Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ovo, no sama nie wiem, ale jakos nie mam serca tej myszy wypatroszyc. Ona piszczy zupelnie inaczej niz te prawdziwe, na polach. I wiesz, lubie ja cmoktac. Ale Ty zrozumiesz, przeciez masz sloniowa swinke albo swinkowatego slonia :)

Hopka nieco zacukana

Posted

No, co prawda to prawda :) Ale nasza mysz jakoś solidnie wykonana i nic jej jeszcze nie wypadło, tylko koloru nabiera coraz bardziej brązowego ;)

Mieliśmy obrzydliwą pogodę przez cały długi weekend i spacery w deszczu się odbywały, ale Hopcik jednak kolejną ryjówkę dorwał i wykończył :( Nie mam jednak serca za bardzo jej za to ganić. To jest instynkt, silniejszy od niej, a poza tym ona jest tak z duszy serca psem leśno-polnym. Psem, który kiedyś musiał dbać sam o siebie, bo nikt o niego nie dbał. Na dodatek poluje niezmiernie fachowo, dokładnie tak samo jak lis: najpierw rozpoznanie terenu - obkładanie rewiru, potem znajduje miejsce, w którym są nory i nastawia radary - uszy a na koniec wykonuje przepiękny skok do góry i spada w dół prosto nosem w norę, z której miała nieszczęście wychylić się ryjówka. A tych ryjówek u nas dużo i na pewno ktoś zje truchełko pozostawione przez Hopcię. W każdym razie ja ją "rozgrzeszam".

Posted

Kiedys moj mazurski Aron wyciagnal z norki klebek puchu z roslin. Odciagnelam go, a gdy przyjrzalam sie "wykopalisku" okazalo sie, ze sa tam malenkie, nagie myszki. Szyko wlozylam je z powrotem do norki i - mialam nadzieje, ze sie nie przeziebily i ze mama je wykarmi i ocali...
Na instynkt nie ma rady...
Dzis znowu lezalam plackiem trzymajac wyrywajace sie do lan psy :(.
A na dodatek prawie mielismy czolowe zderzenie z lisem.
Ze tez te zwierzaki musza sie tak szwendac po lesie ;).

Ale koci instynkt okrutnej zabawy ofiara jest dla mnie totalnie niezrozumialy :(.
Ciekawe jak to tlumaczy etologia.

Posted

Ovo, no sama nie wiem, ale jakos nie mam serca tej myszy wypatroszyc. Ona piszczy zupelnie inaczej niz te prawdziwe, na polach. I wiesz, lubie ja cmoktac. Ale Ty zrozumiesz, przeciez masz sloniowa swinke albo swinkowatego slonia :)

Hopka nieco zacukana

słonikoświnka , no cóż jeszcze kawałek został, ale duzi i tak są pełni podziwu dla mnie, że tak długo mam ;)

Przyjaciół się nie zjada, prawda Hopciu ?

Prawda Pokerku:

Kilkuletnia córeczka koleżanki pyta co też takiego dostała na obiad

- rybka

- Nemo?!!!!!!!? O nie ! nie będę jadła przyjaciół !!!! :)

Posted

Kiedys moj mazurski Aron wyciagnal z norki klebek puchu z roslin. Odciagnelam go, a gdy przyjrzalam sie "wykopalisku" okazalo sie, ze sa tam malenkie, nagie myszki. Szyko wlozylam je z powrotem do norki i - mialam nadzieje, ze sie nie przeziebily i ze mama je wykarmi i ocali...
Na instynkt nie ma rady...
Dzis znowu lezalam plackiem trzymajac wyrywajace sie do lan psy :(.
A na dodatek prawie mielismy czolowe zderzenie z lisem.
Ze tez te zwierzaki musza sie tak szwendac po lesie ;).

Ale koci instynkt okrutnej zabawy ofiara jest dla mnie totalnie niezrozumialy :(.
Ciekawe jak to tlumaczy etologia.

Zapytam TZ, może coś wie :)

słonikoświnka , no cóż jeszcze kawałek został, ale duzi i tak są pełni podziwu dla mnie, że tak długo mam ;)

Prawda Pokerku:

Kilkuletnia córeczka koleżanki pyta co też takiego dostała na obiad

- rybka

- Nemo?!!!!!!!? O nie ! nie będę jadła przyjaciół !!!! :)

Kurcze, ja też im więcej wiem o rzeźniach itp, to mam ochotę przestać jeść przyjaciół, ale na razie instynkt mięsożercy jest jeszcze we mnie silny. Staram się więc ograniczyć ilość zjadanego mięsa i dbam, żeby było "bio" w nadziei, że to oznacza, że zwierzaki mają zapewniony lepszy byt...

Posted

Ale jej dobrze :).

Zapytam TZ, może coś wie :)

Kurcze, ja też im więcej wiem o rzeźniach itp, to mam ochotę przestać jeść przyjaciół, ale na razie instynkt mięsożercy jest jeszcze we mnie silny. Staram się więc ograniczyć ilość zjadanego mięsa i dbam, żeby było "bio" w nadziei, że to oznacza, że zwierzaki mają zapewniony lepszy byt...

Zapytaj, zapytaj :)!

