Pollynka Posted May 2, 2014 Posted May 2, 2014 Hej! Mam takie pytanie jak w temacie, tj. czy można wyrzucać woreczki z psimi odchodami do zwykłych śmietników jakie stoją przy chodniku? Szukałam w internecie, ale są same artykuły z roku 2012 i wcześniejsze, a nie wiem czy coś się nie zmieniło w tym temacie :) niedługo odbieram psa i chcę się na wszystko przygotować :D pozdrawiam :) Quote
chounapa Posted May 2, 2014 Posted May 2, 2014 U nas określa to: "Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Białystok". Wydaje mi się że jeszcze nie wszędzie można. Quote
maxishine. Posted May 2, 2014 Posted May 2, 2014 Ja to walę, sprzątnę to wyrzucam do zwykłego śmietnika, a w przypadku gdy jestem koło tych większych i jest śmietnik na odpady biodegrowane to wrzucam tam. Quote
taks Posted May 2, 2014 Posted May 2, 2014 a dzieciece pampersy to niby gdzie lądują jak nie w śmietnikach? Nie popadajmy w paranoje- woreczek z psią kupą w koszu na smieci to nie bomba biologiczna która zatruje pół miasta i zdecydowanie lepsze to niz ta sama kupa zostawiona na trawniku Quote
Arth1947 Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Mieszkam w Krakowie na dużym osiedlu i do najbliższego pojemnika na psie kupy mam z kilometr jak nie więcej i mam iść z tym woreczkiem z kupa przez taki odcinek, to chore :) albo zanieść do domu i tak wrzuce do odpadów komunalnych ? :) Szkoda że tak mało robi się dla psów, brakuje mi wybiegów (są już takie na niektórych osiedlach, ale to daleko i wciąż mało) - specjalnie zagrodzone tereny gdzie psiaki mogą pobiegac luzem, pobawić się z innymi psiakami :) za to tworzy się na potęgę place zabaw dla dzieci, które swiecą pustkami, bo dzieci wolą czas spędzać przed komputerem. Ehhhh ... Quote
Pelococta Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 My po konsultacji z osiedlową Panią Sprzątaczką, wrzucamy do zwykłych śmietników :P Quote
Arth1947 Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 No nasza widzi codziennie jak tak robię i nic nie mówiła :) jedynie przywaliła się że drzwi od klatki schodowej wybrudzone były bo Psiak nosem rwąc się do wyjścia otwierał drzwi :) ale już oduczone teraz siedzi przed drzwiami i czeka na "OK" by wyjść :) Quote
zuanna Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Myślę, że wszędzie określają to regulaminy. U nas jest wprost napisane, że do komunalnych. A swoją drogą, czy sprzątaczka czepia się, że dzieci brudzą drzwi jak wracają z piaskownicy np.? ;) Quote
Aśka Belkowska Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 W Lublinie miejski regulamin głosi wszem i wobec, że woreczki wyrzuca się do specjalnych pojemników, ale gdy ich nie ma do normalnych komunalnych. I właściwie nie ma wyboru, na palcach jednej ręki można policzyć oznakowane pojemniki. :angryy: Ty się Arth nie skarż na Kraków, wasi urzędnicy nawet do nas przyjeżdzali, żeby uświadamiac lubelskich urzędasów, że wybiegi to normalne rozwiązanie w dzisiejszych czasach. I co? I jak zawsze. :diabloti: Quote
zelda87 Posted September 8, 2014 Posted September 8, 2014 Wg mnie ważne żeby zebrać i wyrzucić bo jakoś widzę że społeczeństwo nie bardzo to robi. Z resztą tak jak ktoś wspominał - pampersy ląduja w zwykłych śmieciach, nie widzę więc różnicy. A niestety tych oznakowanych że na psie odchody jest niewiele i do tego często zapełnione zwykłymi śmieciami, bo komuś za daleko było do normalnego śmietnika Quote
