Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 408
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie mam dobrych wieści:-(

Dziś byliśmy u weta w jego watku jest błąd pies trafił do schroniska 2 listopada więc mineło już prawie 4 tygodnie gdyby jego właściciel tego samego dnia zrzekł się praw do psa szanse na to by pies chodził sprawnie byłyby większe, Niestety dopiero 7 czyli po 5 dniach właściciel zadzwonił i powiadomił że psa nie odbierze. Założono gips który kiolkakrotnie pies ściągał.

Łapa jest fatalna Kości się krzywo zrosły On jest kaleką. Na jakąkolwiek operacje jest już za póżno weterynarz mówi że nie wie czy którykolwiek weterynarz zdecyduje się łamać kości i jest składać w schronisku to absolutnie nie możliwe.

pies zaczyna kaszleć:-(

To przekochany o ogromnym secu psisko w schronisku skazane jest na smierć Jest słabszy z tą niesprawną łapką a bosku gdzie byłby sam nie ma

Postaram sie na jutro nakręcić filmik jak ta bidulka chodzi

dziś w lecznicy radośnie mnie powitał tulał sie grzecznie wsoczył do samochodu Widac że on bardzo dobrze sobie radzi jesmu to nie przeszkadza ale czy ktoś go adoptuje????

Posted

O fuc* :( zmienie treść allegro, ale choć DT by się przydał na teraz, tylko to sa zawsze koszty ;/

Justyno, czemu jesli trafil 2 listopada, a 7mego ten okrutnik juz go porzucil nie umieszczono go na dogo? (zeby mnie zle nie zrozumiano, ja pytam w sensie, czy wystapily jakies inne czynniki, a broń Boze nie jakas pretensja).

W kazdym razie szukamy domku!!!!!

Posted

O Matko jedyna! Tylko domek,który zdecydowałby się na łamanie od nowa!
Mój Krystuś właśnie tak ma,tylko tylna łapka:-( Po wypadku trafił do schronu i pewnie robił tak samo z gipsem!
Ja już nie zdecydowałam się na operację,gdyż opinia znanego w Krakowie psiego ortopedy jest taka,że nie ma żadnej gwarancji prawidłowego zrośnięcia się kości. W sumie mam prawie trójłapka,choć często używa tej łapy.
Myślę,że ktoś go pokocha,tak jak ja Krystka!:lol:
Kaleka w schronie to za dużo nieszczęścia jak na jednego psa!:placz:

Posted

[quote name='AleksandraJ']O fuc* :( zmienie treść allegro, ale choć DT by się przydał na teraz, tylko to sa zawsze koszty ;/

Justyno, czemu jesli trafil 2 listopada, a 7mego ten okrutnik juz go porzucil nie umieszczono go na dogo? (zeby mnie zle nie zrozumiano, ja pytam w sensie, czy wystapily jakies inne czynniki, a broń Boze nie jakas pretensja).

W kazdym razie szukamy domku!!!!!
Pozwole sobie odpowiedzieć za Justynę, na dogo został umieszczony na moją prośbę,jak już wiedzieliśmy że łapa jest krzywa ,wcześniej była szansa że jednak będzie dobrze ,z dobrze zrośniętą łapą bez problemu by znalazł dom, jest młody i ładny. Przez schronisko przewija się wiele psów ze złamaniami, jedne mają gips inne są gwoździowane, często pozbywają się gipsów,ale łapy mają prostę.Tu chyba czs odegrał największą rolę. Pan właściciel po 5 dniach stwierdził że już niechce mieć ,,zepsutego" psa.:angryy: Ten psiak ma teraz małe szanse na dom dlatego znalazł się na dogo.

Posted

O Matko jedyna!:placz::placz::placz:
Patrząc na filmik,widzę,że :
1.On chyba jeszcze nie przywykł do swego kalectwa
2. Jest duże prawdopodobieństwo,że to złe zrośnięcie może polegać m.innymi na tym,że kość naciska na mięsień i dlatego tak dziwnie chodzi
3. Ta łapa może być krótsza,z powodu krzywego zrośnięcia

Wygląda to tak,jakby ona mu właściwie przeszkadzała!:placz:
To wszystko jest świeże,przydałaby mu się operacja jednak!

Posted

Był na konsultacji, żadna operacja u żadnego lekarza nie daje gwarancji że będzie lepiej . Weterynarz stwierdził że życzy powodzenia w znalezieniu kogokolwiek kto by się tego podjoł, chyba że ktoś by to zrobił eksperymentalnie. Co wcale nie znaczy że będzie lepiej, bo pewniejsze jest że będzie gorzej.Nie będziemy pogarszać sytuacji psu schroniskowemu, i tak jest źle.Jak znajdzie mu się dom ,to niech właściciel to robi na swoje ryzyko.

Posted

Chodzić się jeszcze musi nauczyć, ta łapa nie jest krótsza, tam nic na mięsień nie uciska, tam jest bardzo gruby twardy zrost, a jak chodzi wygląda to tak jakby mu się ta łapa trzymała tylko na samej skórze.:-(

Posted

Kaa!
Ja o tym ucisku kości na mięsień napisałam dlatego,że sama mam takiego psa i mój właśnie niechętnie używa tej łapy. Gdy go brałam ze schronu, to wet właśnie czytał mi historię tej łapy i właśnie tak powiedział.
Czytał też opinię dr Derkowskiego -ortopedy,który był sceptyczny co do ponownego łamania-nie dawał gwarancji,że kość się zrośnie prawidłowo.
Tylko,że u mojego Krystka,to było stare złamanie - brałam go ok.7 miesięcy po wypadku!

Posted

epe pisaliśmy w tym samym czasie i nie widziałam wcześniejszego Twojego postu :roll:
pytałam o psiaka z wątku

jakoś przeskakują posty bo odpowiadam na post poniżej :roll:

Posted

Diana!
Mnie pytałaś? Jeśli chodzi o mojego Krystusia,to właśnie mniej jej używa,bo pewnie go boli ten nacisk kości na mięsień.Jak stoi,to nie podpiera się na niej.
Musi jej używać,gdy idziemy wolniej,dlatego najczęściej kłusujemy sobie,musi też robić przystanki -siada lub kładzie się w zależności od pogody.
A ponadto nie uważa,że jest kaleką,bo biega jak szalony:lol:
Przednia łapa jest chyba gorsza- trzeba więcej czasu,aby pies nauczył się z tym żyć. Podobno czasem jest lepiej amputować:placz:

Posted

ale czy na tej konsultacji byliście u dobrego ortopedy? bo wet, który nie jest ortopedą specjalistą może tak mówić bo sam nie potrafi takich rzeczy robić - nie chcę nikogo urazić, tylko pytam - sliczny ten pies jest i kurcze ta kulawizna mu bardzo przeszkadza :shake:

Posted

Malawaszka ma rację!
Prawdziwy,porządny ortopeda powinien to zobaczyć,a zwłaszcza zdjęcie RTG!
Nie wiem dlaczego tak mi sie wydaje intuicyjnie,że ta łapa jest do naprawienia. Tylko trzeba mu znaleźć DT,który mógłby i chciał zająć się psem na czas rekonwalescencji,bo psiak piękny i młody- jak będzie sprawny,to jeszcze bić się o niego będą!
Myślę,że dobrze byłoby mu zrobić allegro - może znajdzie się ktoś kto się w nim zakocha i da dom i wyleczy?
Możnaby napomknąc,że mozemy się dołożyć lub złożyc na operację ratujacą łapę.;)