Isadora7 Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 [quote name='tifet']wiesz co nie pamiętam.... wiem że na pewno z Ząbkami... z Tłuszczem lub Wołominem(nie pamiętam które z tych dwóch) i nie wiem czy jeszcze jakieś miasta, wiochy, gminy...[/quote] Wydaje mi się, że trzeba to sprawdzić. Bo my to kocyki, budeczki, ryżyk itd a tam będzie przybywać gmin do obrobienia, a chyba nie tak ma być. Coś za coś sorry. My pomagamy a oni za to np nie podpisują więcej umów. Quote
tifet Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 z tego co wiem mają cały czas stałe miasta... i się już nauczyli nie zatrzymywać przy każdym psie... dla swego i psów dobra nauczyli się tych zasad więc spokojnie... Quote
Charly Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 póki tam jest tak zle tzn. biednie oni raczej nie powinni podtrzymywac umów czy podpisywac nowych. o to chodzi. Quote
tifet Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 to jest bardziej skomplikowane... są też patrolem interwencyjnym a przy okazji tego "przywileju" czasem muszą z interwencją jechać w Polskę... ale na co dzień zajmują się określonymi rejonami... Quote
Selenga Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Teoretycznie mają podpisane umowy i teoretycznie działają na określonym terenie. Tyle, że większość gmin podpisała umowy takie, że płacą za psa jednorazowo - tzn. dostarczony do przytuliska, należy się x zł i reszta gminy nie obchodzi. A psa na ogół trzeba przebadać i leczyć, a poza tym żywić, czasem nawet rok i dłużej. Poza tym ciekawa jestem co byście odpowiedziały wetowi, który dzwoni, że właśnie przywieziono do niego skatowaną suczkę i czy oni ją wezmą do siebie, bo on nie ma szpitaliku? Byłam świadkiem takiej rozmowy i podejrzewam, że zgadniecie jaka była odpowiedź Ciekawe czy którakolwiek z was odpowiedziałaby na ich miejscu inaczej? A na koniec powiatowy weterynarz kieruje sprawę do prokuratury, bo przytulisko nie spełnia ustawowych standardów (przepełnienie, za mała odległość od sąsiednich zabudowań). Żeby było śmieszniej na terenie podległym temu samemu weterynarzowi powiatowemu od lat działa facet o sławie zbliżonej do właściciela Krzyczek i jakoś przeciwko niemu nikt niczego do prokuratury nie składa. Quote
Isadora7 Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Ja wiem, że teoretycznie mają umowy i wiem teoretycznie że to polega na tym ze gmina płaci za jednego psiaka i potem olewa. To krajowy standard, już nie teoretyczny. Ale nie o to pytałam. Pytałam konkretnie, czy wiecie z kim i ile umów maja podpisane? Bo to że mają to i ja wiem i każdy nietrudno się domyśleć. Ja wiem również że inaczej na taki telefon jak piszesz Selenqa (fajnie że Ty też jesteś w tej grupie) nie można inaczej odpowiedzieć. I to jest proste jak budowa cepa. Ale wracam z uporem maniaka do problemu. Powiem tak inaczej może lepiej się wyrażę. Jest grupa osób zamierzających pomóc azylowi. I super jestem za. Deklarowałam swoją pomoc również w zakresie tego co mogę zrobić i to potwierdzam. Ale uważam że coś za coś. My pomagamy, ale tez mamy informacje (nie na zasadzie ja wiem, ja słyszałam czyli teoretyczne) ile jest umów podpisanych i uznajemy zę to jest [I]"chwacit"[/I]. I pilnujemy tego. Sorry cokolwiek nie robić Klembów nie jest z gumy, a i armii ludzi tez nie ma. A trzeba wziąć pod uwage też takie przypadki jak ten telefon od weta, jak interwencje z której też dochodzą psy. Konkretnie: [B]macie koce, ryż, słomę itd a teraz siądźmy i pokażcie z iloma gminami macie umowy. I umawiamy sie że więcej nie ma. Zajmujemy sie doprowadzaniem azylu do poziomu. Roboty wystarczy z tego co jest podpisane. Nie musicie już podpisać umowy z ktorąśtam gminą bo akurat dostaniecie parę groszy (jednorazowo). Pojdzie na żarcie dla psiaków, a że to jednorazowo to