Zmysł Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 To ja to samo mówię Opiekunom Misia, ale do nich należy decyzja. Ale zadzwonię do nich i jeszcze raz porozmawiam poważnie. Quote
czarok Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Zmysł napisał(a):To ja to samo mówię Opiekunom Misia, ale do nich należy decyzja. Ale zadzwonię do nich i jeszcze raz porozmawiam poważnie. Zmysł, my byliśmy z Azą na konsultacji w klinice w Brnie ( jedna z dwóch klinik w Europie w tamtym czasie zajmujących się neurologią zwierząt) i tam nam właśnie powiedzieli, że raczej nie ma szans na powrót funkcji, bo Aza ma klasyczny zespół Hornera i że lepiej byłoby wykonać wysoką amputację, ale powiedzieli też, że jest 1 % szans, że jakieś tam czucie wróci i myśmy się tego 1 procenta uczepili....w sumie na własne i psie nieszczęście...- wierzcie mi, walka z wiecznie nie gojącą się raną, pilnowanie, żeby Aza nie wygryzała ( gryzła, bo pachniało raną, nie dlatego że bolało), szukanie w sklepach dziecięcych skarpetek w odpowiednim rozmiarze, kupowanie bandaży w opakowaniach zbiorczych, leków w aerozolach i antybiotyków dopyszcznych na kilogramy... to był horror. Jednego dnia się cieszyłam, bo rana przysuszona ze strupkami, za trzy dni miałam powtórkę z rozrywki - żywe, krwawiące mięso na wierzchu... To wszystko powyżej napisałam, żeby pewne rzeczy uświadomić, bo ja to przerabiałam i gdyby ( tfu, tfu) przytrafiło mi się coś takiego jeszcze raz, to dwa miesiące rehabilitacji i jeśli brak poprawy, to amputacja bez sentymentów. Jeśli nerw jest tylko stłuczony i obrzęknięty, to po dwóch miesiącach obrzęk musi ustąpić... Quote
Zmysł Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 Dzięki za te wszystkie informacje. Właśnie Opiekunowie Misia przeżywają to samo, ale też "się uczepili". Muszę z nimi porozmawiać. Jeśli natomiast ta rozmowa znowu nic nie wniesie, czy mogę Ciebie poprosić o wykonanie do nich telefonu? Pani Ludmiła bardzo ceni sobie wszelkie oznaki zainteresowania jej problemami z Misiem i na pewno to doceni. A jak usłyszy kolejny głos rozsądku, to może jej to pomóc w podjęciu tej trudnej decyzji. Quote
czarok Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Zmysł napisał(a):Dzięki za te wszystkie informacje. Właśnie Opiekunowie Misia przeżywają to samo, ale też "się uczepili". Muszę z nimi porozmawiać. Jeśli natomiast ta rozmowa znowu nic nie wniesie, czy mogę Ciebie poprosić o wykonanie do nich telefonu? Pani Ludmiła bardzo ceni sobie wszelkie oznaki zainteresowania jej problemami z Misiem i na pewno to doceni. A jak usłyszy kolejny głos rozsądku, to może jej to pomóc w podjęciu tej trudnej decyzji. Nie ma problemu ( napisz mi na priv numer telefonu Państwa, najlepiej stacjonarny i uprzedź o moim ewentualnym telefonie do nich) Quote
Zmysł Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 czarok napisał(a):Nie ma problemu ( napisz mi na priv numer telefonu Państwa, najlepiej stacjonarny i uprzedź o moim ewentualnym telefonie do nich) Bardzo Ci dziękuję. Na początku tygodnia dam znak. Quote
czarok Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 tomcug napisał(a):Bo to nie jest wcale łatwa decyzja :shake: Wiem, przerobiłam na własnej skórze i na skórze ukochanej suczki :-( i dlatego ośmieliłam się zabrać głos w tym temacie...Gdybym mogła cofnąć czas, zdecydowałabym o amputacji, chociaż to nie przedłużyłoby życia Azie ( jak wcześniej pisałam, miała chorobę nowotworową i z tego powodu odeszła). Dziś myślę, z perspektywy czasu, że poprawiłoby jej to komfort życia...Aza była psiakiem pełnym życia, kochała pływanie, bieganie itd. Z poranioną łapą te przyjemności musiała mieć ograniczane, bo mogło się wdać zakażenie lub rana mogła się powiększyć.... Psiak na trzech łapach żyje aktywniej niż człowiek na jednej nodze ( a zdaje się, że tak podświadomie traktujemy nasze psy - jak ludzi, którzy stracili nogę). Nie wiem, czy udało mi się tym postem przekazać, to co chciałam ( mam nadzieję, że zrozumiecie) Quote
Zmysł Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 Ja zrozumiałem. Dziękuję, że to wszystko napisałaś i liczę na wsparcie Quote
tomcug Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 [quote name='czarok'] Psiak na trzech łapach żyje aktywniej niż człowiek na jednej nodze ( a zdaje się, że tak podświadomie traktujemy nasze psy - jak ludzi, którzy stracili nogę). Nie wiem, czy udało mi się tym postem przekazać, to co chciałam ( mam nadzieję, że zrozumiecie) Też zrozumiałam. I przyznam, że sama podświadomie tak myślę, bo porównania są nieuchronne. Musimy nauczyć sie patrzeć i myśleć inaczej. Quote
Zmysł Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Rozmawiałem dzisiaj z Panią Ludmiłą. Misia oglądał również doktor Czerwiecki. I nie daje szans na uratowanie łapki. Ale to ciężka decyzja. Czarok, jakbym Cię mógł prosić o telefon, Pani Ludmiła wie, że zadzwonisz. Quote
Zmysł Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Niestety, niestety. Czarok, masz pw z numerem telefonu. Jeszcze raz dziękuję Quote
EVA2406 Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 Smutno mi, bo miałam nadzieję :-(. Mam kotka Karolka na trzech łapkach i daje sobie radę świetnie, ale to zawsze kalectwo i podjęcie tej decyzji jest bardzo trudne. Nie dziwię się Pani Ludmile, że zwleka z decyzją. Quote
Ania W Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 To jest dla nas kalectwo, nie dla tego psa... DLa zwierzęcia większą niepełnosprawnością jest poruszanie się z zawadzającą mu bezwładną łapą, która jest narażona na urazy i powikłania, o których pisała czarok. Ludzie przeżywają amputację bo stawiają się na miejscu zwierzęcia, a nie można tego robic z wielu powodów. Po pierwsze psu po amputacji zostają trzy łapy a nie jedna noga. Po drugie psy błyskawicznie dochodzą do siebie, szybko uczą się łapać równowagę, świetnie sobie radzą. Dlaczego ludzi tak przeżywają kalectwo? Bo niepełnosprawność ma swoje podłoże społeczne a nie tylko związane z ograniczeniami fizycznymi. Bo widzimy różnice w wyglądzie patrząc na ludzi niepełnosprawnych i oni te spojrzenia czują - dla zwierząt nie ma to najmniejszczego znaczenia. Psy nie popadają w depresją z powodu amputacji - popadają w depresję z powodu odrzucenia. Myślę, że Misiek poczuje się swobodniej bez tej łapki, która tylko utrudnia mu poruszanie się a w tej sytuacji naważniejsze jest to, że jest kochany bez względu na to na ilu kończynkach się porusza ;) Też mam niepełnosprawnego kotka (Bolka ;-) ) i wiem że on tej niespełnosprawności zupełnie nie dostrzega i choć ruchy ma nieco mniej skoordynowane to dostaje regularnej glupawki ;-) Quote
czarok Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 [quote name='Ania W']To jest dla nas kalectwo, nie dla tego psa... Pewnie wielu już widziało ten filmik - rewelka :lol: : http://pl.youtube.com/watch?v=UXPJJeISuXo Quote
Ania W Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 Oglądałam też program z psem, który nie ma przednich łap i chodzi w pozycji "ludzkiej" ale on taki się urodził. No a mała Jeżynka od emira? Czarok zna to potwierdzi;) Nic sobie z braku łapy nie robiła, szalała i ustawiała kogo tylko mogła -już w nowym domu i nadal ustawia ;) Quote
tomcug Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 [quote name='czarok']Pewnie wielu już widziało ten filmik - rewelka :lol: : http://pl.youtube.com/watch?v=UXPJJeISuXo Ja dopiero teraz widzę - niesamowite :crazyeye:. Quote
EVA2406 Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 tomcug napisał(a):Ja dopiero teraz widzę - niesamowite :crazyeye:. Ja też . Ten piesio tak szybko biega, że nie mogłam doliczyć się łapek. Quote
tomcug Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Dla mnie najdziwniejsze jest to, jak on utrzymuje równowagę. Bo obie brakujące łapki są po jednej stronie, więc to naprawdę ogromna sztuka. :multi: Quote
EVA2406 Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 tomcug napisał(a):Dla mnie najdziwniejsze jest to, jak on utrzymuje równowagę. Bo obie brakujące łapki są po jednej stronie, więc to naprawdę ogromna sztuka. :multi: Ja też nad tym się zastanawiałam Quote
Zmysł Posted May 30, 2008 Author Posted May 30, 2008 Czarok, bardzo dziękuję, że porozmawiałaś z Panią Ludmiłą:loveu:. Dla niej to dużo znaczy. Quote
EVA2406 Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 Biedny Misio, że nie da się pewnie łapki uratować. No tak jak dogo jakoś działa to połączenie z netem mi co chwilę zrywa :angryy: Quote
Recommended Posts