Maruda666 Posted June 5, 2014 Author Posted June 5, 2014 [quote name='joanka40']Zdjęcia świetne, przygoda z wenflonem mrozi krew w żyłach, a życie jakby nigdy nic toczy się dalej. Wracając do pytania, skąd wiem, że to nie Kret upolował mysz ? Kret ma 6 lat, ale rozwija się bardzo wolno. Oprócz nabierania wagi, nabieranie mądrości życiowej przychodzi mu z wielkim trudem. Kret potrafi wskoczyć na krzesło i to by było na tyle. Z bieganiem też u niego kiepsko. Myszy przynosi mama Kreta i zostawia żeby się pochwalić, a Kret potem chodzi z lubością z taką myszką. Tak więc gryzonie staram się szybko zakopywać, żeby Kret nie paradował z martwym gryzoniem. Jakoś szczególnie właśnie tego zjawiska nie lubię. Joanka, Twoje opisy są zabójcze :):):) ...i to by było na tyle :) Co do nocy pod kocem , to sobie poradziłam - mąż mocno śpi więc koło trzeciej nad ranem dokonałam po cichu zamiany:evil_lol: - koło piątej zorientował się i ,,wyraził zdziwienie" - nie mógł to poczekać do rana zamiast budzić śpiących ludzi :mad: Quote
Mysza2 Posted June 5, 2014 Posted June 5, 2014 Maruda666 napisał(a): Co do nocy pod kocem , to sobie poradziłam - mąż mocno śpi więc koło trzeciej nad ranem dokonałam po cichu zamiany:evil_lol: - koło piątej zorientował się i ,,wyraził zdziwienie" - nie mógł to poczekać do rana zamiast budzić śpiących ludzi :mad: Za grosz wyczucia nie ma :):):) Quote
Maruda666 Posted June 7, 2014 Author Posted June 7, 2014 Mysza2 napisał(a):Za grosz wyczucia nie ma :):):) Nie było tak źle ;) - to było tylko zdziwienie, że kołdra zmieniła ,,konsystencję " nie domagał się zwrotu, bo i tak praktycznie cały rok sypia raczej na niż pod kołdrą :evil_lol: Nie wiem co to jest, ale jakiś ciężki mam ten tydzień - jak nie jedno, to drugie. Wczoraj od rana mieliśmy nalot jeżyków na balkon - Ciniuta była zachwycona :shake:. Jednego zabiła, wystraszyła się Krzyśka który wpadł na balkon zaalarmowany krzykiem ptaszka i wypuściła go z pyszczka - spadł z drugiego piętra prosto w mordę naszego śmietnikowego Mikusia, który nie wiem skąd się tam znalazł :crazyeye: On trzyma się po drugiej stronie bloku, praktycznie nie widziałam go nigdy po ,, balkonowej stronie " Drugiego udało mi się wyrwać i sam odleciał. Obdzwoniłam kilka firm zabezpieczających balkony - w pierwszej na wstępie usłyszałam cenę około 1000zł. Ptaki zachowywały się wczoraj jak szalone :shake: - wyjście na balkon groziło oberwaniem w twarz skrzydłami. Trwało to wszystko kilka godzin i się uspokoiły - mam nadzieję, że im przeszło na dłużej - nie stać mnie w tej chwili na siatki. Asiu, cały czas Cię błogosławię za pomysł z tą strzykawką - podawanie dwa razy dziennie antybiotyku Marudzie i Cini w tej chwili jest bajką :) Quote
Maciek777 Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 I znowu się uśmiałem:D [quote name='Maruda666']Nie wiem co to jest, ale jakiś ciężki mam ten tydzień - jak nie jedno, to drugie. Wczoraj od rana mieliśmy nalot jeżyków na balkon - Ciniuta była zachwycona :shake:. Jednego zabiła, wystraszyła się Krzyśka który wpadł na balkon zaalarmowany krzykiem ptaszka i wypuściła go z pyszczka - spadł z drugiego piętra prosto w mordę naszego śmietnikowego Mikusia, który nie wiem skąd się tam znalazł :crazyeye: On trzyma się po drugiej stronie bloku, praktycznie nie widziałam go nigdy po ,, balkonowej stronie " Drugiego udało mi się wyrwać i sam odleciał. Obdzwoniłam kilka firm zabezpieczających balkony - w pierwszej na wstępie usłyszałam cenę około 1000zł. Ptaki zachowywały się wczoraj jak szalone :shake: - wyjście na balkon groziło oberwaniem w twarz skrzydłami. Trwało to wszystko