Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z centrum Dąbrówki Małej zgarnęłam dziś psiaka. Szpicowaty, ale na dłuższych nóżkach, kudłaty, kremowy z białymi znaczeniami, raczej starszy. Ma czerwoną parciana obrożę i zieloną przeciwpchelną. Wygląda na wyrzuconego, ma trudności z poruszaniem tylnej cześci ciała. Biegał po całej dzielnicy, nie zwracał uwagi na samochody. Gdyby ktoś jednak szukał tego psiaka, to jest u mnie.

Zobaczymy, jak się zachowuje i zadecydujemy, czy damy go do schroniska. Jeszcze u mamy są dwie suczki przywiązane do drzewa. To niestety efekt mieszkania pod schroniskiem. Dopiero tydzień temu wzięłyśmy innego wyrzuconego psiaka. Na szczęście podrostek, to szybko znalazł dom.
Ten raczej nie bardzo rokuje adopcyjnie, bo wygląda na co najmniej dojrzałego.

Posted

Jaaga napisał(a):
Z centrum Dąbrówki Małej zgarnęłam dziś psiaka. Szpicowaty, ale na dłuższych nóżkach, kudłaty, kremowy z białymi znaczeniami, raczej starszy. Ma czerwoną parciana obrożę i zieloną przeciwpchelną. Wygląda na wyrzuconego, ma trudności z poruszaniem tylnej cześci ciała. Biegał po całej dzielnicy, nie zwracał uwagi na samochody. Gdyby ktoś jednak szukał tego psiaka, to jest u mnie.

Zobaczymy, jak się zachowuje i zadecydujemy, czy damy go do schroniska. Jeszcze u mamy są dwie suczki przywiązane do drzewa. To niestety efekt mieszkania pod schroniskiem. Dopiero tydzień temu wzięłyśmy innego wyrzuconego psiaka. Na szczęście podrostek, to szybko znalazł dom.
Ten raczej nie bardzo rokuje adopcyjnie, bo wygląda na co najmniej dojrzałego.

zrób mu wątek, dobrze by było zamieścić jego zdjęcia, jednak zawsze należy mieć nadzieję, że nie wszyscy ludzie to kanalie...

Na pewno wiele osób pomoże i rozgłosi wśród znajomych, dobrze by było dać zdjęcie na facebooka

Posted

soboz4 napisał(a):
zrób mu wątek, dobrze by było zamieścić jego zdjęcia, jednak zawsze należy mieć nadzieję, że nie wszyscy ludzie to kanalie...

Na pewno wiele osób pomoże i rozgłosi wśród znajomych, dobrze by było dać zdjęcie na facebooka

Niestety, nie potrafię tu wstawiać zdjęć. Podaj mi prosze maila na PW, to prześlę jego fotki. Na FB tez nie bardzo rozeznaję się. Jakby ktoś go pokazał światu i ogłosił, to byłabym bardzo wdzięczna.
Już długo kupuję pakiety ogłoszeń dla tymczasowanych suczek i kotów, więc powaznie zastanawiamy się nad oddaniem go do schroniska. Szkoda mi dać go tam na zimę, ale co zrobić? Tymczasuję koty, które juz sporo kosztują, a na nasze warunki musiałby być wykastrowany i zaszczepiony.

Można jakoś na stronę schroniskową dac info o znalezionych psach, że szukają domu?

Posted

Jaaga napisał(a):
Niestety, nie potrafię tu wstawiać zdjęć. Podaj mi prosze maila na PW, to prześlę jego fotki. Na FB tez nie bardzo rozeznaję się. Jakby ktoś go pokazał światu i ogłosił, to byłabym bardzo wdzięczna.
Już długo kupuję pakiety ogłoszeń dla tymczasowanych suczek i kotów, więc powaznie zastanawiamy się nad oddaniem go do schroniska. Szkoda mi dać go tam na zimę, ale co zrobić? Tymczasuję koty, które juz sporo kosztują, a na nasze warunki musiałby być wykastrowany i zaszczepiony.

