Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wellington napisał(a):
Nareszcie pare slow prawdy o kwitnacym biznesie niemieckich organizacji handlujacymi polskiemi psami bezdomnymi, wypowiedziane przez kogos z Niemiec znajacy dobrze okolicznosci na miejscu, zarowno w Niemczech jak i w Polsce !
Bravo !

Mozna z tego wnioskowac, ze koniec masowych wywozow psow do Niemiec i to nie tylko z Polski ale z innych panstw tez.
Ciekawe czy niemiecka Policja rozpracuje te gangi, i rozliczy ich niemiecki fiskus. Paulinchen informuj nas prosze o nowosciach.

Posted

[quote name='wellington']Nareszcie pare slow prawdy o kwitnacym biznesie niemieckich organizacji handlujacymi polskiemi psami bezdomnymi, wypowiedziane przez kogos z Niemiec znajacy dobrze okolicznosci na miejscu, zarowno w Niemczech jak i w Polsce !
Bravo !
Tak jest ! jak piszemy my, mniej więcej to samo, to natychmiast są niewybredne ataki i głupkowate komentarze. Danke Paulinchen - Deine Stimme ist sehr wichtig !
Tak sobie myślę, że jeszcze parę kilo soli i ...... dojdziemy do ładu z tym 'biznesem'. A ku pamięci przypominam, iż to co opisała Paulinchen to tylko najprostsza jego forma. Są także inne, bardziej wyrafinowane - mniejszy nakład pracy, a większy zysk. Nie znacie ? znacie, znacie rozejrzyjcie się.

W sprawie tłumaczenia postu, jak znajdę czas to zrobię, a ...... może ktoś mnie wyprzedzi ? :lol:

PS. Taki post tłumaczy się z przyjemnością ! Ada, niemiecka Policja nabrała dziwnie dużej chęci na te rozliczenia. Moim zdaniem przebrała się miarka i będzie ...... masowy wstrząs gaciami z zawartością.

Posted

Przepraszam przychodzę z zapytaniem czy jest tutaj ktoś z Włoszech chodzi mi o miasto Genui czy jakoś tak!Jeśli tak chętnie nawiąże kontakt muszę się coś dowiedzieć.

Posted

A na co liczyly nieuczciwe organizacje ze ten proceder bedzie trwal wiecznie. Niemcy nie z gumy a jak ostatnio mozna bylo czytac na watku to coraz wiekszej nabieraly ochoty na psy sprowadzane z zagranicy. Ale nie w kazdym schronisku im sie to udawalo. Byly schroniska w ktorych od razu wyczuli ze w tych adopcjach cos smierdzi. Szkoda ze tylko niemiecka Policja nabrala checi na rozliczenia, przydalo by sie to jeszcze u nas w Polsce.

Posted

Paulinchen napisala :

Mysle ze powodem jest ze schroniska polskie oddaja psy za grosze....
Szczepienie, paszport i chip kosztuja ok. 30.-- € od psa. Plus ew. 30.--zl od psa dla schroniska - w przeliczeniu ok. 7,50 € !!!
(W Niemczech w schronisku trzeba zaplacic za psa 100 - 300 €!!)

W Niemczech psy sa 'sprzedawane' na ogol za 250 € (czesto za wiecej). Przy 10 psach to juz 2.500 €
Z tej sumy sie odlicza tylko 300 € na wydatki dla schroniska plus koszty paliwa, powiedzmy maks. 200 €.
Zostaje zysk 2000 € !!
Gdyby schroniska w Polsce zadaly kilkakrotnie wyzsza oplate za psa to zagraniczne organizacje by sie trzy razy zastanawialy nad masowym zabieraniem psow ! Bo wtedy zysk bylby minimalny - a przeciez tym ludziom chodzi o zysk, nie o zwierzeta ! Z tego powodu tez glownie szczeniaki i mlode ladne psy sa zabierane, poniewaz mozna je szybko wydac i nie generuja kosztow.

Stare , chore psy, ktore wymagaja leczenia, czestych wizyt u wetow nie sa zabierane poniewaz ich utrzymanie jest kosztowne !:angryy:

A co się dzieje z pieniedzmy uzyskanymi ze sprzedazy psow ? Ile zostaje inwestowane w schroniska ?Czy n.p. sa wydawane na remont lub budowe nowych kojcow ? Czy nowe wybiegi zostaja stworzone lub kastracje przeprowadzane ? Tylko znikoma czesc organizacji na te cele przekazuje pieniadze!
Wiec co sie dzieje z pieniedzmi zarobionymi pod plaszczykiem ‘opieki nad zwierzetami ‘?