kilka godzin i się uspokoiły - mam nadzieję, że im przeszło na dłużej - nie stać mnie w tej chwili na siatki. Asiu, cały czas Cię błogosławię za pomysł z tą strzykawką - podawanie dwa razy dziennie antybiotyku Marudzie i Cini w tej chwili jest bajką :) Nieciekawie:shake: Natura kotów... To może ja wejdę w ten biznes skoro on taki dochodowy:) Tymczasem Tobie proponuję m. in.: http://allegro.pl/siatka-przeciw-ptakom-na-ptaki-4x5m-zielona-i4271191217.html http://allegro.pl/gruba-siatka-przeciw-ptakom-na-ptaki-5x7-5m-mocna-i4276517187.html http://allegro.pl/trixie-siatka-ochronna-czarna-4x-3m-tx-44321-i4223084086.html http://allegro.pl/siatka-zabezpieczajaca-dla-kota-kot-czarna-i4303500743.html Do tego ramka z listewek + godzina pracy i zostaje Ci 900 zł na karmę dla kotów:p Quote
NikaEla Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Mój chrześniak miał gniazda gołębi na balkonie jak po studentkach wprowadził się do mieszkania. Założył zimą zwykłą, cienką siatkę i ma spokój z ptakami. Polecam Quote
Maruda666 Posted June 7, 2014 Author Posted June 7, 2014 Obawiam się, ze na balkon to musiałabym jakąś konkretną konstrukcję - nie jest zadaszony. Po za tym, boję się, że koty będą się po tej siatce wspinać, czyli musi być w miarę solidna. Zrezygnowałam z siatek, bo jeżyki dały już spokój. Ale generalnie pomysł z siatką nie jest zły na krótką metę :) - muszę kupić taką płachtę i trzymać w szafie. W razie ponownego ataku jeżyków po prostu przyczepię do balustrady na czas ataku ( nakryję balkon od góry ) - niech sobie latają wyżej :cool3: Quote
joanka40 Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 (edited) Danusiu, kot Tofik z fejsbuka ma coś takiego na balkonie: coś mi się wydaje, że to zielone ogrodzenie Tofik zdemolował i teraz ma to na listewkach. Edited June 7, 2014 by joanka40 Quote
joanka40 Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 (edited) Otwiera mi się tylko to drugie zdjęcie, a to pierwsze nie... O wkleiłam Tofika, tylko chyba zdjęcie jest za duże. Spróbuję zmniejszyć. Nie wiem, czy reklamowałam już wątek Tofika u Ciebie Danusiu, pewnie tak, ale co tam jeszcze raz zareklamuję Tofiora. Redaguje go na 100% jakaś kobitka /tak wnioskuję z tekstów/. Robi to bardzo fajnie, można czasami nieźle się pośmiać. O i wklejam, siup: https://www.facebook.com/pages/Co-ja-tofi%C4%99/513784091987776?fref=nf Edited June 7, 2014 by joanka40 Quote
Maruda666 Posted June 7, 2014 Author Posted June 7, 2014 Do Tofika zaglądam, ale nie zwróciłam uwagi na siatkę. Ten balkon jest zabudowany i zadaszony jak przypuszczam, czyli do zasiadkowania jedna płaszczyzna. U mnie nie ma dachu, boki też nie na całość, część balkonu wystaje- trzeba by nieco pokombinować żeby to wszystko się trzymało. Przeraziła mnie ta nadmierna aktywność jeżyków, ale na szczęście, szaleństwo im minęło. To wszystko wyglądało trochę jak w ptakach Hitchcocka :shake:[h=1][/h] Quote
joanka40 Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Masz rację, balkon Tofika jest na 100% zabudowany z każdej strony. Balkon luzem to duży problem do zabudowy. Ja też wypuszczam koty na dwór i zawsze się boję, czy bezpiecznie wrócą. Z samochodem kot nie wygra. Przykład powyższej sentencji leży obok mnie w pampersie, a drugi kocior, ma krzywo zrośniętą miednicę. Przy drugim kocie, muszę iść na ustępstwa i wypuszczać go kiedy tylko chce, bo to dzika natura jest...ta kotka musi wychodzić, polować... Te kolejne moje koty też wypuszczam, ale ograniczam im te wyjścia. Też myślę, żeby dziabnąć im taką wolierę, ale kurde ta kasa... Z drugiej zaś strony leczenie kota po wypadku /takim lekkim/ to koszt ok.700 zł, więc w myśl zasady: lepiej zapobiegać niż potem leczyć, powinniśmy skombinować jakiegoś graślaka z siatki i prętów, i nie bać się ciągle, że kotom coś się stanie... Quote