jakośtobędzie, Bozia dała Bozia wyżywi. [/B]Powiedzmy dżentelmeńska umowa. Po to aby psiaki miały coraz lepiej, bo oczywiste jest że to miejsce ma szanse być bardzo przyjazne dla biednych istot. Po to aby nie wychodziły psiaki z parwowirozą. No właśnie przy okazji, z czystej już ciekawości pytam co z pozostałymi dziećmi goldenki? Jak wyszło na jaw ze jedno ze szczeniąt ma parwo (z moich tymczasów) natychmiast powiadomiłam osoby które wzięły 2 inne. Do tych miałam kontakt bo szły z mojej ręki. 2 miały parwo. Dwa co były u mnie na tymczasie. Przyjechały już chore, jak sie okazało. Sunia z bardzo zaawansowaną padaczką - okazało się to dopiero w adopcji. Czy nikt nie widział nigdy ataku u tego psa? Jak tak to najlepszy dowód że nastąpiło przeliczenie się z siłami. [COLOR=Red][B]To już światełko alarmowe.[/B][/COLOR] Nie wspomnę o jednym, drugim itd przypadku grzybicy. Dalej z uporem maniaka będę twierdzić, że [B]pomoc jak najbardziej[/B], ale rozsądna. Nie wystarczą zapewnienia że wiemy, rozumiemy. Nie leczmy tylko objawów, leczmy przyczynę. Trzeba mieć nad tym kontrolę. Namacalną. Aby nie było syzyfowej pracy. To co pisze wynika z chęci pomocy azylowi i wiary (jeszcze tak) że można tam pomóc. Poniekąd też z sentymentu bo garść będących w domach psiaków mam na koncie poniekąd przez allegro. Z faktu, że tłumacząc sie facetowi który chciał podać Klembów do sądu o zwrot kosztów leczenia (i zebrał papiery) prosiłam aby tego nie robił, a ja będę miała baczenie na temat. Z faktu ze dzięki temu inna bida nie dostałą domu, bo tenże sam facet już sie bał brać bidy dla swoich rodziców tylko kupił. Z faktu że inna pani dzwoniąc do mnie i prosząc o spotkanie żebym zobaczyła psiaka, tak naprawdę chciała poinformować o chorobie skóry z która boryka się od czasu gdy sunie adoptowała. Z faktu że ludzie rozpaczają bo przywiązali sie do psa, który musiał odejść za TM zniszczony przez ataki padaczki. A psiak przyjechał jako zdrowy. Już po paru godzinach bez małą okazało się że tak nie jest. I bynajmniej nie chodzi o fakt że był chory, ale o to że nikt o tym nie wiedział. A wybaczcie mam psiaka z padaczką i wiem, że nie sposób tego nie zauważyć. [B]Ciotki trzeba się brać za Klembów jak najbardziej, ale rozsądnie[/B], [B]aby ta pomoc nie była jak dawana rumuńskim dzieciakom, bo one i tak będą żebrać. To naprawde fajne miejsce i z widokami na dobry azyl, ale... jw[/B] Quote
anouk92 Posted October 31, 2008 Author Posted October 31, 2008 Isadora czy ktoś rozmawiał o tym z Celiną? Ja nic nie słyszałam o parwo i całej reszcie - dlatego jestem w szoku:shake:. W ciągu ostatnich 2 miesięcy wyciągnęłam od nich do nowych domów 8 psów i żaden z nich nie miał objaw żadnej choroby. Ludzie w Klembowie są bardzo otwarci i nie ukrywają z iloma gminami mają umowy. Na pewno Wołomin, Ząbki, Marki tylko na konkretne zlecenia i nie pamiętam czy Tłuszcz też czy już zrezygnowali. Całkiem możliwe że pominełam jakieś gminy, nie pamiętam wszystkich. Wiem tylko że nie chcą podpisywać już umów z nowymi gminami bo wiedzą że mają ograniczone możliwości. Co do pomocy to najbardziej potrzebna jest pomoc w adopcjach i ja tylko taką pomoc im oferuję. Uważam że są biedniejsze miejsca, które nie dostają pieniędzy za wyłapanie psa i takim miejscom trzeba dodatkowo pomóc np. z karmą. Oczywiście słoma, kocyki itp... to inna sprawa bo to podnosi komfort psów. Te psiaki mają małe szanse na adopcje bo mało kto wie o tym miejscu. Więc adopcje są priorytetem. Klembów jest otwarty na gości i nowe osoby chętne do pomocy - ja również będę szczęśliwa jeśli więcej osób będzie pomagało tym psiakom. Quote
