paula_t Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Widziałam filmiki na fb, jak on śmiga na tym wózeczku:crazyeye: Quote
Felka z Bagien Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Filmik jest pokazowy.Jednak ponawiam moje pytanie-dlaczego Rubiś ma tak nienaturalnie podwiązane nóżki w wózeczku?Powinien mieć opuszczone tylne łapki,tak żeby nimi choć muskał podłoża.Już o tym pisałam.Konsultowałam to z doświadczoną Panią rehabilitantką i jest podobnego zdania.Nawet gdy nie ma czucia, to łapy muszą lużno "dyndać" i wykonywać ruchy bierne,które pomogą w utrzymaniu krążenia i w lepszej kondycji chrząstki stawowe. Jeśli jest coś co pominęłam, a dotyczy zdrowia Rubisia, to bardzo proszę o przypomnienie.Rubiś ma podobno czucie głębokie w jednej z łapek,więc trzeba nad tym pracować, aby nie została zaprzepaszczona szansa jaka mu pozostała,aby odzyskać sprawność.Piszą o tym w każdym podręczniku do rehabilitacji. Quote
ewab Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 [quote name='Felka z Bagien']Filmik jest pokazowy.Jednak ponawiam moje pytanie-dlaczego Rubiś ma tak nienaturalnie podwiązane nóżki w wózeczku?Powinien mieć opuszczone tylne łapki,tak żeby nimi choć muskał podłoża.Już o tym pisałam.Konsultowałam to z doświadczoną Panią rehabilitantką i jest podobnego zdania.Nawet gdy nie ma czucia, to łapy muszą lużno "dyndać" i wykonywać ruchy bierne,które pomogą w utrzymaniu krążenia i w lepszej kondycji chrząstki stawowe. Jeśli jest coś co pominęłam, a dotyczy zdrowia Rubisia, to bardzo proszę o przypomnienie.Rubiś ma podobno czucie głębokie w jednej z łapek,więc trzeba nad tym pracować, aby nie została zaprzepaszczona szansa jaka mu pozostała,aby odzyskać sprawność.Piszą o tym w każdym podręczniku do rehabilitacji.[/QUOTE] Rubik jeżdżąc na wózku trzyma łapki "na boki". Gdy nie są podwiązane wchodzą pod kółka. Felko ja nie jestem specjalistą od rehabilitacji, choć temat nie jest mi całkiem obcy. Rehabilitację Rubika prowadzi zoofizjoterapeuta (mam nadzieję, że przeczytał jakiś podręcznik, choćby po to aby zdać egzamin;)) i nie ogranicza się ona tylko do jazdy na wózku. Chłopak kilka razy dziennie wykonuje ćwiczenia bierne (na sucho), ćwiczy w wodzie i na piłce. Rubik jest prowadzany na uprzęży z podwieszonym tyłem i ma możliwość muskania podłoża (choć wcale to nie jest łatwe przy jego ekspresji). Aha, zoofizjoterapeuta w tym tygodniu będzie miał warsztaty w Poznaniu. Pewnie casus Rubika będzie tam poruszany. Felko, a może Twoja znajoma Pani rehabilitantka też tam będzie? Quote
kycia1 Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Byłam świadkiem, że luźno spuszczone łapki wchodziły pod kółka (na wstecznym Rubisia), więc innej możliwośći nie ma. Uważam, ze ma świetna opiekę - dziękuję , dobranoc :) Quote
Rudzia-Bianca Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Widziałam filmiki, postaram się jej jakoś tu wstawić jutro dla tych co fb nie mają . Jak zobaczyłam co ten łotr wyprawia ,to powiem szczerze że przestaję się dziwić że on mógł z balkonu spaść , jak na wózeczku zasuwa jak samochodzik z F1 to nie wyobrażam sobie jaki on był bez tego wózka ... Quote
Justyna Lipicka Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='kycia1']Wrzuciłam nowe filmiki z Rubisiem na jego wydarzeniu :* [URL]https://www.facebook.com/events/431016036935648/[/URL][/QUOTE] dzięki nie widziałam tych nowych filmików, ostatnio za dużo się dzieje... Quote
Justyna Lipicka Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 ewab a Wy nie potrzebujecie karmy dla Rubika? bo cos nie chcesz żeby Ci przelewać kaskę;) ale może zamówić jakiś duży worek dla Rubika to i reszta bandy się naje:) Quote
