Jump to content
Dogomania

Hassan ostatnia ofiara Schroniska dla zwierząt w Żyrardowie??

Recommended Posts

Posted

[quote name='Edi100']Zgadzam się.
To znaczy że nie możecie spotkać się z prezydentem w tej sprawie? Z Dyrektorem Inspektoratu Wojewódzkiego?
Porozmawiać[B] i przedstawić fakty[/B]?[/quote]
Fakty, sa jasne i klarowne, [B]daja nam podstawy aby[/B] [B]zlozyc doniesienie.[/B]

• Replies 452
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ARKA']Fakty, sa jasne i klarowne, [B]daja nam podstawy aby[/B] [B]zlozyc doniesienie.[/B][/quote]
.................................................................................

Posted

Tyle mogłam zrobić - napisałam do prezydenta miasta:

"Szanowny Prezydencie"....

Mieszkam na drugim końcu Polski, w Słubicach i dotarła do mnie informacja dotycząca traktowania psów w schronisku w Żyrardowie. Dowiedziałam się bezpośrednio od wolontariuszy o przypadku psa o imieniu Hassan. Jak można tak traktować te istoty? Nawet jeśli Hassan jest odosobnionym przypadkiem to dla mnie jest to niewytłumaczalne. Jak przez tyle dni pies może siedzieć w boksie i nikt tego nie widzi????????????
Gdzie jest weterynarz, gdzie są pracownicy i "wielki Pan dyrektor", którym się za to płaci, aby te psy mogły godnie żyć??
W głowie mi się nie mieści.
Nie dopuszczam do siebie myśli, że Pan nie wie o jakim przypadku piszę...
Uważam, że sprawa powinna być nagłośniona przez media, aby wszyscy w całej Polsce i za granicą mogli usłyszeć, jak się traktuje psy w schronisku w Żyrardowie. Uważam, że osoba odpowiedzialna za schronisko (czyżby Pan prezydent??) powinna odpowiedzieć za to co się tam dzieje....
Brak mi słów i żal mi, że w Polsce istnieją takie władze jak w Żyrardowie... Inaczej nie można tego w skrócie określić, bo nikt inny nie jest za to odpowiedzialny.
Dziękuję Bogu, że w moim mieście są władze, Burmistrz, zarząd miasta, radni, dla których dobro żywych istot jest ważniejsze niż ich dobre imię, niż obwodnice, równe drogi i stan prywantych kont bankowych.

Z wyrazami szacunku i życzeniami mądrych rządów
Maja Panek

Posted

[quote name='cinusiowa']Tyle mogłam zrobić - napisałam do prezydenta miasta:

"Szanowny Prezydencie"....

Mieszkam na drugim końcu Polski, w Słubicach i dotarła do mnie informacja dotycząca traktowania psów w schronisku w Żyrardowie. Dowiedziałam się bezpośrednio od wolontariuszy o przypadku psa o imieniu Hassan. Jak można tak traktować te istoty? Nawet jeśli Hassan jest odosobnionym przypadkiem to dla mnie jest to niewytłumaczalne. [B]Jak przez tyle dni pies może siedzieć w boksie i nikt tego nie widzi????????????[/B]
[/quote]
Maja, przeczytaj dokladnie gdzie pies byl i co zrobiono i wtedy pisz. Pisanie nieprawdy, nie trzymanie sie faktow, szkodzi sprawie a nie pomaga:shake:

Posted

[quote name='ARKA']Maja, przeczytaj dokladnie gdzie pies byl i co zrobiono i wtedy pisz. Pisanie nieprawdy, nie trzymanie sie faktow, szkodzi sprawie a nie pomaga:shake:[/quote]
No tak przepraszam, nie było nic o boksie...ale tak naprawdę, to gdzie w schronisku znaleziono tego psa?? Wydaje mi się to mało istotne, skoro pies tak czy siak leżał bez żadnej pomocy...