Isadora7 Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 [quote name='anouk92']Isadora czy ktoś rozmawiał o tym z Celiną? Ja nic nie słyszałam o parwo i całej reszcie - dlatego jestem w szoku:shake:. W ciągu ostatnich 2 miesięcy wyciągnęłam od nich do nowych domów 8 psów i żaden z nich nie miał objaw żadnej choroby. Ludzie w Klembowie są bardzo otwarci i nie ukrywają z iloma gminami mają umowy. Na pewno Wołomin, Ząbki, Marki tylko na konkretne zlecenia i nie pamiętam czy Tłuszcz też czy już zrezygnowali. Całkiem możliwe że pominełam jakieś gminy, nie pamiętam wszystkich. Wiem tylko że nie chcą podpisywać już umów z nowymi gminami bo wiedzą że mają ograniczone możliwości. Co do pomocy to najbardziej potrzebna jest pomoc w adopcjach i ja tylko taką pomoc im oferuję. Uważam że są biedniejsze miejsca, które nie dostają pieniędzy za wyłapanie psa i takim miejscom trzeba dodatkowo pomóc np. z karmą. Oczywiście słoma, kocyki itp... to inna sprawa bo to podnosi komfort psów. Te psiaki mają małe szanse na adopcje bo mało kto wie o tym miejscu. Więc adopcje są priorytetem. Klembów jest otwarty na gości i nowe osoby chętne do pomocy - ja również będę szczęśliwa jeśli więcej osób będzie pomagało tym psiakom.[/quote] Tak ja dzwoniłam i mówiłam. Mówię za siebie aczkolwiek podobno nie tylko ja. Wiem zę są otwarci na gości, miałam okazję poznac tych ludzi osobiście, przy odbiorze sczeniaków które jak sie okazało miały parwo. Dokumenty w kazdej chwili, ale myślę że nie ma sensu rozgzrebywać. Raz że facet wyłagodniał, dwa ze mam swiadomość że Pani Celina i Pan Leszek nie robią krzwydy sensu stricto. Mają sfore psiaków, naparwde fajnych psiaków. I warto spróbować pomóc im. I moze idźmy w tym kierunku. To moja prośba, moje uwagi aby po prostu tez pracować z tymi ludźmi. Aby nie uciekła miezy palcami chwila gdy będzie pomoc rzeczowa, wiec spoko jakoś to będzie bierzemy jeszcze Bździawe Małą i może Pipidów Wielki. Uwierz mam tez sentyment do tego miejsca chociażby z racji że w jakimś sensie przyczyniłam się do domkó dla paru z allegra. Niemniej jednak byłabym całkowicie spokojna gdyby ktoś miał kontrolę, ewidentną i namacalną ze nie bedzie więcej umów tylko teraz praca nad doprowadzeniem azylu do fajnego poziomu. [SIZE=1][COLOR=Gray]Ten karcer na pierwszej stronie poraża, poraża osoby któe tam były, osoby obce - któe być mozę za jakiś czas wrzucą tu swoje 3 grosze bo obserwują wątek, a też tak jak ja nie chcą zaszkodzić. Bo chcodzi o to abyśmy porozmawiali, ustalili. Bez zadymiarzy i piankarzy. Tylko osoby ktore mają lub miały do czynienia z azylem.[/COLOR][/SIZE] Quote
Ra_dunia Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Zgadzam się z Isadorą. I zgadzam się też z Anouk92. :) Obie rzeczy się nie wykluczają. Najważniejsze, żebyśmy się nie dwoili i troili żeby wyadoptować zwierzaki a w tym czasie azyl nie zaczął przyjmować psiaków z połowy województwa - bo im adopcje ruszyły... Sądzę, że jeśli będzie więcej wolontariuszy to będzie łatwiej ustalić co tak na prawdę psom dolega i które nogą i powinny iść do adopcji a którym trzeba pomóc w leczeniu. Super, że są chęci, że jest serce - teraz to wszystko trzeba z głową zorganizować. Quote
agata51 Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Dajcie w pierwszym poście nr konta azylu. Czasem łatwiej przelać grosik niż zawieźć czy przesłać cokolwiek. A na miejscu najlepiej wiecie, co jest najbardziej potrzebne. Quote
tifet Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 [B]znów doszło dużo psiaków na wątek...[/B] dwa zostały adoptowane(powstał nowy dział po adopcji<strona 4rta>...:p [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f28/trzej-muszkieterowie-szczeniorki-szukaja-domku-123666/#post11140375"][SIZE=2][COLOR=#000000]Trzej Muszkieterowie :smile: Szczeniorki szukają domku![/COLOR][/SIZE][/URL] -wrócił do nich brat i już [B]są 4 szczeniaki[/B]! [B]u Kacperka coraz gorzej z oczkami :shake: stan zapalny w mordce coraz większy- pilnie szukamy DT!!! [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f28/kacperek-chcieli-wypalic-oczy-slepy-bez-zabkow-skazany-na-smierc-w-zapomnieniu-122755/"][COLOR=#000000]Kacperek-chcieli wypalić oczy..ślepy bez ząbków.SKAZANY NA ŚMIERĆ W ZAPOMNIENIU[/COLOR][/URL][/B] Quote