Felka z Bagien Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='ewab']Rubik jeżdżąc na wózku trzyma łapki "na boki". Gdy nie są podwiązane wchodzą pod kółka. Felko ja nie jestem specjalistą od rehabilitacji, choć temat nie jest mi całkiem obcy. Rehabilitację Rubika prowadzi zoofizjoterapeuta (mam nadzieję, że przeczytał jakiś podręcznik, choćby po to aby zdać egzamin;)) i nie ogranicza się ona tylko do jazdy na wózku. Chłopak kilka razy dziennie wykonuje ćwiczenia bierne (na sucho), ćwiczy w wodzie i na piłce. Rubik jest prowadzany na uprzęży z podwieszonym tyłem i ma możliwość muskania podłoża (choć wcale to nie jest łatwe przy jego ekspresji). Aha, zoofizjoterapeuta w tym tygodniu będzie miał warsztaty w Poznaniu. Pewnie casus Rubika będzie tam poruszany. Felko, a może Twoja znajoma Pani rehabilitantka też tam będzie?[/QUOTE] Dzięki za odpowiedź.Jest wyczerpująca.Trzymam więc kciuki za Rubisia.Wiem,że to ciężka praca, bo sama rehabilitowałam 2 suki.Pekinkę 7 miesięci i traciłam już nadzieję,aż któregoś dnia -stało się, a raczej stanęła na nóżkach i pobiegła.Trzeba nieźle "główkować",żeby znaleźć optymalny zestaw ćwiczeń "po godzinach" żeby pomagały psu uzyskać formę.Warto jednak spróbować ustawić nieco inaczej wózek, bo kółka są szeroko ustawione, więc może ma za nisko podwiszony kuperek.Nigdy nie spotkałam się z tym problemem,żeby łapki wplątywały się w kółka.Albo może ten pampers za bardzo rostawia Rubisiowe nóżki na boki i dlatego łapki się wkręcają. Quote
Foksia i Dżekuś Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='Felka z Bagien']Dzięki za odpowiedź.Jest wyczerpująca.Trzymam więc kciuki za Rubisia.Wiem,że to ciężka praca, bo sama rehabilitowałam 2 suki.Pekinkę 7 miesięci i traciłam już nadzieję,aż któregoś dnia -stało się, a raczej stanęła na nóżkach i pobiegła.Trzeba nieźle "główkować",żeby znaleźć optymalny zestaw ćwiczeń "po godzinach" żeby pomagały psu uzyskać formę.Warto jednak spróbować ustawić nieco inaczej wózek, bo kółka są szeroko ustawione, więc może ma za nisko podwiszony kuperek.Nigdy nie spotkałam się z tym problemem,żeby łapki wplątywały się w kółka.Albo może ten pampers za bardzo rostawia Rubisiowe nóżki na boki i dlatego łapki się wkręcają.[/QUOTE] Myśle, że sugestie Twoje należy brać pod uwagę . Znam Cie i wiem jaka ciężką pracę włożyłaś w oba psiaki ,ale udało się oba psiaki chodzą i nie tylko pomogłaś im i zaadoptowałaś i postawiłaś na nogi ale innym w schronie tez i Puszkowi odemnie z bloku ,który gdyby nie twoje rady nadal by nie chodziła bo tak go wet prowadziła ,ze tylko kase brał ale w dupie miał czy pies będzie chodził czy nie .;) Quote
Maksy Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Na pięknym wątku dobrze używać ładne wyrazy. W górę piesku ! Quote
Felka z Bagien Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='Foksia i Dżekuś']Myśle, że sugestie Twoje należy brać pod uwagę . Znam Cie i wiem jaka ciężką pracę włożyłaś w oba psiaki ,ale udało się oba psiaki chodzą i nie tylko pomogłaś im i zaadoptowałaś i postawiłaś na nogi ale innym w schronie tez i Puszkowi odemnie z bloku ,który gdyby nie twoje rady nadal by nie chodziła bo tak go wet prowadziła ,ze tylko kase brał ale w dupie miał czy pies będzie chodził czy nie .;)[/QUOTE] Wszystko co nienaturalne,jest w przypadku szczeniaka szczególnie szkodliwe.Dlatego niepokoję się ciągle tą nienaturalną pozycją nóżek.Cała praca rehabiltanta może się niestety marnować. Quote
divia_gg Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Zapraszam na kielecki bazarek, dochód w częsci przeznaczony na STOZ Zwierzak, którego jednym z filarów jest ewab. ZAPRASZAM: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/235150-*-WSZYSTKO%28m-in-RADIO-g%C5%82o%C5%9Bniki%29-na-Zwierzaka-i-na-Kielce-Do-30-11-g-21-ZAPRASZAM?p=19931994#post19931994"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/235150-*-WSZYSTKO%28m-in-RADIO-g%C5%82o%C5%9Bniki%29-na-Zwierzaka-i-na-Kielce-Do-30-11-g-21-ZAPRASZAM?p=19931994#post19931994[/URL] Quote
AtaO Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 (edited) Dla Rubika leci kasa - [B]50 zł z Pay Pala od Aniolekk28[/B]. Bardzo dziękujemy :) Jest w trakcie przetwarzania, jak tylko wpłynie zaraz przeleję. Czy skarbnikiem jest nadal [B]Avaloth[/B] ? Edited November 21, 2012 by AtaO Quote
