Aysel Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Bezag - reasumujac wiesz tyle samo o Rosji, Ukrainie czy Białorusi co ja o Rumunii :) Zauwaz ze ja na temat Rumunii nie mam zdania bo tego kraju nie odwiedzilam. A jak czegoś nie zobaczyłam i nie doswiadczylam na sobie to mogę gdybac, ale nie przystoi mi wyrażać pogląd jakikolwiek na ten temat. Rosja to kraj wielokulturowy. Tylko dlatego, ze rzadzony jest twardą ręką przetrwał jako całość i jest nieustajaco mocarstwem. Tam zdało w to egzamin, oni w to wierzą i nic nam do tego, choćby nie wiem jak by sie nam nie podobało co robią. A na Białorusi jak i w Rosji mimo złych polowań i ogólnie beznadziejnego wg nas ustroju zwierzyna ma sie znacznie lepiej niż niekiedy u nas. A polują więcej. Quote
Faustus Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='bezag']Powracając do matmy, tam gdzie w klasie ponad 17 osób na 30 ma ze sprawdzianu 1, a reszta 2 lub 3, nie jest problem pojedynczego ucznia, a nauczyciela i programu. W całej szkole widmo zagrożeń jest na ponad połowie uczniów.[/QUOTE] Tia...z programem to co jest nie tak? Może to że jest śmiesznie prosty? :) Quote
Kyu Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='sleepingbyday']Kyu nie poluje dla kasy, poluje, bo lubi sobie czasem [I]coś [/I]zabić, odczuwając tak głęboki szacunek, że aż wzruszenie odbiera głos. Taka tam próbka złośliwości katalogujących.[/QUOTE] Strzał mocno niecelny, nie jestem myśliwym ;) Quote
sleepingbyday Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 to dokładnie tak samo, jak poukładanie życiowe ma się do bycia "ekooszołomem", no nie? Quote
Kyu Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='sleepingbyday']to dokładnie tak samo, jak poukładanie życiowe ma się do bycia "ekooszołomem", no nie?[/QUOTE] Ale przeczytaj co napisałam. Wyjaśnie dokładniej. Dla mnie pod pojęciem zieloni- zwort, którego użyłam w moim pierwszym poście "katalogowej" dyskusji, odnosi się do ludzi, którzy radykalnie walczą w sprawach, o których nie mają rzetelnej, obiektywnej wiedzy, ba często nie mają nawet tej podstawowej, często są to sprawy tzw. beznadziejne. Nawet z psychologicznego punktu widzenia "porwanie się z motyką na słońce, nie wiedząc jak wygląda motyka i jak wygląda słońce" o tym właśnie świadczy. Tyle. Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='asiak_kasia']słowem putin ma poparcie całego kraju, jako, że sama wczesniej stwierdziłas, że Rosja składa się z biedoty i oligarchów :roll: Skoro ma popracie 100% społeczenstwa ot o co chozzziii? :diabloti: A tak serio, tak się składa, że ja mam swoje korzenie (bardzo mocne) na Rosji i w Ukrainie, i wiem doskonale jak tam jest, więc z łaski swojej nie propaguj banałów jakich się naczytasz w polskiej prasie, czy naogladasz w TV. Tak samo jak z tymi końmi. :roll:[/QUOTE] Czyli rozumiem, że w Rosji i na Białorusi jest super fajnie. A na przykład bardzo silne ruchy rasistowskie? Ataki na osoby innego koloru skóry na ulicy w biały dzień to normalność i nikt nie reaguje. Ale to nic. Wybijanie wilków w Rosji, sprzedawanie jako domowe pupile to także nic. Akurat uczę się rosyjskiego w szkole i tym samym kultury, oprócz tego również mam korzenie z wschodu. Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Aysel']Bezag - reasumujac wiesz tyle samo o Rosji, Ukrainie czy Białorusi co ja o Rumunii :) Zauwaz ze ja na temat Rumunii nie mam zdania bo tego kraju nie odwiedzilam. A jak czegoś nie zobaczyłam i nie doswiadczylam na sobie to mogę gdybac, ale nie przystoi mi wyrażać pogląd jakikolwiek na ten temat. Rosja to kraj wielokulturowy. Tylko dlatego, ze rzadzony jest twardą ręką przetrwał jako całość i jest nieustajaco mocarstwem. Tam zdało w to egzamin, oni w to wierzą i nic nam do tego, choćby nie wiem jak by sie nam nie podobało co robią. A na Białorusi jak i w Rosji mimo złych polowań i ogólnie beznadziejnego wg nas ustroju zwierzyna ma sie znacznie lepiej niż niekiedy u nas. A polują więcej.[/QUOTE] Dla Ciebie zawsze będę wiedzieć malutko, bo nastawiłaś się antagonistycznie i wszystko co napisze jest złe. W telewizji jest istonie nieraz przerysowana sprawa, ale połowa jest prawdą. Argument, że tam polują na wszystko,a zwierzęta nadal istnieją, to taki sam argument typu, mimo, że wycinają amazanię, nadal jest na mapie. Quote
Aysel Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Ehh nie mam siły na dalsze przekonywanie osoby która nie potrafi CZYTAC ze zrozumieniem. Jest na to jakis dyspapierek?... Nie wiesz jak jest w Rosji czy na Białorusi to sie nie wypowiadaj. Tak jak ja nie wiem jak jest w Rumunii i sie nie wypowiadam. Ruchy rasistowskie? Bo w Polsce nie ma rasizmu. No skąd?... Coś Ci powiem dziewczyno. Od przedszkola chodziłam do oddalonej o 10 km od białoruskiej granicy szkoły w której uczyli sie bialurosini, ukraińcy, rosjanie, polacy, potomkowie tatarów. Znam biegle bialoruski, rosyjski i angielski. Uczę sie rosyjskiego od podstawowki, białoruski miałam od dziecka w domu. Rosyjskiego w centralnej Polsce czy na południu/zachodzie można sie uczyć z książek i myśleć ze wie sie wszystko, bo jest rubryka 'Kultura'. Problem w tym, ze nie wie sie nic dopóki nie.ma sie z tym stycznosci. A media polskie to jest jedną wielką parodia. Kochają ubarwiac. Problem w tym, ze widzi sie byle drobiazg w innej kulturze czy człowieku a belki w swoim oku niekoniecznie. Quote
Unbelievable Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Faustus']Tia...z programem to co jest nie tak? Może to że jest śmiesznie prosty? :)[/QUOTE] pewnie tak... po prostu bezag uwłacza robić tak proste zadania :evil_lol: Quote
motyleqq Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Kyu']Ale przeczytaj co napisałam. Wyjaśnie dokładniej. Dla mnie pod pojęciem zieloni- zwort, którego użyłam w moim pierwszym poście "katalogowej" dyskusji, odnosi się do ludzi, którzy radykalnie walczą w sprawach, o których nie mają rzetelnej, obiektywnej wiedzy, ba często nie mają nawet tej podstawowej, często są to sprawy tzw. beznadziejne. Nawet z psychologicznego punktu widzenia "porwanie się z motyką na słońce, nie wiedząc jak wygląda motyka i jak wygląda słońce" o tym właśnie świadczy. Tyle.[/QUOTE] rozumiem, że osobiście rozmawiałaś z każdą z tych osób i doskonale wiesz, jaki jest stan ich wiedzy? Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Aysel']Ehh nie mam siły na dalsze przekonywanie osoby która nie potrafi CZYTAC ze zrozumieniem. Jest na to jakis dyspapierek?... Nie wiesz jak jest w Rosji czy na Białorusi to sie nie wypowiadaj. Tak jak ja nie wiem jak jest w Rumunii i sie nie wypowiadam. Ruchy rasistowskie? Bo w Polsce nie ma rasizmu. No skąd?... Coś Ci powiem dziewczyno. Od przedszkola chodziłam do oddalonej o 10 km od białoruskiej granicy szkoły w której uczyli sie bialurosini, ukraińcy, rosjanie, polacy, potomkowie tatarów. Znam biegle bialoruski, rosyjski i angielski. Uczę sie rosyjskiego od podstawowki, białoruski miałam od dziecka w domu. Rosyjskiego w centralnej Polsce czy na południu/zachodzie można sie uczyć z książek i myśleć ze wie sie wszystko, bo jest rubryka 'Kultura'. Problem w tym, ze nie wie sie nic dopóki nie.ma sie z tym stycznosci. A media polskie to jest jedną wielką parodia. Kochają ubarwiac. Problem w tym, ze widzi sie byle drobiazg w innej kulturze czy człowieku a belki w swoim oku niekoniecznie.