Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ladySwallow']Mnie cały czas ciekawi tylko jedno - [B]po co[/B] brać psa do sklepu.[/QUOTE]

Ale dlaczego nie? Takie samo pytanie.
Po prostu mam w okolicy trzy sklepy, gdzie bez problemu mogę wejść z tym moim mniejszym psem, więc gdy idę na spacer, to wskoczę sobie z Tori pod pachą po picie czy słonecznik na przykład.

Posted

Różne są sytuacje. Ja żeby dostać się do piekarni a przedtem wyprowadzić psa musiałabym wstać o 5.30. Mało kusząca propozycja. Psa zostawiam zaraz przy drzwiach ale od wewnętrznej strony.Nikomu oprócz jednej pani nigdy nie przeszkadzał. Poza tym włosy mogą się dostać zarówno od ludzi jak i od psów. A sądzę ,że kłaki mojego psa są 2x czystsze niż niejednej osoby tam wchodzącej. Do dużych supermarketów psa raczej nie zabieram chociaż raz czy dwa się zdarzyło- w transporterze więc problemu większego nikt nie zauważył(no może oprócz pani w tipsach która swoimi pazurami sprawdzała twardość bułek- nota bene bez woreczka :loveu:) Do galerii Franka zdarzyło mi się wziąć raz, ale ogólnie uważam ,że pies + galeria handlowa to nie za dobre połączenie;)
Natomiast do restauracji wchodzimy nałogowo- głównie na wyjazdach.Siadamy gdzieś z boku i tyle. Póki co trafialiśmy na przyzwoitych ludzi któży nie mieli nic przeciwko.:multi:

Posted

Jasne, ale na psa właściciel może coś poradzić, opanować. Na buractwo niektórych, niestety, nie ma lekarstwa. Chociaż jeśli mam wybrać, wolę ułożonego psa, niż chama i brudasa...

Posted

dokładnie! Mi tam by mniej przeszkadzał mały piesek na rękach nawet jak mu jeden kłak spadnie(Boże, jaki zaraz mamy kulturalny i dbający o czystość naród ! Niesamowite:-o) niż taki brudas który się dwa tygodnie nie mył... A zazwyczaj to jest tak ,że ci najbrudniejsi się pierwsi rzucają ,że pies jest w sklepie...Wcale nie czyste, zadbane osoby:roll: Ale to chyba w każdej dziedzinie życia-do powiedzenia zawsze najwięcej mają najbiedniejsi :shake:

Posted

Nigdy nie widziałam bezdomnego w sklepie, jeśli mam być szczera. Może dlatego, że zwyczajnie bezdomni nie mają pieniędzy na zakupy. Nadal jednak jest dla mnie niepojęte, po co zabierać psa po zakupy - nie mówię, bo wodę kupioną przy okazji, tylko po zakupy.

Posted

[quote name='ladySwallow']Nigdy nie widziałam bezdomnego w sklepie, jeśli mam być szczera. Może dlatego, że zwyczajnie bezdomni nie mają pieniędzy na zakupy. Nadal jednak jest dla mnie niepojęte, po co zabierać psa po zakupy - nie mówię, bo wodę kupioną przy okazji, tylko po zakupy.[/QUOTE]

Nie koniecznie bezdomni, często ludzie 'na skraju' . Albo najzwyczajniej w świecie brudasy...
Na zakupy jestem przeciwna ale staram się nie osądzać kogoś z psem na rękach chodzącego po sklepie bo często to są przypadkowe sytuacje-a już wole wziąć psa pod pachę niż potem nie mieć go wcale- ostatnio na osiedlu wiszą dwie kartki-jedna skradziono yorka spod delikatesów a druga skradziono sznaucera spod polo...
To samo z galeriami-często to są paniusie z pieseczkami ale zdarzyło mi się spotkać ludzi z yorkiem bo zapomnieli ,że promocja jest do tego dnia-i podjechali odrazu ze spaceru...
Różnie bywa ;)

Posted

No cóż - skoro jedni mogą iść do sklepu bez psa, bo im się przypomniało, a drudzy nie, to znaczy, że da się bez psa ;) I nadal obstaję przy tym zdaniu. A jak jestem z psem i coś muszę kupić, to po prostu odprowadzam psa i ide jeszcze raz - z szacunku do ludzi, bo może ktoś sobie nie życzy psa w sklepie.

Posted

a ja sobie nie życzę ryczącego dziecka i śmierdzącego żeby brzydko nie powiedzieć- pana ;) Tak jak pisałam żeby iść po bułki bez psa musiałabym wstać o 5.30.. Niektórzy mogą odprowadzić psa bo mają np. blisko do domu a jak ktoś jedzie z drugiego końca miasta to nie będzie odwoził pieska godzinę i wracał, no proszę Cię ;)

Posted

[quote name='Balbina12']a ja sobie nie życzę ryczącego dziecka i śmierdzącego żeby brzydko nie powiedzieć- pana ;) Tak jak pisałam żeby iść po bułki bez psa musiałabym wstać o 5.30.. Niektórzy mogą odprowadzić psa bo mają np. blisko do domu a jak ktoś jedzie z drugiego końca miasta to nie będzie odwoził pieska godzinę i wracał, no proszę Cię ;)[/QUOTE]

No proszę Cię, to wstawaj wcześniej ;) Wolność Twoja kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka ;)

Posted

[quote name='ladySwallow']No cóż - skoro jedni mogą iść do sklepu bez psa, bo im się przypomniało, a drudzy nie, to znaczy, że da się bez psa ;) I nadal obstaję przy tym zdaniu. A jak jestem z psem i coś muszę kupić, to po prostu odprowadzam psa i ide jeszcze raz - z szacunku do ludzi, bo może ktoś sobie nie życzy psa w sklepie.[/QUOTE]

ja tak samo. może gdybym miała małego psa, którego można wnieść na rękach, to bym wchodziła, ale mam całkiem sporego i po prostu sobie nie wyobrażam iść z nim po sklepie spożywczym ;) raz mi się to zdarzyło, na wsi u moich rodziców, gdzie Etna nie czuje się najlepiej sama, więc poszłam z nią mając nadzieję, że trafię na miłego właściciela sklepu :D tak też się stało i weszłam z psem :)
niemniej jednak czułabym się lepiej, gdybym nie musiała zawsze się zastanawiać, czy mnie wyproszą z restauracji czy nie, jak przyjdę z psem... cenię sobie te miejsca, do których wchodzimy bez problemu :)

Posted

[quote name='ladySwallow']No proszę Cię, to wstawaj wcześniej ;) Wolność Twoja kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka ;)[/QUOTE]
ale co komu tak naprawdę przeszkadza pies pod pachą? nie taki biegający luzem po całym sklepie, nie taki brudny tylko taki, którego właściciel grzecznie trzyma pod pachą a ten nie wierci się, nie rzuca, nie szczeka tylko zachowuje jak pluszak? z którego włosy nie spadają? ja rozumiem jakby ten pies faktycznie biegał po sklepie albo szczekał czy niuchał towary, wtedy komuś może przeszkadzać. ale taki na rękach? już kiedyś widziałam w Media Markt'cie panią na zakupach z westikiem na rękach, a dziewczyny z yorkami w galeriach handlowych to już się zdarzają nagminnie. psiaki zachowują się grzecznie i nikomu nie przeszkadzają;)

Posted

[quote name='Paulina516']I doczekaj się tu wyproszenia przez ochronę ...[/QUOTE]
przez ochronę by zostały wyproszone, jakby pies na własnych łapkach chodził a nie był noszony