savahna Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Obejrzałam obydwa filmiki.Sie normalne wyświetlają chociaż nie wlazłam na FB;) Ewcia potwora wychowałaś.:evil_lol::evil_lol: I do tego z duracelkami w dooopce.;) Quote
Avaloth Posted November 21, 2012 Author Posted November 21, 2012 [quote name='AtaO']Dla Rubika leci kasa - [B]50 zł z Pay Pala od Aniolekk28[/B]. Bardzo dziękujemy :) Jest w trakcie przetwarzania, jak tylko wpłynie zaraz przeleję. Czy skarbnikiem jest nadal [B]Avaloth[/B] ?[/QUOTE] Tak, nadal ja :) Właśnie Ewab, nadal nie chcesz kasy na karmę? i szczepienia jeśli się nie mylę też Rubisiowi robiłaś? Quote
ewu Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 (edited) Filmiki ekstra , poryczałam się..... Edited November 21, 2012 by ewu Quote
ewab Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='Felka z Bagien']Wszystko co nienaturalne,jest w przypadku szczeniaka szczególnie szkodliwe.Dlatego niepokoję się ciągle tą nienaturalną pozycją nóżek.Cała praca rehabiltanta może się niestety marnować.[/QUOTE] Tak zachowują się łapy Rubika puszczone luźno, nawet wtedy gdy nie ma pampersa w bezruchu [IMG]http://img195.imageshack.us/img195/4530/img163p.jpg[/IMG] [IMG]http://img18.imageshack.us/img18/9726/img175p.jpg[/IMG] i kiedy zaczyna się ruszać [IMG]http://img855.imageshack.us/img855/1025/img173v.jpg[/IMG] [B][U]Rubik miał nie tylko złamany kręgosłup, ale również potrzaskane panewki stawów biodrowych[/U]. Główki kości udowych nie są osadzone tak jak powinny, zwłaszcza w lewej łapie. Problem Rubika, to w zasadzie kilka problemów. [/B]Jeśli chłopak będzie chodził, to będzie to olbrzymi sukces. Choć ja w ten sukces wierzę. [quote name='Avaloth']Tak, nadal ja :) Właśnie Ewab, nadal nie chcesz kasy na karmę? i szczepienia jeśli się nie mylę też Rubisiowi robiłaś?[/QUOTE] W poprzednim miesiącu wydałam na weta 120 zł. Tylko jakoś tak schodzi mi ze zrobieniem skanu. Karmę zasponsorowałam. Quote
Rudzia-Bianca Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 A może wyższy wózeczek by się przydał , choć ja się nie znam :oops: Quote
ewab Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='Rudzia-Bianca']A może wyższy wózeczek by się przydał , choć ja się nie znam :oops:[/QUOTE] Łapki Rubika nie rozchodzą się na boki tylko wtedy, gdy jest podwieszony pod brzuchem. Takie ćwiczenia robimy prowadzając chłopaka na taśmie. Rubiś nie dość, że musi znowu nauczyć się chodzić, to jeszcze musi opanować chodzenie tak jakby był po resekcji kości udowej. Quote
Rudzia-Bianca Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='ewab']Łapki Rubika nie rozchodzą się na boki tylko wtedy, gdy jest podwieszony pod brzuchem. Takie ćwiczenia robimy prowadzając chłopaka na taśmie. Rubiś nie dość, że musi znowu nauczyć się chodzić, to jeszcze musi opanować chodzenie tak jakby był po resekcji kości udowej.[/QUOTE] Zresztą ja się się wtrącam, Wy wecie najlepiej co trzeba robić :diabloti: Quote
ewab Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 [quote name='Rudzia-Bianca']Zresztą ja się się wtrącam, Wy wecie najlepiej co trzeba robić :diabloti:[/QUOTE] Bez przesadyzmu. Podpowiedzi zawsze mile widziane. Quote
Rudzia-Bianca Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Zapraszam na wspólnotowy bazarek dla Kielc mariusz pp, zośek i ja jako sprzątająca ;) [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/236083-Pojemniki-do-kuchni-psie-torby-woreczki-na-koopale-i-inne-do-01-12-g-22-00-OTWARTE?p=20003780#post20003780[/url] Quote
Avaloth Posted November 21, 2012 Author Posted November 21, 2012 Ok, w takim razie jutro/pojutrze przeleję, a skan faktury zrobisz jak będziesz mieć czas ;) Quote
ewab Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Jutro na dogo będę dopiero późnym wieczorem. Mam nadzieję, że Rudzia wrzuci filmik, który jej wysłałam:) Quote
Recommended Posts