Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zachraniarka, bardzo fajna ta historia rasy. Ja tylko dodam, że mój ani specjalnie nie wygląda :lol:, ani specjalnie użytkwych walorów chłopak też nie ma, ale co tam. Szkoda tylko, że polscy hodowcy tak niewiele uwagi poświęcają tym walorom użytkowym. No, ale Bilbo i tak jest genialny, to w końcu moja ukochana lalunia :lol: :wink: i bardzo ten mój niewystawowy ryjok kocham. :lol:

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

zachraniarka napisał(a):
Niespotykana jest już cecha, która kiedyś była wizytówką tej rasy, czyli "will to please" nie wiem jak to odpowiednio przetłumaczyć...

Jeny, jeny, ale to chodzi o to, ze psy chetnie wspolpracuja z czlowiekiem? Bo ja kompletnie nie kumam, co owe "will to please" mogloby oznaczac. Wola wspolpracy z czlowiekiem, chec sluzenia mu? No za diabla nie kumam. Chec przypodobania sie czlowiekowi?
Jezeli to chodzi o to ostatnie, to Sambunia wykazuje "will to please" :D Czesto przychodzi i zagaduje do mnie. Moze nie podtyka mi kapci (jesli juz, to ucieka z owym :lol: ), ale wyraznie wychodzi z inicjatywa. Widac, ze chce wspolpracowac z mua, albo z innymi domownikami. Zaprasza do zabawy, a jak np cos trenujemy, cos nowego, to doslownie widac, jak ze skory wychodzi, zeby szybciej zakumac i dobrze wypasc.

Posted

Tak wygląda uśmiech Argo w oczekiwaniu na korpus kurczaka /aport do domu/

http://img142.exs.cx/img142/9835/aport12jq.jpg

tu > http://img142.exs.cx/img142/1884/21dgm4qd.jpg

dalej w drodze

tu ma klatce schodowej przed wejściem do domu

http://img106.exs.cx/img106/191/argooczyscan00084rn.jpg

a teraz zabawa z drugim labem
http://img153.exs.cx/img153/3997/17dgm1kz.jpg

I jak tu takiego stwora nie calować w nos ?? :roll:

:wink:

Posted

[quote name='Samba']Zeby nie byc goloslownym, oto fota:

Oczywiscie po takim pieknym usmiechu muuuusialam pocalowac ja w nos, a jak sie nachylilam, wskoczyla mi na glowe.

No przepiękna jest :loveu:
Rozwaliłaś mnie tym zdjęciem :roflt:

Posted

Słuchajcie.
My tak o tym i o tamtym gadamy :wink: a przecież jest
. . KARNAWAŁ

[quote name='Evelina'] :buzi:

Ja to mam dobrze,
blondyna wszystko moze, bo blondyna tak ma ... :lol:

więc ? :D

Blondynki, brunetki ... :roll:
:gent:

Posted

[quote name='argo']

I jak tu takiego stwora nie calować w nos ?? :roll:

Sie nie da nie calowac :D

Widze i z zazdroscia zerkam, bo moja psica az tak linii nie trzyma... Argo, jak Ty to robisz??? Jezdzicie na rowerowe wycieczki? Cwiczycie aerobic???

Niebieska wszyckie laby som pikne... :iloveyou:

I te blond i brenety i czekoladki i niebieskie. Wszyckie.

Za laby i wieczna labe i karnawal i snieg, co to ma spasc i za wiosenna szate naszych czworonogow i wogle wogle

:drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking:

ps. trzeba sie spieszyc, bo w tym roku krotki karnawal est...

Posted

:D Samba

Wedle mojej skromnej wiedzy o labach to, choć lab zawsze będzie labem, to są lżejszej i cięższej budowy, wyższe i niższe itd.
Argo w wzorcu europejskim się nie mieści/ za wysoki - 62 cm w kłębie/.
Do amerykańskiego już pasuje.
Jak ulał. :wink:
Codziennie mamy 7 km spacer w lesie. Jeździmy tam samochodem.
Wagi rudzielca pilnuję wręcz obsesowo.
Jak tylko mam okazję to go u veta ważę.
Tak się dziwnie składa, że okazję miewam co miesiąc. :wink:

:lol: :morning: :D :bigok: :D

[quote name='Samba']

Za laby i wieczna labe i karnawal i snieg, co to ma spasc i za wiosenna szate naszych czworonogow i wogle wogle

:drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking:

ps. trzeba sie spieszyc, bo w tym roku krotki karnawal est...