Maruda666 Posted June 7, 2014 Author Posted June 7, 2014 Asiu, u mnie trójka też wychodzi. Ze dwa lata temu miały okres chyba 10 dni kiedy po awanturze z sąsiadem siedziały w domu - tego co się działo z Rysiaczkiem nie da się opisać. Z normalnego, żwawego kocurka zrobiła się jakaś szkapa - leżał całe dnie na szafce na wprost drzwi, nie chciał jeść, nie bawił się, koszmar. Szeryf zaczął wychodzić w wieku 4 lat - od razu jakby odmłodniał :) - jak go widzę ( albo raczej słyszę ;)) gdy mija mnie jak strzała z ogonem do góry i nie zatrzymując się z biegu wdrapuje się na drzewo, to nie sposób się nie roześmiać :) Nasze osiedle jest spokojne, praktycznie już po za miastem, samochody wjeżdżając w osiedle zwalniają. Quote
joanka40 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Tak, koty wychodzące są zdrowsze psychicznie. To na bank. Kurcze, ale te moje nie powinny wychodzić, bo u mnie jest tzw.pozorny spokój: tu krzaczek, tu drzewko, tu płotek, a tu rozpędzona ciężarówa. Musimy pomyśleć o zagrodzie dla tygrysów. Quote
joanka40 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 [quote name='Maciek777']I znowu się uśmiałem:D Nieciekawie:shake: Natura kotów... To może ja wejdę w ten biznes skoro on taki dochodowy:) Tymczasem Tobie proponuję m. in.: http://allegro.pl/siatka-przeciw-ptakom-na-ptaki-4x5m-zielona-i4271191217.html http://allegro.pl/gruba-siatka-przeciw-ptakom-na-ptaki-5x7-5m-mocna-i4276517187.html http://allegro.pl/trixie-siatka-ochronna-czarna-4x-3m-tx-44321-i4223084086.html http://allegro.pl/siatka-zabezpieczajaca-dla-kota-kot-czarna-i4303500743.html Do tego ramka z listewek + godzina pracy i zostaje Ci 900 zł na karmę dla kotów:p Fajne te siatki, nawet nie wiedziałam, że tyle tego jest. Quote
Martika&Aischa Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Dziewczynki mamy pod opieką kotkę Zuzę :( musiałyśmy ją zabrać na cito w przeciwnym razie "działkowcy" już mieli pomysł jak się jej pozbyć :( ech ludzie :( proszę zajrzyjcie :( http://www.dogomania.pl/forum/threads/253599-Przesympatyczna-kicia-Zuza-szuka-domu-%21%21%21-DOMEK-POTRZEBNY-NA-JU%C5%BB-%21%21%21%21-%28?p=22205280#post22205280 Quote
Maruda666 Posted June 12, 2014 Author Posted June 12, 2014 Dziś byłyśmy z bezzębcami na kontroli - wszystko się ładnie zagoiło. Co do bezdomniaków, to praktycznie ich nie widuję - kręci się biało-czarny bezdomno - domowy Mikuś ( piszę domowy, bo ma obróżkę przeciwpchelną i domek na balkonie po sąsiedzku), chyba coś przychodzi do śmietnika nocą, bo jedzenie znika. Przy jedzeniu widuję tylko jeże - wygląda na to, że dokarmiam wszystkie okoliczne kolczaki ;) Quote
Martika&Aischa Posted June 12, 2014 Posted June 12, 2014 no widzisz Marudko nawet jeże do siebie przekonałaś :lol: Quote
Maciek777 Posted June 12, 2014 Posted June 12, 2014 joanka40 napisał(a):Fajne te siatki, nawet nie wiedziałam, że tyle tego jest. Tego jest cała masa, ale oferty bardzo podobne. Maruda666 napisał(a):Dziś byłyśmy z bezzębcami na kontroli - wszystko się ładnie zagoiło. Super:thumbs: Martika@Aischa napisał(a):no widzisz Marudko nawet jeże do siebie przekonałaś :lol: Teraz kolej na szczury:evil_lol: Quote