Posted

[quote name='cinusiowa']No tak przepraszam, nie było nic o boksie...ale tak naprawdę, to gdzie w schronisku znaleziono tego psa?? Wydaje mi się to mało istotne, skoro pies tak czy siak leżał bez żadnej pomocy...[/quote]

Dla psa jest malo istotne, ze nie otrzymal [B]SKUTECZNEJ[/B] pomocy ale fakty sa faktami.
Pies byl przywieziony z interwencji, prawdopodobnie wg,schroniska mial zlamana szczeke, "wisiala"- nie zrobiono rtg aby potwierdzic diagnoze a przez to ocenic szanse na uratowanie zycia psa. Nie ZABEZPIECZONO pogruchotanej szczeki, podawano jakies leki, ktore byly i tak 'jak psu na bude" bez zabezpiecznia zlamania szczeki, przede wszystkim. Psu nie podawano kroplowek odzywczych a pies w takim stanie nie mogl jesc. Reasumujac: pies cierpial w ogromnym bolu, walil szczeka na oslep, umieral z glodu, byl w gabinecie wetertyjnym trzymany, ale to byl HORROR!! Nie ratowano a poglebiano cierpienie psa a jego szanase na przezycie poprzez zabezpiecznie/operacje szczeki malaly, z kazda godziną!!

Posted

A więc tak czy siak ktoś jest za to winny. Po tym, co przeczytałam, to rczej weterynarz schroniska, który psu nie udzielił podstawowej opieki w takim przypadku, a nad weterynarzem kto stoi? Kto jego pracę powinien kontrować? Jemu płaci miasto...?

Posted

[quote name='cinusiowa']A więc tak czy siak ktoś jest za to winny. Po tym, co przeczytałam, to rczej weterynarz schroniska, który psu nie udzielił podstawowej opieki w takim przypadku, a nad weterynarzem kto stoi? [B]Kto jego pracę powinien kontrować? Jemu płaci miasto[/B]...?[/quote]
schronisko jest miejskie, prowadzone przez UM.

Posted

Witam ! (Z resztą po raz pierwszy). Ja już po prostu na te wszystkie krzywdy wobec zwierząt nie mam słów i sił.Osobiście mieszkam w bloku, gdzie mieszkają okropni,samolubni lokatorzy.Ciągle mam z Nimi jakieś przeprawy.Ostatnio okociła się u Nas w piwnicy kotka.Urodziła dwa kocięta.Nie dawno temu koty zostały w bestialski wręcz sposób przegonione.Oblewano je wrzątkiem,rzucano kamieniami,kijami....Oj!...Ludzie są naprawdę podli! :angryy: A jeżeli chodzi o petycję do Prezydenta Żyrardowa w sprawie nieszczęśnika Hassana-oczywiście napisana i wysłana. Pozdrawiam Wszystkich!:thumbs:

Posted

mikesh41 następnym razem, przy takim traktowaniu kotów, dzwoń na policje, do Strazy Miejskiej. Skończmy te plugawe praktyki względem zwierząt! Zwierzę nie jest rzecza i gnojom, którzy je tak traktuja, słuszna kara się należy.

Posted

Zgadzam się w pełni,ale problem polega na tym,że władze typu Policja tylko wzruszają ramionami z uśmiechem,bo co niby oni biedni mogą na to poradzić?Wiadomo...mała szkodliwość społeczna.:angryy:W obecnej sytuacji zajmuje się tą sprawą sosnowiecki TOZ.

