Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='renia3399']to dobrze napisałam, myśliwy- morderca na zlecenie, a o szkodach na poczatku nie wiedzieliśmy[/quote]
Owszem, wiedzieliśmy. SaJo już wcześniej napisała,że OBECNIE sarny nie robią szkód, bo drzewka w sadzie są już duże. Wystarczyło dokładnie przeczytać Jej posty ;)

[quote name='renia3399']:shake: :shake:
jeśli już o tym mówimy, czy to zabicie sprawiło ci przyjemność?[/quote]
Owszem. Zabicie muchy łażącej mi po posiłku sprawia mi przyjemność.
Podobnie, jak zabicie osy - w analogicznej sytuacji.
Zabicie pająka sprawia mi ulgę, bo się boję drani. I tak dalej.
A takie na przykład polowanie na komary traktuję, jako swoistą rozrywkę. Zaczynam na nie polować oczywiście nie dlatego, żeby mieć radochę, a dlatego, że ich ukąszenia są cholernie bolesne. Ale w trakcie daje o sobie znać adrenalinka, zaczyna się "zabawa" - kto kogo przechytrzy. A jaką mam satysfakcję, jak ubiję dziada już przymierzającego się do ukąszenia mnie :cool3:
Chyba jestem psychopatką :shake:
Zwłaszcza, że dziczyznę uwielbiam, mniam, mniam :loveu:
Ale za droga jest dla mnie :-(

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Asher, ty killerko:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Ja też lubię dziczyznę, taka chamka jestem:diabloti:. Martwi mnie poziom twojej inteligencji emocjonalnej. Mojej zresztą też

Posted

[quote name='Bila']Asher, ty killerko:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Ja też lubię dziczyznę, taka chamka jestem:diabloti:. Martwi mnie poziom twojej inteligencji emocjonalnej. Mojej zresztą też[/quote]
Załóżmy grupę wsparcia dla takich, jak my poparańców emocjonalnych :loveu:

[B]TuathaDea, [/B]ano nie jest.
Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolic na mały luksus... Taka kiełbasa z dzika :eating: Albo pieczeń sarnia :eating:
Ech, rozmarzyłam się...
Idę spożyć nieekologiczną cielęcinkę w sosie własnym, z zasmażanymi buraczkami (kto wie, może one też miały rodzinę i przyjaciół? :-().

Posted

Wiem, że jest pora obiadowa ale co wy tak cały czas kulinarnie?
Jeszcze trochę i wyjdzie na to, ze polowanie jest ok bo jest sposobem zdobywania pożywienia. A tym czasem ten aspekt myślistwa to jedynie drobny smaczek.

Posted

[quote name='asher']
Idę spożyć nieekologiczną cielęcinkę w sosie własnym, z zasmażanymi buraczkami (kto wie, może one też miały rodzinę i przyjaciół? :-().[/quote]

Buraczki czy cielęcinka?

Posted

[quote name='Karmi']Jeszcze trochę i wyjdzie na to, ze polowanie jest ok bo jest sposobem zdobywania pożywienia. A tym czasem ten aspekt myślistwa to jedynie drobny smaczek.[/quote]
Jest sposobem zdobywania mięsa najbardziej zgodnym z naturą .

Posted

Był zgodny z naturą z 200 lat temu - obecnie to rozrywka i biznes - mięso jest własnością koła,nie myśliwego który zastrzelił zwierzę ( chyba że zapłaci ),a koło tym mięsem handluje.

[B]TuathaDea - [/B]człowiek nie jest już zbieraczem,koczownikiem - gdybyśmy wrócili do zdobywania mięsa zgodnie z " naturą ",wkrótce nic by nie pozostało.

Posted

[quote name='TuathaDea']Jest sposobem zdobywania mięsa najbardziej zgodnym z naturą .[/quote]

Chyba tylko z naturą zabójcy tkwiącą w niektórych osobach polujących.
Reszta jak napisał lis: w dzisiejszych czasach polowanie jest przyjemnością a nie koniecznością wynikającą z chęci zaspokojenia głodu.

Posted

skoro tak chcecie zdobywać pożywienie zgodnie z naturą to może bez broni palnej, w naturalny sposówb, zreszta w naturze kazdy ma wroga i jest z jakieś strony zagrożony (nie mówie tylko o chorobach) wiec jeśli my mamy prawo polować to na nas zwierzeta też powinny móc, skoro zgodnie z naturą to na całego a nie tylko bedziecie brać to co najlepsze(waszym zdaniem) a nic od siebie nie dacie, wy zjecie sarne, wilk zje was, to by byłó naturalne

zreszta teraz nie trzeba polować a polowanie to tylko rozrywka, tak jak napisali wczesniej

Posted

Żal mi Was. Bardzo. Ale żeby nie zbaczać z tematu (mogę się przenieść na wątek wegetarianizm, gdzieś taki był) nie będę więcej pisać (na ten temat tutaj). Tylko jedną rzecz, bo nie wytrzymam: człowiek (przynajmniej dorosły) ma kontrolę nad tym, co bierze do ust. Jeśli kupuję coś w sklepie to mam wyłożony skład, jeśli jem w restauracji, to pytam się, czy było robione na zwierzaku czy nie, ciastek z niesprawdzonych źródeł nie jem, itd.

renia3399 masz rację. Może mam wypaczony obraz świata, ale dla mnie broń palna nigdy nie będzie naturalna.

Posted

ciesze się że przyznałaś mi racje i uważasz tak samo :)

no wracając, kiedys Mars napisałes że to ze sarna była w sadzie można podpiąć pod przetrzymywanie zwierzęcia, a jeśli lis zamieszka w ogródku, nore ma pod hmm szklarnią czy altanką i spokojnie sobie jest na ogrodzonym terenie blisko lasu, też przetrzymywanie? :P
jeszcze, czy myśliwy może mieć zwierze łowne? niekoniecznie by na nim trenować swojego psa, powiedzmy ze myśliwy znalazł ranne zwierze, postanowił je wyleczyć, zwierze sie oswoiło, czy moze je trzymać?

Posted

[quote name='renia3399']no wracając, kiedys Mars napisałes że to ze sarna była w sadzie można podpiąć pod przetrzymywanie zwierzęcia, a jeśli lis zamieszka w ogródku, nore ma pod hmm szklarnią czy altanką i spokojnie sobie jest na ogrodzonym terenie blisko lasu, też przetrzymywanie? :P
jeszcze, czy myśliwy może mieć zwierze łowne? niekoniecznie by na nim trenować swojego psa, powiedzmy ze myśliwy znalazł ranne zwierze, postanowił je wyleczyć, zwierze sie oswoiło, czy moze je trzymać?[/quote]
Polskie prawo zabrania przetrzymywania dzikich zwierząt. Niedawno głośna była sprawa ludzi, którzy odchowali małą sarnę. Zrobili to z dobrego serca, maluch bez mamy nie przeżyłby. Sarna przywiązała się do nich, jak pies, stała się członkiem rodziny.
Niestety ci ludzie mieli przez to całkiem poważne problemy z prawem...

[quote name='madalenka']renia3399 masz rację. Może mam wypaczony obraz świata, ale dla mnie broń palna nigdy nie będzie naturalna.[/quote]
A biała? Naturalna? Tylko co za różnica, czy sarnę ustrzelisz z broni palnej, czy np. z łuku? Z punktu widzenia sarny chyba żadna?

Posted

[quote name='maxxel']Ja uczepilem sie pewnego zubra..
A w odstrzale zubra i przerobieniu go na kielbasy,to jak by bylo??
[/quote]

Ja nie opiekun lasu, ale zwierzeta pod ochrona to zwierzeta pod ochrona i trzeba by o nie zadbac [COLOR=Yellow][SIZE=1]zeby jak juz bedzie ich duzo, moc je przerabiac na kielbasy :lol:[/SIZE][/COLOR]

[quote name='renia3399']skoro tak chcecie zdobywać pożywienie zgodnie z naturą to może bez broni palnej, w naturalny sposówb[/quote]

Bez broni? To moze wogole bez narzedzi? Wiec zabierzmy wydrom kamienie,ktorymi rozbijaja musze malzy,a szumpansom patyczki,ktorymi wycagaja termity. bo skoro czlowiek nie moze uzywac narzedzie, to dlaczego zwierzeta moga? :cool3:

[quote name='renia3399']zreszta w naturze kazdy ma wroga i jest z jakieś strony zagrożony (nie mówie tylko o chorobach) [/quote]

Tygrys to ma cala mase naturalnych wrogow

[quote name='renia3399']zreszta teraz nie trzeba polować a polowanie to tylko rozrywka, tak jak napisali wczesniej[/quote]

Nie trzeba, w koncu tyle swinek w rzezni, one sa szczesliwe, ze beda przerobione na szynke.

Posted

[QUOTE]Polskie prawo zabrania przetrzymywania dzikich zwierząt. Niedawno głośna była sprawa ludzi, którzy odchowali małą sarnę. Zrobili to z dobrego serca, maluch bez mamy nie przeżyłby. Sarna przywiązała się do nich, jak pies, stała się członkiem rodziny.
Niestety ci ludzie mieli przez to całkiem poważne problemy z prawem... [/QUOTE]

Ja słyszałem tylko o człowieku który uratował sarenkę,wyleczył ją ale " życzliwy " sąsiad na niego doniósł i teraz ma sprawę w sądzie...
Jak człowiek zrobi coś dobrego to go się karze,a tacy co zabili 14 psów na smalec dostają 2 lata w zawieszeniu - o niedźwiadku już nie wspomnę - sprawa b.szybko ucichła...

Prawo zabrania przetrzymywania dzikich zwierząt,ale można sie starać w wyjątkowych sytuacjach o pozwolenie na przetrzymanie - pozwolenie wydaje,chyba wojewoda.

Posted

[QUOTE]Nie trzeba, w koncu tyle swinek w rzezni, one sa szczesliwe, ze beda przerobione na szynke.[/QUOTE]

[B]Sajo - [/B]Proponujesz aby zaprzestać hodowli i przerzucić się na humanitarny odstrzał saren i dzików? - genialny pomysł,po b. krótkim czasie nic by nie zostało w lasach.

Człowiek wybrał hodowlę która jest też podyktowana względami ekonomicznymi - nie da się wykarmić obecnej ludzkiej populacji poprzez " naturalne " polowanie.

Posted

Nie. Twierdze, ze dopoki gatunek nie jest zagrozony, nie widze nic zlego w upolowaniu tego zwierzatka w celu konsumpcji. (oczywiscie zgodnie z przepisamy, co by samowoli nie bylo, chociaz....i tak jest :/ ale to nie znaczy, ze nalezy "karac" uczciwych mysliwych )

Posted

A ja jestem odwrotnego zdania - skoro już hodujemy zwierzęta to nie powinniśmy przysparzać cierpień tym dzikim - ich jeść nie musimy - nie wartościowuję zwierząt na lepsze i gorsze, zwierzęta hodowlane nie poradzą sobie na wolności i są na nas skazane a ich hodowla służy różnym celom ( nie zawsze słusznym i dobrym ) - tak to już jest poukładane.
Hodowla ma więc uzasadnione prawo bytu,a myślistwo nie.

Posted

[quote name='lupak']A czy w obecnych warunkach to nie jest [B]hodowla[/B] (lasu z wszystkimi przyległościami) ????[/quote]

Tak twierdzą myśliwi,uważają że zwierzęta nie są tak naprawdę dzikie,a stanowią ich własność,gdyż to oni nimi gospodarzą ...:shake:
Człowiek chce być panem i właścicielem wszelkiego stworzenia.

Posted

[quote name='lis']Tak twierdzą myśliwi,uważają że zwierzęta nie są tak naprawdę dzikie,a stanowią ich własność,gdyż to oni nimi gospodarzą ...:shake:
Człowiek chce być panem i właścicielem wszelkiego stworzenia.[/quote]
Na każdym forum gdzie się spotykamy myśliwi twierdzą przeciwnie, więc skąd to wziąłeś. Zwierzyna jest własnością skarbu państwa, a myśliwi na zlecenie wykonują nazwijmy to zabiegi hodowlane (odstrzał, dokarmianie, liczenie itd). Dzika przyroda jest może jeszcze w Amazonii, ale nie na starym kontynencie. Tu jest hodowla. I zabiegi w celu utrzymania tego co jeszcze zostało.
A czy człowiek chce być panem wszelkiego stworzenia ? Tak, szczególnie ci, którzy wyznaczają - ty masz prawo do życia sarenko, a ty cielaczku (krowi) nie.

Posted

Z myśliwskiego forum:
[quote] Niestety, chcemy tego czy nie, mamy tu do czynienia z [B]hodowlą[/B].
Są to dzikie zwierzęta, ale nie do końca wolne. Ich świat jest ograniczony przez człowieka i przez człowieka musi być kontrolowany. [/quote]

Czyli człowiek pan i władca,a zwierzęta jego własność...

Posted

[quote name='lis']Z myśliwskiego forum:

Czyli człowiek pan i władca,a zwierzęta jego własność...[/quote]
Ze strony wydawnictwa "Zielone Brygady":
[URL]http://www.zb.eco.pl/article/12-kompleksowa-ekologizacja-gminy-przeglad-zagadnien-br-12-7-lowiectwo-a393l1[/URL]

Posted

[quote name='TuathaDea']Ze strony wydawnictwa "Zielone Brygady":
[URL="http://www.zb.eco.pl/article/12-kompleksowa-ekologizacja-gminy-przeglad-zagadnien-br-12-7-lowiectwo-a393l1"]http://www.zb.eco.pl/article/12-kompleksowa-ekologizacja-gminy-przeglad-zag[/URL]
[URL="http://www.zb.eco.pl/article/12-kompleksowa-ekologizacja-gminy-przeglad-zagadnien-br-12-7-lowiectwo-a393l1"]adnien-br-12-7-lowiectwo-a393l1[/URL][/quote]

... i co? Pokazałaś poglądy leśnika?, ,,po części rolnika" ?- to cytat z jego publikacji, ekologa? czy etyka? z Wielkiego Pułkowa. Chcesz podyskutować o etycznym aspekcie polowań? Możemy. O ekoetyce? Też możemy.Podałaś przykład ZA polowaniem.Mogę Ci podać 100 przykładów wypowiedzi etyków, ekologów, ba nawet byłych myśliwych ( ci w krytyce polowań są najlepsi) PRZECIWKO polowaniom. :eviltong:

Posted

[quote name='Karmi']Mogę Ci podać 100 przykładów wypowiedzi etyków, ekologów, ba nawet byłych myśliwych ( ci w krytyce polowań są najlepsi) PRZECIWKO polowaniom. :eviltong:[/quote]
Dobrze, pokaż mi :razz:
Pokaż mi te 100 wypowiedzi, które wskażą jak kompleksowo można zastąpić obecną gospodarkę łowiecką nie czyniąc szkód w ekosystemach.