Posted

[quote name='argo']Słuchajcie.
. . KARNAWAŁ

Ja to mam dobrze,

:gent:Argo, czyzbys sugerowal swoje preferencje ? :roll:

A wiecie czemu, brunetki sa takie dumne z koloru swych wlosow ?
Bo dobrze im sie komponuja z kolorem wasow :roll:

Ten dowcipek mi sie podoba 8)

Dlaczego Pan Bog stworzyl blondynke przed brunetka ?
Jakby nie bylo, Ewa przedstawiana jest jako blondynka :wink:
Bo kazde arcydzielo wymaga zrobienia brulionu 8)
Lece przerzucic szafe, moze znajde jakas stosowna kreacje :angel: :roll:
Jak karnawal to karnawal :angel:

Samba, ale Twoja psica inteligentnie pychol otwiera :wink:
Moja zreszta tak samo wyglada spod futra. :lol:

Argo, nie chce nic mowic, ale na niektorych zdjatkach, ten kurczak dziwnie mi sie kojarzy :oops:

Od wczoraj mam nowy monitorek :angel: :angel: :angel:
Z 15 cali awaryjnych, przeszlam na 19 calkow. Czuje sie jak w kinie :o

Posted

[quote name='Bila']Zachraniarka, bardzo fajna ta historia rasy. Ja tylko dodam, że mój ani specjalnie nie wygląda :lol:, ani specjalnie użytkwych walorów chłopak też nie ma, ale co tam. Szkoda tylko, że polscy hodowcy tak niewiele uwagi poświęcają tym walorom użytkowym. No, ale Bilbo i tak jest genialny, to w końcu moja ukochana lalunia :lol: :wink: i bardzo ten mój niewystawowy ryjok kocham. :lol:

Cieszę się bardzo, że spodobała się ta krótka historia by zachraniarka :wink:
Na pewno z korzyścią dla labów byłoby, gdyby przy hodowli kłaść większy nacisk na prawidłową psychikę, no i na zdrowie! A nie tylko i wyłącznie na wygląd.
Natomiast są jeszcze cechy, które przetrwały w labach do obecnych czasów. Wystarczy zajrzeć do tematu "charakter retrieverów" ile tam było wspólnych wniosków i doświadczeń, jak np. naturalna skłonność do wody. Zachowują się też cechy aporterów np. Hugo, który o wrodzonym aporcie to w życiu nie słyszał (aport z założenia służy do wariacji z nim i co najważnijsze- nie dzielenie się nim, chociaż pochwalenie się jest jak najbardziej wskazane ;) ). Jednak jeżeli chodzi o noszenie to Hugo uwielbia nosić i nosi wszystko dla samej przyjemności noszenia i w tym się dopatruję cech jego pra pra przodków :lol:

[quote name='Samba']Jeny, jeny, ale to chodzi o to, ze psy chetnie wspolpracuja z czlowiekiem? Bo ja kompletnie nie kumam, co owe "will to please" mogloby oznaczac. Wola wspolpracy z czlowiekiem, chec sluzenia mu? No za diabla nie kumam. Chec przypodobania sie czlowiekowi?
Jezeli to chodzi o to ostatnie, to Sambunia wykazuje "will to please" Czesto przychodzi i zagaduje do mnie. Moze nie podtyka mi kapci (jesli juz, to ucieka z owym ), ale wyraznie wychodzi z inicjatywa. Widac, ze chce wspolpracowac z mua, albo z innymi domownikami. Zaprasza do zabawy, a jak np cos trenujemy, cos nowego, to doslownie widac, jak ze skory wychodzi, zeby szybciej zakumac i dobrze wypasc.

To jest po części wszystko to co napisałaś. Chęć współpracy, chęć przypodobania się, chęć służenia dla samej idei. To jest to ciągłe pytanie w oczach: "no co mam zrobić? no co? no co? powiedz tylko, a natychmiast to zrobię". To jest to, gdy największą nagrodą dla laba jest sam fakt, że coś może zrobić dla swojego Pana. A jak jeszcze otrzyma pochwałę słowną to już jest całkowicie posikany ze szczęścia.
Jak to się ma do teraźniejszego przeciętnego laba- trudno wyobrazić sobie szkolenie bez smakołyka czy zabawki, bez smyczy.. Oczywiście są jak najbardziej chętne i błyskawicznie się uczą, gdy mają do tego odpowiednią motywację. Ja to się śmieję, że Hugo ma "will to please" z nastawieniem na piłkę tenisową. Jak ją widzi to się zaraz pojawia ten wyraz pycha: "no co mam zrobić? no co? zawarować? przeskoczyć? czy tak dobrze? a może jeszcze raz?". I piłeczka wcale nie musi go nagradzać jakimś rzutem, wystarczy że trafi do pychola i jest super :D

