Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cholera, mam kota na werandzie. Nie dzieciak, nie dorosły, młodziak chyba ( nie znam się na kotach)

Jest ciemno, wiec nie wiem jakiej jest płci.

Trzy razy wypuszczałam go za płot, a on za każdym razem wraca na werandę.

Na drodze obok sąsiadki leży rozjechany kot. Jego towarzysz ? Jutro rano zadzwonię do sąsiadki.

Boję się, że moje psy go ostro pogonią.

Koty nie były sąsiadki. Ten rozjechany przychodził do niej podjadać jej kotom.

Niestety, ostatnia jego wizyta skończyła się tragicznie :(

A młody po szoku wrócił do siebie, rano go nie było.

Właściwie to mogłabym mieć kota. A co na to moje psy ?

W terenie gonią, ale może w domu nie ?

Posted

I co z tym kotem,pojawił się? Ja zwlekam z dokoceniem się, bo mamy problem z 99-letnią kobietą i jej kotami. Myślimy - jako gmina - jak to rozwiązać.

Posted

I co z tym kotem,pojawił się? Ja zwlekam z dokoceniem się, bo mamy problem z 99-letnią kobietą i jej kotami. Myślimy - jako gmina - jak to rozwiązać.

Kotek dostał mleka. Wiem, że nie należy dawać zwierzętom krowiego mleka, ale nie miałam zupełnie pojęcia co mu dać.

Wypił i wrócił do siebie. Rano go już nie było.

A wiela kotów ma ta kobieta ?

Za to w gminie pod kościołem, w dołku z piaskiem leżał duży pies.

Wyglądał na młodego (nie starego w każdym razie), prawie ONKA. Miał coś z przednią łapą.

Kupiłam mu kaszanki w pobliskim sklepie. Gdy podeszłam, wstał i oddalił się nieco. Gdy wsiadłam do samochodu i odjechałam kawałek, wstał i podszedł do jedzenia.

No to mam przechlapane, bo ciągle o nim myślę, a robi się coraz chłodniej.

Tak się zdenerwowałam, że nie zrobiłam zdjęć. Trąba ze mnie !

Co gorsza moge tam być dopiero w sobotę, bo w tygodniu nie mam samochodu.

Jutro rano TZ wraca do Warszawy to się rozejrzy.

Co ciekawe te biedy śpią albo pod Ośrodkiem Kultury, albo pod kościołem jakby liczyły, że lepsi ludzie tu się kręcą. Obawiam się jednak, że niekoniecznie.

Posted

Lepsze mleko, niż nic. Moje tutejsze Kocie Panie, dokarmiają koty resztkami zup mlecznych z przedszkola.

Ja pewnie powinnam teraz na spacerach, zamykać oczy, żeby nie zobaczyć jakiegoś psiego nieszczęścia. U nas też chłodno i pada deszcz. Od znajomej dowiedziałam się, że na pielgrzymce do Św Rozalii (co roku 4 września)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Rozalii_na_uroczysku_%C5%9Awi%C4%99ta_Rozalia

błąkało się ostatnio sporo bezpańskich psów . Pielgrzymi z nimi przyszli/przyjechali, ale bez nich wrócili......:(.

Posted

Dopadło mnie natchnienie ( ;)) i napisałam taki tekst dla Blanki, może się przyda :)

Smukła, kremowa Blanka czeka na dom

Środek ruchliwej trasy, śmigające samochody a między nimi wystraszony pies... Tak właśnie zaczyna się historia Blanki. I tak niestety mogłaby się skończyć gdyby nie to, że suczka spotkała na swojej drodze osobę, która bez zastanowienia zatrzymała się i zabrała do samochodu biegającego po jezdni psa. Skąd Blanka się tam wzięła? Czy była jedną z tak wielu ofiar wakacyjnego porzucenia? Tego się nigdy nie dowiemy. Na tym jej szczęście się nie skończyło, bo błyskawicznie znalazła się inna osoba, która zaopiekowała się sunią i zaoferowała dom tymczasowy. Liczymy na to, że dobra passa będzie trwać nadal i Blanka już niedługo znajdzie kochający dom na zawsze.

Blanka okazała się łagodną i uległą sunia. Ma króciutką sierść w pięknym kolorze kości słoniowej, smukłe łapki i piękne brązowe oczy. Jest niezwykle ufna, spokojna i posłuszna. Nauczona życia w domu, załatwia się na spacerach, umie chodzić na smyczy i przychodzi na zawołanie. Jest przyjazna w stosunku do innych psów.

Blanka jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. Jest psem średniej wielkości (ok. 15 - 20 kg) i młodziutkim (max. 2 lata).

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza w nowym domu oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

I od razu, z rozpędu zrobiłam ogłoszenie z tym tekstem na OLX: http://olx.pl/oferta/smukla-kremowa-blanka-czeka-na-dom-CID103-IDbBvD5.html. Jeśli trzeba wprowadzić jakieś poprawki to powiedz Mazowszanko, zmienię :)

Posted

Marysiu, dziękuję Ci stokroć za nowy tekst i ogłoszenie jej :) Może przyniesie jej szczęście ?

Niczego nie trzeba w nim poprawiać.

A tak na marginesie Blanka ma już ogłoszenie na OLX. Co się stało, że przyjęli drugie ?

Właśnie myślałam o zmianie tekstu.

Nie dlatego, że poprzedni był zły. Tylko z myślą o odświeżeniu, tak jak odświeża się zdjęcia co jakiś czas.

Posted

Oby tekst okazał się szczęśliwy :)

Mazowszanko kiedy zmieni się tekst ogłoszenia portal "nie orientuje się", że to ogłoszenie tego samego psa ;) Mój Rudek ma na OLX chyba z sześć czy siedem różnych ogłoszeń, każde z innym tekstem ;)

Posted

Na tych zdjęciach sunia wydaje się być bardzo duża. Może pstryknij jej jakieś "ciepłe" zdjęcie z człowiekiem?

Masz rację :) Postaram się w weekend.

Trudno ją uchwycić przy człowieku, bo albo skacze na niego, albo wali się na plecy.