Martens Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Noo, co za różnica, dobek czy labek - wyjdzie w praniu ;) Quote
IkaP Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Z tego co wiem, takie miksy są popularne w Stanach, ale nie przyświeca temu żadna wyższa ideologia, tylko po prostu moda. Twierdzenie, że takie psy są zdrowsze niż rasowe, to według mnie bzdura. Krzyżowanie międzyrasowe stosuje się między innymi u świń, aby uzyskać tzw. efekt heterozji, czyli wybujałości mieszańców. Mówiąc po polsku mieszańce wykazują się np. lepszą mięsnością lub wykorzystaniem paszy niż każde z rodziców. Dotyczy to cech ilościowych, takich jak masa ciała. Ta praktyka nie służy uzyskaniu zdrowszych czy szczęśliwszych zwierząt, tylko zwiększeniu opłacalności produkcji. Nie eliminuje się w ten sposób wad danej rasy. Ten cel, jak już ktoś napisał, osiąga się odpowiednim doborem i selekcją zwierząt w obrębie rasy. Myślę, że komuś marzy się po prostu rozkręcenie "biznesu" w Polsce i próbuje wykreować modę na "rasowe mieszańce". Quote
Alex78 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Cytat: "[B]Rasowy mieszaniec?[/B] To pies, który jest wynikiem skojarzenia dwóch rodowodowych psów, ale należących do różnych ras. Efektem jest rasowy, ale zdrowszy pies o przewidywalnym wyglądzie i cechach charakteru." Co za idiota to pisał? Czy ten człowiek uważa, że szczenię z krzyżówki rottweilera z labradorem będzie miało przewidywalny charakter? Bzdura. Nie dowiemy się czy będzie agrsywny czy łagodny, łatwo pobudliwy, czy flegmatyczny. Tak samo, jak nie dowiemy sie tego u zwykłego kundelka. Dopóki nie podrośnie i nie pokaże swego charakteru. Quote
Alex78 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Acha, a co dalej z potomkami? Rasowe mieszańce, bo miały rasowych pra-pra-pra-dziadków? W 5 pokoleniu będzie to taki mix, że nie dojdziemy, co było na początku! Quote
Alusia Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Oni ludziom wodę z mózgu robią:mad::angryy: A załóżmy że taka zwyczajna rodzinka która nie ma bladego pojęcia o psach czyta że psy są idealne dostosowane do ich potrzeb i kupuje a potem okazuje się ze pies jest lękliwy lub agresywny i ląduje w schronisku:puppydog: Hehe przeczytam to sobie jeszcze raz może to głupie ale jakoś mnie to śmieszy:evil_lol: kurcze ale oni piszą bzdurrrrrrrrrrrrrrrrry:evil_lol: Quote
bonsai_88 Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Od kiedy mieszańce 2 ras mają przewidywalne cechy? Nawet wygląd jest ciężko określić jak taki pies jest młody, nigdy do końca nie wiadomo co z niego wyrośnie. Jak dla mnie to jakiś nędzny żart :razz: Quote
Nikki Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 niby piszą że chcą propagować adopcje psów, a popierają rozmnażanie mieszańców Quote
LeCoyotte Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Ta strona ma naleciałości hamerykańskie :diabloti: Mimo to zgadzam sie z tym: "Jesteśmy przeciw wynaturzeniom, które są charakterystyczne dla pewnych ras, niczemu nie służą a są źródłem cierpienia psa." Ale co da rozmnarzanie mieszanców??????????? :o:o:o Quote
Martens Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 No właśnie - co da skrzyżowanie dwóch wynaturzonych ras? Lepiej zmienić nurt hodowli w co niektórych rasach. A wątek był już przynajmniej 2 razy, raz w kundelkach, a raz chyba w dziale mediów albo prawa. Quote
bonsai_88 Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 No i jeszcze to głupie gadanie, że w takich krzyżówkach wiadomo, jakie cechy będą one miały... No to kto mi powie jak będzie się zachowywał ON/husky? Będzie nastawiony na pracę z człowiekiem jak ON czy może będzie robił wszystko jak mu się podoba jak husky.... Quote
asiol Posted September 24, 2008 Posted September 24, 2008 Będzie zdrowy i cudowny :D Te krzyżówki np. beagla i labradora, boksera i buldoga... Co to ma na celu? Uzdrowienie? Tak jak np. miks z allegro buldożek i jamnik? Quote
Guest aneta_w Posted September 24, 2008 Posted September 24, 2008 [COLOR=Green][B]Wspaniały jest ten tekst[/B][/COLOR] "Efektem jest rasowy, ale zdrowszy pies o przewidywalnym wyglądzie i cechach charakteru." [B][COLOR=Green]Rasowy... zdrowy... o przewidywalnym wyglądzie to nie jest fajne. Głupi, niepokojący żart [/COLOR][/B] Quote