Posted

Ja o tym regulaminowym aporcie pisałam, bo uczyliśmy się tego na PT i była to chyba jedyna rzecz, którą Bilbas nie był zainteresowany, więc mu odpuściłam. A swoją drogą, jak poczytałam trochę o samym aportowaniu, to już wiem, że w dzieciństwie (Bilabasowym rzecz jasna), sama psiura zniechęciłam do aportowania. Mały jak był bardzo mały, jak większość labów, do mordy tkał wszystko i łykał. Pies o bardziej wrażliwym żołądku chyba by tego nie przeżył. Nasz znajomy ON z pewnością już byłby za Tęczowym mostem, gdyby choć jedną trzecią pożarł z tego, co wsunęło Bilbadło. No, więc latałam i wszystko mu z pyska wyciągałam. Dla niego to była świetna impreza, nie dość, że coś ukradł, to jeszcze pańcia mnie goni i robił wszystko, żeby taka impreza jak najdłużej trwała. Jak goni, to po co przynosić? Dopiero jak nieco zmądrzałam (póżno, bo późno, ale zawsze), to zmieniłam metody i teraz już nie zwiewa, tylko przynosi, bo jakieś żarełko w nagrodę będzie, albo piłkę pańcia da. No wiesz taka obustronna wymiana. A największym idiotyzmem, jaki zrobiłam w tej kwestii, było traktowanie aportu jako smakowitej zakąski, gdy zęby zmieniał :oops: :oops:. Psina w trakcie mojej nieobecności zabierała sie za drewno w domu, więc wyszłam z założenia, że lepiej niech zęby ostrzy na aporcie (o inteligencjo!!! :evil: :wink: ), no i efekt jest taki, że przynoszenie czegokolwiek drewnianego wg mojego laba jest bez sensu w myśl zasady, to się gryzie a nie przynosi. Ale gumowa piłka jest cool :lol: :wink:

Posted

[quote name='Evelina'][quote name='argo']Słuchajcie.
. . KARNAWAŁ

Ja to mam dobrze,

:gent:Argo, czyzbys sugerowal swoje preferencje ? :roll:

Jak karnawal to karnawal :angel:

Z preferencjami to różnie bywa.
Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink:

Gdy Pan Bóg stworzył Adama ten spojrzał i rzekł 'A ... dama'?

:roll: :wink:
:hmmmm: :lol:

Czujesz się, jak w kinie?
Panoramicznym ?
A jakie filmy lubisz oglądać ?
:roll: :lol:

Evelino :lol:
To CO widzę w Twoim ogłoszeniu to ... :modla: :klacz: :D :klacz:
SUPER
Masz jakiś nowy program graficzny ?
Tak sobie myślę, że w Twoim topicu zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch.
Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll:
Choć jest prześliczne.
:D

BTW.
Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń.
Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne.
Jedna z osób widziała nawet KOTA? :o w kufie Argola.
A przecież wszem i wobec wiadomo, że laby nie polują.
Tropią, aportują, szukają, pływają.
Ratują w razie potrzeby.

No i mają przesympatyczny stosunek do innych ludzi i zwierząt.
Do czasu. :lol:
Gdy im ktoś nadepnie na przysłowiowy ogon to ... :evil:

Ale miało nie być o psiurach.
Rozgadałem się. :wink:

:hand: :lol: :hand:

Posted

Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D

I to nie jest moja wina :angel:

Posted

[quote name='Evelina']
Argo, nie chce nic mowic, ale na niektorych zdjatkach, ten kurczak dziwnie mi sie kojarzy :oops:

Och! Jak dobrze, ze Tobie tez!

[quote name='Evelina']

Acha, oczy za uszy wychodza. Ale zanim sie obejrzysz, to sie tak rozbestwisz, ze 17tki bedziesz traktowac, jak lusterko w puderniczce :D

Posted

[quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D

I to nie jest moja wina :angel:A porzadki na czyj koszt ? :roll:

[quote name='argo']Z preferencjami to różnie bywa.
Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink: A masz zapalki ? :oops:
Nas w harcerzykach uczyli : jedna zapalka bez papieru. :roll:

[quote name='argo']Masz jakiś nowy program graficzny ?
Tak sobie myślę, że w Twoim topicu zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch.Dzieki za uznanie :angel:
Ale ciiiicho, nic nie mow, bo jakbym miala pisac instrukcje czym i jak to zrobic, to az mi sie slabo robi. :oops:

[quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll:
Choć jest prześliczne.
:DTo zaglosuj chociaz, albo stan do konkursu :roll:

[quote name='argo']Czujesz się, jak w kinie?
Panoramicznym ?
:roll: :lol: Nie wazne co, wazne z kim ? :roll:

[quote name='argo']Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń.
Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne.A czy Ty sobie wyobrazasz JAKIE ja mam ? :oops:
Samba ma tak samo :angel:

[quote name='Samba']Acha, oczy za uszy wychodza. Ale zanim sie obejrzysz, to sie tak rozbestwisz, ze 17tki bedziesz traktowac, jak lusterko w puderniczce :D 17-tke to ja mialam dluuugo, az pewnego dnia poszla z dymkiem. Od tamtej pory siedzialam na awaryjnej 15-tce.
Jakos nie narzekalam :o

Posted

Bila napisał(a):
Miało nie być o psiurach a my z Zachraniarką, tu sobie bezczelnie dyskutowałyśmy :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:

Bila napisał(a):
Ale w końcu... z Modem gadałam, no to

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
co ze mnie za Mod...

