Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja ostatnio szłam z moim psem na spacer a dodam że jak na owczarka niemieckiego jest dość wyrośnięty , w pewnym momencie przejeżdżało koło mnie na rowerach małżeństwo (chyba) jak przejechali to ta kobieta mowi do faceta " widziałeś taki sam jak "......" imienia psa nie pamiętam " na co mąż odpowiedział " noo podobny tez taki chudy " :angryy::angryy::angryy::angryy:

Posted

[quote name='*kleo*']Świetne, ja powinnam nauczyć Gacka reagować tak na słowo "słodki" - nie wiem czemu, ale tego określenia jakoś wyjątkowo nie lubię :eviltong:[/quote]
Koniecznie tak zrób,ja zawsze mowie,że yorki to miniaturowe pit bulle.Właśnie szkole yorka koleżanki ma 3 mies.i powoli go uczę.Może też go mauczę tej komendy:diabloti:

Posted

[quote name='doglov']ja ostatnio szłam z moim psem na spacer a dodam że jak na owczarka niemieckiego jest dość wyrośnięty , w pewnym momencie przejeżdżało koło mnie na rowerach małżeństwo (chyba) jak przejechali to ta kobieta mowi do faceta " widziałeś taki sam jak "......" imienia psa nie pamiętam " na co mąż odpowiedział " noo podobny tez taki chudy " :angryy::angryy::angryy::angryy:[/quote]

:???:

+10znaków

Posted

[quote name='kendo-lee']Koniecznie tak zrób,ja zawsze mowie,że yorki to miniaturowe pit bulle.Właśnie szkole yorka koleżanki ma 3 mies.i powoli go uczę.Może też go mauczę tej komendy:diabloti:[/quote]
gdybyś mogła napisz mi na pw jak nauczyłaś swojego psa tego :diabloti:

Posted

[quote name='Kaidar'][LEFT]to oni wolą psy które są "przy kości" ?? :D
[/LEFT]
[/quote]

Tego właśnie nie rozumiem dlaczego ludzie widząc owczarka niemieckiego twierdzą że jest chudy albo nie znają się na wzorcu tej rasy albo wolą toczące się kule z czymś wystającym z tych kul co powinno być łapami :shake:

co do szkolenia to tez jestem na etapie szkolenia swojego psa , wszystko da się zrobić , przysmaki i duuuuużo cierpliwości :angryy:

Posted

ale młode zwierzęta są chude... dopiero z wiekiem jak wyrosną to nabierają masy ciała.. to samo słysze od ludzi którzy widzą zdjęcie mojego 3 miesięcznego kota... w końcu im mówie czego oni oczekują od 3miesięcznego kota że ma być od razu w tym wieku spasiony jak beczka?.. od razu odpuszczają

Posted

Chyba ludzie już tak mają (do innych i do zwierząt),że grube=zdrowe. A to nieprawda! Otyły pies może szybciej zachorować i pójść za tęczowy most.

Niedowaga/wychudzenie jak i otyłość u zwierząt jest niedobra.

Mój psiak jest taki "akurat" :)

Posted

[quote name='vege*']gdybyś mogła napisz mi na pw jak nauczyłaś swojego psa tego :diabloti:[/quote]
Nie wiem jak ze starszym psem by wyszło,bo moje uczyłam od szczeniaka.I bokser i asty od małego miały pluszaki do rozszarpywania i przeciągania.Bawiłam się z nimi(po kolei,nie razem)np.pluszowym krokodylem,wiadomo przy przeciąganiu warkot smarkacza.Mówiłam:''zobacz Kendo jaki brzydki krokodylek,widzisz jaki brzydki? ''Młoda szarpała i warczała,potem starałam się upasować ze słowem brzydki na jej warkocik,mówiłam dobry piesek i smaczek.Potem powtarzałam samo brzydki i załapała.Przypadkiem tak nauczyłam mojego boksera gdy był mały,tylko on szczekał na pluszaki a nie warczał,i potem do koń ca swojego życia szczekał na słowo brzydki.Ale był to czysty przypadek,tak nam wyszło.Prosiaki postanowiłam nauczyć,suka wszystkiego chętnie i szybko się uczy,komende waruj załapała po 3 razach:diabloti:a pies jest leń ale dla towarzystwa chętnie za suką warkota.

