Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

z mojego punktu widzenia i doświadczenia, to jeżeli od początku nie ma ostrych wojen to będzie ok. Chlopaki pokażą sobie wzajemnie który jakie ma wymagania od drugiego, np. Baaj moze pokazywać, że nie lubi jak mu sie do miski dochodzi i będzie to szczekanie czy tam warczenie. Ja nie wróżę żadnych konfliktów. Za kilka dni jak się do siebie przyzwyczają będzie ok :) A i nie zdziw sie jak się wzajemnie zaczną bronic. Ja jak przyniosłam 2 miesięcznego Shadowa do domu, moja Tina miała 14 lat :) Od małego, Shadow odpędzał wszystkie psy od Tiny i jej bronil ;) Jeżeli chodzi o jedzenie to Tina nie pozwala mu do swoich misek podejśc jak ona jest, ale jak ona odejdzie to nie ma nic przeciwko jak on jej resztki wyje ;) Za to sama do jego misek idzie tylko jak jego w pokoju nie ma albo w kuchni jak nakładam to zawsze cos podje od niego. Tina zamieszkuje kuchnie a Shadow pokój, ale często leżą obok siebie na dywanie. Czasem jak Tina śpi na łóżku to Dołek położy się obok łóżka tak jakby jej pilnowal. Pierwsze dni wzajemnie sie przeganiali powarkując na siebie. Potem jak widac się zakumplowali :)

Posted

No pięknie, to już masz dwa wilki :diabloti:
Jestem pewna, że tego czarnego ludzie będą się bardziej bać... bo czarny :diabloti:

W jakim wieku jest Zymft? Panowie tolerują się, to ważne. Podobno łatwiej dograć dwa samce, niż dwie suki. Bo psy raz ustalą hierarchię i będzie ok. W każdym razie kciuki trzymam.

Posted

[quote name='Greven']No pięknie, to już masz dwa wilki :diabloti:
Jestem pewna, że tego czarnego ludzie będą się bardziej bać... bo czarny :diabloti:

W jakim wieku jest Zymft? Panowie tolerują się, to ważne. Podobno łatwiej dograć dwa samce, niż dwie suki. Bo psy raz ustalą hierarchię i będzie ok. W każdym razie kciuki trzymam.[/QUOTE]

Chyba jednak nadal Celar... :) Celar jest ciut młodszy od Baaja.

Celar jest malutki przy Baaju :razz:

Posted

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_07.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_08.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_09.jpg[/IMG]

Posted

W tej chwili jest tak, że jak Baaj leży na kanpie, to Celar bez problemu może wejść, jak Celar leży, to już niekoniecznie chce się dzielić, ale już powoli łapie, że nie ma tolerancji dla egoizmu, co nie znaczy, że rozczulam się nad Baajem, kiedy ładnie wchodzi na knapę, a za trzy minuty z niej schodzi i zaraz znów chce wleźć. Innymi słowy - dzielimy sie tym, czym dzielić się możemy. Szanujemy to, co dostaliśmy. O smakołyki na razie zazdrości nie ma. Były pierwsze próby zabawy na spacerze. Ale na razie młody jest w ogromnym stresie, bo np. nie chciał się napić wody, a załatwił się tylko w formie kilku kropelek Apetyt ma, bo smaki bierze, a to tylko zwykła sucha karma, więc to chyba efekt uboczny.

Posted

Witam, ujawniam się jako cichy czytelnik wątku Baaja :loveu:
Z tego co czytam to naprawdę fajnie sobie radzicie, podziwiam. Ah, no i w pełni rozumiem ten widok psiej bidy, chociaż nie zdecydowałabym się brać dwóch 'młodzieńców' :eviltong:

[quote name='Greven']Podobno łatwiej dograć dwa samce, niż dwie suki.[/quote] Skąd takie stereotypy się biorą, to nie wiem :eviltong:
To wszystko zależy od charakterów psów. Przy dominujących osobnikach nawet suka z psem może być ciężką kompilacją.

Trzymam kciuki, wierzę, że Zymft/Celar był najlepszym wyborem jakiego mogliście dokonać, z psich nieszczęść. Powodzenia! ;)

Posted

Zobaczymy co będzie dalej. Duet nam się na razie dogrywa :) Celar trochę naśladuje Baaja, trochę idzie za mną. Generalnie już się uczymy siadania, ładnie schodzi z łóżka, jak mu pokazać gestem i spokojnie powiedzieć "zejdź". Na smyczy teraz już szedł, nie próbował już wyjmować głowy, więc przynajmniej tyle.

Posted

Trzymam kciuki, żeby było u ciebie lepiej niż u mnie ;)... Ty masz 2 młode psiaki, z czego jeden dobrze wychowany [tak, to o Baaju było :cool3:], a ja mam 2 charakterne, niewychowane dziewczyny :diabloti:

Posted

[COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]ale Baaj duży na tym zdjęciu do Celara :) :crazyeye::crazyeye:
[url]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_09.jpg[/url]

a swoja drogą Salsa miała pół roku jak do mnie trafiła i imię jej zmieniłam...
na początku też się bałam że nie będzie reagować ale reaguje :)

[/B][/FONT][/COLOR]

Posted

Witamy :multi: Przeczytałam relację o nowym domowniku.
Widzę że pierwszys stres macie już za sobą :roll:
Mam nadzieję że psiska się szybko zaprzyjaźnią ! :loveu:

Posted

Ze zmianą imienia nie powinno być problemu... Birma jak do mnie trafiła to wabiła się Saba ;). Ponieważ to imię do niej kompletnie nie pasowało i nie podobało mi się, więc je zmieniłam :razz:. Młoda na początku reagowała na sam mój głos, imię było nieważne, więc nie było problemu

Posted

[url]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_04.jpg[/url]
Ładny CS'ik Baaja - to wróży, że wszystko bedzie dobrze. Celar jest śliczny. :loveu: O wiele ładniejszy niż na fotkach z EMIRa. ;) I faktycznie malutki przy Baaju. :)
Pisz, jak tam mija Wam niedziela!

Posted

Brawo za dopsienie! Czas pokaże jak będzie dalej bo Celar nie jest jeszcze w pełni sobą teraz. Jak stres minie to się okaże. Ważne żeby nie panikować jak się poszarpią. Ogólnie wrózy dobrze bo Baaj rezydent ładnie nowego przyjął. I oby tak zostało.
Ja dopsiałam parę razy do moich suk i róznie to bywało. Wcale nie jest łatwiej z sukami zwłaszcza jeśli rezydentki są charakterne. Dużo zależy od drugiej strony wtedy - ja akurat miałam szczęście że nowe były dobrego usposobienia.
Będę kibicować!
I tak jeszcze przyszło mi do głowy że może Celar w szelkach powinien chodzić żeby się nie wywijać z obroży, albo w ciasnej zaciskowej obroży - dla bezpieczeństwa.