Ale chwila chwila, my sobie o historii rozmawiałyśmy, prawda Bila?
Absolutnie nie o psach! :P
Psy?- a fuuuuuj! :lol:

Posted

[quote name='Evelina'][quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D

NSWDGMP ?

[quote name='Evelina'][quote name='argo']Z preferencjami to różnie bywa.
Najlepiej zdać się na spontaniczność i to nieuchwytne COŚ, co powoduje zapalenie iskry. :wink: A masz zapalki ? :oops:
Nas w harcerzykach uczyli : jedna zapalka bez papieru. :roll:

Ściernego? :roll:
[quote name='Evelina'][quote name='argo']Masz jakiś nowy ... ?
Tak sobie myślę, że ... zacznie się ruch, łoj :wink: , zacznie ruch.Dzieki za uznanie :angel:
Ale ciiiicho, nic nie mow, bo ... az mi sie slabo robi. :oops:

Dobrze.
Już jestem cicho.
:roll: :lol:

[quote name='Evelina'][quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll:
Choć jest prześliczne.
:DTo zaglosuj chociaz, albo ... :roll:

A gdzie są kandydatury Naszych Pań ? :D
... albo ? :roll:

[quote name='Evelina'][quote name='argo']Czujesz się, jak w kinie?
Panoramicznym ?
:roll: :lol: Nie wazne co, wazne z kim ? :roll:

:hmmmm: :niewiem: :wink:
:lol:

[quote name='Evelina'][quote name='argo']Zdjęcie Argo z aportem i skojarzeń.
Wyobraźcie sobie, że - ponieważ zdjęcia te wkleiłem nie tylko tutaj - to skojarzenia były przróżne.A czy Ty sobie wyobrazasz JAKIE ja mam ? :oops:
Samba ma tak samo :angel:

DWIE tak samo? 2w1?
Ufff.
A co to za ISTOTA? :roll:

[quote name='zachraniarka']

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
co ze mnie za Mod...

:lol:

Labowy, labowy, labowy :lol:
NASZ :D
... choć nie tylko :wink:

Posted

Może nie powinnam wracać do aportu ale jedno małe pytanko i kończe--czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka ( zasówa w koło jak szalony)czy wszystkie laby tak mają ? czy moja poprostu ma coś nie tak ??

Posted

Weronika napisał(a):
czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka

Moja ma to samo - kręci ogonem z prędkością światła :lol:

Evelina napisał(a):
Ale ciiiicho, nic nie mow, bo jakbym miala pisac instrukcje czym i jak to zrobic, to az mi sie slabo robi.

A czy jak ja bym obiecała że się o nic nie będę już więcej pytać to byś powiedziała jaki to program? :fadein:

Posted

Niebieska napisał(a):
Weronika napisał(a):
czy to aby normalne że podczas szukania np. w trawie , bo wtedy najlepiej to widać,ogon piesa robi młynka

Moja ma to samo - kręci ogonem z prędkością światła :lol:

Moja tysh.
Na dodatek kreci nie tylko podczas szukania w trawie. Kreci takze podczas szukania w lesie, na plazy... Wlasciwie to ona caly czas kreci, chyba, ze spi (albo juz mi sie pokrecilo?).

Wyszlo pokretnie. Przekret.
(ps. nie palilam skreta!)

Posted

Weronika napisał(a):
Jak nie szuka to macha, jak wachadło (tik-tak ) tylko szybciej, a kręcioła robi tylko wtedy gdy szuka aportu. :roll:

Normalnie Hera macha skreta :roll:

Posted

[quote name='Evelina']
[quote name='argo']Ale nie przykleję sobie ogłoszenia. :roll:
Choć jest prześliczne.
:DTo zaglosuj chociaz, albo stan do konkursu :roll:

A po co ? :roll: Powierzchownośc tam oceniają, a nie to co w człeku najpiekniejsze :roll: Serce i umysł 8)

[quote name='argo'][quote name='Evelina'][quote name='PIKA']Właśnie dostałam informacje, że w ramach poświątecznych porządków – dysk mojego komputera jest dziewiczo czysty :D

NSWDGMP ?
:o a kto to? :o
:o daj adres to mu rachunek wysle :o