Bila Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Zachraniarka, bardzo fajna ta historia rasy. Ja tylko dodam, że mój ani specjalnie nie wygląda :lol:, ani specjalnie użytkwych walorów chłopak też nie ma, ale co tam. Szkoda tylko, że polscy hodowcy tak niewiele uwagi poświęcają tym walorom użytkowym. No, ale Bilbo i tak jest genialny, to w końcu moja ukochana lalunia :lol: :wink: i bardzo ten mój niewystawowy ryjok kocham. :lol: Quote
Samba Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 zachraniarka napisał(a): Niespotykana jest już cecha, która kiedyś była wizytówką tej rasy, czyli "will to please" nie wiem jak to odpowiednio przetłumaczyć... Jeny, jeny, ale to chodzi o to, ze psy chetnie wspolpracuja z czlowiekiem? Bo ja kompletnie nie kumam, co owe "will to please" mogloby oznaczac. Wola wspolpracy z czlowiekiem, chec sluzenia mu? No za diabla nie kumam. Chec przypodobania sie czlowiekowi? Jezeli to chodzi o to ostatnie, to Sambunia wykazuje "will to please" :D Czesto przychodzi i zagaduje do mnie. Moze nie podtyka mi kapci (jesli juz, to ucieka z owym :lol: ), ale wyraznie wychodzi z inicjatywa. Widac, ze chce wspolpracowac z mua, albo z innymi domownikami. Zaprasza do zabawy, a jak np cos trenujemy, cos nowego, to doslownie widac, jak ze skory wychodzi, zeby szybciej zakumac i dobrze wypasc. Quote
Samba Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Zeby nie byc goloslownym, oto fota: Oczywiscie po takim pieknym usmiechu muuuusialam pocalowac ja w nos, a jak sie nachylilam, wskoczyla mi na glowe. Quote
argo Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Tak wygląda uśmiech Argo w oczekiwaniu na korpus kurczaka /aport do domu/ http://img142.exs.cx/img142/9835/aport12jq.jpg tu > http://img142.exs.cx/img142/1884/21dgm4qd.jpg dalej w drodze tu ma klatce schodowej przed wejściem do domu http://img106.exs.cx/img106/191/argooczyscan00084rn.jpg a teraz zabawa z drugim labem http://img153.exs.cx/img153/3997/17dgm1kz.jpg I jak tu takiego stwora nie calować w nos ?? :roll: :wink: Quote
Niebieska Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 [quote name='Samba']Zeby nie byc goloslownym, oto fota: Oczywiscie po takim pieknym usmiechu muuuusialam pocalowac ja w nos, a jak sie nachylilam, wskoczyla mi na glowe. No przepiękna jest :loveu: Rozwaliłaś mnie tym zdjęciem :roflt: Quote
argo Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Słuchajcie. My tak o tym i o tamtym gadamy :wink: a przecież jest . . KARNAWAŁ [quote name='Evelina'] :buzi: Ja to mam dobrze, blondyna wszystko moze, bo blondyna tak ma ... :lol: więc ? :D Blondynki, brunetki ... :roll: :gent: Quote
Samba Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 [quote name='argo'] I jak tu takiego stwora nie calować w nos ?? :roll: :wink: Sie nie da nie calowac :D Widze i z zazdroscia zerkam, bo moja psica az tak linii nie trzyma... Argo, jak Ty to robisz??? Jezdzicie na rowerowe wycieczki? Cwiczycie aerobic??? Niebieska wszyckie laby som pikne... :iloveyou: I te blond i brenety i czekoladki i niebieskie. Wszyckie. Za laby i wieczna labe i karnawal i snieg, co to ma spasc i za wiosenna szate naszych czworonogow i wogle wogle :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: ps. trzeba sie spieszyc, bo w tym roku krotki karnawal est... Quote