Można jakoś na stronę schroniskową dac info o znalezionych psach, że szukają domu?

wyślij na [email protected]

zawsze możesz wysyłać na fundację, która opiekuje się zwierzętami w schronisku

jeżeli będzie na stronie ma dużo więcej szans na adopcję, tylko podaj mi na pw krótki opis i telefon do siebie, będzie umieszczony na stronie
E-mail: [email protected]

http://www.przystanekschronisko.org/kontakt

planujemy dodać na stronie fundacji zakładkę - zgubione - znalezione (Katowice)...

Posted

Na pewno, napisz tylko jeszcze odp. (wyślę na maila w sprawie piesków)

wklejam tekst, który stosujemy w schronisku:

Opisując psa zwracamy uwagę:

[LIST]
[*]jak reaguje na dotyk (nie głaszczemy go po głowie bo pieski tego nie bardzo lubią, delikatnie drapiemy po mordką, sprawdzamy jak reaguje na rękę, czy się boi, czy sprawia mu to przyjemność, patrzymy czy pies do nas wówczas nie mówi (czy np. nie ziewa ostentacyjnie i pokazuje nam, że taka sytuacja jest dla niego bardzo mało komfortowa)
[*]czy boi się jakiś sytuacji
[*]czy bał się przy wychodzeniu z boksu
[*]jak reaguje na człowieka
[*]czy potrafi skupić uwagę na opiekunie
[*]czy zna jakieś komendy
[*]czy chętnie je przysmaki czy jest tak zestresowany, że np. nic go nie interesuje
[*]jak reagował w czasie mierzenia i ważenia
[*]czy jest wesoły, czy lubi się bawić
[*]jak reaguje na inne psy
[*]czy unika konfliktów
[*]czy sam zaczepia i jest agresywnie nastawiony do innych psów
[*]czy chce się bawić z innymi psami
[*]jak chodzi na smyczy
[*]oprócz tego mierzymy i ważymy psa, pytamy się ile ma lat – i to wszystko wpisujemy w jego opis, starając się ubrać to w opis, który nikogo nie zniechęci, czyli jak mamy ochotę napisać pies wariat z ADHD przy którym oczopląsu można dostać piszemy: pies energiczny, który powinien trafić do aktywnego domu…
[/LIST]

Posted

maciaszek napisał(a):
Proszę zdjęcie:

Nic więcej o nim nie wiem, do schroniska trafił z ulicy. Zdjęcie też mam tylko to jedno.

Taka dodatkowa informacja, a nóż się przyda :)

Psiak w pierwszym kontakcie nieufny, ale chwila cierpliwości i sam wystawia łepek do głaskania. Lubi czasem poszczekać :D

Posted

http://www.care2.com/causes/polish-court-rules-religious-animal-slaughter-illegal.html

Proszę zagłosujcie na NIE i wyślijcie znajomym, żeby także zagłosowali przeciw.
Wskazówki dla nieznających języka angielskiego:
1. Poszukajcie napisu na dole, zielonymi literami:
quick poll [szybki sondaż] Thanks for voting! [Dziękujemy za oddanie głosu]
2. Trzeba kliknąć na no!, a następnie na vote [głosuj]
3. Ostatni krok to przesłanie tego maila do jak największej liczby znajomych... :)

Dziękuję :)

Posted

Jaaga, wrzuciłam Twoich podopiecznych na stronę fundacyjną, a psiaka jeszcze dodatkowo na schroniskową. Przydałby się jakiś szerszy opis gościa ;).

Kimiji, dzięki za info, dopisałam.

Vega, ja odpadam bo to drugi koniec Katowic. Ale może ktoś z Ligoty/Panewnik by mógł?!

Saphira, Bazyl jest już wszędzie, gdzie być powinien. Szkoda tylko, że nie w nowym domu...

Posted

ania91sc napisał(a):
Ktoś się orientuje, czy nasz Bąbel został adoptowany? :)

Coś mi się zdaje, że poszedł do swojej opiekunki ze schroniska, ale nie jestem na 100% pewna ;)

Posted

Ja wiem tylko tyle, że Państwo mają dwa psiaki, jeden z nich taki staruszek był w schronisku, widać, że zadbany był :)
A teraz chcieli aktywnego psiaka do biegania i spacerków :)