Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Flaire, wydaje mi się, że mówimy o różnych rzeczach. Ja zakładam, że pies, który zaczyna startować w zerówkach, miał do czynienia ze wszystkimi przeszkodami, może jeszcze nie umieć slalomu, koła i huśtawki, bo ich w zerówkach nie ma, ale cały czas trenuje i uczy się dalej. A obserwuję taką tendencję - byle szybciej do zerówek i startujemy w tych zerówkach, ile się da. Jednak czasem warto poświęcić jeden, drugi, a nawet piąty start w zerówkach, a w tym czasie zrobić trening, na którym pies (i przewodnik) uczy się czegoś nowego. A jak już się kilka razy w tych zerówkach startowało, w pewnych odstępach czasu przeznaczonych na treningi, to pora przejść do A1. Jeśli okaże się, że za wcześnie (a o tym się nie dowiemy, jeśli nie wystartujemy), to znowu na jakiś czas odpuścić sobie zawody i trenować nadal, skupiając się przede wszystkim na tym, w czym są problemy. Tak ja to widzę, moim zdaniem ciągłe starty w zerówkach (praktycznie na każdych zawodach, a zawodów ostatnio trochę jest), nie posuwają psa ani przewodnika do przodu.

• Replies 372
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

BeataG napisał(a):
Flaire, wydaje mi się, że mówimy o różnych rzeczach.
Możliwe, że tak. Ta wersja tej dyskusji zaczęła się od sugestii, że może czas, żebym z Lotką wystartowała w zerówkach, więc ja cały czas do tego się odnoszę. ;)

BeataG napisał(a):
A jak już się kilka razy w tych zerówkach startowało, w pewnych odstępach czasu przeznaczonych na treningi, to pora przejść do A1. Jeśli okaże się, że za wcześnie (a o tym się nie dowiemy, jeśli nie wystartujemy)
W wielu przypadkach wiadomo z góry, że pies jeszcze nie jest gotowy do startu w jedynkach nawet bez próbowania. W przypadku Lotki, powodów jest kilka. Na przykład, pomimo że regularnie trenuje, to jeszcze nigdy w życiu nie zrobiła normalnego slalomu. Chyba każdy się zgodzi, że taki pies, pomimo że startował kilkakrotnie w zerówkach, na jedynki nie jest gotowy.

Posted

BeataG napisał(a):
moim zdaniem ciągłe starty w zerówkach (praktycznie na każdych zawodach, a zawodów ostatnio trochę jest), nie posuwają psa ani przewodnika do przodu.
A, jeszcze zapomniałam - z tym zdecydowanie się nie zgadzam. To niewątpliwie jest prawdą dla niektórych psów - może również dla Twojego - ale nie dla wszystkich.

Posted

Flaire napisał(a):
A, jeszcze zapomniałam - z tym zdecydowanie się nie zgadzam. To niewątpliwie jest prawdą dla niektórych psów - może również dla Twojego - ale nie dla wszystkich.

A możesz to rozwinąć?

Posted

BeataG napisał(a):
A możesz to rozwinąć?
Na przykład - dla psa, któremu brakuje pewności siebie, każdy start w nowym miejscu, na nowych przeszkodach - to nowa sytuacja i każdy taki start pomaga mu oswoić się z zawodami i zrozumieć, że to jest tak naprawdę kolejny przykład sytuacji, którą już zna. Jednemu psu mogą wystarczyć 2 starty, żeby się oswoić z zawodami, a drugi może potrzebować 10 takich startów. I dla tego drugiego, każdy z tych dziesięciu startów jest rozwijający, nawet jeśli startuje tylko w zerówkach. Przykładem tego były starty Lotki na nowej dla niej wykładzinie w Łącku. Pierwszego dnia w ogóle nie chciała po tej wykładzinie biegać (pomimo że na codzień ćwiczyła na innej wykładzinie w Pruszkowie), a drugiego było już znacznie lepiej.

Guest ajsonowa
Posted

[quote name='OlaAB']

to zdaje się są wszystko zawody NIEOFICJALNE

czyżbyście z niuką sugerowały powrót zawodów nieoficjlanych?

nikt tu niczego nie sugeruje :-? a nawet jesli by zawody nieoficjalne wrocily na stale do kalendarza agility to ja nie mialabym nic przeciwko :)

Posted

Dziewczyny !!
Mam pewną sugestię : dyskusje na temat " startować w zerówkach czy w jedynkach" przenieście do innego tematu.
Owszem też mam żal że nie mogę ze szpicem startować we wszystkich zawodach oficjalnych w klasie A0. Jednak w przypadku Ungi - mającej dysplazję - nie zaryzykuje startu w A1 ( moje ambicje na bok, a zdrowie suczy ważniejsze ). Dlatego Unga będzie biegać tylko w A0, chociaż na treningach, lepiej lub gorzej, pokonujemy wszystkie przeszkody.