argo Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 :D Samba Wedle mojej skromnej wiedzy o labach to, choć lab zawsze będzie labem, to są lżejszej i cięższej budowy, wyższe i niższe itd. Argo w wzorcu europejskim się nie mieści/ za wysoki - 62 cm w kłębie/. Do amerykańskiego już pasuje. Jak ulał. :wink: Codziennie mamy 7 km spacer w lesie. Jeździmy tam samochodem. Wagi rudzielca pilnuję wręcz obsesowo. Jak tylko mam okazję to go u veta ważę. Tak się dziwnie składa, że okazję miewam co miesiąc. :wink: :lol: :morning: :D :bigok: :D [quote name='Samba'] Za laby i wieczna labe i karnawal i snieg, co to ma spasc i za wiosenna szate naszych czworonogow i wogle wogle :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: ps. trzeba sie spieszyc, bo w tym roku krotki karnawal est... Quote
Evelina Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='argo']Słuchajcie. My tak o tym i o tamtym gadamy :wink: a przecież jest . . KARNAWAŁ [quote name='Evelina'] :buzi: Ja to mam dobrze, blondyna wszystko moze, bo blondyna tak ma ... :lol: więc ? :D Blondynki, brunetki ... :roll: :gent:Argo, czyzbys sugerowal swoje preferencje ? :roll: A wiecie czemu, brunetki sa takie dumne z koloru swych wlosow ? Bo dobrze im sie komponuja z kolorem wasow :roll: Ten dowcipek mi sie podoba 8) Dlaczego Pan Bog stworzyl blondynke przed brunetka ? Jakby nie bylo, Ewa przedstawiana jest jako blondynka :wink: Bo kazde arcydzielo wymaga zrobienia brulionu 8) Lece przerzucic szafe, moze znajde jakas stosowna kreacje :angel: :roll: Jak karnawal to karnawal :angel: Samba, ale Twoja psica inteligentnie pychol otwiera :wink: Moja zreszta tak samo wyglada spod futra. :lol: Argo, nie chce nic mowic, ale na niektorych zdjatkach, ten kurczak dziwnie mi sie kojarzy :oops: Od wczoraj mam nowy monitorek :angel: :angel: :angel: Z 15 cali awaryjnych, przeszlam na 19 calkow. Czuje sie jak w kinie :o Quote
zachraniarka Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='Bila']Zachraniarka, bardzo fajna ta historia rasy. Ja tylko dodam, że mój ani specjalnie nie wygląda :lol:, ani specjalnie użytkwych walorów chłopak też nie ma, ale co tam. Szkoda tylko, że polscy hodowcy tak niewiele uwagi poświęcają tym walorom użytkowym. No, ale Bilbo i tak jest genialny, to w końcu moja ukochana lalunia :lol: :wink: i bardzo ten mój niewystawowy ryjok kocham. :lol: Cieszę się bardzo, że spodobała się ta krótka historia by zachraniarka :wink: Na pewno z korzyścią dla labów byłoby, gdyby przy hodowli kłaść większy nacisk na prawidłową psychikę, no i na zdrowie! A nie tylko i wyłącznie na wygląd. Natomiast są jeszcze cechy, które przetrwały w labach do obecnych czasów. Wystarczy zajrzeć do tematu "charakter retrieverów" ile tam było wspólnych wniosków i doświadczeń, jak np. naturalna skłonność do wody. Zachowują się też cechy aporterów np. Hugo, który o wrodzonym aporcie to w życiu nie słyszał (aport z założenia służy do wariacji z nim i co najważnijsze- nie dzielenie się nim, chociaż pochwalenie się jest jak najbardziej wskazane ;) ). Jednak jeżeli chodzi o noszenie to Hugo uwielbia nosić i nosi wszystko dla samej przyjemności noszenia i w tym się dopatruję cech jego pra pra przodków :lol: [quote name='Samba']Jeny, jeny, ale to chodzi o to, ze psy chetnie wspolpracuja z czlowiekiem? Bo ja kompletnie nie kumam, co owe "will to please" mogloby oznaczac. Wola wspolpracy z czlowiekiem, chec sluzenia mu? No za diabla nie kumam. Chec przypodobania sie czlowiekowi? Jezeli to chodzi o to ostatnie, to Sambunia wykazuje "will to please" Czesto przychodzi i zagaduje do mnie. Moze nie podtyka mi kapci (jesli juz, to ucieka z owym ), ale wyraznie wychodzi z inicjatywa. Widac, ze chce wspolpracowac z mua, albo z innymi domownikami. Zaprasza do zabawy, a jak np cos trenujemy, cos nowego, to doslownie widac, jak ze skory wychodzi, zeby