Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A_niusia, a dla Ciebie canicross czy bikejoring to niby nie jest zaprzęg? Wiem, że stylistycznie zdanie brzmi okropnie, ale chodzi mi o typ pracy, bo zarówno ciągnąc sanie jak i ciągnąc rower pies tak samo się zmęczy i w ten sam sposób.

Posted

Nabu, ja ci odpowiem jeszcze co do labradorów, bo akurat mam dwa ( jak cudnie się to pisze :loveu: ) i kilka miałam na DT.
Mój osobisty samiec, 9 lat, ćwiczył obiedance, skończył kurs psa towarzysza, jeździł ze mną na zawody OBI ( nawet wygrał ), jeździliśmy na ślady, słowem, wydawałoby się, że robiliśmy wszystko co mogliśmy, i pies w domu był/jest super - ale na spacerach jest bardzo agresywny do psów. Fakt, że jest bez rodowodu, podejrzewam że ma w sobie coś z Rottka. Dogaduję się z naprawde nie licznymi psami i jest to bardzo męczące. Dziewczyna mojego brata ma skolei też samca, 3 lata - nie kastrowany a mimo wszystko kocha wszystkie psy. Ale!! przez to że jest nie wykastrowany skacze po psach wykastrowanych i sukach - przez co inne psy go nie lubią. Dalej, dwa kastrowane samce - raczej dogadują się ze wszystkimi psami. Luna z adopcji ma wątpliwości co do suk i potrafi pokazać zęby. Suki u mnie co były na DT - na dwoje babka wróżyła, czy się dogadają, czy nie.
Teraz mam 10 tygodniową suczke jeszcze - pięknie wysyła wygnały uspokajające więc mam nadzieje, że się będzie z psami super dogadywać.

No i co do mitu o sierści, mój rudy staruszek lnieje niesamowicie - znajomi aż nie chca przychodzić :P Dosłownie lnieje tak, że Bliska ( która jest brązowa) zaczyna robić się biszkoptowa od jego kłaków ( zresztą, w rodowodzie ma pomyłke, że jest biszkoptowa :P)
Jeśli ma się labradora - obowiązkiem jest też mieć furminator :D

Posted

[quote name='Nabu']Byłem przekonany, że ktoś mi to wypomni ^^ mogę zapewnić, że bez porządnego wychowania ani rusz.[/QUOTE]
nie wypominam tylko informuję, skoro pytasz;)

Posted

[quote name='Nabu']Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Co do odniesień wobec obcych ludzi i zwierząt. Zależmy mi, aby nie okazywał oznak agresywności do wszystkiego co żyje i na drzewo nie ucieka.
Przykładowo przechodząc obok innego psiaka na smyczy, nie skoczy na niego z zębami (na obcego psa).[/QUOTE]

To już wszystko zależy od ciebie :) Twój DON może być zarówno fajnym psem, jak i postrachem osiedla. Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz;)

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']A_niusia, a dla Ciebie canicross czy bikejoring to niby nie jest zaprzęg? Wiem, że stylistycznie zdanie brzmi okropnie, ale chodzi mi o typ pracy, bo zarówno ciągnąc sanie jak i ciągnąc rower pies tak samo się zmęczy i w ten sam sposób.[/QUOTE]

oczywiscie, ze dla mnie to jest to samo-taki sam typ pracy.

to [B]Unbelievable [/B]nazwala to "sportem zastepczym" dla malamuta.
pomylilo ci sie cos.

Posted

[quote name='a_niusia']oczywiscie, ze dla mnie to jest to samo-taki sam typ pracy.

to [B]Unbelievable [/B]nazwala to "sportem zastepczym" dla malamuta.
pomylilo ci sie cos.[/QUOTE]
a czyli zaprzęgi to nie jest sport tak? :evil_lol:

Posted

linienie z podszerstka pare dni...ciekawe jak cholera :) mój włąsnie czwarty tydzień gubi...do tego dochodzi juz sierść teraz.....ale moze ja mam dziwnego psa :P...i mój też gubi cały rok...tylko w małej ilosci...zeby nie było miałam kiedyś jamnika...z tymi igiełkami o których mówicie...owszem wbijało się...ale ilosciowo dupa nie porównanie....malamut w domu to kupa sierści....wielka kupa...zostawiana na każdej kanapie i dywanie cały rok...i jak ktoś ma z tym problem to jakoś go nie przekona, ze igiełki sa gorsze...bo nie są i ich tak nie widac :P

i prosze mnie nei straszyć, że będe mojemu psu musiała kupic niedziedzia, na którego bedzie polwował bo inaczej bedzie nieszczęśliwy :P
ja uwazam, że malamut nada sie do mieszkania...i wcale nie musi niczego ciągnąć...musi mieć zapewniony ruch i rozrywke...i na pewno jest charakterem bardziej zrównowazony niź dzisiejsze ONki....

Posted

Może i jamniczą mniej widać, jamniki mają ciemną sierść. Ale białe igły teriera, które również przez cały rok są WSZĘDZIE, na każdej kanapie, dywanie, również tam, gdzie pies nie wchodzi :evil_lol: jak najbardziej widać. Do tego taki podszerstek, jaki mają malamuty itd dosyć łatwo schodzi np z ubrań... Mokra ręka na ogół wystarczy. Czego niestety nie da się powiedzieć o psich igiełkach.
Zresztą, co to za sprzeczka, który pies zostawia więcej sierści... Bez sensu ;)

Posted

nie nie sprzeczka...tylko sie wkurzyłam na mojego psa jak usłyszałam,z ę ma liniec tylko kilka dni :P
chodziło mi o to, ze padło pytanie o Malamuta...i hasło, ze mama nie lubi sierści a wiem jak ludzie reaguja na futro mojego rudego...nie powiedziałąm, że igły są prostsze...zaczęło sie od ilosci...bo wczoraj np po raz 20 chyba wyczesałam drugie gopsa, który stał koło mojej akitki...tak jakby przez te tygodnie gubił ciągle to samo :P i uwazam, ze jest to ilosć bardziej zauważalna... i bardzo uciazliwa przez około 3 miesiace w ciągu roku...jak nie dłuzej...albo jak psu się pory roku nie pomylą ;)
i tu faktycznie najlepszym rozwiazaniem jest jakiś średni pies długowłosy....

Posted

Nabu, ja tylko takim wślizgiem na taśmę podrzucam ci pod rozwagę sznaucera olbrzyma.
To psy zrównoważone, stosunek do obcych mają dosyć obojętny, za to dla rodziny są jednym wielkim pluszowym misiątkiem. Duży, czarny pies z brodą wzbudzi na osiedlu postrach, gwarantuję (; Szata niestety ma swoje plusy i minusy - sznaucery jako psy szorstkowłose inaczej tracą sierść, ponieważ ona większościowo zostaje w skórze. To oznacza nieco mniej sprzątania po psie w mieszkaniu, ale równocześnie narzuca konieczność trymowania, czego albo trzeba się nauczyć, albo regularnie za taki zabieg płacić.
Poza tym z moich obserwacji i doświadczeń to psy do tańca i do różańca, dosyć uniwersalne, w obrębie rasy występują bardzo zróżnicowane predyspozycje i talenty. Niestety, źle wychowane samce mogą bardzo nerwowo reagować na inne samce.

To tylko taka notka, bo widziałam już wcześniej, że decydujesz się raczej na DONa.
I, oczywiście, zgodnie z greckim chórem wielu użytkowników - ty przemyśl tego pudla! Pudle to fantastyczne psy.

Posted

Jeśli mogę spytać w tym temacie, bo nie znalazłem lepszego :D Czy moglibyście mi polecić jakąś dobrą hodowle DONków? Szukałem na internecie, ale większość nie ma "znaków ZKwP" na stronach, a niby każda powinna mieć takie coś. O miejsce proszę się nie martwić.

Posted

W przypadku DONów istnieje coś takiego, jak Klub Długowłosego Owczarka Niemieckiego - DONy są psami nieuznanymi przez ZKwP...
Albo już są? Chyba mam nieświeże informacje :D

Posted

Aa to dlatego nie znalazłem żadnego symbolu ZKwP przy psich hodowlach.
No, ale pomijając przynależność. Możecie polecić jakąś "sprawdzoną" hodowlę DONków, z której wzięliście psiaki?