Pozdrawiam

Michał i 2 szpice zauważone w Płocku

Posted

Z Asti i Choco szukamy transportu do Łodzi (także dla klatek - oczywiście one mogą jechać osobno ;-) Asti też grzecznie jeździ i mogę ją komuś dać do autka, gdybyśmy się nie mieściły we trójkę a z Choco jechać pociągiem. Przy czym Asti w Łodzi nie będzie już mieć cieczki ;-)
Oczywiście dokładamy się do paliwa.

Posted

cos nam serwer stronkowy padl :( mam nadzieje, ze sie podniesie wkrotce...
liste przekopiowalam:

LA1
1. Kamil Kędziorek ANGEL EYES 'FRANCUZ' of Crystal Lake Owczarek Australijski Baritus / Warszawa
2. Leszek Kalisz BRESKA pod Jabłonią Nova Scotia Duck Tolling Retriever Ekstreme Dog / Wrocław
3. Paweł Łuksza DURAN Accord Owczarek Niemiecki / Białystok
4. Magda Gadomska ERA z Opackich Pól Posokowiec Bawarski KS HoPsA / Warszawa
5. Marcin Kubalka FONTANA z Wiedźmińskiej Stajni OB Tervueren DSSK / Wrocław
6. Nina Bekasiewicz FUGLSANG'S Bounzing Buddy Border Collie KA Fort / Warszawa
7. Anna Kowa HELVETIA z Wiedźmińskiej Stajni OB Tervueren Cavano / Warszawa
8. Agnieszka Kunkel JARO z Życzliwego Domu OB Groenendael KS HoPsA / Warszawa
9. Małgorzata Kędziorek Myriad Y'ALL BETTER HURRY Owczarek Australijski Baritus / Warszawa
10. Urszula Charytonik Myriad Y'ALL RIGHT SMART Owczarek Australijski KS HoPsA / Warszawa
11. Agata Karolak Never Never Land EXPLORER OF THE SKY Border Collie ZTP Russ / Warszawa
12. Andrzej Kordos Never Never Land EYE CATCHER IN BLUE Border Collie ZTP Russ / Warszawa
13. Anna Żukowska OSKAR Mix / Białystok
14. Edyta Iłowska REGIS Wyżeł Niemiecki Krótkowłosy Sekcja Agility przy ZKwP O/ Bydgoszcz / Bydgoszcz
15. Maria Pajzderska UNA Hulaj Dusza Gończy Polski Artefakt / Poznań
LA2
1. Daniel Waś ANGELIKA Oridix OB Tervueren KS HoPsA / Warszawa
2. Marzena Domińczak CASSY Super Pracuś Border Collie KS HoPsA / Warszawa
3. Justyna Włodarczyk Myriad Y'ALL RIGHTEOUS BABE Owczarek Australijski Alternatywa / Warszawa
4. Danuta Woźniak NIKITA Enigma Gold de Luks OB Malinois Agility de Luks / Wrocław
LA3
1. Magdalena Ziółkowska AZHA GRENDEL Astra Canina OB Groenendael KA Fort / Radom
2. Marta Kordos CHRISTINE z Wiedźmińskiej Stajni OB Tervueren ZTP Russ / Warszawa
3. Iwona Kalisz CIR Bonny Dux OB Malinois Extreme Dog / Wrocław
4. Agnieszka Kunkel ETOILE z Wiedźmińskiej Stajni OB Tervueren KS HoPsA / Warszawa
5. Magdalena Ziółkowska LECK Bohemia Alke Border Collie KA Fort / Radom
6. Leszek Kalisz PASSIM Bohemia Alke Border Collie Extreme Dog / Wrocław
7. Urszula Charytonik SenTikki AMARETTO CHOCO Owczarek Australijski KS HoPsA / Warszawa
8. Beata Banaszak VINYL VIOLA Ko-To-Ra Border Collie Agility de Luks / Wrocław
9. Beata Banaszak WENDY Ko-To-Ra Border Collie Agility de Luks / Wrocław
MA1
1. Robert Domaszewicz ANTIBES z Tylenu Moravia Owczarek Pirenejski Agility de Luks / Wrocław
2. Anna Sajkowska ARES Mix Cavano / Warszawa
3. Elżbieta Łucjanek BELLA BLACK Sortis Staffordshire Bull Terrier Cavano / Warszawa
4. Ludmiła Jaworowska - Kasprzak FERWEX Mysia Zagłada Parson Russell Terrier Cavano / Warszawa
5. Paulina Jarmolińska GROTA Surdykowska Owczarek Szetlandzki KA Fort / Warszawa
6. Zuzanna Kielak LOLA Mix KS HoPsA / Warszawa
MA2
1. Renata Filip ASTOR Stanica Marwita Owczarek Szetlandzki ZTP Russ / Warszawa
2. Anna Sajkowska MONIA Mix Cavano / Warszawa
3. Nina Bekasiewicz ORKA z Sosnowej Skarpy Posokowiec Bawarski KA Fort / Warszawa
4. Anna Filiks PARYS z Kojca Coli Owczarek Szetlandzki Extreme Dog / Wrocław
5. Anna Sajkowska Seayess HOT LOVE MARGINS Bulterier Miniaturowy Cavano / Warszawa
6. Olga Kwiecień-Maniewska VIGO de la Colline aux Marmottes Owczarek Pirenejski Extreme Dog / Wrocław
MA3
1. Aleksandra Rosiak DIAMOND BOY Moda na Sukces Owczarek Szetlandzki KA Fort / Warszawa
2. Zuzanna Bielecka DRAKA Rudy Trop Welsh Terrier KS HoPsA / Warszawa
3. Danuta Woźniak FUNNY GIRL Duma Tary Owczarek Szetlandzki Agility de Luks / Wrocław
SA1
1. Aneta Trzcińska Big-Wood's TINY CHECKMATE Welsh Corgi Cardigan KS HoPsA / Warszawa
2. Weronika Tomczyk NUTKA Mix Cavano / Warszawa
3. Ada Sawicka TOSIA Mix KS HoPsA / Warszawa
SA2
1. Katarzyna Sroczyńska HERA Ganis Foksterier Krótkowłosy For Fun / Łódź
2. Irena Kempińska KATARZYNA WIELKA Jantarowa Fuga Pudel Miniaturowy / Wrocław
SA3
1. Iwona Kalisz GRACJA Obornicki Nornik Parson Russel Terrier Extreme Dog / Wrocław
2. Anna Leśniak GWENDOLINA Kawalkada Cavalier King Charles Spaniel KA Fort / Warszawa
3. Olga Kwiecień-Maniewska MIRANDA ze Sztormowej Cocker Spaniel Angielski Extreme Dog / Wrocław
4. Agata Karolak SCOTCH WHISKY Fiery Lucifer Border Terrier ZTP Russ / Warszawa

