Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To już historia. :lol:
Teraz czas biegnie od nowa, od ostatniej niedzieli, 5 kwietnia 2009r.

Igor zamieszkał w Łasku koło Łodzi.
To wspaniałe miejsce i wspaniała jest osoba, która przygarnęła Igora.
Po emisji programu "Pytanie na śniadanie" w którym Igorek miał swoje 5 minut zadzwoniła do redakcji Pani Anna i powiedziała, że zabierze Igora do siebie. Nie wahała się ani przez moment.
W kilka dni potem Igor już zameldował się w Łasku :evil_lol:

Teraz ma swoje podwórko, swoje drzewko pod którym może sobie polegiwać, fajnego kumpla i cudowną Panią, która go rozumie i bardzo mu współczuje smutnego jak dotąd życia......

...tak mogła wyglądać ta chwila, która zmieniła życie Igora...
Igor pojawił się w okolicach Wołomina około półtora roku temu nie wiadomo skąd.
Błąkał się po okolicy i tylko tyle o nim wiedziano, że stroni od ludzi.Gdy postanowiono go schwytać i podjęto akcję tropiącą, Igor doprowadził ludzi do miejsca, w którym przebywała sunia z małymi szczeniaczkami. :loveu:
Czyżby Igor był przy nich cały czas od...poczęcia? To chyba nie zdarza się zbyt często?
Tyle historii...

Igor to pies w wieku około 7 lat w typie psa rasy akita.
W jego głowie wyczuwalne jest wgniecenie, które powstało wskutek uderzenia tępym narzędziem. Kiedy to się stało - nie wiadomo.

Diagnoza, jakiej poddano Igora wykazała, że uraz, jakiego doznał uszkodził nerw w prawym oku i Igor na to oko nie widzi :shake: ale o jednym oku radzi sobie wyśmienicie.
Natomiast głowa Igora jest zdrowa, nie ma potrzeby przeprowadzania specjalistycznych badań, nie ma groźby zabiegów, operacji. Wykluczona została obecność krwiaka, obrzęków.

Jeżeli do teraz uraz nie objawił się w żaden dodatkowy sposób poza utratą wzroku, nie ma już żadnych zagrożeń w przyszłości.

Niestety, na podstawie badań krwi lekarze stwierdzili u Igora podejrzenie niewydolności nerek :placz:. Potrzebne są dalsze badania i prawdopodobnie leczenie i stosowanie diety niskobiałkowej.
To wszystko w azylku jest niewykonalne :shake:

Utrata wzroku w jednym oku i chore nerki to nie wszystko. :shake:
Nie ma wątpliwości, że Igor był maltretowany przez człowieka i to pozostawiło w jego psychice trwały ślad.:-(
Igor jest psem bardzo zastraszonym i nieufnym. Najchętniej pozostaje sam ze sobą i ze swoim strachem ponieważ wie, że w ten sposób już żadna krzywda go nie spotka.
Jednak na widok opiekuna w przytulisku przejawia zainteresowanie, wyraźnie się ożywia. Po chwili jednak wycofuje się, bo tak jest bezpieczniej.
Pomimo swojego strachu pozostał psem bardzo łagodnym i spokojnym.
Igor to wspaniały i mądry pies. Jest w nim mądrość i doświadczenie, którego nabywa się poprzez...cierpienie.
A ta jego bezbronność i kruchość jest wprost niewiarygodna. :placz:

Musimy bardzo pilnie znaleźć Igorowi dom tymczasowy, który doprowadzi badania Igora do końca i zajmie się jego leczeniem i dietą.
Pobyt w dom tymczasowy pomoże też Igorowi odzyskać zaufanie do ludzi i będzie dla niego najlepszą socjalizacją.

Najlepszym miejscem dla Igora byłby dom z ogródkiem. Może zamieszkać w ocieplonej budce, gdzie będzie miał warunki podobne do tych w azylku. Jeżeli brak budki stanowi problem - mamy możliwość sprowadzenia budy dla Igora.
IGOR toleruje inne psy. Gdyby mógł stać się towarzyszem jakiejś uroczej suni - byłoby idealnie. Łagodnego samczyka też zaakceptuje. ;)

Bardzo prosimy o dom tymczasowy dla Igora !!!!!!!
Tylko w ten sposób ma szansę na dobre życie.

Kontakt w sprawie IGORA:
tel. 0-691-755-754
mail: [email protected]

To jest podlinkowany banerek Igorka.Proszę, wklejajcie go do podpisów, niech jak najwięcej osób dowie sie o Igorku!!!!!