Mysza2 Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 Maruda666 napisał(a):Dziś byłyśmy z bezzębcami na kontroli - wszystko się ładnie zagoiło. Co do bezdomniaków, to praktycznie ich nie widuję - kręci się biało-czarny bezdomno - domowy Mikuś ( piszę domowy, bo ma obróżkę przeciwpchelną i domek na balkonie po sąsiedzku), chyba coś przychodzi do śmietnika nocą, bo jedzenie znika. Przy jedzeniu widuję tylko jeże - wygląda na to, że dokarmiam wszystkie okoliczne kolczaki ;) A co? Jeżom będziesz żałować :cool3:, zresztą kto to wie co Ty tam jeszcze dokarmiasz :):) Quote
Maruda666 Posted June 13, 2014 Author Posted June 13, 2014 Mysza2 napisał(a):A co? Jeżom będziesz żałować :cool3:, zresztą kto to wie co Ty tam jeszcze dokarmiasz :):) Pewnie tak jak pisze Maciek - szczury :evil_lol: Jeżykom absolutnie nie żałuję :) - tylko zauważyłam, że jak przy misce jest jeż, koty boją się podchodzić, nie rozumiem tego :crazyeye: Quote
Maciek777 Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 [quote name='Maruda666']Jeżykom absolutnie nie żałuję :) - tylko zauważyłam, że jak przy misce jest jeż, koty boją się podchodzić, nie rozumiem tego :crazyeye: A pacnęłaś kiedyś jeża ręką?:cool3: Koty chyba to zrobiły:evil_lol: Quote
Mysza2 Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 Maruda666 napisał(a):Pewnie tak jak pisze Maciek - szczury :evil_lol: Jeżykom absolutnie nie żałuję :) - tylko zauważyłam, że jak przy misce jest jeż, koty boją się podchodzić, nie rozumiem tego :crazyeye: to spróbuj ugryżć jeża to zrozumiesz:evil_lol: Jak piszesz o tym dokarmianiu nie wiadomo czego, to zaraz mi się kojarzą nasza łapanki z Agusią na klatkę łapkę: Siedzimy w samochodzie, klatka ze ścieżką z pachnącego żarcia ustawiona, a tu przychodzą co chwilę, albo ptaki, albo myszy, albo szczury i wyjadają ścieżkę w najlepsze:):). I co parę minut trzeba uzupełniać. Nie to żebym im żałowała ale :angryy: :lol: Quote
Maruda666 Posted June 14, 2014 Author Posted June 14, 2014 Ale ja ich wcale nie namawiam do pacania czy konsumowania jeży :diabloti: Nie da się to zgodnie jeść z jednej miski ;)? Quote
Maruda666 Posted June 15, 2014 Author Posted June 15, 2014 Co do nowości TOZowskich to ostatnio coś nie pisałam. Koty bywają jak zwykle. Od kilku dni pod opieką finansową TOZu jest Aza - mały czarny piesek, który miał dom. Niestety , jak to w życiu bywa, dom już nie mógł, czy nie chciał Azy. Aza jest w dt, ale potrzebne finanse na weta, sterylkę, czipa - stąd bazarek na który zapraszam - http://www.dogomania.pl/forum/threads/253710-W-robocie-prosz%C4%99-nie-pisa%C4%87-%29 I wątek Azy na FB - https://www.facebook.com/events/1421234838149864/1427789800827701/?notif_t=like I jeszcze Aza w całej swojej małej krasie :) [FONT=Helvetica][h=5] [/h] [/FONT] [FONT=Helvetica][/FONT] [FONT=Helvetica] [/FONT] Quote
Maciek777 Posted June 15, 2014 Posted June 15, 2014 Maruda666 napisał(a):Ale ja ich wcale nie namawiam do pacania czy konsumowania jeży :diabloti: Nie da się to zgodnie jeść z jednej miski ;)? Chyba jednak nie:evil_lol: Aza fajna, ładna - nie powinna długo czekać:) Na bazarku już wszystko przejrzałem. Dlaczego na tym dogo jest tak mało fantów, które mogą się przydać mi bezpośrednio:???: A czekolady już od paru dni nie jem:cool3: Zgodnie z regulaminem to zwierzak z bazarku musi mieć wątek na dogo. Nie wiem czy taka wzmianka tutaj o nim wystarczy:roll: Quote
Maruda666 Posted June 15, 2014 Author Posted June 15, 2014 Właśnie też się nad tym zastanawiam. Problem w tym, że dziewczyna u której jest mała, nie jest na dogo. Mogłabym założyć jej wątek, ale pewnie nie będę miała na bieżąco informacji - w kontakcie z nią jest nasza prezeska. Postaram się kopiować wiadomości z Fb. Przydał by się osobny wątek TOZu, ale nie mam dokumentacji z takich codziennych interwencji, sterylizowanym kotkom też jakoś nie ma kto zdjęć robić. Quote
Recommended Posts