Guest damincjan Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Ale to nie jest kwestia ich woli; gminy maja pewne obowiazki ustawowe. W wypadku negatywnych odpowiedzi, nalezy odwolywac sie do wyzszych organow - tak jak napisalem. [quote name='Astaroth']jedyny problem z budową nowego schroniska jest taki że potrzebna jest zgoda gminy a gminy nie chcą na swoich terenach schronisk[/QUOTE] Quote
Soema Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [quote name='damincjan']Ale to nie jest kwestia ich woli; gminy maja pewne obowiazki ustawowe. W wypadku negatywnych odpowiedzi, nalezy odwolywac sie do wyzszych organow - tak jak napisalem.[/QUOTE] Mają.... i co z tego? [URL]http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11091960,Szlezak__bezdomne_zwierzeta_nalezy_usypiac__WIDEO_.html[/URL] to samo było jak działałam z Sandomierzem. Czują się bezkarni. Quote
Guest damincjan Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Ja nie mowie ze realizacja projektu to banalne, niewymagajace zadnego wysilku zadanie. Nie zalatwisz tego na pewno w ciagu tygodnia. To jest projekt, a nie wyjazd na wycieczke krajoznawcza. Przeczytaj to, co napisalem, a potem komentuj - ja wlasnie jestem przeciwny istnieniu boksow oraz barakow jak w obozie koncentracyjnym. Poza tym, wydaje mi sie ze - skoro w Klembowie jest to wszystko co napisalas/es (szpitalik, gabinet wet, boksy ocieplane dla wrazliwych psow) - to niech tam bedzie. Zageszczenie jest natomiast zupelnie nieakceptowalne wg minimalnych standardow. Zdrowe psy moga byc umieszczone w znosnych warunkach - takich jak opisalem. Nic sie nie stanie jezeli wet bedzie 10-30 km od schroniska (tzn. w Klembowie). W domu tez nikt nie ma dostepu do weterynarza w zasiegu 10 m. Kwarantanna moze byc nadal w Klembowie, tam gdzie jest teraz. [quote name='Soema']A uzbrojenie takie działki, czekanie na pozwolenie? A pomieszczenie dla opiekuna"? Chcesz budować kolejną prowizorkę? Czy schronisko? Co z kwarantanną, czyli boksami łatwymi w dezynfekcji? Co ze szpitalikiem, gabinetem weta, pomieszczeniem socjalnym? Boksy powinny mieć porządne odpływy... itd itp..[/QUOTE] Quote
bla Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Ja nie mogę co za ułomy czepiaja się ludzi którzy dobrowolnie pomagają w Klembowie jak tylko mogą. Idźcie do tej gminy, do wójta, sołtysa, burmistrza czy kto tam jest i tam sie wymądrzajcie. Że klatki, że Niemcy , że sterylek czy kastracji nie ma . Ludzie trochę fantazji ;/. Błagam. Quote
Guest damincjan Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [B]RAZ JESZCZE POWTORZE: W wypadku negatywnych odpowiedzi, nalezy odwolywac sie do wyzszych organow, z wojewoda wlacznie - tak jak napisalem.[/B] [B]Prezydent miasta to nie jest bog w hierarchii administracyjnej i podlega szczegolnym obowiazkom ustawowym.[/B] [quote name='Soema']Mają.... i co z tego? [URL]http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11091960,Szlezak__bezdomne_zwierzeta_nalezy_usypiac__WIDEO_.html[/URL] to samo było jak działałam z Sandomierzem. Czują się bezkarni.[/QUOTE] Quote
AGA35 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 a mozę ruszysz ZAD i pochodzisz po urzędach??? POLECAM NAPRAWDĘ ŚWIETNA ROZRYWKA KTÓRĄ NON STOP USKUTECZNIAMY !!!! Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [quote name='Soema']Mam pewne podejrzenia, kto się kryje za nowymi nickami i super, że pojawiacie się gdy pada temat "niemcy", a nie jak psy umierały z głodu... Oczywiście - zmiany systemowe, doskonale każdy wie ile to trwa... mamy takie prawo, że nawet ten ****** z hurtowni makaron przyjął na poczet długu pieniądze innego podmiotu i co? Trzeba też wszcząć postępowanie.. a psy głodują. Skoro wyznajecie zasadę "weźmy się i zróbcie" to może, skoro posiadacie takie doświadczenie, zacznijcie bombardować gminy i sypać paragrafami i ustawami. Kopiowanie epopei tu, na tym wątku nic nie zmieni. Potrzeba poważnych kroków i na pewno nie na dogo, gdzie każdy czyta i wyciąga własne wnioski. Wolontariusze nie wiedzą w co ręce włożyć, dwoją się i troją, muszą zaciskać zęby i robić swoje. Ale łatwo wejść i pouczać, zróbcie to tamto sramto.. Nikt oprócz Was ;) nie jest tu anonimowy, więc skoro macie takie doświadczenie - dajcie przykład. [/QUOTE] LUBIĘ TO;) AGA35- ale to już by była realna pomoc, więc wiesz;) łatwiej wypisywać elaboraty na dogo siedząc przed komputerem Quote