Posted

Z moją mi to raczej nie wyjdzie niestety, siad, leżeć, łapę i to co potrzebne na wystawach opanowała błyskawicznie, ale głosu nie mogę jej nauczyć jakoś. Pod tym względem odbiega od większości yorek, nie jest jazgotliwa, ale tak na co dzień w mieszkaniu to nawet lepiej :p
Chociaż przy przeciąganiu sznurka warczy, może warto spróbować :diabloti:

A co do dziwnych komentarzy - na dzisiejszej wystawie pan sędzia podczas sprawdzania zębów powiedział, że Gracja ma bardzo piękne dziąsełka :D:D

Posted

miałam podobną sytuację z poprzednim yorkiem.. poprzedniego to musieliśmy uczyć szczekać bo przez pierwsze pół roku pobytu u mnie to nie szczeknął ani razu

Posted

Po co uczyć psa szczekać? :eviltong: Może to dlatego, że ja mam dwa jazgoty + samcowi zdarza się nakręcić, ale dałabym wszystko, żeby moje się nie darły i dały spokój z obszczekiwaniem czegokolwiek. Dzisiaj nagle z gołego pola, przez rów i krzaki wyszło czterech dżentelmenów w garniturach :crazyeye: I oczywiście moje pieseczki, zajęte bieganiem za jabłkami, osłupiały... i poleciały ich obszczekać :oops: Myślałam, że wyjdę z siebie. Fakt, że one nigdy w życiu nie widziały w tym miejscu człowieka, co dopiero kogoś kto wychodzi prosto z krzaków, rowu itd, ale i tak - masakra. Nie znoszę obszczekiwania, grr :roll: (w sensie - jak moje obszczekują to nie znoszę ;))

Posted

To ja może tak wrócę do tematu dziwnych komentarzy , kiedyś idę sobie miastem z moim psiakiem , chce skręcać a tu z za zakrętu wyskakuje na mnie jakiś człowiek płci męskiej i tak szybko jak na mnie wszedł tak szybko odskoczył z oczami wielkości piłek tenisowych i z tekstem na ustach " matko co za bydle " :evil_lol: później się zastanawiałam na czyj temat był ten komentarz na mojego psa czy na mnie :ylsuper:

Posted

Tak w odpowiedzi na wcześniejsze posty odnośnie komentarzy o psach ze schroniska i po przejściach, bo jak sobie teraz zerkam to w temat szczekania nie bardzo się wstrzela moja wypowiedź :) :) mój Narzeczony i ja też mamy mieszańca ze schroniska, co prawda nie wiemy po jakich przejściach jest, ale na pewno po przejściach - pies pochodzi z "interwencji", miał koszmarne lęki separacyjne. Ale jest świetny, jak nauczyliśmy się na kursie odpowiedniego podejścia do nauki i metod uczenia psa - wszystkie problemy, jeśli nie zniknęły to przynajmniej zmalały, Cheero jest wesoły, baaardzo przywiązany i równie mocno pojętny, w mig załapał co to frisbee, nie musielismy nawet walczyć o zajawkę i teraz sobie regularnie rzucamy :) mamy z nim masę radości, dokupilismy jeszcze do towarzystwa małego BC i teraz sobie żyjmey we czwórkę :D no w piątkę, bo jeszcze mamy kota - też po przejściach, połowę dotychczasowego życia spędził w piwnicy. I też pieknie się odwdzięcza, miziać się lubi niesamowicie, wychodzi na dwór, trzyma się blisko domku i przynosi nam myszy :diabloti: nie żebym to lubiła, ale powiedzmy - doceniam jego chęci :cool3:
Też słyszałam, że pies ze schroniska się do niczego nie nadaje. Ja uważam, że może nie do wszystkiego się nadaje, bo wiadomo czasem określone przeznaczenie ma swoje wymagania - ratownictwo, asystowanie.. Także wiek, w którym pies trafia do ludzi ma znaczenie, a wiadomo,że ze schronu często bierze się już psy w wieku dorosłym - nasz miał 1,5 roku. Ale nie zgodzę się z tym, że nie nadają się do niczego, wiele z nich ma fantastyczne ukryte talenty, które kochający właściciel bez problemu odkryje, a ich wady często wynikają z ludzkich zaniedbań i urazów z przeszłości łatwo można je skorygować. Cheero np demolował drzwi, załatwiał się w domu, potwornie bał się burzy i ciągnął bardzo na smyczy, a to było dlatego, że pewnie mało miał ruchu jak na swoje wymagania, nie wiedzieliśmy jak dokładnie temu zaradzić i na szczęscie znaleźliśmy sposób - frisbee, szkolenie, nauka sztuczek. Na załatwianie się w domu pomogło zmniejszenie irracjolanie wielkich posiłków, które miały wynagrodzić mu ciężką przeszłość, na strach przed burzą pomogła klateczka i skończenie z rozczulaniem się nad psem i pocieszaniem go podczas burzy. Teraz pies nie sprawia większych kłopotów, a my kochamy go z całego serca i nie zamienilibyśmy na żadnego innego :)

Posted

Mnie najbardziej dobijają komentarze i pytania w stylu
"A to będzie owczarek?"
aż ciśnie mi się wtedy na usta"yhy kiedyś napewno ale w międzyczasie będzie spanielem i dalmatyńczykiem":roll:
A już pełne zdziwienie kiedy mówie że to pies w typie długowłosego owczarka niemieckiego
"w typie mhm...to znaczy belgijski?":wallbash:

Posted

Mnie dobijają pytania odnośnie mojej Saszy:angryy:
"To jes husky czy malamut?"
"To miniaturka husky?"
"Czy to może jakaś inna odmiana?"
Podczas spacerów słysze jeszcze wiele wyjątkowo głupich pytań:shake: