tabaluga1 Posted September 30, 2009 Posted September 30, 2009 No właśnie . Tak sobie Was czytam i widzę , że wszyscy doskonale wiedzą , że kopiowanie jest zabronione ale z tej wiedzy niewiele wynika . Nadal jeszcze tu i ówdzie tnie się uszyska i ogony . Czyżby członkowie ZK nie mogli nic z tym zrobić ? Ubezwłasnowolnienie jakieś jest , czy co ? Quote
nateenanu Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 [quote name='nat.']Zgadzam się w 100%. Dlatego jestem przeciwna kopiowaniu uszu/ogona, a ponieważ zabieg ten w Polsce jest (jak w wielu innych krajach) nielegalny, zakazane powinno być również wystawianie psów po nim.[/QUOTE] Zgadzam się - to jedyny mozliwy sposób wyegzekwowania tego przepisu. Ale niestety - jesli "elita", czyli sędziowie i ZK pobłażają temu procederowi, a wręcz często psy kopiowane wygrywaja bo akurat sedzia ma takie, a nie inne wyobrazenie o rasie.. no to o czym tu mówic, nie ma najmniejszych szans, ze kopiowanie pójdzie między bajki.. A szkoda.. :mad: Quote
tabaluga1 Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 No tak . Zamiast robić coś konkretnego w tej sprawie , tylko siejesz defetyzm . Mało oryginalne . Quote
nateenanu Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 [quote name='tabaluga1']No tak . Zamiast robić coś konkretnego w tej sprawie , tylko siejesz defetyzm . Mało oryginalne .[/QUOTE] A to było do mnie? Bo nie bardzo rozumiem.. A nawet jesli nie było - to co konkretnego moge zrobić? Ja, czy jakikolwiek inny szary człowieczek? Quote
tabaluga1 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 To było do Ciebie i do defetystów , którzy głoszą , że : [I]„nie ma najmniejszych szans, ze kopiowanie pójdzie między bajki..”[/I] [I]„co konkretnego moge zrobić? Ja, czy jakikolwiek inny szary człowieczek?”[/I] Tak nie jest . Otóż można zrobić wszystko , a zwłaszcza połamać , tkwiące w nas samych , bariery i opory przed cichą zgodą na takie zachowania . A zaraz potem , wystąpić oficjalnie do ZK i wyegzekwować zmiany tej praktyki wystawienniczej . No tak , ale widać że odwaga , skłonność do ryzyka i konsekwentnego obywatelskiego działania dla dobra psiaków , to nie jest domena członków ZK . Tylko dlatego jest tak jak jest : ciepło , wilgotno , ciemno i przysłowiowy smrodek pojawił się już dawno . Prawda ? Quote
nateenanu Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Ale mówienie -[I] że nic sie nie zmieni do momentu kiedy ZK się nie weźmie za czlonków i sedziów[/I] nie jest niczym innym jak potwierdzeniem Twoich słów. Również mówienie o tym i pisanie chocby tu na dogo - nie jest [I]cichą zgodą[/I]! Podpisuje się własnym imieniem pod tym, że się z tym nie zgadzam. Członkiem ZK nie jestem, jesli już będę - postaram się na pewno zaprotestować. Ale pomysl - kto weźmie pod uwagę zdanie jednej osoby, nowego członka "bez pleców"? [B]Realizm to nie defetyzm[/B]. A ja realnie kalkuluję róznicę pomiędzy skutkami mojego protestu, czy nawet protestu kilku osób - a skutkiem zmiany podejścia u szanowanych sędziów i innych autorytetów. Jesli jest tu ktoś, kto byłby w stanie sklecić otwarty list protestacyjny to zróbmy to, mozemy też sędziów/wystawców polewać przy róznych okazjach czerwona farba. Podrzuc mi jeszcze kilka pomysłów - najlepiej opisz co ty konkretnie robisz. Bo skoro odnosisz sie do nas w takim tonie to na pewno tobie niczego nie mozna zarzucic..? Quote
tabaluga1 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 A więc zgoda . Z istotną poprawką , bo wiesz , [B]mnie wychodzi , że to nie ZK ma się wziąć za członków , a wręcz przeciwnie , to członkowie mają się wziąć za kierownictwo ZK ,[/B] które się deczko oderwało od swoich dobroczyńców-wyborców i pływa w „sosie własnej arogancji i samouwielbienia” , mając za nic wolę większości hodowców oraz podejmując działania nieracjonalne . Z farbą to jest dobry pomysł . Petycje , pisma różne, też już były , niestety bezskuteczne . Moich pomysłów Ci nie podrzucę , bo skromna jestem i nie lubię się chwalić . Zdana jesteś na siebie . Każda robi swoje . ;) Quote