Posted

Ja moge tylko pozazdroscic org. holenderskim, bo na sama mysl, ze wezme, czy juz wzielam staruszka lub chorego psa, odzegnywaly sie ode mnie niektore szwedzkie organizacje. Znalezienie domu dla psa starszego niz 3 lata jest naprawde trudne, a znalezienie domu dla chorego psa jest w zasadzie niemozliwe w Szwecji.
A jezeli chodzi o zarobki za granica ze sprzedazy psow, to nie moga byc tylko wziete pod uwage same oplaty adopcyjne. Ci handlarze, ktore sie zajmuja sprzedaza psow maja dochody w postaci datkow od ludzi na utrzymanie i leczenie zwierzat, o ktore to datki zebrza na swoich stronach internetowych i nie rozliczaja sie z tego.

Posted

li1 napisał(a):

A jezeli chodzi o zarobki za granica ze sprzedazy psow, to nie moga byc tylko wziete pod uwage same oplaty adopcyjne. Ci handlarze, ktore sie zajmuja sprzedaza psow maja dochody w postaci datkow od ludzi na utrzymanie i leczenie zwierzat, o ktore to datki zebrza na swoich stronach internetowych i nie rozliczaja sie z tego.

Nie mozna jednak tego powiedziec o holenderskich org. Wstawione linki przez wellington potwierdzily to, a ja odebralm jej wpis jako podanie przykladu, ze mozna wywozic psy z Polski za granice bez podejrzen o handel psami.
Mialam przyjemnosc poznac osoby z org. holenderskiej, kiedy przywiozly dary do schroniska w J.Z. Znam ich dzialania, i wspolprace z Fundacja Fioletowy Pies. Kazdy przyjazd do Polski tej org. mozna zobaczyc na ich stronie i psy ktore zabraly z Polski.

Posted

[quote name='li1']

Tak jest, to trzebaby doliczyc do dodatkowych dochodow .
Z tego co wiem ZADNA niem. organizacja jeszcze nie podala ile n.p. zebrala w ciagu miesiaca, pol roku, czy roku na danego psa , niepelnosprawnego czy z inna choroba.. Kto sprawdzi ile ze zebranych pieniedzy zostalo wydanych zgodnie z przeznaczeniem wplacajacych a ile poszlo na inne wydatki lub do wlasnej kieszeni.

@Ada-jeje

Wstawione linki przez wellington potwierdzily to, a ja odebralm jej wpis jako podanie przykladu, ze mozna wywozic psy z Polski za granice bez podejrzen o handel psami.
Niestety, ja nie podalam tych przykladow w takim sensie jaki zrozumialas :(
Owszem, wierze ze pojedyncze przypadki starych psow znajduja tam domy, ale przeciez nie w takich ilosciach ! Zobacz prosze ile psow jedzie do stosunkowo malego kraju jak Holandia. A podalam tylko kilka holenderskich organizacji , jest ich przeciez wiecej.
A propos Holandii i niepelnosprawnych psow przypominam n.p. Funie, ktora z Niemiec przez niem organ. zostala dalej przekazana do Holandii i slad zaginal.
http://www.dogomania.pl/threads/135544-Funia-ju%C5%BC-w-swoim-domu-w-Niemczech.Trzymamy-kciuki.

Posted

[quote name='wellington']Tak jest, to trzebaby doliczyc do dodatkowych dochodow .
Z tego co wiem ZADNA niem. organizacja jeszcze nie podala ile n.p. zebrala w ciagu miesiaca, pol roku, czy roku na danego psa , niepelnosprawnego czy z inna choroba.. Kto sprawdzi ile ze zebranych pieniedzy zostalo wydanych zgodnie z przeznaczeniem wplacajacych a ile poszlo na inne wydatki lub do wlasnej kieszeni.

@Ada-jeje
Owszem, wierze ze pojedyncze przypadki starych psow znajduja tam domy, ale przeciez nie w takich ilosciach ! Zobacz prosze ile psow jedzie do stosunkowo malego kraju jak Holandia. A podalam tylko kilka holenderskich organizacji , jest ich przeciez wiecej.
A propos Holandii i niepelnosprawnych psow przypominam n.p. Funie, ktora z Niemiec przez niem organ. zostala dalej przekazana do Holandii i slad zaginal.
http://www.dogomania.pl/threads/135544-Funia-ju%C5%BC-w-swoim-domu-w-Niemczech.Trzymamy-kciuki.

http://www.vagabond-pets.com/index.htm

Czytac, czytac, jeszcze raz czytac i uczyc sie uczciwosci od prawych ludzi z Holandii!!!!

