Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Barf jest fajny, ale ja nigdy nie karmiłam. To jednak skomplikowane. Wyliczenia tych wszystkich suplementów. Alg ;) i innych. Nie na moje siły.

Ciekawe czy Boguś nie miał tych "ataków".

I jak tam u niego?

Posted

Barf jest fajny, ale ja nigdy nie karmiłam. To jednak skomplikowane. Wyliczenia tych wszystkich suplementów. Alg ;) i innych. Nie na moje siły.

Ja stosuję tę metodę od kwietnia i wszystko OK:

http://www.sangoma.pl/pol/p_zywienie.htm

Mniej zabawy przy przyrządzaniu niż przy algach itp ;) , a przy tym skład bardziej zbliżony do naturalnego pożywienia drapieżników w naszym klimacie.

Posted

Moja bratanica karmi Barfem, i właśnie na początku karmiła tak jak tu pisze, po roku, niestety zaistniał problem z tarczycą. Bo coś tam z jodem było mało, i właśnie te algi i inne "specjalne roślinki" :) musiała wprowadzić. Bo niektórych witamin z mięsa się nie wyciągnie. I tych minerałów. No i teraz to mięso hodowlane to jest nie takie jak kiedyś "normalne dzikie mięso", szybki chów, zwierzęta rosną pędzone szybciutko.

Posted

Moja bratanica karmi Barfem, i właśnie na początku karmiła tak jak tu pisze, po roku, niestety zaistniał problem z tarczycą. Bo coś tam z jodem było mało, i właśnie te algi i inne "specjalne roślinki" :) musiała wprowadzić. Bo niektórych witamin z mięsa się nie wyciągnie. I tych minerałów. No i teraz to mięso hodowlane to jest nie takie jak kiedyś "normalne dzikie mięso", szybki chów, zwierzęta rosną pędzone szybciutko.

Już nie wiadomo jak tu karmić. Psy karmione super karmą też chorują na tarczycę i inne takie. Z kolei niektóre psy karmione bez większego rozeznania, jakąś kaszą czy resztkami ze stołu dożywają piętnastu lat w zdrowiu. Jeśli to nie kwestia genów to już nie wiem czego :unsure:

Posted

Witam, szwankuje mi internet i mam nadzieje, że napisze posta do końca...

Boguś ataków nie miał, nic go nie stresowało, ani kąpiel, ani podróż samochodem, ani same samochody przejeżdżające obok niego.

Natomiast to pies, który najlepiej jakby był sam w domu, bez innych zwierząt, noi dużo pracy przed nim jeśli chodzi o te zostawianie w domu, momentalnie słychać płacz i wycie.

Lubi być w centrum zainteresowania w każdej sytuacji, jak się ubierasz, on ściągnie Ci ze stopy skarpetkę bo się nim nie interesujesz w tym czasie;)

Posted

kurka to zostawanie samemu w domu to podstawa, jak to jest, że niektóre psy czują w czym rzecz, a inne nie?

To tak samo, jak ludzie - jedni czują w czym rzecz, inni nie ;)
Posted

Jeszcze o Bogusiu:

Boguś ma się dobrze, już 1,5 tygodnia w hoteliku, po pierwszych badaniach. Na szczęście podejrzenie padaczki wstępnie wykluczone, teraz pies ma uzupełniany niedobór magnezu, co może powodować skurcze mięśni i ogólnie rekcję stresową przypominającą atak padaczkowy, za ok. 3 tygodnie powtórka badań

Wstępnie znamy już jego zalety i wady: pies do ludzi ok, bardzo wpatrzony w człowieka i chcący być w centrum zainteresowania i blisko człowieka i niestety na chwilę obecną mamy rozpoznany lęk separacyjny, co jest ćwiczone, aby nauczył się że nie zawsze człowiek będzie z nim, a on z człowiekiem 24 na dobę, prawdopodobnie właśnie ten lęk mógł być przyczyną stresowych "ataków" - w "rzekomym domu" co miał chwilowy poryw chwili i chciał go przygarnąć z bezdomności z zakładu gdzie przebywał, a potem zgłosił i oddał jak śmiecia do Gminy na wysypisko i potem miał 2 kolejne "ataki " - zaobserwowane po zamknięciu w klatce i w kojcu w Punkcie.

Obecnie - Boguś uwielbia aportować piłki, uwielbia kontakt z człowiekiem, w domu czuje się dobrze, do innych psów ogólnie ok, ma swoich ulubieńców, będzie uczony poprawnych zachowań na smyczy, bo jej nie zna i / lub czuje się "uwięziony " i wtedy szczególnie obszczekuje inne psy, z którymi normalnie się bawi na codzień (co już zostało zaobserwowane w Punkcie).

Ogólnie jest fajnym psem, ze swoimi zaletami i obecnymi wadami, ale wszystko idzie pomału ku lepszemu.

Posted

Wiadomo, że mniej jest domów, gdzie ktoś jest non stop, nawet jeśli to zdarza się wyjść na parę godzin itd, no niestety trzeba z nim ćwiczyć. Noi kastracja nas czeka chyba na dniach.

Posted

a kawaler będzie miał kastrację w środę 16.09.15zł. Koszt 120zł - może przestanie pokrywać swoich kolegów - bo to głównie oni go interesują

Oleno ;) gesty kopulacyjne nie są u psów wyłącznie "pokrywaniem" to są gesty dominowania, wykonuja je zarówno psy jak i suki ;)

I nie sądzę aby natychmiastowo kastracja pomogła, niestety.

Jaką karme kupiłaś?

Nosek się wygoił?

Posted

Oleno ;) gesty kopulacyjne nie są u psów wyłącznie "pokrywaniem" to są gesty dominowania, wykonuja je zarówno psy jak i suki ;)

I nie sądzę aby natychmiastowo kastracja pomogła, niestety.

Jaką karme kupiłaś?

Nosek się wygoił?

No wiem niestety, bo on jak tylko widzi, że inny pies jest głaskany to sie jeży i wpycha:(, ale może jednak pomoże;p.

Kupiłam Britę lamb&rice - na próbę, powinna dziś dojść, jeśli mu posmakuje to na ta sie zdecydujemy.

O nochal zapytam.

Posted

No właśnie jest grzeczny, teraz przyjechał na parę dni duży czarny samiec i Bogus w ogóle go nie zaczepia, trochę się uspokoił. Nochal zarasta sierścią.

Fatalnie z tym zostawaniem samemu, od razu wycie i ujadanie. 

Posted

Z tym lękiem separacyjnym to gorsza sprawa :( Trzeba dużo cierpliwości i "znajomości tematu" aby psa nauczyć zostawać. No i najlepiej już w swoim domku. Może być ciężko. Bo znaleźć dom gdzie zawsze ktoś jest trudno.