Ja tez zaczelam od stopniowego ograniczania miesa i z czasem coraz mniej za nim tesknilam. Teraz zostaly jedynie jakies mikro chetki raz na kilka miesiecy.
Jest taki artykul - podobno bardzo dobry, ale nie mialam odwagi go przeczytac - "Dusza w miesie" z Tygodnika Powszechnego (jest w Internecie).
A aktualny majowy numer "Znaku" poswiecony jest zwierzetom (m.in. problemowi cierpienia). Ciekawa jestem ich pogladow.

Posted

Mnie to się wydaje, że koty przynoszą żywe myszki np i na naszych oczach  się z nimi "bawią". Ale to chyba jest po to, by nas nauczyć polować. traktują nas chyba jak swoje dzieci.

Ale to tak na mój chlopski (upsss babski) umysł.

I ia wciaz sobie zdaję sprawę, że nie powinnam jeść mięsa. Agamika była w ramach praktyk i w ubojni drobiu i w rzeźni i od tego czasu nie tknie mięsa. Pewnie gdybym zobaczyła to wszystko na własne oczy też bym już kawałka mięsa nie przełknęła :(

Posted

Ale jej dobrze :).

Zapytaj, zapytaj :)!

Ja tez zaczelam od stopniowego ograniczania miesa i z czasem coraz mniej za nim tesknilam. Teraz zostaly jedynie jakies mikro chetki raz na kilka miesiecy.
Jest taki artykul - podobno bardzo dobry, ale nie mielam odwagi go przeczytac - "Dusza w miesie" z Tygodnika Powszechnego (jest w Internecie).
A aktualny majowy numer "Znaku" poswiecony jest zwierzetom (m.in. problemowi cierpienia). Ciekawa jestem ich pogladow.

Poszukam tego artykułu w internecie. Dzięki Jolu.

Siemano my tak całe dnie  się byczym..... upsssss jamniczymy

Ale Wam zazdroszczę!!! my z Hopcią tylko wieczorkiem możemy, bo w dzień komp woła.

Mnie to się wydaje, że koty przynoszą żywe myszki np i na naszych oczach  się z nimi "bawią". Ale to chyba jest po to, by nas nauczyć polować. traktują nas chyba jak swoje dzieci.

Ale to tak na mój chlopski (upsss babski) umysł.

I ia wciaz sobie zdaję sprawę, że nie powinnam jeść mięsa. Agamika była w ramach praktyk i w ubojni drobiu i w rzeźni i od tego czasu nie tknie mięsa. Pewnie gdybym zobaczyła to wszystko na własne oczy też bym już kawałka mięsa nie przełknęła :(

Mi też się wydaje, że te "zabawy" mają na celu naukę polowania.

Teraz jedzenie mięsa okazuje się nie tylko okrutne dla zwierząt z uwagi na warunki hodowli i uboju, ale też zabójcze dla środowiska z powodu ilości zużywanej wody i produkowanych zanieczyszczeń. Coraz więcej przemawia za wegetarianizmem...Ostatnio czytałam, że w przyszłości najlepszym źródłem białka będą dla nas owady, już pracują nad prototypami domowych wylęgarni...

Ostatnio nie było nas z Zosią przez cztery dni - Hopcia została sama z chłopakami w domu. Jak wróciłyśmy, to radość była tak wielka, że Hopcik popuścił siusiu w przedpokoju. Jednak między nami dziewczynami jest najlepiej ;)

Posted

Moja Nusia popuszcza przy każdej okazji - czy to z radości, czy ze strachu. I jestem wręcz zazdrosna, bo częściej oblewa stopy syna niż moje :)

• Upvote 1
  • 2 weeks later...
Posted

No dobra. Ciężkie terminy przyszły na psicę, bo atmosfera w domu nerwowa. Na spacerki dłuższe poza weekendami też nikt nie ma czasu. Od dziś do 10 czerwca Jędrek pisze maturę. Zosia zdaje test do nowej szkoły. A TZ wybył służbowo do 10 czerwca właśnie. NIkt mu nie ma za złe oczywiście, ale jakby powiedziała pani Dulska (lektury mamy obcykane): "iście po męsku".

Wyjątkowo, na wątku na dogo, prosimy o kciuki nie dla psa ;)

Posted

Nasze wszystkie kciuki ludzko-psie już na pokładzie!!!!!!

O wynik matury i testów jestem dziwnie spokojna. Za Hopcię głównie trzymam kciuki, by przeżyła z godnością fakt, że spadła na... drugi plan ;)

Posted

Z głębokim przeświadczeniem, że w Tych Przypadkach kciuki wcale nie są potrzebne, zaciskam je mocno za szybką transformację Rodziny do stanu wakacyjnej beztroski :)!

Jędrek, Zosia - wierzę w Was :)!!!

Posted

Nasze wszystkie kciuki ludzko-psie już na pokładzie!!!!!!

O wynik matury i testów jestem dziwnie spokojna. Za Hopcię głównie trzymam kciuki, by przeżyła z godnością fakt, że spadła na... drugi plan ;)

Ha, czyli jednak kciuki za psa :)

Z głębokim przeświadczeniem, że w Tych Przypadkach kciuki wcale nie są potrzebne, zaciskam je mocno za szybką transformację Rodziny do stanu wakacyjnej beztroski :)!

Jędrek, Zosia - wierzę w Was :)!!!

Przekażę zainteresowanym i już w ich imieniu dziękuję Jolu :)

Posted

Ojooj, mam na dzieję, że nie za późno się do tego zabieram. Ale mocno, mocno zaciskam wszyyyyystkie kciuki (niezależnie ile ich mam na stanie)