taks Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Prochu nie wymyslili:shake: A niby jak powstała większość ras - własnie przez krzyżowanie ras już istniejących. Tylko drobny szczegół - to wymaga czasu, wielu prób ( niestety nie wszystkie są udane) i ogromnej wiedzy i doświadczenia hodowlanego.A na końcu i tak decyduje szczęście i przypadek. Wybranych i pożądanych cech ( trwałych i przekazywanych dziedzicznie)nie uzyskuje się przez proste kojarzenie dwóch osobników... Mnie to śmierdzi amatorszczyzną i tyle:roll: Quote
Martens Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 [quote name='bonsai_88']No i jeszcze to głupie gadanie, że w takich krzyżówkach wiadomo, jakie cechy będą one miały... No to kto mi powie jak będzie się zachowywał ON/husky? Będzie nastawiony na pracę z człowiekiem jak ON czy może będzie robił wszystko jak mu się podoba jak husky....[/QUOTE] Szukaliśmy domu takiemu psu przez kilka miesięcy, i się nie znalazł. Pies odziedziczył chyba najgorsze cechy obojga rodziców :roll: skłonności do dominacji i charakterystyczne brutalne zabawy z człowiekiem (łapanie zębami) ONka, oraz wycie, ucieczki i kłusowanie po husky. Plus nadmiar energii skumulowany chyba z obu ras oraz niesamowitą sprawność (przełaził 2,5 m płot). Co z tego, że był śliczny... :roll: A ekokynolodzy pewnie by twierdzili, że krzyżówka owa da psy o urodzie husky i posłuszeństwie owczarka. Rozczarowanie nabywców byłoby wręcz niewyobrażalne. Quote
bonsai_88 Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Dokładnie... a najgorsze są krzyżówki z pudlami ogłaszane jako "niealergizujące"... przecież nikt nie wie, po którym rodzicu pies odziedziczy sierść Quote
bonusowa Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Moja koleżanka z pracy kupiła bichonXjrt. Pojechała do chodofffczyni (hodują też BF przy KC :crazyeye: ), zobaczyła matkę (I pokolenie bichonXjrt) i ojca (JRT). Chodoffczyni zapewniła, że szczyle wyrosną na takie jak matka (bardziej biszonowata i ponoć słodka). A ten, którego wzięła wygląda na JRT z nieco dłuższym włosem. Tyle, że nie jest aż tak hiperaktywny. Na razie... :shake: Quote
Martens Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Ludziom się w d..ach przewraca :shake: Jeśli ktoś kocha psy to je hoduje zgodnie ze standardami ukochanej rasy, albo pomaga psom ogólnie. A nie bawi się w jakiś dziwny nie wiadomo czy to biznes, czy kaprys. Quote
NATKA Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Dla mnie to jest błazenada funta kłaków nie warta, a jeśli ktoś takiego psa nabywa to mi się nasuwa tylko jedno że to snob i bezmózgowiec, który myśli jak tu sobie swoje własne ego nabić - bo niby kto inny kupi takiego zwierzaka??????? A o pomysłodawcach tego procederu nawet myśleć mi się nie chce bo bym ich odrazu :mad::mad::mad: ehhh szkoda słów :angryy: Quote
LeCoyotte Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 chciałem napisać maila ("Kontakt" na stronie głownej po prawej) ale nie działa... chyba się boi komentarzy:roll::evil_lol: :2gunfire: Quote
jmw Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Jakie to żalowe.. Od kiedy mieszaniec/kundelek jest rasowy? Pewnie, będę marnować dwa rodowodowe, powiedzmy że yorka i chihuahuę i co wyjdzie? Rasowy mieszaniec? Ludzie, proszę was. LeCoyotte - mi to chodzi... Tylko, myślę co by autorowi/autorce napisać. No ale - ludzie są przecież "bezbłędni", jak to się mówi. :evil_lol: Quote
Nikki Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 [quote name='Judyciak']Jakie to żalowe.. Od kiedy mieszaniec/kundelek jest rasowy? Pewnie, będę marnować dwa rodowodowe, powiedzmy że yorka i chihuahuę i co wyjdzie?[/quote] Rodowodowe? O czym ty mówisz, kupili pewnie psa na bazarze i rozmnażają Quote
Martens Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 [quote name='Nikki']Rodowodowe? O czym ty mówisz, kupili pewnie psa na bazarze i rozmnażają[/QUOTE] To trzeba zrobić psikusa - skoro reklamują, że szczeniaki po rodzicach rasowych yorku i chi, to poproszę rodowody :diabloti: a co mi tu będą wciskać, rasowe mieszańce mają być a nie! :evil_lol: Quote
Paatrycja Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Czy ktoś to z was widział, czytał lub po prostu napotkał się? [URL="http://www.ekokynologia.pl"]www.ekokynologia.pl[/URL] Quote
Paatrycja Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Jest to dla mnie bulwersujące, podobnie jak dla wielu innych właścicieli, hodowców psów rasowych, tych czysto rasowych, lub po prostu, dla miłośników psów. Dla mnie to jest chore. Skandal i czysta ameryka. Quote
Recommended Posts