Posted

Zielsko napisał(a):
A jak sie mozna zglosic skoro serwer nie dziala?

ja tez mam takie pytanie?

bo chetnie bysmy sie zglosily Malma Wislany Gaj LA1.

Pozdrawiam,
A&G

• 2 weeks later...
Posted

ewka i haker napisał(a):
moze jakies zdjecia widomosci??
Ja byłam wczoraj bez aparatu. :( Torki bardzo techniczne. Z tego co pamiętam (a widziałam i wiedziałam bardzo niewiele, bo po wystawie latałam), Large wygrał Gutek w pięknym stylu (1 w Agility i 1 w Jumpingu - więc 1 w łącznej). Druga CHYBA Grendelka. W Medium w łącznej pierwszy był Blue, druga Monia. Nutka chyba cos wygrała w S-kach, ale nie pamiętam, co. Rajka ma pierwszy wpis do A2. Watażka przeszedł do A2. Ogólnie bardzo dużo detek.

Posted

Flaire - to szkoda, że się nie widziałysmy, moi rodzice mieli z Tobą rozmawiać o obozie.

Nutka była 1 w agility open. Chyba ;)

Gratulacje dla wszystkich. Watażka idzie jak burza! :D

Posted

Asti napisał(a):
Flaire - to szkoda, że się nie widziałysmy, moi rodzice mieli z Tobą rozmawiać o obozie.
No właśnie... Jak ja się dowiedziałam, że byliście w Łodzi, to już Was chyba nie było... ;)