Kinia1984 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 mi też brakuje opcji lubię to pod postami:):):) Quote
EVA2406 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Cytuję z innego wątku: Alexa77 napisała: Najlepiej byloby wogole nie dopüuscic do takiego transportu.Ci ktorzy mieszkaja w Niemczech i pisza dlugie wywody o tym jaki to raj czeka te wywiezione psy wiedza doskonale ze raj w Niemczech dawno sie skonczyl.Coraz wiecej ludzi bezrobotnych i bez dachu nad glowa i zapowiada sie jeszcze gorzej.Przepisy Niemieckie mowia o obowiazku rejestrowania psow w miejscu zamieszkania i placenia za nie podatku rocznego,wszysko inne jest nielegalnym pobytem i karane grzywna.Sluzby miejskie kontroluja spotkane psy na ulicach i w parkach czy posiadaja tak zwany steuer numer to jest metalowa blaszka z numerem ktory kazdy zarejestrowany pies ma przy obrozy na tej podstawie mozna natych miast sprawdzic czy pies ma zaplacone oplaty i cz jest w Niemczech legalnie.Ale o czym ja tu pisze przeciez te psy nie jada do zadnych domkow,poniewaz w zwiazku z ustawa w Niemczech wszystkie nie meldowane psy uznaje sie za bezdomne i takie sa bardzo chetnie kupowane od handlar takich jak naprzyklad DNH i inna holota do roznych eksperymentow i czesto nie calkiem legalnych.Poniewaz labolatoria musza na wszystkim oszczedzac nie prowadza jak wczesniej hodowli psow do wlasnych potrzeb tylko kupuja bezdomne bidy przywozone do Niemiec przez handary naprzyklad z Polski.Samo laboratorium we Frankfurcie nad Menem potrzebuje do eksperymentow setki psow.Przecez nie dostana ich ze schronisk Niemieckich bo nie ma takiej szansy ale od czego jest asocjalny motloch ktory nie zna zadnego bolu i dla paru groszy wozi z Polski masami psy ktore nie maja biletu powrotnego i o ktore nikt sie nie bedzie dopytywal.To wszystko dzieki takim niedolegom ktore siedza w urzedach weterynaryjnych i ktorych tyle obchodzi los psiakow ile mnie zeszloroczny snieg.Coraz wiecej zwierzat w Niemczech laduje na ulicy poniewaz wlasciciele sa w tarapatach finansowych i takie bezdomniaki z niewiadomym pochodzeniem stoja pierwsze w kolejce do psiego nieba.Czy zamiast wywozic psy w niewiadome nie mozna byloby zaczac przadkowac i organizowac zycie dla tych zwierzakow w kraju?Kazdy inny kraj w Europie proboje organizowac ochrone zwierzat na miejscu tylko z Polski wyworza handlary dalej setkami psy jak by w tym kraju nie slyszano o ochronie i prawach zwierzat. Quote
malizna78 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [quote name='bla']Ja nie mogę co za ułomy czepiaja się ludzi którzy dobrowolnie pomagają w Klembowie jak tylko mogą. Idźcie do tej gminy, do wójta, sołtysa, burmistrza czy kto tam jest i tam sie wymądrzajcie. Że klatki, że Niemcy , że sterylek czy kastracji nie ma . Ludzie trochę fantazji ;/. Błagam.[/QUOTE] Nie takie to łatwe jakbyś chciał. Wydział Ochrony Środowiska w Klembowie, gadać nie chce, odsyła do wojta. Wójt najpierw zajęty, potem zajętey, potem zajęty a za chwile ma petenta. Na pytanie do ktorej można próbować otrzymuję odpowiedź, że tej odowiedź nie może mi zostać udzielona. Zostaję odesłana do starosty wołomińskiego. Niestety tam też nie ma mozliwości "pogadania". Anie ze starosta ani z osoba odpowiedzialną. Jedyną osobą z którą mi sie udało porozmawiać, to naczelnik(chyba)Ząbek. Ale on akurat jest w porządku. Systematycznie płaci, interesuje sie swoimi zwierzętami, ma dobre zdanie o tym miejscu, rozmawia chętnie i rzeczowo. I mądrze:) No i rób tu coś. Klembów schroniska nie chce, maja podpisana umowę z inna gminę a schronisko u nich nie jest schroniskiem ale przede wszystkim jest dla nich "wrzodem". Łatwo dawać dobre rady. Ale okazuje sie, ze nawet nie ma do kogo się powymadrzać:shake: Quote