tifet Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 [SIZE=3][COLOR=red][B]Bardzo pilne!!![/B][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3]Klembów ma aktualnie jeszcze w klinice [B]czarnego owczarka belgijskiego prawdopodobnie całkiem ślepego[/B](nie mam zdjęć bo jest w klinice)...[/SIZE][SIZE=3] będzie potrzebna im pomoc... i to pilnie... najlepiej dom tymczasowy dla psiaka... [U]nie ma mowy aby móc poświęcać mu tyle uwagi ile trzeba na początku poświęcić ślepkom... jest u nich ciasno i będą musieli pokombinować gdzie go wciasnąć tak aby krzywda mu się nie działa ze względu na to że nie widzi i nie było konfliktów z innymi psiakami...[/U][/SIZE] [SIZE=3]typ takiej rasy w sumie każdy zna-wystarczy zerknąć do książki... [COLOR=red]proszę o pomoc...[/COLOR][/SIZE] [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Belgian_Groenendael_600.jpg]Grafika:Belgian Groenendael 600.jpg - Wikipedia, wolna encyklopedia[/url] tak wygląda przykładowy czarny owczarek belgijski... Quote
orpha Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 o kurcze :-(:-( , a ja nie mam teraz jak pomoc :placz: rzucilam na zebraniu haslo o kołdrach , kocach , deskach itp , mam nadzieje ze bedzie jakis odzew Quote
tifet Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 [quote name='orpha']o kurcze :-(:-( , a ja nie mam teraz jak pomoc :placz: rzucilam na zebraniu haslo o kołdrach , kocach , deskach itp , mam nadzieje ze bedzie jakis odzew[/quote] [SIZE=3]dodam, że do tego przyjadą z kliniki lada dzień dwa młodziutkie szczeniaki w typie owczarek kaukaski...[/SIZE] Quote
tifet Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 [SIZE=3]i nie wiem czy zauważyłaś, że wrócił 4rty muszkieter(4rty szczeniak)...[/SIZE] Quote
Ra_dunia Posted November 6, 2008 Posted November 6, 2008 Tyle tych biedactw :( a domów stałych jak na lekarstwo :( Zakładamy wątek owczarkowi? Czy można się czegoś więcej o nim dowiedzieć? Dlaczego jest ślepy? Dlaczego jest w klinice? Tylko dlatego, że nie chcą go dać do kojców, czy ktoś mu coś złego z tymi oczkami zrobił :angryy:? Quote
tifet Posted November 6, 2008 Posted November 6, 2008 [quote name='Ra_dunia']Tyle tych biedactw :( a domów stałych jak na lekarstwo :( Zakładamy wątek owczarkowi? Czy można się czegoś więcej o nim dowiedzieć? Dlaczego jest ślepy? Dlaczego jest w klinice? Tylko dlatego, że nie chcą go dać do kojców, czy ktoś mu coś złego z tymi oczkami zrobił :angryy:?[/quote] owczarek naturalnie że jest w klinice... przecież trzeba wszystkie psy zbadać i jak coś leczyć... oj Ra_dunia chyba nie chciałabyś aby jak coś jakiś z psiaków zaraził azylek?:shake: to naturalna sprawa... co do historii psiaka to nie znam jej i jeszcze go nie widziałam...więc narazie nie zakładaj... dałam narazie jak coś cynk ślepkom.... Quote
Ra_dunia Posted November 6, 2008 Posted November 6, 2008 Chodzi mi o to, że w klinice nie przebywa przez to, że mu ktoś oczy uszkodził a jest na zwykłej kwarantannie... Quote
tifet Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 [SIZE=5][COLOR=red][B]pilnie potrzebny dom tymczasowy(nawet płatny) dla dwóch szczeniaków(piesek i suczka) w typie leonberger(aktualnie mają ponad 3kg).... pieski mają 1miesiąc bez pomocy zginą!!![/B][/COLOR][/SIZE] Quote