Klapki na oczach wyczyscic albo zdjac je na chwile,lyk wody zazyc i przelknac gorycz nietrafionego przykladu!!!!

Dopoki tu bede dopoty nie pozwole obrazac i podejrzewac w jakikolwiek sposob tej fundacji!!!!

Nie wierzysz wellington? Przyjedz,masz 50 euro w kieszeni na podroz do NL?

Pomoge Ci dotrzec do tych wszystkich psiakow, do ich tymczasowych opiekunow i do DS.

A znasz roznice miedzy ich dzialalnoscia i swoja , ta od 2005 r na dogo? Poszukaj na obrazkach,jesli Ci nie styknie jezyka do zrozumienia, o czym mowa w tekscie zamieszczonym chronologicznie na w/w linku

A tak naprawde, kogo obchodzi Twoj zmeczony nos sledczego? Kim Ty jestes?Autorytem moze, ale w jakiej dziedzinie, bo chyba nie w tej przedmiotowej?

Obsesyjna Furiatka!!!:diabloti:

Posted

li1 napisał(a):
Ja moge tylko pozazdroscic org. holenderskim, bo na sama mysl, ze wezme, czy juz wzielam staruszka lub chorego psa, odzegnywaly sie ode mnie niektore szwedzkie organizacje. Znalezienie domu dla psa starszego niz 3 lata jest naprawde trudne, a znalezienie domu dla chorego psa jest w zasadzie niemozliwe w Szwecji.

A Ty znow w jakim sensie zazdroscisz tym holenderskim fundacjom?

To co napisalas o stosunku Szwedow do adopcji psow powyzej 3 roku zycia i tych chorych, swiadczy malo pozytywnie o szwedzkim spoleczenstwie. Co robia wiec ze swoimi psami juz starszymi i chorymi? Usypiaja?
Jesli mnie pamiec nie myli,EMIR swietnie sobie radzi z eksportem psow starszych do Szwecji, ba nawet ustala warunki finansowe i albo sie zgodzisz albo nie.
To jak tam w koncu jest?

Posted

wellington napisał(a):

@Ada-jeje

Ja pisze o org. ktorej linka wstawila dusje. Wiem wiele o tej Fundacji, oraz o jej wsplpracy z polska Fundacja i jestem wrecz przekonana ze nie handluja psami. A kto po powodzi w Polsce przywiozl najwiecej darow dla zwierzat? Czy aby nie byli to holendrzy?;)

Posted

Ado, nie wiem jaka organizacja przywiozla najwiecej darow po powodzi, mozliwe ze to wlasnie oni.
Wiem, ze wszystkie zagraniczne organizacje sie szczyca na swoich stronach jakie to one obladowane darami uszczesliwiaja schroniska polskie.
Darami, tak jak li1 wyzej napisala, zebrane od sponsorow.
Ale czy przywiezienie darow wyklucza handel?
Znasz przyslowie Boję się Danaów nawet, gdy przynoszą dary?
Na jakiej podstawie jestes pewna ze nie handluja ?
Ja chcialabym w to uwierzyc:)

Posted

[quote name='wellington']Ado, nie wiem jaka organizacja przywiozla najwiecej darow po powodzi, mozliwe ze to wlasnie oni.
Wiem, ze wszystkie zagraniczne organizacje sie szczyca na swoich stronach jakie to one obladowane darami uszczesliwiaja schroniska polskie.
Darami, tak jak li1 wyzej napisala, zebrane od sponsorow.
Ale czy przywiezienie darow wyklucza handel?
Znasz przyslowie Boję się Danaów nawet, gdy przynoszą dary?
Na jakiej podstawie jestes pewna ze nie handluja ?
Ja chcialabym w to uwierzyc:)
Moje motto to ufac, ale nie slepo, znasz niemieckie przyslowie: nie ma zaufania bez kontrolowania.
I tez uwazam ze masz obsesje na punkcie zagranicznych adopcji. Moze cos bys zrobila w sprawie kontroli naszych polskich org. pro zwierzecych, czy jestes zdania ze w Polsce same krysztalowe org. pro zwierzece. Uwazam za w pierwszej kolejnosci kazdy z nas powinien sprzatac swoje podworko i widziec wlasne brudy a brudy sasiada niech on sprzata sam. Jak do tej pory to dopiero jedna Odi wziela sie za Fundacje Zwierzyniec ktory i tak dziala dalej. Kolejna org. to TOZ w Celestynowie, Swarzedzu, Stowarzyszenie w JZ ktore powstalo w celach zarobkowych, Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciol Zwierzat. Nie widze zeby ktos chcial dobrac sie do doopy i podjac sie walki likwidacji tej patologi. Niemiecka Policja wziela sie do roboty, wskaz ktory odzial Policji polskiej robi cos w tym kierunku? Nawet podajac im na tacy i tak maja to w glebokim powazaniu i sprawy umarzaja.
A wracjac jeszcze do holendrskich darow, to na dogo byly watki i tony przyjezdzaly z Holandi. Jakie to ma znaczenie ze to bylo od darczyncow? A kto wedlug Ciebie mial to dac?