wellington Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [quote name='Zofia.Sasza'] Dodam także, ze o ile wiem OS nie współpracuje w kwestii adopcji z żadną organizacją, a jedynie z grupą wolontariuszy. No i nie wydaje - poza pojedynczymi, wyjątkowymi przypadkami - psów do Niemiec. Koniec OT, jeszcze raz przepraszam.[/QUOTE] Ciekawe! Z zadna organizacja nie wspolpracuje ? Te pojedyncze, wyjatkowe przypadki jada do Niemiec via Rokitno - odnoga [U]organizacji 4-animals[/U]. Osobie pani S.B. , rowniez w sub-[U]organizacji 4-animals[/U] , OS zawdziecza szeroki rozglos w Niemczech. Do Niemiec moze az tyle z Boguszyc nie jedzie, za to o wiele wiecej do Szwajcarii dzieki pewnej pani ktora posredniczy w "adopcji" boguszyckich psow oglaszajac je za srednio 500 frankow szwajc. Ta mila pani obejmuje swoja pomoca rowniez psy z kilku innych polskich schronisk oraz z poludniowych krajow Europy. Oplata adopcyjna, wedlug pani ze Szwajcarii, jest w calosci przekazywana schronisku . Quote
bric-a-brac Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Zapraszam na bazarek na rzecz psów z Klembowa, które zabrała Soema z Evelką: [url]http://www.dogomania.pl/threads/222594-CUDA!-Zniknij-WYSTAJ%C4%84CE-%C5%BBEBRO-chudzielca!-Zniknij-ROBALA!-Na-szkielety-zKlembowa21.02[/url] Można się [B]konkretnie [/B]wykazać i pomóc [B]namacalnie[/B]! ;) Quote
EVA2406 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Klembów to powiat Wołomin..................bardzo się tam reklamuje ze swoim biurem poselskim pan Jacek Sasin ...............może do niego się udać na rozmowę........ On robi co może żeby zaistnieć w powiecie...............może warto spróbować......... Quote
Abrakadabra Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 [quote name='AGA35']a mozę ruszysz ZAD i pochodzisz po urzędach??? POLECAM NAPRAWDĘ ŚWIETNA ROZRYWKA KTÓRĄ NON STOP USKUTECZNIAMY !!!![/QUOTE] Aga... Amen... Quote
malagos Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Czy wiecie, czy schronisko nadal podpisuje umowy z ginami na odbior bezdomnych psów? Quote
Kinia1984 Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 na dzień dzisiejszy chyba tylko Ząbki mają podpisaną z nimi umowę. Quote
Bonsai Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Auto mi ruszyło. Jak ktoś chce ze mną się zabrać w sobotę/niedzielę, proszę pisać. :) Quote
Soema Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 [quote name='Bonsai']Auto mi ruszyło. Jak ktoś chce ze mną się zabrać w sobotę/niedzielę, proszę pisać. :)[/QUOTE] Pliiss sprawdź proszę, czy ta mała jamnisia poszła do domu... i jak tam szczeniaki... może uda Ci się porobić zdjęcia, to byśmy ogłaszały je tutaj.. Quote
Bonsai Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 [quote name='Soema']Pliiss sprawdź proszę, czy ta mała jamnisia poszła do domu... i jak tam szczeniaki... może uda Ci się porobić zdjęcia, to byśmy ogłaszały je tutaj..[/QUOTE] Dobrze, sprawdzę. Tylko nakieruj mnie gdzie mam szukać jamnisi. Quote
Soema Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 [quote name='Bonsai']Dobrze, sprawdzę. Tylko nakieruj mnie gdzie mam szukać jamnisi.[/QUOTE] Mała była w szpitaliku, w klatce obok trójłapka .. (o niego też byś mogła spytać, czy idzie w końcu do tego domu) albo biegała po szpitaliku, z tym maluchem który został, bo był zarezerwowany. Quote
Szura Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Bonsai, ja się oczywiście zabieram. :) Jak poczta nie nawali, to powinnam mieć ubranka dla psów, które Daria83 poszyła ze starych ciuchów. Quote
Soema Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Potrzebujmy pomocy w transporcie Isztara.. z Klembowa pod Kraków. Czeka na niego dom! Ciężko nam zostawić nasze psiaki teraz na cały dzień.. :( może ktoś pomóc? Chociaż część drogi...? Quote
malizna78 Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 [quote name='Soema']Potrzebujmy pomocy w transporcie Isztara.. z Klembowa pod Kraków. Czeka na niego dom! Ciężko nam zostawić nasze psiaki teraz na cały dzień.. :( może ktoś pomóc? Chociaż część drogi...?[/QUOTE] Kiedy miałby jechać? A dał któs na transportowy? Może tez na fb ogłosić? Quote
Em_ Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Mam pytanie: czy juz moze doszla kasa (na konto fundacji) 125 euro, na karme, siano i inne dla Klembowa? Kiniu, masz zapchana skrzynke (a ja madra wywalilam twoj adres mailowy). Bylabym wdzieczna za wiadomosc. Quote
malvaaa Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 dziewczyny jak będziecie w Klembowie w weekend mogłybyście zrobić zdjęcia szczeniakom? ja mam w weekend egzaminy i nie mogę się wybrać... a pani której wysyłałam zdjęcia nie podobały się psiaki i chciała jakieś inne... soema masz zapchaną skrzynkę :) kiedy miałby być ten transport psiaka? Quote
Recommended Posts