Posted

[quote name='Beatrx']ale co komu tak naprawdę przeszkadza pies pod pachą? nie taki biegający luzem po całym sklepie, nie taki brudny tylko taki, którego właściciel grzecznie trzyma pod pachą a ten nie wierci się, nie rzuca, nie szczeka tylko zachowuje jak pluszak? z którego włosy nie spadają? ja rozumiem jakby ten pies faktycznie biegał po sklepie albo szczekał czy niuchał towary, wtedy komuś może przeszkadzać. ale taki na rękach? już kiedyś widziałam w Media Markt'cie panią na zakupach z westikiem na rękach, a dziewczyny z yorkami w galeriach handlowych to już się zdarzają nagminnie. psiaki zachowują się grzecznie i nikomu nie przeszkadzają;)[/QUOTE]

Ale nie mówimy o sklepie typu Media Markt czy galerii handlowej - mówimy o sklepie spożywczym.

Posted

[quote name='ladySwallow']Nigdy nie widziałam bezdomnego w sklepie, jeśli mam być szczera. Może dlatego, że zwyczajnie bezdomni nie mają pieniędzy na zakupy. Nadal jednak jest dla mnie niepojęte, [B]po co zabierać psa po zakupy[/B] - nie mówię, bo wodę kupioną przy okazji, tylko po zakupy.[/QUOTE]
no jak to po co? Aby przymierzyć skarpetki (dla ludzia)czy aby pasują do koloru nowej obroży (dla psa).

Posted

[quote name='ladySwallow']Ale nie mówimy o sklepie typu Media Markt czy galerii handlowej - mówimy o sklepie spożywczym.[/QUOTE]
no to mówiłam o sklepie spożywczym zanim napisałam przykład z MM i CH...

Posted

Fakt faktem zabieranie psa do sklepu, bo pańcia idzie nową kiecuszkę kupować to grube nieporozumienie. I przy okazji mi się przypomniało:

Stoję pod dość ekskluzywnym centrum handlowym do bankomatu. Przede mną typowa para dres i jego cizia. Ona - oczywiście różowa aż w oczy kłuło i "york" pod pachą. No i tak sobie przede mną stoją (akurat jakaś kolejka do ściany płaczu była) i nagle dziewczyna wypala:
- Ty, ale słuchaj, widziałam taki wózeczek dla Tofifisia, bo mu się łapeczki męczą jak go wyjmuję z brumbruma...
Opadło mi wszystko...

Posted

Jak ja chciałam ubranko na zimę kupić, to nie wpuścili na teren [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216655-Galeria-Lusi-i-inne-wydarzenia"]wystawy[/URL] z psem(?)coś tam kobita mówiła że tylko ze związku kynologicznego), więc mama musiała pójść do domu z Lu, szkoda bo mi wpadło w oko jedno.;/

Posted

[quote name='ladySwallow']No cóż - skoro jedni mogą iść do sklepu bez psa, bo im się przypomniało, a drudzy nie, to znaczy, że da się bez psa ;) I nadal obstaję przy tym zdaniu. A jak jestem z psem i coś muszę kupić, to po prostu odprowadzam psa i ide jeszcze raz - z szacunku do ludzi, bo może ktoś sobie nie życzy psa w sklepie.[/QUOTE]

Myślę dokładnie tak samo.

[quote name='Litterka']

Stoję pod dość ekskluzywnym centrum handlowym do bankomatu. Przede mną typowa para dres i jego cizia. Ona - oczywiście różowa aż w oczy kłuło i "york" pod pachą. No i tak sobie przede mną stoją (akurat jakaś kolejka do ściany płaczu była) i nagle dziewczyna wypala:
- Ty, ale słuchaj, widziałam taki wózeczek dla Tofifisia, bo mu się łapeczki męczą jak go wyjmuję z brumbruma...
Opadło mi wszystko...[/QUOTE]

[url]http://www.google.pl/search?q=dog+stroller&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FJu5TrnxF6vQ4QS6mvTtBw&ved=0CFMQsAQ&biw=1280&bih=909&sei=%20Fpu5TpKOMcP34QTys4WFCA[/url] :evil_lol:

Dodam jeszcze tylko, że jestem z Warszawy (czyli miejsca gdzie galerie handlowe podobno [I]nagminnie[/I] odwiedzane są z psami), duże centra handlowe typu arkadia, galeria mokotów, złote tarasy odwiedzam przynajmniej 2 razy w tygodniu i [U]nigdy[/U] nie widziałam żadnego psa - nie wiem gdzie Wy dokonaliście takich obserwacji :roll: Raz w życiu widziałam psa w 'wolnostojącym', dużym Kakadu, który nawet na drzwiach ma naklejkę "zapraszamy z psami" i dokładnie na moich oczach pies obsikał wielką torbę suchej karmy stojącą na najniższej półce (!!) Super, zabierajmy psy do sklepów :shake:
Właścicielka na szczęście okazała się odpowiedzialna i zapłaciła za ten wielki wór jedzenia ale ile takich wypadków pozostanie niezauważonych?

Posted

[quote name='Litterka']Fakt faktem zabieranie psa do sklepu, bo pańcia idzie nową kiecuszkę kupować to grube nieporozumienie. I przy okazji mi się przypomniało:

Opadło mi wszystko...[/QUOTE]

Muszę to zacytować bo mi też opadło wszystko a później zaczełam się śmiać jak to sobie wyobraziłam aż kompa oplułam:D
Co też niektórzy ludzie robią z tych biednych yorków, dramat jakiś.

Posted

[quote name='barberry'][url]http://www.google.pl/search?q=dog+stroller&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FJu5TrnxF6vQ4QS6mvTtBw&ved=0CFMQsAQ&biw=1280&bih=909&sei=%20Fpu5TpKOMcP34QTys4WFCA[/url][/QUOTE]

Chcę tylko dodać, że to, że takie wózki istnieją jest bardzo dobre, ale wożenie w nich yorków, żeby im się łapki nie zmęczyły zdecydowanie już nie :)

Posted

[quote name='barberry']
Dodam jeszcze tylko, że jestem z Warszawy (czyli miejsca gdzie galerie handlowe podobno [I]nagminnie[/I] odwiedzane są z psami), duże centra handlowe typu arkadia, galeria mokotów, złote tarasy odwiedzam przynajmniej 2 razy w tygodniu i [U]nigdy[/U] nie widziałam żadnego psa - nie wiem gdzie Wy dokonaliście takich obserwacji :roll: [/QUOTE]

ja też nie zauważyłam dużej ilości psów w galeriach, parę razy się zdarzyło, że ktoś niósł szczeniaczka. ale pies to nic, pracowałam kiedyś w Coffeheaven w Złotych Tarasach, gdzie ruch jest gigantyczny ze względu na bliskość Dworca Centralnego, i po prostu mnie zamurowało, gdy zobaczyłam... małpkę. dobrą chwilę się gapiłam nie będąc pewna, czy to żywa, czy jakaś na baterie... niestety była to najprawdziwsza małpka

Posted

[quote name='motyleqq']zobaczyłam... małpkę. dobrą chwilę się gapiłam nie będąc pewna, czy to żywa, czy jakaś na baterie... niestety była to najprawdziwsza małpka[/QUOTE]

A małpki to temat rzeka. Osobiście nie widzę nic złego w trzymaniu małpki w domu, ale oczywiście z takiej zarejestrowanej hodowli. Mamy jedną w Polsce. Jakiś rok temu dzwoniłam do hodowczyni w celach informacyjnych, małpki ma zarówno te dzikie, które mają swój wybieg, stadko a od ludzi otrzymują jedynie jedzenie, bo kontaktu z nimi nie szukają, jak i też małpki domowe i to głównie te są rozmnażane. Nie to, żebym planowała małpkę, na 99% nigdy się nie zdecyduję na to, ale warto czasem zagłębić się w temacie a nie z góry oceniać negatywnie.