Posted

[quote name='Ada-jeje']Moje motto to ufac, ale nie slepo, znasz niemieckie przyslowie: nie ma zaufania bez kontrolowania.
I tez uwazam ze masz obsesje na punkcie zagranicznych adopcji. Moze cos bys zrobila w sprawie kontroli naszych polskich org. pro zwierzecych, czy jestes zdania ze w Polsce same krysztalowe org. pro zwierzece. Uwazam za w pierwszej kolejnosci kazdy z nas powinien sprzatac swoje podworko i widziec wlasne brudy a brudy sasiada niech on sprzata sam. Jak do tej pory to dopiero jedna Odi wziela sie za Fundacje Zwierzyniec ktory i tak dziala dalej. Kolejna org. to TOZ w Celestynowie, Swarzedzu, Stowarzyszenie w JZ ktore powstalo w celach zarobkowych, Olkuskie Stowarzyszenie Przyjaciol Zwierzat. Nie widze zeby ktos chcial dobrac sie do doopy i podjac sie walki likwidacji tej patologi. Niemiecka Policja wziela sie do roboty, wskaz ktory odzial Policji polskiej robi cos w tym kierunku? Nawet podajac im na tacy i tak maja to w glebokim powazaniu i sprawy umarzaja.
A wracjac jeszcze do holendrskich darow, to na dogo byly watki i tony przyjezdzaly z Holandi. Jakie to ma znaczenie ze to bylo od darczyncow? A kto wedlug Ciebie mial to dac?
Przyslowie o zaufaniu jest rosyjskie , nie niemieckie :)
Ado, do Olkusza to przeciez Ty sie dobralas.
Policja polska ? Nic im sie nie chce, a bez pisma z prokuratury nie maja prawa wejscia na posesje. Na wsi dzialaja powiazania rodzinne.
Umarzac moze sad, nie policja.
Niemiecka policja sie wziela do roboty ?
Niby gdzie ?
Dary

Jakie to ma znaczenie ze to bylo od darczyncow?
Ma, bo fundacje sprawiaja wrazenie jak gdyby to z ich wlasnych funduszy zostalo sfinansowane Czemu nie powiedza/napisza otwarcie : uzbieralismy od dobrych ludzi ?
Wedlug mnie zmienia to zupelnie obraz.
Obdarowanemu jest obojetne skad cos dostaje, natomiast udawanie fundacji ze to oni finansuja te tony darow jest zamydlanie oczu .
A jesli piszesz o sprzataniu wlasnego podworka to co masz na mysli , Krakow ?
Cos Ci sie nie podoba w Krakowie czy jak ?

Posted

Tepa ale szczwana, niczym te buraki wiazace psy na metrowym lancuchu z odpowiedzia na kazde pytanie.

Ty wez sie do prawdziwej roboty, nie czekaj na policje i pokaz co potrafisz oprocz walenia w klawiature.

A co powiesz o Lisku oddanym przez Ciebie do niemieckiej frau ze stadem psow? Gdybym byla tak samo pokrecona jak Ty - powiedzialabym ze handlara za posrednictwem wellington

Chamstwo wychodzi - piszesz, ze obdarowanemu obojetne skad co pochodzi...i to wlasnie Twoj tok myslenia!!! Zapytaj sie, ile wkladu pracy trzeba wlozyc, ilu ludzi zaangazowac zeby moc znalezc,zebrac i dowiezc i ile kosztuje ten transport???!!! Pewnie wedle Twojej makowki nie kosztuje nic,nieprawda? Musisz byc bardzo dziana, haha, ze po tylku Ci splywa wysilek wielu ludzi!!!Podziel sie fortuna i nie piernicz!Nie badz fundacja nigdy, badz soba, rzuc ten szmal! a na kazdej podarowanej paczce karmy zloz autograf - wellington