nateenanu Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 A to tu też sie zgodzę - członkowie owszem powinni zdyscyplinować ZK, a chodziło mi o to, żeby ZK "wzielo" się za tych hodowców, którzy próbuja na wystawę zgłosić psa kopiowanego. Quote
tabaluga1 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Zgoda . Teraz bardzo liczą się pomysły jak sprawić żeby tak było . Quote
michal_sm Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 Co roku jest walne zgromadzenie członków .Nie widzę problemu aby każdy zgłosił wniosek o to by na wystawę organizowaną przez dany oddział nie wpuszczać psów kopiowanych i już.Od czegoś trzeba zacząć. Quote
tabaluga1 Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 To jest tylko rada , czy również deklaracja ? Quote
michal_sm Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Chciałaś rady to ją dostałaś .Co do deklaracji to nic nie obiecuję bo szkoda by obiecać i nie dotrzymać niestety jestem już w wieku gdy zdrowie szwankuje i może się zdarzyć tak ,że na ten czas coś mi akurat wypadnie ale jeśli będę to oczywiście taki wniosek złożę ,bo kopiowanie jeśli jest zabronione(przeze mnie nie akceptowane)to powinien być zakaz.Nie wiem może ktoś ma lepsze pomysły? Quote
nat. Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Jak dla mnie to jest bardzo dobry pomysł. Spróbuję napisać stosowne pismo (nie obiecuję jak szybko, ale pewnie będzie do końca tygodnia), żebyśmy mogli je rozsyłać. Quote
tabaluga1 Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Badania naukowe dowodzą , że kiedy obetniemy psu ogon, możemy przyczynić się do tego , że pies będzie bardziej agresywny . Szczegóły znajdziecie tu : [URL="http://www.canada.com/victoriatimescolonist/news/story.html?id=3ec3a728-20b4-4cd4-b8a3-a84ad619a905&k=93544"]Dogs with docked tails can grow up mean: study[/URL] Quote
RPG Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 [quote name='michal_sm']Co roku jest walne zgromadzenie członków .Nie widzę problemu aby każdy zgłosił wniosek o to by na wystawę organizowaną przez dany oddział nie wpuszczać psów kopiowanych i już.Od czegoś trzeba zacząć.[/quote] I to jest bardzo dobry pomysl , glosow jednak powinno byc duzo , bardzo duzo . A nawet wiecej , bo sporo z tych ktorzy maja moc;) to hodowcy , czesto korzystajacy z luk prawnych :mad: Quote
tabaluga1 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 [quote name='nat.']Jak dla mnie to jest bardzo dobry pomysł. Spróbuję napisać stosowne pismo (nie obiecuję jak szybko, ale pewnie będzie do końca tygodnia), żebyśmy mogli je rozsyłać.[/quote] W tym jest cały problem , ilu członków ZK to podpisze własnym imieniem i nazwiskiem . Pięciu ? Dziesięciu ? Pisma anonimowe są niewiele warte . Quote
tabaluga1 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 [quote name='nat.'][U]Spróbuję napisać stosowne pismo[/U] (nie obiecuję jak szybko, ale pewnie będzie do końca tygodnia), żebyśmy mogli je rozsyłać.[/quote] Przegapiłam coś ? Quote
michal_sm Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Jak to bestialstwo ma się skończyć? to nawet pseudo nie ciachają już bardzo często ogonków ,a jak zadzwonisz i się spytasz dlaczego odpowiadają,że ustawa zabrania.Czy tym z rodowodem nie zabrania?Oni są ponad prawem .Naprawdę postaram się być na walnym zgromadzeniu.Tu macie przykład rodowodowego okaleczonego psa(według mnie zabieg wykonywano sposobem domowym,bo ogonek jest niepozszywany) na allegro 2 miesięczny doberman piesek (numer 789507140) użytkownik [B] [URL="http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7251290"]Michal_J_2007[/URL].[/B] Quote