Posted

DONki od jakiegoś czasu są uznane.

[url]http://www.fci.be/nomenclature.aspx[/url] ->wybieramy Group 1 -> podpunkt 5. Germany - German Shepherd Dog:
a) Short-haired, b) Long- haired ;)
Niestety hodowli nie polecę, bo nie znam się na DONkach ;)
Białe Owczarki Szwajcarskie też są w odmianie długowłosej.

• 3 weeks later...
Posted

Witam. ;) Odkąd pamiętam interesuję się kynologią, posiadałam już jednego psa. Obecnie w moim mieszkaniu bez zwierząt jest pusto, więc zaczęłam zastanawiać się nad drugim psem, przeanalizowałam wszystko i jedyne co mi zostało to wybór odpowiedniej rasy.
Najważniejsze: Pies nie może być duży, bo niestety nie mam na dużego psa warunków. (moje marzenie związane z border collie zostawiam na kiedyś :oops:). Nowy domownik nie może być większy niż Cocker Spaniel.
Dzieci: No cóż, posiadam młodszego brata, ale zainteresowania do zwierząt brak, także tutaj nie widzę problemu, natomiast wspominam o wszystkim.
Sierść: Bez różnicy, chociaż nie kręci mnie chodzenie do psiego fryzjera, mogłabym mieć psa tego wymagającego.
Rasa: Proszę nie wspominać o psa typowo "kanapowych" np. shi-tzu.
Aktywność i charakter: Chciałabym psa aktywnego, chętnego do sportów, ale nie przesadnie. Co do charakteru, chcę, żeby pies zapewnił mi trochę rozrywki, bo czyż nie nudne jest, jak pies wszystko od razu pojmuję i po 5 minutach nauczy się perfekcyjnie sztuczkę?
Moje warunki: Obecnie mieszkam w bloku, w nie dużym mieście. Mam możliwość do długich spacerów po parkach, a w weekendy nad jezioro. :)
Sporty: Obi i frisbee (ew. zamiast frisbee agillity)

Pozdrawiam. :p

Posted

[quote name='Kirinna']Sheltie lub wyzwanie beagl . Pudeł. Grzywacz?[/QUOTE]

Często myślałam o pudlu tak więc także się nad nim zastanawiam. Co do grzywacza no niestety niezbyt lubiane przez domowników, a sheltie i beagle zawsze można zobaczyć. Dzięki. :D

Posted

[quote name='sophie']Często myślałam o pudlu tak więc także się nad nim zastanawiam. Co do grzywacza no niestety niezbyt lubiane przez domowników, a sheltie i beagle zawsze można zobaczyć. Dzięki. :D[/QUOTE]

Domyślam sie, że nagie grzywacze są nielubiane w domu - a są też owłosione.
To wg mnie naprawdę fajny wybór, miałam okazję poznać bliżej pewną grzywkę i jest czadowa :-)

[quote name='dog193']To może jakiś terierek? :diabloti: Na nudę z nim narzekać nie można :diabloti:[/QUOTE]

:cool3: ja o jack russelu pomyślałam :D

Posted (edited)

może z terrierów york ? mogą być naprawdę fajnymi psami do sportów, ale trzeba poświęcić dużo cierpliwości aby fajnie współpracowały te uparciochy ;) i dobry socjal, ale to w sumie przy każdej rasie, żeby małe nie było lękliwe. Piszesz, że nie chcesz aby psiak uczył się w ekspresowym tempie, a u nich też trzeba troszkę czasu poświęcić, aby zrobiły coś naprawdę dobrze :)
Potrafią się dostosować do planu dnia przewodnika, małe, w domu wyciszony, na spacerze aktywny. Powszechnie znane jako kanapowce, no i może spaniem w łóżku nie pogardzą, ale zupełnie nie wyobrażam sobie mojego psa tylko iwyłącznie na kanapie;) - jednym słowem wszystko zależy od wychowania.

edit
długimi spacerkami i pływaniem w jeziorku też nie pogardzi, mój wytrzymuje i 4-5godzinne przechadzki, a i do pływania się przekonał;)

Edited by chrupcia