Ogarnij sie i nie truj! Nudna frustratko :diabloti:

Posted

[quote name='wellington']Przyslowie o zaufaniu jest rosyjskie , nie niemieckie :)
Ado, do Olkusza to przeciez Ty sie dobralas.
Policja polska ? Nic im sie nie chce, a bez pisma z prokuratury nie maja prawa wejscia na posesje. Na wsi dzialaja powiazania rodzinne.
Umarzac moze sad, nie policja.
Niemiecka policja sie wziela do roboty ?
Niby gdzie ?
Dary Ma, bo fundacje sprawiaja wrazenie jak gdyby to z ich wlasnych funduszy zostalo sfinansowane Czemu nie powiedza/napisza otwarcie : uzbieralismy od dobrych ludzi ?
Wedlug mnie zmienia to zupelnie obraz.
Obdarowanemu jest obojetne skad cos dostaje, natomiast udawanie fundacji ze to oni finansuja te tony darow jest zamydlanie oczu .

Wellington!
1. dot. darów - co rozumiesz pod pojęciem z własnych funduszy? Jeśli org. nie prowadzi działalności gosp.,to wszystkie jej fundusze to są własnie darowizny!:cool3:
Zdobywane w różnoraki sposób: kwesty,aukcje,wlaty na konto,1%,dary w naturze-karma - ogólnie DAROWIZNY;)
I to jest księgowane jako fundusze organizacji!!!!!
Więc o jakich innych funduszach piszesz?:razz:
2. Nie udawaj mniej inteligentnej,niż jesteś:razz: Może zamiast śledzić niemieckie org.
pomogłabyś dobrą radą,jak spowodować likwidację z urzedu takie pseudo organizacje polskie,jak wymieniła Ada,a ja dodam jedną jeszcze z Korabiewic:angryy:
Psy tam giną masowo,w mękach i cierpieniu,głodują,a "dobra pani" z darowizn,kupuje egzotyczne zwierzę i ubolewa nad biedronkami i szczurami.

Posted

epe napisał(a):
Wellington!
1. dot. darów - co rozumiesz pod pojęciem z własnych funduszy? Jeśli org. nie prowadzi działalności gosp.,to wszystkie jej fundusze to są własnie darowizny!:cool3:
Zdobywane w różnoraki sposób: kwesty,aukcje,wlaty na konto,1%,dary w naturze-karma - ogólnie DAROWIZNY;)
I to jest księgowane jako fundusze organizacji!!!!!
Więc o jakich innych funduszach piszesz?:razz:
2. Nie udawaj mniej inteligentnej,niż jesteś:razz: Może zamiast śledzić niemieckie org.
pomogłabyś dobrą radą,jak spowodować likwidację z urzedu takie pseudo organizacje polskie,jak wymieniła Ada,a ja dodam jedną jeszcze z Korabiewic:angryy:
Psy tam giną masowo,w mękach i cierpieniu,głodują,a "dobra pani" z darowizn,kupuje egzotyczne zwierzę i ubolewa nad biedronkami i szczurami.

Z kim tak naprawde prowadzimy ten dialog? Irytujaca persona, zadufana w sobie i slepa na to co w Polsce.Kangura za kilka tysiecy zl i szczury akceptuje.Tak widocznie wg niej powinna dzialac
F U N D A C J A, lejaca lzy na niemieckich portalach i lapiaca frajerow z EU

Posted

wellington napisał(a):
Przyslowie o zaufaniu jest rosyjskie , nie niemieckie :)

Ja to przyslowie pierwszy raz uslyszalam wlasnie w Nimczech, stad moje skojarznie.
Piszac o wlasnym podworku mialam na mysle Polske. Jakos nie przeszkadzaja Ci te polskie krysztlowe org, ktore zarabiaja na zwierzetach. Tak za Olkusz sie wzielam i ciagne ta sprawe juz 3 rok. Dlatego wiem jak dzala polska Policja i polskie prokuratury.
Masz racje, Policja niczego nie umarza spraw. Wiem ze to robi prokuratura, jeszcze odmawia wszczecia postepowania, i nie dopatruje sie czynu zabronionego. Oprocz sledzenia watkow dogomani cos jeszcze robie w realu.

Posted

Wer weiß wo Bohun ist? Kenn ihn jemand?? Bohun ist ein 10 Jahre alter Weimaraner aus Legnica.

Bohun suchte dringend ein Zuhause, er war nicht im Tierheim sondern eine Privatabgabe aus Legnica. Die Besitzer sind umgezogen und hatten in der neuen Wohnung keinen Platz mehr für ihn.

Am 21.4. sollte er nach Kiel ziehen.
Am 20.4. kam Mittags eine Mail von einer Freiwilligen des Tierheimes Legnica:

Die Frau die Bohun abgeben wollte hat A. das der Hund mit Häuschen weg ist. Wir wissen allerdings nicht wohin. Das sagt sie uns nicht.
Das heißt das Bohun nicht mehr zur Verfügung steht. Wir wissen nicht ob die Frau lügt oder ihn behalten will. Keine Ahnung. Das tut uns sehr leid aber leider können wir da auch nichts machen. Das liegt nicht in unserer Hand.
Die Frau hat so um Hilfe gebeten und weiß jetzt nicht wo der Hund ist.
Komische Sache, da er ja für den Transport schon vorbereitet war. Aber so ist das nun mal und wir können es leider nicht ändern.

LG
M. und A.

Bohun ist also angeblich verschwunden...mit seiner Hütte!?!?. Komisch ist allerdings, das Stephan Meimann, der bei "Hunde in Not" ist, Bescheid wußte.... Denn die junge Frau, die Bohun adoptieren wollte, schrieb ihn einfach mal an. "Hunde in Not" hatte Bohun nämlich auch in der Vermittlung und so einiges kam uns nach dem "Verschwinden" von Bohun komisch vor.
Das ist die Antwort von Stephan Meimann:

Stephan Meimann 21. April um 19:22:
so weit ich weiß war er privat auf Pflegestelle und wurde dann leider an Spinner vermittelt, die uns blöde Mails schickten, der Arme! Die Tierschützer in Polen haben keinen Kontakt mehr zum Hund! Hoffentlich trifft er es dann mal gut!

Woher weiß er davon? Und Bohun war nie auf einer Pflegestelle sondern lebte bei seinen Besitzern.

Unser Verdacht ist, das Bohun "verschwunden" ist, weil ich die Zusammenarbeit mit dem TH Legnica beendet habe. Und weil wir sehr gegen "Hunde in Not" vorgehen. Das passt denen natürlich nicht.

Kirsten, die Bohun adoptieren wollte, ist natürlich sehr daran interessiert, wo Bohun gebleiben ist und was mit ihm passiert ist.
Vielleicht kennt ihn hier jemand und weiß wo er sich aufhält?

Ich habe Kirsten diesen Link gegeben damit sie mitlesen kann, vielleicht schreibt sie auch noch etwas dazu.

Posted

Paulinchen :lol: jestesmy Ci wdzieczni za kazda informacje,ale pisz po polsku bo to polskie forum i nikt nie bedzie sie gimnastykowal z tlumaczeniem niemieckich tekstow.O ile pamietam,pisalas swojego czasu po polsku,nie znasz juz tego jezyka? Jesli nie,popros kogos o tlumaczenie.Ja niemieckiego uczyc sie nie zamierzam,sa jeszcze inni uzytkownicy nie pobierajacy korepetycji z niemieckiego lecz rownie zainteresowani trescia Twoich postow.
Jak Boga kocham,co sie tu wyrabia???? :shake:

Posted

dusje napisał(a):
Paulinchen :lol: jestesmy Ci wdzieczni za kazda informacje,ale pisz po polsku bo to polskie forum i nikt nie bedzie sie gimnastykowal z tlumaczeniem niemieckich tekstow.O ile pamietam,pisalas swojego czasu po polsku,nie znasz juz tego jezyka? Jesli nie,popros kogos o tlumaczenie.Ja niemieckiego uczyc sie nie zamierzam,sa jeszcze inni uzytkownicy nie pobierajacy korepetycji z niemieckiego lecz rownie zainteresowani trescia Twoich postow.
Jak Boga kocham,co sie tu wyrabia???? :shake:

Nie obrazaj Paulinchen, juz ja raz to zrobilam na tym watku i szybko przepraszalam. To byla tlumaczka ktorej Paulinchen udzielila swojego nicka, a po ktorej slad zaginal. Ale jak widzisz do tej pory sa tlumacze po naszej stronie i tlumacza napisany tekst na watku pisany przez Paulinchen.