Posted

:razz:Dzięki za cenną radę! I tak właśnie zrobię! Czas dać wycisk "kochanym" sąsiadom,bo to nie pierwsza już taka sytuacja w której czują się absolutnie bezkarni:mad:

Posted

prezydent Zyrardowa nie odpowiada na maile, strona [oficjalna] internetowa miasta z której teoretycznie mozna wysyłac zapytania-nie działa[wyskakuje error],
-zupełnie słusznie więc nalezy mu się wyższe wynagrodzenie: "Jeśli rada miasta wyrazi na to zgodę, [I]prezydent Żyrardowa[/I] Andrzej Wilk będzie zarabiał 12.240 zł miesięcznie, a więc o 1.590 zł więcej niż dotychczas. [B]...- Głos [tygodnik lokalny]
[/B]a tak pisał Pan Prezydent w maju 2008 -[odpowiedzi][B]:" [/B]Zdaję sobie sprawę, że warunki w schronisku nie są satysfakcjonujące, ale dołożę wszelkich starań, aby warunki zwierząt tam przebywających z każdym rokiem ulegały poprawie."
i jeszcze jeden cytat z Pana Prezydenta -chociaz wyrwany z kontekstu -ale sens zachowuje:
"Chciałbym uspokoić, że nie istnieje taka możliwość, aby w naszym Schronisku dochodziło do jakichkolwiek drastycznych sytuacji opisanych przez Panią .
Moja pewność wynika przede wszystkim z faktu, że w naszym Schronisku jest stały nadzór Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej (co pół roku), jak również kontrole Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej, która miała miejsce w roku ubiegłym.[B] Ponadto wszelkie Stowarzyszenia, które są w stałym kontakcie z naszym schroniskiem, na bieżąco informują mnie o wszelkich nieprawidłowościach, jakie mogą pojawiać się w tego typu instytucjach.[/B]" [ w "odpowiedziach " na stronie UM zyrardowa]

Posted

na forum Zyrardowa pojawiły się "wyjaśnienia" władz....
przykre to wszytsko- szczególnie, że to małe miasto wszytscy się znają.

Ja naprawdę wierzyłam niegdyś w dobre chęci Prezydenta, sama namawiałam do głosowania na niego, nawet nosiłam plakietkę z podobizną wilka (fotografia zwierzęcia nawiązująca do nazwiska prezydenta). Pozostaje mi mieć nadzieję, że to nie jego buta lecz ma złych doradców. Zarzuty jakie przed nami stawiają znajdą rozwiązanie w sądzie, za kilkanaście miesięcy wszytsko będzie jasne tylko wtedy już nie będzie schroniska, Hassan i tak nie żyje. Nawet jeśli otrzymamy przeprosiny to, to nic nie zmieni.

KIedyś jednak musi zmienić się prawo i mentalność ludzi. Inne kraje potrafiły, Polska też doprowdzi się do porządku.

Posted

[quote name='mimiś']"na forum Zyrardowa pojawiły się "wyjaśnienia" władz...."
- a gdzie Agatko? bo nie znalazłam..[/quote]

Tutaj:
[URL]http://zyrardow24h.pl/index.php?showtopic=7068&st=260[/URL]

Posted

oprócz bezczelności prostacki sposób myslenia i tłumaczenia - a to ,że dobry pan wet chciał uspić tylko bał się wolontariuszy...- Agata, trzęsiecie chyba całym miastem!

Posted

[quote name='mikesh41']Zgadzam się w pełni,ale problem polega na tym,że władze typu Policja tylko wzruszają ramionami z uśmiechem,bo co niby oni biedni mogą na to poradzić?Wiadomo...mała szkodliwość społeczna.:angryy:W obecnej sytuacji zajmuje się tą sprawą sosnowiecki TOZ.[/quote]
w piatek zgłosiłysmy biegającego młodego liska na skrzyżowaniu na drodze gańskiej (łomianki, wylotówka z wawy). policja przyjechała i się spytała, czy my w jakims schronisku pracujemy, że nas zwierzątka obchodzą...
czyli co, jka zauważę kradzież i to zgłosze, to sie mnie spytają, czy ja w policji pracuje, ze mnie kardzieże obchodzą???

Posted

[quote name='elmira']To zawiadom Arkę, Emir. One nie popuszczają i dają popalić. Nie bądż obojętny!!![/quote]

Arke to ja prosiłam przez gg o zajrzenie do ponizszego watku psa trzymanego w małej klatce i ewentualną pomoc ale cisza
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=121350[/URL]