Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

po 8 tygodniowym szczeniaku nie widac jeszcze za bardzo predyspozycji uzytkowych.
poniewaz wyzly naleza do ras z obowiazkowymi probami pracy sa jakos tam pod wzgledem uzytkowosci selekcjonowane.
kupujac wyzla trzeba sobie zdawac sprawe, ze jest to pies mysliwski.

Posted

Tak zapytam, chcąc się upewnić, czy dobrze zrozumiałam. W wypadku ras, które mnie osobiście interesują, czyli retrieverów i wyżłów, nie da się zastąpić czymś ich naturalnej pracy? Żeby pies nie tracił na tym, że nie jestem myśliwym i do żadnych ptaków strzelać nie będę? Jakieś psie sporty, aktywności, konkretne zabawki, które mogą to imitować?
Chcę psa i uważam, że w miarę możliwości jestem gotowa na podjęcie decyzji o zakupie/adopcji go. Ale z drugiej strony nie chcę szkodzić psu tym, że nie dam się mu zaspokajać w tym, do czego został stworzony, bo po prostu fizycznie nie jestem w stanie mu tego zapewnić (wiele mogę zrobić dla swoich ogoniastych i czworonożnych przyjaciół, ale polować nie zacznę)?

Posted

Moim zdaniem oczywiście, że możesz... Nie popadajmy w paranoję, jaka czasami się na dogo zdarza :diabloti: Wyobraź sobie to samo pytanie tylko o pitbulla - czy jeżeli nie będę w stanie zapewnić mu zagryzania innych psów to będzie nieszczęśliwy? Albo borderowi kupna stada owiec tudzież rodezjanowi polowania na lwy :p

Posted

ja nie jestem mysliwym i raczej nigdy nie bede do niczego strzelac, a mam w domu naprawde szczesliwe i spelnione wyzly.

musisz po prostu od poczatku postawic na nauke posluszenstwa-czyli nie zadne linki ani smycze, ale puszczanie szczeniaka w miejscach bezpiecznych, nauka przychodzenia na gwizdek. to jest w przypadku wyzla podstawa.

jesli nie zechcesz uczyc sie jak pracowac z wyzlem "po mysliwsku", to musisz wiedziec, ze wyzel sam wchodzi w tryb pracy-mowie o wyzle z dobrej hodowli, po rodzicach, ktorzy przeszli proby pracy. ty musisz tylko jego prace kontrolowac (odwolywalnosc!!!) i zapewniac mu odpowiedni do niej teren. dla wyzla nie ma nic przyjemniejszego niz pole i co najmniej kilka razy w tygodniu warto mu je zapewnic, bo to go naprawde meczy i psychicznie i fizycznie.

osobiscie uwazam, ze wyzly sa swietnymi psami i nie wyobrazam sobie swojego domu bez wyzla mimo ze nie jestem mysliwym.

Posted

A_nusia, my się poprostu trochę nie zrozumiałyśmy;) - w sumie to ja Ciebie.
Mój pies nie jest psem polującym, ma zapewnioną aktywność, o której już pisałam, ale ma też praktycznie codziennie spacery po lesie i po polach - z alternatywą w postaci szukania smakołyków, czy swoich zabawek.
Stąd też nie uważam, żeby, mimo faktu braku typowych wyżlich "zajęć", był nieszczęśliwy - wręcz przeciwnie.
A tak to chyba zgadzamy się w tej kwestii.

Posted

moje psy maja typowo wyzle zjecia. moja starsza suka ma wrecz wybujaly instynkt i pasje. dlatego jest ukladana do odpowiednich konkursow. jej sprawia to dzika radosc i satysfakcje, my uczymy sie jak pracowac z wyzlem.

Posted

Amber, odebrałam to dokładnie tak jak piszesz i bardzo mnie to zdziwiło. Oczywiście, zapewnienie psu aktywności nie tylko fizycznej, ale też intelektualnej, jest dla mnie oczywiste, podstawowe posłuszeństwo (w tym odwoływanie) także. Myślałam jednak, że w tym momencie te naturalne instynkty zostały trochę "przyćmione", bo psy to przede wszystkim przyjaciele i członkowie rodziny. Na pewno zorientuję się jeszcze u hodowców, jak to wygląda, bo przecież jest tyle wyżłów, labradorów i innych, które mieszkają w mieście, mają spacery w parku, gdzie siłą rzeczy nie mogą latać po polach i żyją, chyba szczęśliwe. A na pewno nie wszystkie są cały czas trzymane na smyczy.

