Jump to content
Dogomania

Pepsi - okruszek z Chrcynna - w BDT u Kejciu - dzikusek w trakcie oswajania

Recommended Posts

Posted

Stress-out podany jednorazowo nie zadziała. To preparat, którym organizm musi się wysycić i w lekkich stanach trwa to co najmniej tydzień. Znamy osobę, która podawała stress-out psu przez kilka lat i dopiero po odstawieniu zauważyła, jaki miał dobry wpływ na zachowanie psa.

Pepsik jest dopiero na początku drogi. I tak postępy są duże i mocno zauważalne - w hotelu z budy nie wychodziła na widok człowieka, choć w kojcu była przecież z drugim psem. Czas, czas i jeszcze raz cierpliwość - innego wyjścia nie widzę.

Posted

Widzę olbrzymie podobieństwo Pepsi i Gigi.  Ona tez ucieka jak tylko słyszy obcy głos. Boi się też wszelkich nowych dźwięków zza płotu jak jesteśmy na ogródku. No i nadal nie ma mowy ,żeby cokolwiek wzięła z ręki.

Posted

Pepsi z ręki weźmie ale za to nie ma obroży która ma Giga Dzisiaj jadła z ręki ciastka wątróbkowe które zakupiła Jo37 Bardzo jej za to Dziękuję mam kilka zdjęć z konsumpcji potem wstawię

Posted

Kejciu, który wet zalecił podawanie bioxetinu ze stress out?

Bioxetin zawiera fluoxetynę. Nie wolno podawać fluoxetynę łącznie z preparatami zawierającymi tryptofan i ziele dziurawca

Stress out zawiera tryptofan i ziele dziurawca. Może dojść do interakcji, tzw. zespół serotoninowy.

Dziurawiec zwyczajny: Podczas jednoczesnego stosowania selektywnych inhibitorów wychwytu
zwrotnego serotoniny i preparatów ziołowych zawierających dziurawiec zwyczajny (Hypericum
perforatum) może wystąpić nasilenie działań serotoninergicznych, takich jak na przykład zespół
serotoninowy.

Jednoczesne podanie leków serotoninergicznych (np. tramadolu,
tryptanów) może spowodować zwiększenie ryzyka wystąpienia zespołu serotoninowego. Jednoczesne
stosowanie z tryptanami wiąże się z dodatkowym ryzykiem wystąpienia skurczu naczyń wieńcowych
serca oraz nadciśnienia.
Lit i tryptofan: Istnieją doniesienia o rozwoju zespołu serotoninowego podczas stosowania leków z
grupy SSRI jednocześnie z litem lub tryptofanem, dlatego w przypadku skojarzonego leczenia
fluoksetyną i tymi lekami należy zachować ostrożność. Podczas jednoczesnego stosowania
fluoksetyny i litu wymagane jest ścisłe i częste monitorowanie pacjentów.

Posted

Mój wet zalecił stosowanie stress out + bioxetin i tak stosuję. Mam do niego pełne zaufanie.

Dzisiaj będę z psem na zdjęcie szwów więc zapytam ponownie ( 3 raz ) - zapytam jakie jest ryzyko wystąpienia zespoły serotoninowego - jeśli chodzi o ludzi to wyczytałam na szybko że do 1999r  odnotowano 23 przypadki ale jestem w pracy i nie mogę teraz zająć się szukaniem informacji na ten temat szerzej.

Posted

Mój wet zalecił stosowanie stress out + bioxetin i tak stosuję. Mam do niego pełne zaufanie.

Dzisiaj będę z psem na zdjęcie szwów więc zapytam ponownie ( 3 raz ) - zapytam jakie jest ryzyko wystąpienia zespoły serotoninowego - jeśli chodzi o ludzi to wyczytałam na szybko że do 1999r  odnotowano 23 przypadki ale jestem w pracy i nie mogę teraz zająć się szukaniem informacji na ten temat szerzej.

Nie trzeba szukać w necie. Informacja ta jest podana w ulotce dołączonej do leku w dziale interakcje. Warto spytać dlaczego łączy coś, czego łączyć nie wolno.

zawsze warto konsultować u kilku wetów. Mnie nasuwa się się jednak wątpliwość po lekturze wątku, czy Pepsi w ogóle potrzebuje psychotropy. Z tego, co zrozumiałam było 2 behawiorystów i wydali skarajnie różne opinie. A wet bardzo szybko zadecydował o psychotropach.

Posted

zawsze warto konsultować u kilku wetów. Mnie nasuwa się się jednak wątpliwość po lekturze wątku, czy Pepsi w ogóle potrzebuje psychotropy. Z tego, co zrozumiałam było 2 behawiorystów i wydali skarajnie różne opinie. A wet bardzo szybko zadecydował o psychotropach.

Oczywiście że warto zaczerpnąć wiedzy u kilku lekarzy - ale tylko jeden wet ją widział i badał na żywo. Do innych nie mam jak jej zabrać ponieważ nie wychodzi na dwór. Skoro tak zdecydował - tak postępujemy i widać już pierwsze efekty w zachowaniu.

Posted

A ja nie do końca się zgodzę, że należy psa konsultować u wielu lekarzy, jeśli się ma zaufanego weta, który prowadzi zwierzę od początku (i resztę zwierząt w domu też). Ja kiedyś uległam namowom, pojechałam na konsultację do wielkiej warszawskiej sławy i po niespełna dwóch miesiącach pies odszedł, bo pan doktor nie był nawet łaskaw rzucić okiem na kilkustronicowy wydruk historii choroby, walnął kurację z grubej rury, żeby zabłysnąć efektami i doprowadził najpierw do masywnego zapalenia żołądka, a potem do uszkodzenia obu funkcji nerek i ratunku już nie było...

Mam lekarza, któremu ufam, co do kompetencji którego nigdy nie miałam zastrzeżeń i dopóki on sam mi nie powie, że jakiś problem go przerasta (a nie ma z tym problemu, bo nie o chorą ambicję chodzi, ale o dobro zwierzęcia), nie zamierzam korzystać z pomocy innego.

Zresztą to samo dotyczy ludzi - na zmianie lekarzy ja osobiście wyszłam bardzo marnie...

Ale to oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie.

Posted

" Oczywiście że warto zaczerpnąć wiedzy u kilku lekarzy " - miałam na myśli zapytanie innego weta co sądzi o podawaniu bioxetinu + stress out razem :) Jeśli u człowieka jest sytuacja beznadziejna i bardzo choruje a wręcz walczy z życiem - to pojeździłabym po kilku lekarzach łapiąc się każdej deski ratunku - i tak samo byłoby z każdym innym żywym stworzeniem - ale Pepsi nic złego się nie dzieje więc potrzeby aby jeździć z nią po innych wetach nie ma na obecną chwilę - chodziło mi tylko o sformułowanie B+ SO razem - koleżanka zapyta swojego weta co o tym sądzi a ja dzisiaj podpytam ponownie i zobaczymy co z tego wyniknie

Posted

zaglądam tu do Was i ściskam kciukasy za postępy Pepsi

Dobrze, że pytasz o to stosowanie tych dwóch leków razem również i innych wetów.

Mattilu - ja nie miałam wątpliwości co do tego co usłyszałam od weta - ale jeśli taką wątpliwość ktoś mi zasiał ( i słusznie bo jak pisalam każda rada w cenie ) to lepiej podpytać o jeden raz za dużo niż o jeden za mało :)Ja nie mam żadnej wiedzy ani wcześniej nie miałam styczności z takimi lekami baaa nawet z takim lękliwym psem :)

zobaczymy :-)

Posted

Jeden lekarz mowi, dawać, inny , że nie dawać itd...

Kejciu, myślę, że po prostu odłóżmy jej stress out i zostawmy tylko tamten lek i zobaczymy jak będzie :)

Tak więc dzisiaj Pepsik już bez stress out będzie i obserwujemy dalej.

Posted

Decyzje po zasięgnięciu opinii kilku lekarzy nie są łatwe .

Bo niby na  podstawie jakiej wiedzy właściciel futrzaka ma podjąć decyzję, która opinia jest słuszna? Wybierze bliższą sercu , która wcale niekoniecznie musi być słuszna.

Pepsi je z ręki ,a Giga na widok przyniesionej miski czy smaczka wciska się w kąt i odwraca się .Natomiast podchodzi coraz bliżej.

Ciekawe ile czasu nam zajmie ujarzmienie w nich strachu.

Myślę ,ze parę miesięcy.

Posted

Najwyraźniej każda dzikość jest inna. Można się wymieniać doświadczeniami, sposobami działania, a i tak zawsze coś nas zaskoczy, coś nie zadziała, a zadziała coś innego. Najważniejsze jednak, by w końcowym efekcie został osiągnięty właściwy cel, czyli DOM, czego wszystkim bez wyjątku życzę :)

• Upvote 1
Posted

Pokerku, czasami trzeba się zatrzymać na chwile, żeby potem z nowymi siłami, szybciutko ruszyć dalej (mam nadzieję, że tak będzie :) i u Gigi i u Pepsi)

Tak, tak.Ale u naszej od wczoraj wieczorem jest cofka i to dość mocna.A nic takiego w naszym odczuciu się nie stało.

Posted

U nas od wczoraj jest moja chrześnica - Pepsi atakuje ją bez ostrzeżenia - i ile do obcych ludzi najpierw warczy i dopiero potem leci z zębami ale jak się krzyknie wycofuje się - przy dziecku to nie działa leci z impetem od razu z zębiskami!i żadna ludzka reakcja nie jest w stanie przeszkodzić jej przed ugryzieniem
dziabnęła Milenkę w nogę ale delikatnie.

Pokerku bardzo dziękujemy za bazarek - wysyłam numer konta na PW

Posted

U nas od wczoraj jest moja chrześnica - Pepsi atakuje ją bez ostrzeżenia - i ile do obcych ludzi najpierw warczy i dopiero potem leci z zębami ale jak się krzyknie wycofuje się - przy dziecku to nie działa leci z impetem od razu z zębiskami!i żadna ludzka reakcja nie jest w stanie przeszkodzić jej przed ugryzieniem
dziabnęła Milenkę w nogę ale delikatnie.

Pokerku bardzo dziękujemy za bazarek - wysyłam numer konta na PW

Niedobrze :( - w jakim wieku jest chrześnica? A może Pepsi  tak tylko "podszczypuje", uważając to za rodzaj zabawy? Czy jest w tym prawdziwa agresja?