tabaluga1 Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 [CENTER][SIZE=5][COLOR=Purple][B]Związek Kynologiczny = PZPN ?[/B][/COLOR][/SIZE] [COLOR=Purple] Wiele na to wskazuje . A my śpimy ? Za nic mamy własne zwierzaki ?[/COLOR] [/CENTER] Quote
Fafenkufen Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 ciekawa jestem jakby wyszedl taki sondaz... zrobiony np. przez ZK, ankieta, czy jestes za czy przeciw kopiowaniu. Kazdy hodwoca moglby oddac glos czy to przez net czy tez w formie np. listownej, kazdy by dostal chociazby razem z potwierdzeniem zgl, na wystawe ankiete. Moglby ja oddac np. na wystawie. (o matka ale pomysl:crazyeye:) Jaki bylby wynik. Ile za a ile przeciw. No to tak mnie poniosla, na wieczor, fantazja. Quote
tabaluga1 Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 [FONT=Verdana]Tę fantazję, spełniamy natychmiast . :lol:[/FONT] [B]76 % [/B]- było za naturalnymi,[B] 24 % [/B]- za kopiowanymi. [SIZE=3] [/SIZE] [FONT="][SIZE=3][URL="http://ulubiency.wp.pl/did,1723,title,Ktory-pies-wyglada-lepiej,pojedynek.html"]http://ulubiency.wp.pl/did,1723,title,Ktory-pies-wyglada-lepiej,pojedynek.html [/URL] [/SIZE] [/FONT] Quote
evel Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 [quote name='tabaluga1'][FONT=Verdana]Tę fantazję, spełniamy natychmiast . :lol:[/FONT] [B]76 % [/B]- było za naturalnymi,[B] 24 % [/B]- za kopiowanymi. [SIZE=3] [/SIZE] [FONT="][SIZE=3][URL="http://ulubiency.wp.pl/did,1723,title,Ktory-pies-wyglada-lepiej,pojedynek.html"]http://ulubiency.wp.pl/did,1723,title,Ktory-pies-wyglada-lepiej,pojedynek.html [/URL] [/SIZE] [/FONT][/QUOTE] Hm. IMHO ankieta dość tendencyjna, bo kopiowany wygląda tutaj wyjątkowo okropnie ;) Quote
tabaluga1 Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 [FONT=Verdana]Ankieta jest niby tendencyjna , a według mnie , Twój pogląd jest subiektywny. I co dalej ? Zamiast zrzędzić , poszukaj lepszej . Ja znalazłam . Czasopismo Mój Pies , nr 2/2006 , strona 15 .[/FONT] [FONT=Verdana]Zadano pytanie : czy należy zakazać wystawiania psów z kopiowanymi uszami i ogonami?[/FONT] [FONT=Verdana]NIE – 32,2%[/FONT] [FONT=Verdana]TAK – 67,8%[/FONT] To było 3 lata temu . [FONT=Verdana]W ankiecie brało udział 2700 osób .[/FONT] Quote
Kiłi Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 [quote name='evl']bo kopiowany wygląda tutaj wyjątkowo okropnie ;)[/QUOTE] Popieram! Dali by ładniejszego to byłyby inne wyniki... Quote
evel Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 [quote name='tabaluga1'][FONT=Verdana]Ankieta jest niby tendencyjna , a według mnie , Twój pogląd jest subiektywny. I co dalej ? [B]Zamiast zrzędzić[/B] , [B]poszukaj lepszej[/B] . Ja znalazłam . Czasopismo Mój Pies , nr 2/2006 , strona 15 .[/FONT] [FONT=Verdana]Zadano pytanie : czy należy zakazać wystawiania psów z kopiowanymi uszami i ogonami?[/FONT] [FONT=Verdana]NIE – 32,2%[/FONT] [FONT=Verdana]TAK – 67,8%[/FONT] To było 3 lata temu . [FONT=Verdana]W ankiecie brało udział 2700 osób .[/FONT][/QUOTE] Jakie "przestań zrzędzić"? :-? Dobrze się czujesz? No zadzieram kiecę i już lecę szukać ankiet i statystyk! Może się trochę hamuj zanim coś napiszesz? Dopóki są większe tragedie w świecie psio-ludzkim, typu psy obdzierane ze skóry, wyrzucane przez okno, ciągnięte na sznurze za samochodem to kopiowanie naprawdę nie spędza mi snu z powiek. I nie wysilaj się, to moje subiektywne zdanie, które pewnie przez długi czas się nie zmieni i mam prawo je wyrażać, bo od tego jest FORUM DYSKUSYJNE. Quote
Recommended Posts