Pod tymi linkami są jego zdjęcia
http://images33.fotosik.pl/423/74078b4a2c8362ee.jpg
http://images34.fotosik.pl/418/b036147c69769c63.jpg
http://images31.fotosik.pl/418/30788df6679b2de9.jpg

Igor ma ogłoszenia na:

kupiepsa.pl
afisze.pl
przygarnijzwierzaka.pl
spacerek.net (czeka na akceptacje)
4lapy.pl
alegratka.pl
przygarnij.pl
adopcje.org
aleokazja.pl
adopcjepsa.pl
nasipupile.pl
mojpupil.pl
zwierzeta.pl
animalia.pl

• Replies 437
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

-Igor; pies w typie owczarek niemiecki; ma około 5latek...(był okrutnie maltretowany, młody, bardzo wystraszony, na wpół zdziczały, łagodny, w stosunku do obcych ludzi jest nieufny, lubi towarzystwo innych psów)... te okrutne maltretowanie poskutkowało w następujący sposób:

• ma szramę i "wgniecenie w głowie" po tepym narzędziu:mad:
  • stracił wzrok na jedno oko a drugim prawie nic nie widzi

(na zdjęciu ciemny dzikus i jasny dzikus Igor)

Posted

hehe:) to ja Ci powiem. Wchodzisz na www.imageshack.us tam klikasz w przeglądarke. wyskoczy po lewej okienko z ktorego wybierasz zdjecie klikając na nie i potem na otworz w dole okienka. kod zdjęcia wskoczy w przeglądarke. wielkosc wybierasz najlepiej 320x coś tam. Potem klikasz w host it. Czekasz az pojawi się druga strona. Kopiujesz pierwszy link pod obrazkiem i wklejasz w post. gotowe.

Posted

Igorek raczej nie jest wtypie owczraka niemieckiego.
Mi on wygląda na mieszankę jakiegoś większego psa np. Leondbergera z Akitą.
Jest prawie cały rudy z czarnymi znaczeniami.
Widać po nim że to mądry pies ale niestety bardzo skrzywdzony przez człowieka. Musiał dużo przejść ale myślę że jest szansa żeby komuś ponownie zufał i pokochał. Tylko czy ktoś da mu tę szansę?:shake:

Posted

anouk92 napisał(a):
Igorek raczej nie jest wtypie owczraka niemieckiego.
Mi on wygląda na mieszankę jakiegoś większego psa np. Leondbergera z Akitą.
Jest prawie cały rudy z czarnymi znaczeniami.
Widać po nim że to mądry pies ale niestety bardzo skrzywdzony przez człowieka. Musiał dużo przejść ale myślę że jest szansa żeby komuś ponownie zufał i pokochał. Tylko czy ktoś da mu tę szansę?:shake:

Z wyrazu pyska widać że to mądry pies.
Z ogólnej sylwetki (jest rudy i duży) przypomina mi mojego Dingo.
Żal patrzeć na jego smutek.

Posted

Dziewczyny - na jakie konto będą zbierane pieniążki na leczenie i najważniejsze - na kogo ma być podany kontakt jeśli chodzi o adopcję?
Sądzę, że Negri powinna wpisać to w pierwszy post... ale na razie chyba nie ma czego wpisywać...

Posted

Ra_dunia napisał(a):
Dziewczyny - na jakie konto będą zbierane pieniążki na leczenie i najważniejsze - na kogo ma być podany kontakt jeśli chodzi o adopcję?
Sądzę, że Negri powinna wpisać to w pierwszy post... ale na razie chyba nie ma czego wpisywać...

Ja mogę zająć się zbiórką pieniędzy dla Igora.
Osobom, które będą chciały wpłacić na jego leczenie podam na priv nr swojego konta.
Każdą wpłatę potwierdzę na forum a na pierwszej stronie dam rozliczenie. :lol:

Posted

Negri_2008 napisał(a):
Ja mogę zająć się zbiórką pieniędzy dla Igora.
Osobom, które będą chciały wpłacić na jego leczenie podam na priv nr swojego konta.
Każdą wpłatę potwierdzę na forum a na pierwszej stronie dam rozliczenie. :lol:

Negri to może wpisz ta informacje ten w pierwszy post

Posted

minimum w pierwszym poście powinna być taka informacja... choć z doświadczenia wiem że najlepiej wpisać konto to wtedy ludzie też anonimowo wysyłają... wiele osób nie chce nikomu się spowiadać że chce na psa podesłać... wiem ja często tak mam w stosunku do psiaków... dostaję takie wpłaty a i sama wolę anonimowo wysyłać bo nieznoszę sztucznych splendorów...

Posted

a tam splendory :) Najczęściej chodzi o info, czy kasa doszła. Często przydaje się to w rozliczeniach.
Wolę wątki które mają "jawną księgowość" ;) a jak komuś zależy i chce wesprzeć finansowo to chyba nawet taki straszny splendor, jak wpisanie w rozliczeniu, uniesie :eviltong:
Negri - jeśli to będzie Twoje prywatne konto, to jednak nie wpisuj numeru w pierwszym poście. Co innego jakby było to konto fundacyjne...

Tifet - kontakt w sprawie adopcji do Ciebie??

Posted

Ja też jakoś tak nie bardzo widzę, żeby prywatne konto umieszczać w pierwszym poście. ;)
Jak ktoś chce wpłacić to wpłaca i nie myśli o splendorze tylko o tym, aby pomóc.

Pierwszy post już uzupełniłam o info o wpłatach.
Czekam na dane w sprawie osoby do kontaktu.