Clavia Posted October 30, 2014 Posted October 30, 2014 Zwykłe, a co w przypadku gdy na osiedlu domków nie ma żadnych śmietników tylko te zielone, prywatne? Mam lecieć z kupą w worku przez całe osiedle,żeby do swojego śmietnika wyrzucić? :angryy: Ciężko im postawić normalny śmietnik co ileś tam metrów? A potem się dziwią,że śmieci na ulicach skoro śmietnika nie ma a do prywatnych nie można, bo jak właściciel zauważy to masz pozamiatane :shake: a na przystanku śmietnik wypchany tak,że obok jeszcze 2 kupki śmieci się robią Quote
klaki91 Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Zwykłe, a co w przypadku gdy na osiedlu domków nie ma żadnych śmietników tylko te zielone, prywatne? Mam lecieć z kupą w worku przez całe osiedle,żeby do swojego śmietnika wyrzucić? :angryy: Ciężko im postawić normalny śmietnik co ileś tam metrów? A potem się dziwią,że śmieci na ulicach skoro śmietnika nie ma a do prywatnych nie można, bo jak właściciel zauważy to masz pozamiatane :shake: a na przystanku śmietnik wypchany tak,że obok jeszcze 2 kupki śmieci się robią a pisałaś/dzwoniłaś do kogoś? czasami wystarczy zwrócić uwagę na problem uprzejmym pismem (możesz też dorzucić zdjęcia wypchanych śmietników i walających się śmieci :P ), potem pognębić trochę telefonami i dla świętego spokoju miasto(gmina) coś zrobi ;) nikt w końcu nie lubi upierdliwców W Poznaniu można wyrzucać też do zwykłych koszy, o ile są wyłożone workiem na śmieci :p Quote
Guest Aleksandra Paras Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 We Wrocławiu niedawno zlikwidowali śmietniki na psie kupy (nie wszystkie) i na zwykłych koszach nakleili znaczki "tu wrzucać" z psem. W mojej okolicy pojawiło się też więcej zwykłych koszy. W końcu ktoś pomyślał :klacz: Quote
anorektyczna.nerka Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 eh żeby moi sąsiedzi byli tacy nadgorliwi i martwili się czy można do tego i tego kosza (naprzeciwko mojego bloku wzdłuż chodnika i sporego kawałka trawy nad strumykiem są kosze co paręnaście metrów, oba rodzaje). Oni to nawet nie sprzątają. Quote
Mako Lągwa Posted June 7, 2015 Posted June 7, 2015 Można spokojnie wrzucać, pod warunkiem, że opakowanie jest dobrze zabezpieczone. Wszystko po to, żeby pracownicy zakładu oczyszczania miasta nie musieli łapać nieosłoniętej niepodzianki w ręce, Quote
Emkacf Posted July 13, 2015 Posted July 13, 2015 eh żeby moi sąsiedzi byli tacy nadgorliwi i martwili się czy można do tego i tego kosza (naprzeciwko mojego bloku wzdłuż chodnika i sporego kawałka trawy nad strumykiem są kosze co paręnaście metrów, oba rodzaje). Oni to nawet nie sprzątają. Ja zawijam worek i wyrzucam to pierwszego lepszego kosza na śmieci, ponieważ najbliższy kosz na odpady psie znajduje się jakieś 10 minut drogi od domu. Sprzątam - sprzątam, więc nikt nie może mi niczego tak naprawdę zarzucić, bo nie będę biegała z psią kupą przez całe osiedle, bo tam jest jeden jedyny kosz na psie odpady, który pewnie i tak jest cały zawalony odpadami zupełnie nie powiązanymi z psią kupą. Quote
Bellis_perennis Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 U mnie zwykłe śmietniki są oklejone naklejkami "tu możesz wrzucać psie pakunki" więc chyba można ;) do tego są też te psie no ale często zapchane zwykłymi śmieciami. Quote
jussie Posted August 8, 2015 Posted August 8, 2015 Czasami są w parkach ustawione specjalne śmietniki na psie nieczystości ale jeżeli nie ma specjalnego pojemnika wystarczy wyrzucić do zwykłego. Lepsze to niz zostawiać na trawniku. Quote
Recommended Posts