tifet Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 [quote name='tifet'][SIZE=3][COLOR=red][B]Bardzo pilne!!![/B][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3]Klembów ma aktualnie jeszcze w klinice [B]czarnego owczarka belgijskiego prawdopodobnie całkiem ślepego[/B](nie mam zdjęć bo jest w klinice)...[/SIZE][SIZE=3] będzie potrzebna im pomoc... i to pilnie... najlepiej dom tymczasowy dla psiaka... [U]nie ma mowy aby móc poświęcać mu tyle uwagi ile trzeba na początku poświęcić ślepkom... jest u nich ciasno i będą musieli pokombinować gdzie go wciasnąć tak aby krzywda mu się nie działa ze względu na to że nie widzi i nie było konfliktów z innymi psiakami...[/U][/SIZE] [SIZE=3]typ takiej rasy w sumie każdy zna-wystarczy zerknąć do książki... [COLOR=red]proszę o pomoc...[/COLOR][/SIZE] [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Belgian_Groenendael_600.jpg"]Grafika:Belgian Groenendael 600.jpg - Wikipedia, wolna encyklopedia[/URL] tak wygląda przykładowy czarny owczarek belgijski...[/quote] [SIZE=3][COLOR=red][B]psiak belgijski prawdopodobnie stracił wzrok w wypadku... są świadkowie że psiak miał wypadek samochodowy...aktualnie jest leczony...[/B][/COLOR][/SIZE] [B][SIZE=3][COLOR=#ff0000]Dwa szczeniaki kaukaskie to prawdopodobnie leonbergery mają niecały miesiąc czasu... ze względu na brak czasu i środków muszą jeść tylko karmę dla szczeniąt a powinny jeszcze mleko i troszkę karmy... oba są zdrowe... chłopczyk i dziewczynka...[/COLOR][/SIZE][/B] Quote
tifet Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='pati-c']Zdjęcia szczeniorków są na ich wątku ;)[/quote] [SIZE=3]Pati-C serdecznie dziękujemy za przewiezienie suczki Kaukaz(leonberger) do hotelu... słyszałam, że świetnie sobie poradziłaś:razz: wielkie dzięki...[/SIZE] Jeśli masz zdjęcia innych psiaków proszę wklej je na ten wątek.... a teraz z nowin: [LIST] [*]Kacperek jest w drodze do Poznania-więcej info na jego wątku... [/LIST] [LIST] [*]ok 23 widziałam szczeniaki leobergery- więcej info na ich wątku ( [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/miesieczne-szczeniaki-w-typie-leonberger-pilnie-dt-nawet-platne-inaczej-tm-124318/index5.html#post11205347[/URL] ) [/LIST] Quote
tifet Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 [LIST] [*]zapomniałam wspomnieć, że rottweiler 2letni został adoptowany <post 32; strona 4>:diabloti: [/LIST] Quote
tifet Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 [SIZE=4][COLOR=purple][B]lub czy ktoś może podarować słomę??? lub np styropian lub płyty do ocieplenia??[/B][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][/SIZE] [SIZE=4]każda ilość na wagę złota!!![/SIZE] Quote
ARKA Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='Isadora7']Wydaje mi się, że trzeba to sprawdzić. Bo my to kocyki, budeczki, ryżyk itd a tam będzie przybywać gmin do obrobienia, a chyba nie tak ma być. Coś za coś sorry. My pomagamy a oni za to np nie podpisują więcej umów.[/quote] DOKŁADNIE TAK!!! Nie pomagacie zwierzetom a wrecz szkodzicie a pieniedzmi, ktore na takie rzeczy dla tych psow jak: leczenie, zywienie, szczepinia, sterylki, godne warunki, nabijacie kieszenie nastepnym zlodziejom co psy poprostu okradaja. [B]Jesli mają miec podpisane umowy z gminami to przyjmowac za takie pieniadze aby te psy zyly godnie i tyle psow(gmin) ILE miejsca na nie mają!![/B] [B]Jak doswiadczenie uczy taki "hurtowy skup psow" tylko szkodzi zwierzetom!! Krzyczki, Biedrzycka, Chrcynne, Ligota itd..malo tego nieszczescia???[/B] Wczoraj, p.C przerzucala przez ogrdzenia schroniska w Jozefowie trzy psy!!!!!!!!!!!!!!! Doniesienie na policje zlozone. "Miłosniczka zwierzat":angryy::angryy::angryy: Quote
ARKA Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='tifet'][SIZE=4][COLOR=purple][B]lub czy ktoś może podarować słomę??? lub np styropian lub płyty do ocieplenia??[/B][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4]każda ilość na wagę złota!!![/SIZE][/quote] :angryy::angryy::angryy: a co to sloma to majatek?? To ich psi obowiazek zabezpieczyc psy przed zima!!!! Quote
Recommended Posts