Posted

Instant, do forumowych wypowiedzi należy podchodzić z odpowiednim dystansem ;) Poszukaj sobie for psów sportowych, różnych dziedzin i zobacz, czy są tam tylko bordery, belgi i jrt ;) Z roku na rok jest u nas coraz więcej przedstawicieli naprawdę różnych ras w sporcie, na poważniejszym poziomie. To wg mnie świadczy o tym, że psy pracujące powinny mieć zapewnione zajęcie. I tylko od właściciela zależy, jak psu to "zajęcie" zorganizuje. Ja zamierzam nabyć drogą kupna owczarka i nie planuję wyprowadzki w góry na hale :grins:

Posted

Witam. Chciałabym nabyć psa rasy seter irlandzki czerwono-białego, jednak mam trochę obawy ponieważ nie wiem czy jest to na pewno dla mnie. Mam 19 lat jestem osobą aktywną, mieszkam z rodzicami w dość sporym mieszkaniu. Szukam psa w miarę łatwego do ułożenia oraz nadającego się na wspólne tereny z koniem. Dodam, że byłby to mój pierwszy pies.

Posted

Chart jako pierwszy pies jakoś tak nie bardzo mi się wydaje. A seter zawsze mi się jakoś podobał( to tez ważne żeby mieć psa na którego lubi się patrzeć ;) ) Nikt mi dużo o nich powiedzieć nie możne a hodowcy... zakochani i na wady ślepi XD

Posted

[quote name='dance_macabre']a hodowcy... zakochani i na wady ślepi XD[/QUOTE]

No nie powiedziałabym. Zorientuj się, jacy hodowcy tej rasy są polecani i wal do nich śmiało.
Myślę, że możesz też odezwać się na PW do użytkowniczek AgataP i szysz :)

Posted

A koń przyzwyczajony do psów?
Do konia chart absolutnie nie pasuje, tzn. sądzę, że ktoś, kto ma doświadczenie w oswajaniu kopytnych z psami mógłby się za to zabrać. Mi wpadły za to dalmatyńczyki, ale trzeba uważnie szukać hodowli, bo moda nie miała zbyt korzystnego wpływu na rasę.

Posted

[quote name='dance_macabre']Chart jako pierwszy pies jakoś tak nie bardzo mi się wydaje. A seter zawsze mi się jakoś podobał( to tez ważne żeby mieć psa na którego lubi się patrzeć ;) ) Nikt mi dużo o nich powiedzieć nie możne a hodowcy... zakochani i na wady ślepi XD[/QUOTE]

hehe czy ja wiem, znaczy ja Ci mogę powiedzieć co najwyzej cos o terierach :lol: seter, to w sumie aporter, więc aktywnie na pewno by się sprawdzał, wygląd jesli Ci odpowiada to ok, no ale jeszcze charakter itd;) jesli aktywnie to ja mysle że seter jak najbarddziej :)

Posted

Co do hodowców... rozmawiałam z aktualnie panią która jako pierwsza sprowadziła do setery czerwono-białe i tu odpowiedz na moje pytanie o wady, "że ona to nie możne nic powiedzieć bo ona zakochana w nich :lol:". Powiem tylko, że hodowla trzy pokoleniowa a pani sędzia na wystawach. Mam wrażenie, że problem możne być z małym adhd w domu i usłyszałam gdzieś ze pomoc niewychowane maja problem z powrotami(ale to chyba każdy pies).
A co do konia to koń jak pies jakiego się wychowa takiego się ma.:eviltong:
Charakterem wydaja mi się pasować. Bardzo towarzyskie i chętne do kontaktu z ludźmi ponoć ale wiadomo wszystko zależny od egzemplarza.

Posted

[quote name='dance_macabre']Witam. Chciałabym nabyć psa rasy seter irlandzki czerwono-białego, jednak mam trochę obawy ponieważ nie wiem czy jest to na pewno dla mnie. Mam 19 lat jestem osobą aktywną, mieszkam z rodzicami w dość sporym mieszkaniu. Szukam psa w miarę łatwego do ułożenia oraz nadającego się na wspólne tereny z koniem. Dodam, że byłby to mój pierwszy pies.[/QUOTE]

ja mam dwie gordonki-to troche inna rasa, ale tez seter.

o jednym nie mozesz zapominac-seter niezaleznie od koloru jest wyzlem.

na pewno nadaje sie "do konia", ale dopiero po ukonczeniu pierwszego roku zycia i dopiero po osiagnieciu odpowiedniego poziomu wyszkolenia-musisz nad nim panowac tym bardziej z konia.

Posted

[quote name='dance_macabre']Co do hodowców... rozmawiałam z aktualnie panią która jako pierwsza sprowadziła do setery czerwono-białe i tu odpowiedz na moje pytanie o wady, "że ona to nie możne nic powiedzieć bo ona zakochana w nich :lol:". Powiem tylko, że hodowla trzy pokoleniowa a pani sędzia na wystawach. Mam wrażenie, że problem możne być z małym adhd w domu i usłyszałam gdzieś ze pomoc niewychowane maja problem z powrotami(ale to chyba każdy pies).
A co do konia to koń jak pies jakiego się wychowa takiego się ma.:eviltong:
Charakterem wydaja mi się pasować. Bardzo towarzyskie i chętne do kontaktu z ludźmi ponoć ale wiadomo wszystko zależny od egzemplarza.[/QUOTE]

niby kazdy pies, ale nie kazdy tak daleko sie wypusci jak wyzel, nie kazdy pojdzie ci np za sarna czy zajacem.

na wiosne/koniec zimy bedzie fajny miot w polsce czerwono-bialych.

Posted

Instant, nie przejmuj się, ja z moim foksem też nie zamierzam chodzić na lisy... ;) Powiem więcej - uczę go życia w zgodzie z moimi królikami.
Jupi jest po psach pracujących, więc predyspozycje na myśliwego ma na pewno duże. A mimo wszystko, dzięki bardzo dobremu hodowcy na jakiego trafiłam, Jupi jest świetnie zsocjalizowany, nie jest pobudliwy i póki co wie, że moich królików się nie goni (zobaczymy, co będzie za 2 miesiące, jak się instynkty ostatecznie będą kształtować ;)).
Jedyny problem mam z zostawianiem go samego, ponieważ u hodowcy żył w sforze psów i nie jest przyzwyczajony do samotności - i kiedy zostaje sam, to jest jedyna sytuacja, w której szczeka.

Mam w domu zrównoważonego teriera (a nie czułą, tykająca bombę zegarową, jakie się często spotyka) i jest to zasługa przede wszystkim hodowcy. Szukaj więc odpowiedniej hodowli, nie bój się pytać, rozmawiać z hodowcami, ja z hodowcą Jupika rozmawiałam już na rok przed kupnem psa, zadawałam najgłupsze pytania, a on cierpliwie odpowiadał, tak samo zresztą jest teraz.

Posted

[quote name='dog193']

Mam w domu zrównoważonego teriera (a nie czułą, tykająca bombę zegarową, jakie się często spotyka) i jest to zasługa przede wszystkim hodowcy. Szukaj więc odpowiedniej hodowli, nie bój się pytać, rozmawiać z hodowcami, ja z hodowcą [/QUOTE]

zasługa hodowcy i wyboru odpowiedniego szczeniaka, nie patrząc na wygląd a na charakter malucha ;)

Posted

[quote name='dog193']Instant, nie przejmuj się, ja z moim foksem też nie zamierzam chodzić na lisy... ;) Powiem więcej - uczę go życia w zgodzie z moimi królikami.
Jupi jest po psach pracujących, więc predyspozycje na myśliwego ma na pewno duże. A mimo wszystko, dzięki bardzo dobremu hodowcy na jakiego trafiłam, Jupi jest świetnie zsocjalizowany, nie jest pobudliwy i póki co wie, że moich królików się nie goni (zobaczymy, co będzie za 2 miesiące, jak się instynkty ostatecznie będą kształtować ;)).
Jedyny problem mam z zostawianiem go samego, ponieważ u hodowcy żył w sforze psów i nie jest przyzwyczajony do samotności - i kiedy zostaje sam, to jest jedyna sytuacja, w której szczeka.

Mam w domu zrównoważonego teriera (a nie czułą, tykająca bombę zegarową, jakie się często spotyka) i jest to zasługa przede wszystkim hodowcy. Szukaj więc odpowiedniej hodowli, nie bój się pytać, rozmawiać z hodowcami, ja z hodowcą Jupika rozmawiałam już na rok przed kupnem psa, zadawałam najgłupsze pytania, a on cierpliwie odpowiadał, tak samo zresztą jest teraz.[/QUOTE]

Mogę się podpisać pod tym postem - też mam w domu zrównoważonego, nie nadpobudliwego teriera, z idealnym predyspozycjami do pracy z człowiekiem - szybko się uczącego, łatwo łapiącego nowe rzeczy. I nas straszyli, że JRT nie dogada się z kotem, a koty uwielbia i chciałby się z nimi bawić, spać - tylko koty nie chcą :lol: No i też jest problem z zostawianiem, ale u niego się pojawił po burzy hormonów. Odpowiedni hodowca to połowa sukcesu ;)

Posted

[quote name='a_niusia']niby kazdy pies, ale nie kazdy tak daleko sie wypusci jak wyzel, nie kazdy pojdzie ci np za sarna czy zajacem.

na wiosne/koniec zimy bedzie fajny miot w polsce czerwono-bialych.[/QUOTE]
Masz na myśli hodowle shadow dog FCI? Jeżeli tak to właśnie stamtąd planowałam przegarnąć jednego. Wiesz coś możne więcej o tej hodowli. Rozmawiałam z właścicielką i bardzo mila i konkretna pani ale jak z psami od niej? Moze jedna z twoich gordonek jest stamtąd?
trochę właśnie boje ze mi gdzieś pies poleci w krzaki za zwierzem i nie wróci ale myślę ze to od wychowania psa. A i zawsze pozostaje długa linka.