieś konkretne kroki w celu szukania tym pozostałym w schronisku zwierzętom domów. Oczywiście po gruntownym zinwentaryzowaniu ich. No i jest dla tych psów karma - od Kariny Schwerzler, ale też musimy mieć pewność, że będzie rozdzielana między te psy. Szczegóły zna Ada-jeje, jest w kontakcie z Frotką.

Posted

E-S napisał(a):
Niniejszym ogłaszam konkurs, na krótkie ogłoszenie-protest - bez epatowania opisami okrucieństwa - zawierające konkretną propozycję pomocy dla bezdomnych zwierząt z Olkusza, może być ze zdjęciem, lub znakiem graficznym.

Dla bezdomnych zwierząt, które są w tym momencie w schronisku, czy dla bezdomnych w ogóle? W takiej samej sytuacji co bezdomne z Olkusza są przecież w tym momencie zwierzęta z Chrzanowa, Trzebini, czy Krzeszowic.

Posted

Bardzo ważne jest dokladne oznakowanie zwierzat-KAZDEGO, bo znowu beda w tajemniczy sposob znikac( w piecu schroniskowym , zalatwione łopata, bo srodkow do eutanazji nie uzyja- trzeba sie z tego rozliczyc ).

Posted

Therion napisał(a):
Bardzo ważne jest dokladne oznakowanie zwierzat-KAZDEGO, bo znowu beda w tajemniczy sposob znikac( w piecu schroniskowym , zalatwione łopata, bo srodkow do eutanazji nie uzyja- trzeba sie z tego rozliczyc ).

Tak, a przecież do tej całej liczby "tajemniczych zaginięć" dochodzą psy i koty, które zginęły na ulicy tuż przed bramą "schroniska". To tuż przy bardzo ruchliwej trasie wylotowej. Niektóre miały szczęście uciec i trafić na wspaniałych ludzi (jak jeden z psów uratowany przez dogomankę_), inne trafiły pod koła pędzących samochodów...:shake:

Posted

hanek napisał(a):
Dla bezdomnych zwierząt, które są w tym momencie w schronisku, czy dla bezdomnych w ogóle? W takiej samej sytuacji co bezdomne z Olkusza są przecież w tym momencie zwierzęta z Chrzanowa, Trzebini, czy Krzeszowic.

Hanek, Fundacja-wiesz-która /forwardnęłam Ci na priva parę dni temu maila od pani prezes/ planuje umieścić na swoich stronach takie ... kurcze ...ogłoszenie - hasło - protest, które mogloby być wykorzystywane nie tylko teraz, ale uniwersalnie, na stałe, póki się nie poprawi w całej Polsce stan prawny i egzekwowanie przepisów. Punktem wyjścia ma być prywatny olkuski biznes np. "Widzieliście prywatne schronisko w Olkuszu? ( i tu np. link na dogomanię ) Nie jesteś bezradny, możesz pomóc zwierzętom, które stały się ofiarą biznesmenów! Wyślij list, wspomóż finansowo organizacje ratowania i ochrony zwierząt: ..... /wymienić lub link/." Ogłoszenie będzie więc korzystne dla wszystkich bezdomnych zwierząt - dzięki - o ironio - Pałce i temu co on nawywijał.
Fundacja wyraża też własne zdanie - dotyczące konieczności zmiany norm prawnych w kierunku ustanowienia nadzoru organizacji statutowo zajmującej się ochroną zwierząt nad schroniskami prywatnymi i sankcjonowania właścicieli za niezgodne z normami warunki schroniska.
Sprawa jest dość pilna - modernizowane są strony Fundacji. znanej na całym świecie zaznaczam. Nie jestem typem "artystycznego twórcy", choć z zamiłowaniem wszelkie kulturalne wytwory ludzkiego geniuszu konsumuję, dlatego ogłaszam na dogomanii konkurs.
Ewa

Posted

[quote name='Therion']Bardzo ważne jest dokladne oznakowanie zwierzat-KAZDEGO, bo znowu beda w tajemniczy sposob znikac( w piecu schroniskowym , zalatwione łopata, bo srodkow do eutanazji nie uzyja- trzeba sie z tego rozliczyc ).

A w ich miejsce aby nie przyjmowal zwierzat z innych gmin, ciagle. Zakrecenie kurka z kasa jest bolesne wiec bedzie sie ratowal a gmin w malopolsce i sasiednich wojewodztwach pod dostatkiem,swiadomych i nieswiadomych informcji medialnych o tym miejscu.

Posted

bardzo chcialabym w jakis sposob pomoc w tej tragicznej sytuacji, niestety sama nie moge wziasc zadnego psa bo mam juz dwa duze przygarniete w mieszkaniu w bloku. mam natomiast do oddania karme Royal Canin Energy 4300 (ok 10-12kg) dla psow pracujacych (sama karmilam tym moje psy jak byly bardzo chude) i ok 2kg Profilum Sensitive dla duzych psow. czy ktos moglby mi powiedziec komu/dla ktorego olkuskiego psa ta karma moglaby sie przydac? jestem w stanie ja gdzies zawiesc tylko nie bardzo wiem do kogo ewentualnie personalnie pisac?

Posted

gibon301 napisał(a):
bardzo chcialabym w jakis sposob pomoc w tej tragicznej sytuacji, niestety sama nie moge wziasc zadnego psa bo mam juz dwa duze przygarniete w mieszkaniu w bloku. mam natomiast do oddania karme Royal Canin Energy 4300 (ok 10-12kg) dla psow pracujacych (sama karmilam tym moje psy jak byly bardzo chude) i ok 2kg Profilum Sensitive dla duzych psow. czy ktos moglby mi powiedziec komu/dla ktorego olkuskiego psa ta karma moglaby sie przydac? jestem w stanie ja gdzies zawiesc tylko nie bardzo wiem do kogo ewentualnie personalnie pisac?

Odezwij sie do missieek,ona nie czyta na biezaco chyba watkow,a moze akurat jej sie ta karma przyda. na stronie w podpisie Theriona jest link do jej strony internetowej i tam jest podany tel. wiec mozesz do niej zadzwonic.

Posted

to sie bardzo ciesze i mam nadzieje ze choc troszke pomoge choc zdaje sobie sprawe ze to pewnie kropla w morzu potrzeb!nie wiem tylko czy czekac na forum na jakies wskazowki gdzie mozna ja dostarczyc czy na odpowiedz na maila? bede sprawdzac tu i tu.

Posted

[quote name='kuba123']Miśkowanie to pospolite określenie kastracji:razz:w "dialekcie" wiejskich wetów

miśkuje się łogry( nie mylić ze Shrekiem:evil_lol:) bycki wieprzki i inne

na Podhalu nikt nie mówił inaczej a żeby było śmieszniej to zawsze musiał to robić PAN wet nie pani bo to podwójna hańba dla miśkowanego zwierzaka

I z tego, co obiło mi się o uszy, miśkuje się zwierzęta gospodarskie bez narkozy :placz:

Posted

Do schroniska podrzucono karton pełen szczeniaków.
Czy ktoś ma miejsce dla choćby kilku z nich? Ich szanse na przeżycie w tym siedlisku wirusów są właściwie zerowe...
Dziś w nocy odszedł kolejny szczeniaczek stamtąd - zabrany 2 stycznia bernusiowaty Kabir

• Posted

missieek napisał(a):
    a cos wiecej wiadomo o tych szczeniakach?
    wiek, ile ich jest

własnie tez o to pytalam na tym drugim watku

missieek a co z wizyta w Bukownie?Dasz rade?Jesli nie to ok-pytam teoretycznie :roll: