Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Po serfowaniu po Niecie i szukaniu doszłam do wniosku, że najlepszym będzie proponowany mi już tu Border Collie. Jest to pies inteligenty, przyjacielski, łatwy do tresury. Zadam tylko jeszcze pytanie: na wszystkich stronach o nim pisze, że jest to pies do pilnowania owiec. Mozna go mieć w domu ?? Quote
asiol Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Nie sądze, by BC był dla Ciebie odpowiedni. Mówiłaś, że myślisz ewentualnie nad jednym psim sportem- no właśnie- EWENTUALNIE. Pomyśl nad rasą, która jest mniej wymagająca w kwestii szkolenia, ruchu. Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Rozumiem. Dlatego też bym chciała się do kupna dobrze przygotować. Ma może ktoś na forum tego pieska?? Quote
aina155 Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Oczywiscie ze mozna- tylko trzeba mu najpierw kupic stadko owieczek :evil_lol: A tak powaznie- mozna miec w domu, tylko jak kazdemu psu trzeba mu zapewnic jakies zajecie i prace z czlowiekiem. Sadze, ze poza tym nie ma zadnych przeciwskazan ale dokladnie to by sie juz musial wypowiedziec jakis posiadacz bc Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Piszecie, że zabardzo wymagający... Co do sportu uprawiałabym z nim frisbee. Uważam ,że to bardzo fajny spot! Do tego dog dancing :D. Myślę, że czemu nie? Przecież ludzie mają te psy, więc czemu mam nie dać rady? __ A jest może jakieś wydanie BC mini :D ?? Bo taki by potrzebował mniej ruchu :D. Quote
Martens Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Po pierwsze, BC to pies do zaganiania, nie pilnowania owiec - różnica dość istotna. Oczywiście że jest to pies do trzymania w domu, teraz mało kto może sobie pozwolić na trzymanie stadka owiec. Jednak byłabym ostrożna co do wyboru tej akurat rasy. To psy niezwykle aktywne, pobudliwe, wymagające codziennie godzin pracy z właścicielem - i to nie tylko wybiegania, a dość skomplikowanych zadań intelektualnych. W przeciwnym razie potrafią sprawić wiele problemów swoim zachowaniem... Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Piszecie, że zabardzo wymagający... Co do sportu uprawiałabym z nim frisbee. Uważam ,że to bardzo fajny spot! Do tego dog dancing :-D. Myślę, że czemu nie? Przecież ludzie mają te psy, więc czemu mam nie dać rady? __ A jest może jakieś wydanie BC mini :-D ?? Bo taki by potrzebował mniej ruchu :-D. Quote
magda_boston Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 .................................................... Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Jeżeli by wychodzić z takiego założenia, to jako pierwszego psa sobie powinnam kupić kota? Dlaczego mam go nie mieć? Przecież nie muszę psem się opiekować 24 h/dobę. Rano spacerek którki. Potem po szkole długi, potem do domu, coś zjeść. Zabawy, sport (frisbee), wieczorem spacerek. Mam pomocnika- brata, który ma ambicje co do sportu z psem! Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Jejku! Fresbee to spotr dla ludzi i psów. Czemu mam go nie umieć przeprowadzić ?? Złe założenie! Dla mnie chcieć to móc. :diabloti: Quote
aina155 Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 A moze aussie? Z wygladu do bc bardzo podobny, tylko (podobno) potrzebuje mniej pracy niz bc. Tzn nie jest az tak aktywnym psem jak tamten. Quote
Kisses Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Jak Borderowi nie znajdziesz zajęcia, to będziesz miała dużo sprzątania, bo pies sam sobie znajdzie jakąś ciekawą zabawę. Jak pisano - Bordery są niezwykle inteligentne. Każdy Twój błąd obrócą przeciwko Tobie tak, żeby dla niego było ok. Szczerze - rasa raczej nie jako 'ten pierwszy pies'. Bo przy nich trzeba już trochę doświadczenia. Quote
Unbelievable Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Agneska- popatrz w grupę IX, może boston terrier? bordera stanowczo odradzam, szcezgólnie że z frisbee pewnie i tak nic nie wyjdzie, bo jednak trzeba coś na ten temat wiedzieć, a sam dog dancing to za mało. Quote
magda_boston Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 ............................................... Quote
HuSkYy-Paulina-94 Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 ja wybrałabym Beagle :loveu::loveu::loveu: moja ulubiona rasa psa :loveu::loveu: Beagle należa do grupy psów gończych,posokowców Wygląd:Pies średniej wielkości, o mocnej i krępej budowie; nie może być ociężały. Beagle są najmniejszymi psami gończymi. Charakterek:łagodny i inteligentny Jest bardzo energiczny i po prostu uwielbia biegać. Pamiętaj, że jeśli jesteś osobą leniwą nie powinienaś decydować się na zakup tego psa. Już pierwsze tygodnie wspólnego obcowania byłyby dla ciebie ciężką próbą. Tego psa nie da się zmęczyć. Beagle to zapalony myśliwy i często lubi działać samodzielnie. Kocham Beagle i ja bym wybrała tą rase ale są trudne do wychowania podobno wiec jak to jest twój pierwszy pies to może być ciężko :):loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Agneska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 :razz:Przemysle to. A zaproponujecie jeszcze jakieś rasy????Proszę, duuużo :D. Wybiorę coś! Quote
Kisses Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Agneska, na innym forum pisałaś, że chcesz psa nie liniejącego strasznie, między aktywny a spokojny (to bardziej) i spacer godzina :roll: No, chyba, że Twoje kryteria się zmieniły. [QUOTE] Jeżeli by wychodzić z takiego założenia, to jako pierwszego psa sobie powinnam kupić kota?[/QUOTE] Wszyscy chyba tutaj, wiemy, że są rasy bardziej skłonne do szkolenia, bardziej nadające się na 'tego pierwszego'. Sama kiedyś chciałam Bordera, ale wybito mi to, na szczęście swoją drogą, z głowy. [QUOTE]Rano spacerek którki. Potem po szkole długi[/QUOTE] jeżeli masz później bordera zostawić na pare godzin, a 'krótki spacerek' nie wystarczy. Długi... tzn.? Wiesz, wszystko wygląda ładnie, pięknie jak widzisz takiego wytresowanego, ułożonego bordera... Ale wiesz ile pracy ktoś włożył w to, żeby BC taki był? [QUOTE] Jejku! Fresbee to spotr dla ludzi i psów. Czemu mam go nie umieć przeprowadzić ??[/QUOTE] Nie przeczę, ale trzeba wiedzieć o co w tym chodzi, jakich dysków używać an początek... Tak jak w każdym sporcie panują tam pewne zasady, których trzeba się trzymac i z nimi zapoznać. Quote
wiska Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Kisses-kazdy pies jak mu nie dasz zajecia to sobie cos znajdzie :evil_lol: tylko zeby wybiegac bordera trzeba...:roll: oj,poprawka-bordera nie da sie wybiegac :diabloti: Quote
Kisses Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 wiska, tak :evil_lol: [SIZE=1]Niektórzy mówią, ze BC mają wyłącznik... ciekawa jestem po ilu godzinach szaleństwa :diabloti:[/SIZE] Quote
Martens Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 [quote name='Agneska']Jeżeli by wychodzić z takiego założenia, to jako pierwszego psa sobie powinnam kupić kota?[/QUOTE] Są rasy ewidentnie nie polecane na pierwszego psa i jest to na pewno BC. [quote name='Agneska']Dlaczego mam go nie mieć? Przecież nie muszę psem się opiekować 24 h/dobę. Rano spacerek którki. Potem po szkole długi[/QUOTE] Dlaczego mam go nie mieć? Pomyślało tak wiele osób przed Tobą i nie poradziły sobie, mają duże problemy z psem, ba oddają psa. Myślisz że tak aktywny pies wyspawszy się w ciągu nocy po krótkim spacerze będzie spokojnie czekał na Twój powrót ze szkoły? :-D Jest wiele osób na forum mogących zapewnić psu więcej ruchu i rano i po południu, z większym doświadczeniem, i jakoś się do BC nie kwapią, bo to pies-pracoholik, a nie sympatyczny przyjaciel, który zrobi co chcemy, kiedy pan ma czas, a jak nie to poleży na kanapie... Samo frisbee to za mało, nijak nie angażuje intelektu psa. Do dog dancingu też trzeba mieć przygotowanie. Z BC trzeba nastawić się na długie godziny bardzo różnorodnych zadań każdego dnia, niezależnie od pogody czy innych obowiązków. Stąd moim zdaniem jest to pies raczej tylko dla osób chcących profesjonalnie zajmować się psimi sportami. O wiele lepszym wyborem byłby jakiś spokojniejszy w miocie Aussie. Quote
prittstick Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Agnieska- nie bierz bc, błagam! 1. pies bardzo inteligentny, potrzebujacy zajec umysłowych. Jezeli nie masz praktyki w szkoleniu na innym psie, to bc moze Ciebie nauczyc, wylapuje bledy przewodnika blyskawicznie. 2. frisbee nie jest takie sobie hop siup. Mozesz zrobic psu krzywde nieodpowiednimi rzutami. oczywiscie lecacy nisko dysk, ktory w polowie swojej drogie sie przekrec w bok i gdzies sobie tam laci psa nie zabije. ale taki sam rzut tylko wysoki, ktory border bedzie chcial zlapac wysoko w powietrzu moze mu zrobic krzywde. nie mowie juz o flipach i vaultach... oczywiscie masa borderow zyje jako psy rodzinne, ktore nic nie umieja tylko jezdza na wycieczki, biegaja przy rowerze i sa szczesliwe. Ale nienawidze jak bordera bierze sobie jakas nieodpowiedzialna gowniara (sorry ale tak wlasnie sie prezentujesz), ktora chce miec psa juz na teraz i nawet nie wie ze border collie to pies pasterski, ktory zagania stado, a nie go pilnuje!:angryy: nawet nikt nie wie czy rodzice tej mlodej panny zgadzaja sie na psa, ktora pisze ze chce psa mniej aktywnego, a polecacie jej bordera. Wejdz sobie w IX grupe, a nie w owczarki czy terriry! dla mnie w ogole nie powinnas miec psa. Jesli juz to Twoi rodzice powinni go miec, a z tego co widze oni wcale go nie chcą! Bardzo mocno mi smierdzi Twoja osoba, odpowiedzialny wlasciciel zakochany w tej wymagajcej rasie, nawet jesli chce border na psa rodzinnego, pisal by zupelnie inaczej. Juz jedna taka uparta pannica była, co musiala miec bodera na juz, z ambicjami sportowymi, przy okazji niedojrzala gówniara, ktora wykreciła mase dziwnych akcji. Juz sie troche osob od borderow postarało, zbey zaden hodowca borderow w Polsce nie sprzedał jej szczeniaka. Quote
badmasi Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 BC to wspaniałe psy i rzeczywiście "serce rośnie" jak się ogląda je w trakcie ćwiczeń frisbee, tyle że to jak pracują jest wynikiem szkoleń a nie domorosłej chałtury. Jak widzę osiedlowego bordera targającego się na smyczy na bezsensownych spacerach to mi przykro.Oglądałam kiedyś na BBC program o borderach, hodowca przestrzegał laików przed tą rasą-znudzone potrafią wywrócić dom do góry nogami. Dla początkującego, lubiącego sporty dobrym wyborem jest sheltie, wybrany z dobrej hodowli, bez oznak lękliwości genialnie nadaje się do aktywnego spędzania czasu jak i do leniuchowania w domu. To psy, które osiągają o. 35-40 cm. wzrostu, te z genami kanadyjczyka nawet więcej. Dużo osób ćwiczy z nimi agility, taniec z psem, mniej frisbee. Sheltie to pies o dosyć delikatnej strukturze psychicznej, nie lubi krzyku a więc najlepsze efekty przynosi szkolenie na smaczki, piłkę, kliker. Sheltie lubi poszczekać, a szczek mają dość upierdliwy ,szczególnie jak się cieszy czy uprawia sport-trzeba miec to na uwadze. Pies ten nie wymaga skomplikowanych zabiegów ale dużo lnieje. Kosztuje ok. 1500 zł. W sprawie wyboru szczeniaka do sportu dobrze porozumieć się z hodowcą-piesek powinien mieć predyspozycje jak i przebadane stawy. Quote
LadyBell Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 [quote name='Agneska'] __ A jest może jakieś wydanie BC mini :D ?? Bo taki by potrzebował mniej ruchu :D.[/quote] Do psa trzeba dorosnąć. To nie ma być Twoje widzi-misie! BC potrzebuje pracy z człowiekiem. Najlepiej mu jest w domu z ogrodem gdzie może się wyszaleć. Ta rasa jest bardzo inteligentna dlatego też nie da się bordera znudzić byle piszczącą zabawką! I nie ma nic bardziej mylnego niż stwierdzenie: "mały pies = mało ruchu" Ja mam w domu yorkshire terriera. Rano zanim rozpocznę swoje obowiązki wychodzimy na ok. 1 h. , po południu też tyle a o godz 18 idziemy na 2 czasem 3 godziny. Trenuje z nim agility i obedience. Wkładam naprawdę dużo pracy w to by nawiązać między nami mocną wieź i sprawić by żyło się lepiej jemu i mi. I mimo że waży niewiele ponad 3 kg to wymaga systematycznej i inteligentnej pracy z człowiekiem. ( co nie oznacza że nielubi spać na moich kolanach godzinami :eviltong: ) Poczekaj aż będziesz na tyle dojrzała by móc się opiekować psem a zwłaszcza BC. -- Chyba po raz kolejny trzeba pokazać najlepszego pieska: [URL="http://allegro.pl/item620354676_biskid_pies_piesek_interaktywny_biscuit_polski.html"]:-))biskid PIES PIESEK INTERAKTYWNY BISCUIT POLSKI (620354676) - Aukcje internetowe Allegro[/URL] Myślę że spełni większość Twoich wymagań. prittstick- mądra wypowiedź! :klacz: Quote
Naikari Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Jeśli chodzi o mój post to już nie jest on aktualny :lol: Pani strasznie spodobały się czarne labradory. :cool3: Tak czytam tę dyskusję i zastanawiam się ile Agneska masz lat? Patrząc na twoje błędy ortograficzne i sposób jaki piszesz posty... Cóż... ja w ogóle nie widzę sensu proponowania ras komuś, kto patrzy tylko i wyłącznie na wygląd psa, a nie na jego charakter. W dodatku rodzice nie wiadomo czy go chcą. No i prittstick - mądre słowa! :lol: Quote
***kas Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Ani BC, ani nawet Owczarka niemieckiego, ani żadnego z psów pracujących, czy myśliwskich, ras obronnych też w żadnym wypadku. Co do grupy IX tam mamy z reguły psiaki, które wymagają systematycznej i często czasochłonnej pielęgnacji, Fryzjera, odpowiednich szamponów itp itd. więc sądzę, że to też zbyt wiele. :diabloti: Agneska ja tobie to bym radziła przejść się do schronu i popracować trochę przy psach, wierz mi odechce Ci się własnego, chyba, że jesteś dogomaniczką z krwi i kości, wtedy droga wolna. Co innego kochać psy, i dowiadywać się o nich jak najwięcej, pytać, czytać,może nawet czasami wyjść na głupka, a co innego mieć kaprys bo pieseczek taka fajna zabaweczka:shake: Wiele wiedzy do zgłębienia, sporo pracy żeby na psa sobie zasłużyć. Tak tak, bo na psa trzeba sobie zasłużyć, zapracować. Bo ktoś kiedyś powiedział, że za pieniądze możesz kupić psa, ale nie kupisz merdającego ogona... Quote
Recommended Posts