[/QUOTE] Są ruchy rasistowskie, ale nie na taką skalę. tam obcokrajowca mogą zabić w biały dzień na ulicy, ale nikt nie zareaguje. Był kiedyś o tym dokument. Ale no tak to propaganda. A dlaczego mam nie wiedzieć jak jest w Rosji czy na Białorusi, bo tam nie mieszkam? Zapewne gdyby bolszewicy nie wypędzili mojej prababci z tamtejszych terenów to bym tam mieszkała, ale i tak nie mam żadnej styczności z wschodnią kulturą. Nie zaprzeczysz, ze w Rosji czy na Białorusi nie ma biedy i zacofania. Ja nie twierdzę, że są tam źli ludzie itp. ale są ogromne braki i przemoc. Quote
Kyu Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='motyleqq']rozumiem, że osobiście rozmawiałaś z każdą z tych osób i doskonale wiesz, jaki jest stan ich wiedzy?[/QUOTE] Ależ oczywiście! że nie. Ale dalej jestem zdania, że krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. Dobra, jeśli utożsamiasz się z takimi ludzmi, to przepraszam, że Cię kataloguje, zdania nie zmienie, a jednocześnie głęboko współczuje, przywiązywanie się łańcuchem do drzewa musi być niewygodne ;) [SIZE=1]potraktuj z przymrużeniem oka [SIZE=2]i dość o moim schematycznym, ciasnym postrzeganiu ludzi, bo zrobi sie dyskusja jak o dyskeksji bezag. Tak już mam i nechaj mnie katalogują. Zwykle i tak robią to na codzień ;)[/SIZE][/SIZE] Quote
Faustus Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Unbelievable']pewnie tak... po prostu bezag uwłacza robić tak proste zadania :evil_lol:[/QUOTE] Generalnie wszyscy są źli...my tutaj, ludzie na wschodzie, na zachodzie, mięsożercy, program, nauczyciele, myśliwi: pozostaje tylko nasza nieskalana (myśleniem? ;) ) bezag o pochodzeniu rumuńsko-węgiersko-wschodnim ;) Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Kyu']Ależ oczywiście! że nie. Ale dalej jestem zdania, że krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. Dobra, jeśli utożsamiasz się z takimi ludzmi, to przepraszam, że Cię kataloguje, zdania nie zmienie, a jednocześnie głęboko współczuje, przywiązywanie się łańcuchem do drzewa musi być niewygodne ;) [SIZE=1]potraktuj z przymrużeniem oka [SIZE=2]i dość o moim schematycznym, ciasnym postrzeganiu ludzi, bo zrobi sie dyskusja jak o dyskeksji bezag. Tak już mam i nechaj mnie katalogują. Zwykle i tak robią to na codzień ;)[/SIZE][/SIZE][/QUOTE] Ktoś tu twierdził, że np. akcja ratowania beaglów z fermy psów do labolatoriów nie miała sensu, mimo, że potem uratowano ponad 2000 psów. Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Faustus']Generalnie wszyscy są źli...my tutaj, ludzie na wschodzie, na zachodzie, mięsożercy, program, nauczyciele, myśliwi: pozostaje tylko nasza nieskalana (myśleniem? ;) ) bezag o pochodzeniu rumuńsko-węgiersko-wschodnim ;)[/QUOTE] Wreszcie znaleźliści kogoś na swoim poziomie. Quote
Aysel Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Zaprzecze i owszem. Bo tam byłam i z czystym sumieniem stwierdze ze drogi tam, infrastruktura i edukacja tam są w niektórych kwestiach o wiele lepsze niż w Polsce. Jest czysto, schludnie, nie rozwalisz samochodu na prostej drodze bo tam są niemal same autostrady. Poziom nauczania też jest niekiedy lepszy od naszego (mój przyjaciel urodził sie i uczył na Białorusi mam info z pierwszej ręki). W Białymstoku i białego potrafią zabić w tzw. Biały dzień :) Sorry ale to już jest tak wyssane z palca ze śmiać sie chce. Wiesz ilu ludzi z afryki, azji przyjeżdża na studia do Mińska? Zwłaszcza kierunki medyczne. No nie bo skąd masz wiedzieć jak jedyną wiedzą która posiadasz są reportaże polskich mediów które najchętniej Ukrainę i Białoruś aneksowalyby do Polski jako odwieczna własność :) A czasy komuny minęły dawno. Znam osobę ktora była w łagrach 10 lat. I nie ma żalu do Rosjan. Dlaczego? Bo jak sam mówi to była wina systemu a nie ludzi. ale o takich nie mówią w TV, bo to jest mało chwytliwe, burzy pewien schemat. Lepiej pogłębiać nienawiść. Ok, ja już pasuje serio. To nie na moje nerwy rozmawiać o czymś co znam świetnie z osoba której wiedzą opiera sie na książkach z rosyjskiego i tv. A i w USA też możesz dostać kulke w biały dzien. Zdecydowanie z prawdopodobieństwem większym niż na Białorusi :) Quote
asiak_kasia Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='bezag']Są ruchy rasistowskie, ale nie na taką skalę. tam obcokrajowca mogą zabić w biały dzień na ulicy, ale nikt nie zareaguje. Był kiedyś o tym dokument. Ale no tak to propaganda. A dlaczego mam nie wiedzieć jak jest w Rosji czy na Białorusi, bo tam nie mieszkam? Zapewne gdyby bolszewicy nie wypędzili mojej prababci z tamtejszych terenów to bym tam mieszkała, ale i tak nie mam żadnej styczności z wschodnią kulturą. Nie zaprzeczysz, ze w Rosji czy na Białorusi nie ma biedy i zacofania. Ja nie twierdzę, że są tam źli ludzie itp. ale są ogromne braki i przemoc.[/QUOTE] Wybaczcie, ale muszę swoje 3 grosze wrzucić :roll: Bezag- ja mam skończoną filologię rosyjsko-ukrainską i wschodoznawstwo, także sory bejbe, wiem o czym mówię, wielokrotnie byłam w Irkucku, Kijowie, Lwowie, Moskwie, i wielu innych miastach, mam za sobą erasmusa, przez 2 lata mieszkałam w Moskwie. Na Ukrainie bywam bardzo czesto, wiec prosze Cię nie licytuj się ze mną na wiedzę. Szczególnie, że od lat pracuję w firmie, która bardzo ściśle współpracuje z rynkami wschodnimi. Delegacje, szkolenia, mam okazję bywać tam aż za często. Rasizm to nie tylko kwestia Rosji, Białorusi czy Ukrainy, to problem dotykajacy wszystkie kraje, nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że te zachodnie w duzo wiekszym stopniu niż nas. Bieda jest wszedzie, ale co to ma do rzeczy? Człowiek biedny to od razu zacofany i zły? Braki w czym? Przemoc ale konkretniej co? Rzucasz tutaj frazesami, masz ogólne informacje, nie zetknęłaś się z tym o czym piszesz, wiec błagam, prosze Cię, nie opowiadaj tu historyjek w stylu tej wilczycy. Wszędzie znajdziesz zagłębia patologii- w super rozwiniętym NY też, ale jakoś nie piejesz tutaj o tym jak źle mają mniejszości etniczne w stanach. Chociaż tam akurat kwestia rasizmu wiecznie zywa. I o tym tez wiem z pierwszej ręki. Kochana, żeby o czymś się wypowiadac w takim tonie, trzeba miec minimum wiedzy, ale nie tej z gazet i tv, tylko takiej realnej namacalnej. O szkoleniu psów, też nie powinien się wypowiadac teoretyk, który nigdy psa nie miał. Łapiesz o co chodzi? Quote
motyleqq Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Kyu']Ależ oczywiście! że nie. Ale dalej jestem zdania, że krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. Dobra, jeśli utożsamiasz się z takimi ludzmi, to przepraszam, że Cię kataloguje, zdania nie zmienie, a jednocześnie głęboko współczuje, przywiązywanie się łańcuchem do drzewa musi być niewygodne ;) [SIZE=1]potraktuj z przymrużeniem oka [SIZE=2]i dość o moim schematycznym, ciasnym postrzeganiu ludzi, bo zrobi sie dyskusja jak o dyskeksji bezag. Tak już mam i nechaj mnie katalogują. Zwykle i tak robią to na codzień ;)[/SIZE][/SIZE][/QUOTE] generalnie, to się z nikim nie utożsamiam. może właśnie dlatego, że bardzo nie lubię generalizowania i szufladkowania ludzi. dla mnie każdy jest indywidualną jednostką ;) bezag ma ponoć dyslekcję, a nie dysleksję :cool3: przepraszam, nie mam nic do bezag, ale nie mogłam się powstrzymać. Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Super, super, ale nigdzie nie twierdziłam, że Polska czy USA jest lepsze. Każde moje słowo zostało przekręcone, ale mam to daleko gdzieś, bowiem widocznie macie potrzebę do wartościowania się obrażając osobę młodszą, która nie posiada wiedzy po studiach itp. Bo trzeba się wyśmiać z literówki, bo trzeba się wyśmiać, bo ktoś jest z czegoś słabszy, no i oczywiście, bo ten ktoś zaraz zostanie okrzykniety "biedactwem". Quote
Unbelievable Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='bezag']Super, super, ale nigdzie nie twierdziłam, że Polska czy USA jest lepsze. Każde moje słowo zostało przekręcone, ale mam to daleko gdzieś, bowiem widocznie macie potrzebę do wartościowania się obrażając osobę młodszą, która nie posiada wiedzy po studiach itp. Bo trzeba się wyśmiać z literówki, bo trzeba się wyśmiać, bo ktoś jest z czegoś słabszy, no i oczywiście, bo ten ktoś zaraz zostanie okrzykniety "biedactwem".[/QUOTE] trafiłaś w sedno! :placz: Quote
asiak_kasia Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Unbelievable']trafiłaś w sedno! :placz:[/QUOTE] ublebleble nie płakaj :glaszcze: bezag- wiedzy nie trzeba miec po studiach, ale trzeba miec jakakolwiek rzetelną zeby sie wypowiadac w temacie. A śmiem twierdzic, ze 5 lat nauki daje podstawy, do tego zzeby powiedziec "wiem". Nauka języka nie jest tożsama z nauką o kulturze i folklorze, że o kraju i mentalnosci ludzi nie wspomnę. :) Quote
Aysel Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 Ehh... Zamiast przyznac sie 'czegoś mogę nie wiedzieć' najlepiej okrzyknac siebie ofiarą i podpiac pod to swój wiek... Zostawmy już ten temat bo to jest gadanie do ściany. Quote
Faustus Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Aysel']Ehh... Zamiast przyznac sie 'czegoś mogę nie wiedzieć' najlepiej okrzyknac siebie ofiarą i podpiac pod to swój wiek... Zostawmy już ten temat bo to jest gadanie do ściany.[/QUOTE] A nie zauważyłaś, że to najlepsza metoda walki? Pokazać światu jak się jest straszliwie krzywdzonym, jakim się jest biednym i jaka niesprawiedliwość panuje...po czym w imię tego wszystkiego zażądać większych praw :D (bezag to było uogólnienie powyżej, niekoniecznie personalnie do Ciebie: wyjaśniam, bo do Ciebie lepiej w ten sposób pisać) Quote
bezag Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='Aysel']Ehh... Zamiast przyznac sie 'czegoś mogę nie wiedzieć' najlepiej okrzyknac siebie ofiarą i podpiac pod to swój wiek... Zostawmy już ten temat bo to jest gadanie do ściany.[/QUOTE] A nie mówiłam, jaki wniosek wyciągniesz? nie pisałam, że wiem więcej od Was, to jest wasze mniemanie, któremu już nie mam siły zaprzeczać, bo i tak ubzduracie sobie cu innego. twierdziłam jedynie, że na wschodzie jest gorsza sytuacja polityczna niż u nas. Quote
asiak_kasia Posted April 2, 2013 Posted April 2, 2013 [quote name='bezag']A nie mówiłam, jaki wniosek wyciągniesz? nie pisałam, że wiem więcej od Was, to jest wasze mniemanie, któremu już nie mam siły zaprzeczać, bo i tak ubzduracie sobie cu innego. twierdziłam jedynie, że na [B]wschodzie jest gorsza sytuacja polityczna niż u nas[/B].[/QUOTE] na podstawie czego tak sądzisz? Konkrety, argumenty? :roll: Quote
Recommended Posts