szybciej zakumac i dobrze wypasc. To jest po części wszystko to co napisałaś. Chęć współpracy, chęć przypodobania się, chęć służenia dla samej idei. To jest to ciągłe pytanie w oczach: "no co mam zrobić? no co? no co? powiedz tylko, a natychmiast to zrobię". To jest to, gdy największą nagrodą dla laba jest sam fakt, że coś może zrobić dla swojego Pana. A jak jeszcze otrzyma pochwałę słowną to już jest całkowicie posikany ze szczęścia. Jak to się ma do teraźniejszego przeciętnego laba- trudno wyobrazić sobie szkolenie bez smakołyka czy zabawki, bez smyczy.. Oczywiście są jak najbardziej chętne i błyskawicznie się uczą, gdy mają do tego odpowiednią motywację. Ja to się śmieję, że Hugo ma "will to please" z nastawieniem na piłkę tenisową. Jak ją widzi to się zaraz pojawia ten wyraz pycha: "no co mam zrobić? no co? zawarować? przeskoczyć? czy tak dobrze? a może jeszcze raz?". I piłeczka wcale nie musi go nagradzać jakimś rzutem, wystarczy że trafi do pychola i jest super :D Quote
Bila Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Ja o tym regulaminowym aporcie pisałam, bo uczyliśmy się tego na PT i była to chyba jedyna rzecz, którą Bilbas nie był zainteresowany, więc mu odpuściłam. A swoją drogą, jak poczytałam trochę o samym aportowaniu, to już wiem, że w dzieciństwie (Bilabasowym rzecz jasna), sama psiura zniechęciłam do aportowania. Mały jak był bardzo mały, jak większość labów, do mordy tkał wszystko i łykał. Pies o bardziej wrażliwym żołądku chyba by tego nie przeżył. Nasz znajomy ON z pewnością już byłby za Tęczowym mostem, gdyby choć jedną trzecią pożarł z tego, co wsunęło Bilbadło. No, więc latałam i wszystko mu z pyska wyciągałam. Dla niego to była świetna impreza, nie dość, że coś ukradł, to jeszcze pańcia mnie goni i robił wszystko, żeby taka impreza jak najdłużej trwała. Jak goni, to po co przynosić? Dopiero jak nieco zmądrzałam (póżno, bo późno, ale zawsze), to zmieniłam metody i teraz już nie zwiewa, tylko przynosi, bo jakieś żarełko w nagrodę będzie, albo piłkę pańcia da. No wiesz taka obustronna wymiana. A największym idiotyzmem, jaki zrobiłam w tej kwestii, było traktowanie aportu jako smakowitej zakąski, gdy zęby zmieniał :oops: :oops:. Psina w trakcie mojej nieobecności zabierała sie za drewno w domu, więc wyszłam z założenia, że lepiej niech zęby ostrzy na aporcie (o inteligencjo!!! :evil: :wink: ), no i efekt jest taki, że przynoszenie czegokolwiek drewnianego wg mojego laba jest bez sensu w myśl zasady, to się gryzie a nie przynosi. Ale gumowa piłka jest cool :lol: :wink: Quote
argo Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='Evelina'][quote name='argo']Słuchajcie. My tak o tym i o tamtym gadamy :wink: a przecież jest . . KARNAWAŁ [quote name='Evelina'] :buzi: Ja to mam dobrze, blondyna wszystko moze, bo blondyna tak ma ... :lol: więc ? :D Blondynki, brunetki ... :roll: :gent:Argo, czyzbys sugerowal swoje preferencje ? :roll: Jak karnawal to karnawal :angel: Od wczoraj mam nowy monitorek :angel: :angel: :angel: Z 15 cali awaryjnych, przeszlam na 19 calkow. Czuje sie jak w kinie :o Z preferencjami to różnie bywa. Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink: Gdy Pan Bóg stworzył Adama ten spojrzał i rzekł 'A ... dama'? :roll: :wink: :hmmmm: :lol: Czujesz się, jak w kinie? Panoramicznym ? A jakie filmy lubisz oglądać ? :roll: :lol: Evelino :lol: To CO widzę w Twoim ogłoszeniu to ... :modla: :klacz: :D :klacz: SUPER Masz jakiś nowy program graficzny ? Tak sobie myślę, że w Twoim topicu zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch. Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll: Choć jest prześliczne. :D BTW. Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń. Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne. Jedna z osób widziała nawet KOTA? :o w kufie Argola. A przecież wszem i wobec wiadomo, że laby nie polują. Tropią, aportują, szukają, pływają. Ratują w razie potrzeby. No i mają przesympatyczny stosunek do innych ludzi i zwierząt. Do czasu. :lol: Gdy im ktoś nadepnie na przysłowiowy ogon to ... :evil: :wink: Ale miało nie być o psiurach. Rozgadałem się. :wink: :hand: :lol: :hand: Quote
Bila Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Miało nie być o psiurach a my z Zachraniarką, tu sobie bezczelnie dyskutowałyśmy :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: Quote
Bila Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Ale w końcu... z Modem gadałam, no to :lol: :lol: :lol: Quote
PIKA Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D I to nie jest moja wina :angel: Quote
Samba Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='Evelina'] Argo, nie chce nic mowic, ale na niektorych zdjatkach, ten kurczak dziwnie mi sie kojarzy :oops: Och! Jak dobrze, ze Tobie tez! [quote name='Evelina'] Od wczoraj mam nowy monitorek :angel: :angel: :angel: Z 15 cali awaryjnych, przeszlam na 19 calkow. Czuje sie jak w kinie :o Acha, oczy za uszy wychodza. Ale zanim sie obejrzysz, to sie tak rozbestwisz, ze 17tki bedziesz traktowac, jak lusterko w puderniczce :D Quote
Evelina Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D I to nie jest moja wina :angel:A porzadki na czyj koszt ? :roll: [quote name='argo']Z preferencjami to różnie bywa. Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink: A masz zapalki ? :oops: Nas w harcerzykach uczyli : jedna zapalka bez papieru. :roll: [quote name='argo']Masz jakiś nowy program graficzny ? Tak sobie myślę, że w Twoim topicu zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch.Dzieki za uznanie :angel: Ale ciiiicho, nic nie mow, bo jakbym miala pisac instrukcje czym i jak to zrobic, to az mi sie slabo robi. :oops: [quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll: Choć jest prześliczne. :DTo zaglosuj chociaz, albo stan do konkursu :roll: [quote name='argo']Czujesz się, jak w kinie? Panoramicznym ? A jakie filmy lubisz oglądać ? :roll: :lol: Nie wazne co, wazne z kim ? :roll: [quote name='argo']Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń. Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne.A czy Ty sobie wyobrazasz JAKIE ja mam ? :oops: Samba ma tak samo :angel: [quote name='Samba']Acha, oczy za uszy wychodza. Ale zanim sie obejrzysz, to sie tak rozbestwisz, ze 17tki bedziesz traktowac, jak lusterko w puderniczce :D 17-tke to ja mialam dluuugo, az pewnego dnia poszla z dymkiem. Od tamtej pory siedzialam na awaryjnej 15-tce. Jakos nie narzekalam :o Quote
zachraniarka Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Bila napisał(a):Miało nie być o psiurach a my z Zachraniarką, tu sobie bezczelnie dyskutowałyśmy :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: Bila napisał(a):Ale w końcu... z Modem gadałam, no to :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: co ze mnie za Mod... Ale chwila chwila, my sobie o historii rozmawiałyśmy, prawda Bila? Absolutnie nie o psach! :P Psy?- a fuuuuuj! :lol: Quote
