Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No tak... nie do końca, niestety :(
Szczegóły opowiem jak się zobaczymy, dobra?...
Jesteśmy na takim etapie, że Mamba ma bezterminowe DT u Joe i cały czas ją ogłaszamy. Ale nie dzwoni NIKT!

Posted

Pewnie tak. I niech się rusza, bo zaraz potem Wszystkich Świętych i Boże Narodzenia - znowu marny czas na adopcje ;)

Wieści od Joe (a właściwie chyba od Mambowej tymczasowej Pani ;)) są takie (są też zdjęcia, ale to Ciocia Kejciu musi wstawić ;)):

Wychodzimy z nia co najmniej 3 razy dziennie na spacer i zaczynamy się rozumieć. Mała uspokoila sie, jest bardziej zrównoważona niż na początku i weselsza. Bardzo się cieszy jak wracamy do domu i miło nas wita. Jest bardzo inteligentna, ciekawska i szybko się uczy (chociaż nie możemy jej zmusić do siadania :) W domu jest spokojna, reaguje na nasze zachowanie - jak ją zapraszamy do zabawy to się chętnie bawi, ale jak nie to jest spokojna. Wiele razy zostawała sama na długie godziny i tylko raz ucierpiały na tym nasze kwiaty, które zostawiliśmy w jej zasięgu. Na początku trochę ponoć piszczała, ale teraz sąsiedzi mówią, że już jej nie słychać - widocznie się przyzwyczaiła, wie, że ktoś do niej wróci i jest spokojniejsza. Umie pokazać, że potrzebuje awaryjnie wyjść na siusiu - drepcze dookoła, a jak to nie pomoże, to zaczyna cicho popiskiwać. Biega przy rowerze, jakby to robiła od zawsze, lubi też się bawić z ludźmi i psami. Problemem jest to, że zjada wszystko, co popadnie z ulicy - pewnie to nawyk z jej bezdomnego okresu, może musiała wtedy w ten sposób się żywić. Nauczyła się podawać obie łapy, skakać, pokonała straszny lęk przed jazdą windą. Umie dogadać się z innymi psami, ma jednak swoje zdanie i nie pozwala wejść sobie na głowę - jak się z jakimś psem nie polubią. Czasami sie wymiguje z obroży, ale na spacerach jest bardzo łatwa w prowadzeniu. Słucha się i nawet jak zdarzy się, że wyślizgnie się z obroży, to po chwilowym galopie wraca na zawołanie. Ciągle od czasu do czasu szczeka nagle na ludzi (zauważyliśmy, że ma wybrane typy osób: głównie pijaków lub "dziwnie" chodzących: o kulach lub powlóczących nogami i w kapeluszach). Zauważyliśmy, że ma trochę przekrzywiony ogon w połowie i czasami jest to widoczne. Myśli Pani, że miała kiedyś złamany?

Posted

Ja trzymam za to kciuki od samego początku... Czuję się trochę odpowiedzialna za to, że Mamba ma taką niepewną sytuację, ostatecznie to ja poleciłam Joe...

Posted

A kopnął Cię kiedyś w zadek ktoś?!?!?!?!? Dzięki Tobie ja jeszcze jako tako funkcjonuję bez kaftana bezpieczeństwa, Gapcia wie, że żyje (i żyje!), Mamba jest bezpieczna, a Ty sobie wyrzuty robisz?! Weź się zastanów, Dziewczyno miła! :)

Ogłaszamy ją cały czas i dom się w końcu znajdzie - nie ma bata! Tylko ciekawe czy wtedy Dt nie zmieni zdania ;)

Posted

Joe jest DT i CHWAŁA MU ZA TO! A Tobie, za jego polecenie. Mamba szuka domu i ZNAJDZIE!
A Ty zajrzyj na wątek do Al, bo Cię tam na listę sabatową wpisałam ;)

Posted

Napisałam nowy tekst, w oparciu o info z Mambowego DT...

Czarna Mamba węszy za prawdziwym domem

Pies na symbiozie z człowiekiem nie wyszedł na swoje. Delikatnie rzecz ujmując: człowiek zdradził psa i oszukał go. Mamba została zdradzona nawet kilkakrotnie! Najpierw porzucona, potem przygarnięta, ale oddana... A jednak nadal wierzy w człowieka i ufa mu bezgranicznie.

Mamba ma ok. 1,5 roku. Jest łagodna i grzeczna, ale potrafi postawić na swoim, szczególnie w kontaktach z innymi psami. Jest bardzo inteligentna, szybko i chętnie się uczy. Potrafi zostawać sama w domu na długie godziny – nie wyje, nie niszczy i zachowuje czystość. Umie chodzić na smyczy, jest karna. Doskonale biega przy rowerze, jakby była tego uczona.

Sunia jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. Jest drobnej budowy – waży ok. 15 kg, sięga do kolana.

Jak każdy pies, potrzebuje przyjaciela i przewodnika, z którym pójdzie przez życie łapa w rękę. Któremu zaufa i już nigdy więcej się nie zawiedzie i nie zostanie zdradzona.