Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

już wybrany ojeje:D wiesz ja psa bede miec najpredzej za 2 lata :P

Tak poważnie myślę o rasie;) najbardziej spodobało mi sie jak Alice skakała ja spręzynka sie odbijała:loveu:

Posted

[quote name='arielka186']Metheora- trzymam kciuki żeby była wymarzona sunia :) Masz piękne psy- "podglądam" czasem galerię... :)[/QUOTE]

zapraszamy, zapraszamy :D

[quote name='westie_justa']już wybrany ojeje:D wiesz ja psa bede miec najpredzej za 2 lata :P

Tak poważnie myślę o rasie;) najbardziej spodobało mi sie jak Alice skakała ja spręzynka sie odbijała:loveu:[/QUOTE]

hehe Gudzinki się z tym rodzą... poszukam jednej fotki i wstawię do galerii -pewnie Ci się spodoba :)

Posted

[quote name='westie_justa']i jeszcze mnie nakrecisz na MT:diabloti:[/QUOTE]
I kolejna ewentualność co do rasy :evil_lol:
Moim zdaniem masz jeszcze dwa lata, więc podejmiesz dobrą decyzję, MT są śliczne, ale podobno nie chciałaś terierkowatego psa :eviltong:?

Posted

[quote name='westie_justa']
Co do foxów to wybrałałabym krótkowłosego[/QUOTE]
No proszę proszę, ciekawe skąd ci ten pies przyszedł do głowy :diabloti:

Posted

[quote name='HelloKally']
Każda rasa jest na swój sposób trudna. moim zdaniem fox to o wiele lepszy wybór niż np. border.
[/QUOTE]
A moim zdaniem absolutnie nie. MT nada się tu o wiele lepiej.

Posted

Jak to skąd :diabloti:
Mówiłas żesa energiczne;) ale mimo to nie chce sie decydowac na tak trudną rase;)
tak więc jesli BC całkowicie dyskwalifikuje to zostanie mi tylko MT lub Grzywek:roll:

Posted

Energiczne... Powiem tak - foksa nie da się zmęczyć fizycznie. Ale sprawność to nie wszystko w psich sportach, wieć nie można kierować się tylko tym kryterium. Sporty to jest przede wszystkim współpraca z przewodnikiem, a foksy są pod tym względem... specyficzne. Znając twoje oczekiwania foks zdecydowanie by ci nie podpasował. To nie jest border, mimo że w pokładach energii mu dorównuje.

Posted

Szukając psa do sportów trzeba wykluczyć wszystkie niezależne rasy, bo im raz chce się pracować z człowiekiem, a raz nie :diabloti: Chociaż mój tybuś jest szybki, zwinny i skoczny, nie nadaje się do treningu np. agility, czemu? Patrz wyżej:lol:
Westie, i ty chciałaś bordera?:roll: Ja mogę i 5h psu poświecić, a bałabym się wziąć tak ruchliwego psa i nastawionego na pracę z człowiekiem....

Posted

Wiem wiem;) ja tez po prostu chce psa ruchliwego który będzie lubił naukę i żywo do niej przystepował;) jakos tak :P
Mam wile czasu, ale dobrze że teraz sie zorientowałam i wiem że BC może nie byc najlepszym wyborem:roll: zresztą chyba nie tylko border jest energiczny, a dużo osób teraz je ma :P ja nie musze byc następna:P

[quote name='Naklejka']Szukając psa do sportów trzeba wykluczyć wszystkie niezależne rasy, bo im raz chce się pracować z człowiekiem, a raz nie :diabloti: Chociaż mój tybuś jest szybki, zwinny i skoczny, nie nadaje się do treningu np. agility, czemu? Patrz wyżej:lol:
Westie, i ty chciałaś bordera?:roll: Ja mogę i 5h psu poświecić, a bałabym się wziąć tak ruchliwego psa i nastawionego na pracę z człowiekiem....[/QUOTE]
Ja akurat mam własnie psa niezależnego i szukam teraz takiego który będzie chciał współpracowac;)
A co do tego czasu to mozei i troche przesadziłam, bo w sumie mogę poświęcić i więcej czasu;) odrobic lekcje i dalej z psem szleć;) np rezygnujac z kompa a to na pewno:P