argo Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 [quote name='Evelina'][quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D I to nie jest moja wina :angel:A porzadki na czyj koszt ? :roll: NSWDGMP ? :D [quote name='Evelina'][quote name='argo']Z preferencjami to różnie bywa. Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink: A masz zapalki ? :oops: Nas w harcerzykach uczyli : jedna zapalka bez papieru. :roll: Ściernego? :roll: :wink: [quote name='Evelina'][quote name='argo']Masz jakiś nowy ... ? Tak sobie myślę, że ... zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch.Dzieki za uznanie :angel: Ale ciiiicho, nic nie mow, bo ... az mi sie slabo robi. :oops: Dobrze. Już jestem cicho. :roll: :lol: [quote name='Evelina'][quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll: Choć jest prześliczne. :DTo zaglosuj chociaz, albo ... :roll: A gdzie są kandydatury Naszych Pań ? :D ... albo ? :roll: :wink: [quote name='Evelina'][quote name='argo']Czujesz się, jak w kinie? Panoramicznym ? A jakie filmy lubisz oglądać ? :roll: :lol: Nie wazne co, wazne z kim ? :roll: :hmmmm: :niewiem: :wink: :lol: [quote name='Evelina'][quote name='argo']Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń. Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne.A czy Ty sobie wyobrazasz JAKIE ja mam ? :oops: Samba ma tak samo :angel: DWIE tak samo? 2w1? Ufff. A co to za ISTOTA? :roll: :wink: [quote name='zachraniarka'] :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: co ze mnie za Mod... :lol: Labowy, labowy, labowy :lol: NASZ :D ... choć nie tylko :wink: :D Quote
Weronika Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Może nie powinnam wracać do aportu ale jedno małe pytanko i kończe--czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka ( zasówa w koło jak szalony)czy wszystkie laby tak mają ? czy moja poprostu ma coś nie tak ?? Quote
Niebieska Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Weronika napisał(a):czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka Moja ma to samo - kręci ogonem z prędkością światła :lol: Evelina napisał(a):Ale ciiiicho, nic nie mow, bo jakbym miala pisac instrukcje czym i jak to zrobic, to az mi sie slabo robi. A czy jak ja bym obiecała że się o nic nie będę już więcej pytać to byś powiedziała jaki to program? :fadein: Quote
Samba Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Niebieska napisał(a):Weronika napisał(a):czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka Moja ma to samo - kręci ogonem z prędkością światła :lol: Moja tysh. Na dodatek kreci nie tylko podczas szukania w trawie. Kreci takze podczas szukania w lesie, na plazy... Wlasciwie to ona caly czas kreci, chyba, ze spi (albo juz mi sie pokrecilo?). Wyszlo pokretnie. Przekret. (ps. nie palilam skreta!) Quote
Weronika Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Jak nie szuka to macha, jak wachadło (tik-tak ) tylko szybciej, a kręcioła robi tylko wtedy gdy szuka aportu. :roll: Quote
Samba Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 Weronika napisał(a):Jak nie szuka to macha, jak wachadło (tik-tak ) tylko szybciej, a kręcioła robi tylko wtedy gdy szuka aportu. :roll: Normalnie Hera macha skreta :roll: Quote
PIKA Posted January 14, 2005 Posted January 14, 2005 [quote name='Evelina'] [quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll: Choć jest prześliczne. :DTo zaglosuj chociaz, albo stan do konkursu :roll: A po co ? :roll: Powierzchownośc tam oceniają, a nie to co w człeku najpiekniejsze :roll: Serce i umysł 8) [quote name='argo'][quote name='Evelina'][quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D I to nie jest moja wina :angel:A porzadki na czyj koszt ? :roll: NSWDGMP ? :D :o a kto to? :o :o daj adres to mu rachunek wysle :o Quote
Recommended Posts