Posted

[quote name='HelloKally']Ja się naczytałam sporo o linieniu husky, i często o tym wspominam, ale znam parę rodzin, które mają syberiany i kłaki nigdzie nie latają, jak już to są w psim legowisku, wszystko zależy od systematycznej pielęgnacji. [B]Więc niemożliwe, żeby pies który linieje o wiele mniej niż SH czy w ogóle psy północy zostawiał kłaki w całym domu. [/B]Koleżanka mojej mamy ma doga w domu, sypie się cały rok, babka odkurza codziennie, dobrze karmi i często czesze, kłaków w garach nie uświadczysz, a swego czasu miała 3 dogi.[/QUOTE]

Oj możliwe. Mam sukę o strukturze sierści jak BC - kłaki są absolutnie wszędzie, mimo tego, że praktycznie codziennie odkurzam. Każdy posiadacz bordera ma kłaki nawet w świeżo otwartej puszce piwa, nie mówiąc np. o maselniczce. I to mimo regularnej pielęgnacji ;)

Bonsai, myśleliście o mastifie pirenejskim? Albo o leosiu?

Posted

[quote name='Mopsik1']Bonsai no to może mastif angielski[/QUOTE]

Tak, pies bez podszerstka świetny do budy na cały rok...
Mam wrażenie, że niektórzy totalnie nie ogarniają wymagań i potrzeb osoby, która prosi o radę, tylko tak walą nazwami które im się w książce o psach wylosowały :razz:

Posted

Chciała psa , który będzie miał małe wymogi fryzjerskie i sama bonsai powiedziała , że pies będzie w domu nocował -.- Więc jaki widzisz problem w mastifie ??

Posted

Martens z budą przesadzasz ;). Chociaż fakt, że taki krotkowłosy pies mi się mało widzi, bo mógłby marznąć...

ONki odpadają - obecnie zbyt trudno jest znaleźć takiego, który miałby fajną psychikę. Pod tym względem jest to dla mnie zbyt duża loteria, nie chcę ryzykować. Zaś Leosie czy Landseery brzmią ciekawie :). Interesujące dla mnie są też nasze polskie podhalany. Wszystkie te typy będę musiała kochanej rodzice przedstawić, bo nie tylko ode mnie wybór zależy....

Chociaż jeśli rodzice zobowiąrzą się zająć sierścią psa, to pewnie będzie czertysz lub brodacz ;). Akurat znając ich i moje wymagania odnośnie charakteru te 2 rasy pasują...

Jak dla mnie małe wymogi fryzjerskie ma wszystko, czego nie trzeba ciąć ;). Wystarczy mi regularne modelowanie fryzurki [bo strzyżeniem tego nie nazwę] mojej obecnej wariatki, żeby wyglądała jak pies, a nie jak owca skrzyżowana z niedźwiedziem.

Posted

[quote name='Naklejka']Szukając psa do sportów trzeba wykluczyć wszystkie niezależne rasy, bo im raz chce się pracować z człowiekiem, a raz nie :diabloti: [/QUOTE]

czemu niby? ja się na torze świetnie z moim Russellem dogaduję, a to podobno uparte i niezależne stworzenia.... fakt, z molosami, pierwotnymi nie ma co się porywać bo w większości przypadków to będzie albo bez sensu(i pies i właściciel się męczy), albo tylko dla zabawy ;) ale terriery do sportów są idealne, tylko nie dla każdego...

Posted

Jeżeli do sportów to idealnym psem jest zdecydowanie Border Collie, cudowna rasa. Choć ma ona też wymagania np cieszą się one ogromną aktywnością 24 na dobę :D Ale rasa kochana i wierna. Jeżeli Border nie pasuje to może Jack Russel terrier choć one nie są duże.

Posted

[quote name='Dahlia']Jeżeli do sportów to idealnym psem jest zdecydowanie Border Collie, cudowna rasa. Choć ma ona też wymagania np cieszą się one ogromną aktywnością 24 na dobę :D Ale rasa kochana i wierna. Jeżeli Border nie pasuje to może Jack Russel terrier choć one nie są duże.[/QUOTE]

czemu tutaj WSZYSCY zapominają że sport NIE JEST jedynym kryterium?! jak duży to border lub aussie, jak mały to russell albo sheltie i to jest cała pula psów "do sportu", a to są psy o zupełnie różnych charakterach i wymaganiach!

Posted

[quote name='bonsai_88'] Zaś Leosie czy Landseery brzmią ciekawie :). Interesujące dla mnie są też nasze polskie podhalany. Wszystkie te typy będę musiała kochanej rodzice przedstawić, bo nie tylko ode mnie wybór zależy....

Chociaż jeśli rodzice zobowiąrzą się zająć sierścią psa, to pewnie będzie czertysz lub brodacz ;). Akurat znając ich i moje wymagania odnośnie charakteru te 2 rasy pasują...

Jak dla mnie małe wymogi fryzjerskie ma wszystko, czego nie trzeba ciąć ;). Wystarczy mi regularne modelowanie fryzurki [bo strzyżeniem tego nie nazwę] mojej obecnej wariatki, żeby wyglądała jak pies, a nie jak owca skrzyżowana z niedźwiedziem.[/QUOTE]
Odradzałabym podhalana- ma silny instynkt terytorialny- a jeżeli mają się przewijać obcy ludzie... Ogólnie słyszałam że to "ostre" psy o niezależnej raczej psychice. Kiedyś, ok 30-stu lat temu moja ciocia miała podhalana, ten też był b. ostry- ale wtedy były inne podhalany, jeszcze chyba przed przeglądem prof.Smyczyńskiego (trochę przesadziłam z datą, bo jak przed chwilą sprawdziłam przegląd był w 55roku)... ON-ka też bym odradzała, mniej więcej z tych samych powodów- ogólnie owczarki jakoś mi nie pasują do miejsca, gdzie będą codziennie inni ludzie...
Pomyślałam jeszcze o rodezjanie- ale przyznam się że kompletnie nie znam psychiki tych psów ;) Albo dog niemiecki (z tym że w żadnym wypadku nie do budy).
Leoś jeden mieszka u mnie w bloku- super pies z super charakterem :). Landseera żadnego nie znałam, ale chyba podobne do niufów, więc też mógłby być bardzo trafiony wybór- czy landseer, czy nowofunland.

Posted

[quote name='Unbelievable']czemu tutaj WSZYSCY zapominają że sport NIE JEST jedynym kryterium?! jak duży to border lub aussie, jak mały to russell albo sheltie i to jest cała pula psów "do sportu", a to są psy o zupełnie różnych charakterach i wymaganiach![/QUOTE]
No właśnie, bo nie każdy wie że border MUSI mieć zajęcie, zaś w przypadku innych "sportowych" ras spokojnie mogą żyć bez uprawiania żadnych dyscyplin,. U bordera natomiast agility jest po prostu próbą zorganizowania mu czasu... Już chyba wspominałam o znajomym, który żeby zająć swojego border collie kupił mu małe stadko owieczek na działce i co weekend tam jeżdżą i ćwiczą "zaganianie"... Kiedyś gdzieś przeczytałam że:"O ile Aussie lubi pracować, border pracować musi."

Posted

[quote name='Unbelievable']czemu tutaj WSZYSCY zapominają że sport NIE JEST jedynym kryterium?! jak duży to border lub aussie, jak mały to russell albo sheltie i to jest cała pula psów "do sportu", a to są psy o zupełnie różnych charakterach i wymaganiach![/QUOTE]

To Ty nie wiesz, że sportowych ras mamy całe pięć: bc, ozik, belg, jrt/prt, sheltie, koniec? :diabloti: