Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='walentyna140202']No prawie:lol:...W każdym razie ganiały razem jak szalone po podwórzu. Diego b.chciał nawiązać bliższe kontakty,ale Kajcia raczej nie miała na to ochoty. Ale generalnie żadnych wrogich gestów nie było ani z jednej ani z drugiej strony. Aniu dzięki za wstawienie zdjęć:lol:.[/QUOTE]
Nigdy nie zauważyłam aby Kaja była wrogo nastawiona do psiaków,bardziej bym powiedziała,że nie jestem jej pewna do obcych ludzi.
Jak cykniesz jeszcze fotki za jakiś czas chętnie wstawię bez problemu.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ludzi raczej traktuje obojętnie w każdym razie tych na spacerach. W domu przeradza się w bestię;)gotową zeżreć każdego kto wchodzi. Jest to na szczęście tylko straszenie,ale ma swoich ulubionych upatrzonych do tego straszenia. Foty znów za jakiś czas porobię i poproszę Cię o wstawienie.

Posted

[quote name='walentyna140202']Ludzi raczej traktuje obojętnie w każdym razie tych na spacerach. W domu przeradza się w bestię;)gotową zeżreć każdego kto wchodzi. Jest to na szczęście tylko straszenie,ale ma swoich ulubionych upatrzonych do tego straszenia. Foty znów za jakiś czas porobię i poproszę Cię o wstawienie.[/QUOTE]
No tak ona bardzo broni domu,u mnie i ogrodu.Jak kiedyś Kurierzy wchodzili jak chcieli teraz od momentu przebywania Kai się skończyło i jeszcze na bramce wisi tabliczka ostrzegająca przed psem,a to wszystko dzięki Kai.

Posted

No proszę ,to prawdziwy pies stróżujący:lol:. Dzisiaj na spacerze zrobiła mi numer. Zauważyła z daleka psa i pognała żeby się z nim przywitać. Żadne wołania nie dały skutku. Dobrze że pies był na uwięzi. Wiedziała,że źle zrobiła,bo wracała do mnie z podkulonym ogonem. Skarciłam ją za to nieposłuszeństwo, zobaczymy na ile to wystarczy. Boję się,że pies mógł ją zaatakować.

Posted

No musisz od Kai egzekwować posłuszeństwo.Kai się wydaje,że jak jest z Tobą to jej wszystko wolno i czuje się odważna.Miki też ma takie wyskoki,że pędzi do psa i nie słucha często jak się go odwołuje i jeszcze potrafi z łaski przybiegnąć schować się z tyłu za nogami o obszczekiwać.Wiemy,że tak robiąc czuje się bezpiecznie ale może kiedyś zabraknąć nas i będzie tragedia i nie zdążymy mu pomóc.

Posted

walentyna140202 napisał(a):
No proszę ,to prawdziwy pies stróżujący:lol:. Dzisiaj na spacerze zrobiła mi numer. Zauważyła z daleka psa i pognała żeby się z nim przywitać. Żadne wołania nie dały skutku. Dobrze że pies był na uwięzi. Wiedziała,że źle zrobiła,bo wracała do mnie z podkulonym ogonem. Skarciłam ją za to nieposłuszeństwo, zobaczymy na ile to wystarczy. Boję się,że pies mógł ją zaatakować.

mam jedna uwagę do tego co zrobiłaś - skarciłas psa za to ze do ciebie wróciła - niedobrze . Ona nie wiedziała ze robi źle , po prostu wracajac odczytała twoja mowę ciała , widziała ze jesteś na nią zła i dlatego bojac się twojej złosci przyjęła pozycję poddaną a ty ja za to ukarałaś .Ukarać psa możesz wtedy kiedy poleci do innego psa , ty dojdziesz do niej - wtedy mozesz ją przywołać do porzadku . W momencie kiedy pies do nas wraca , nawet po ucieczce zawsze musi być nagrodzony- nagradzamy powrót a nie karzemy za niego . Pomysł sobie po co ona ma do ciebie wrócić skoro bedzie za to ukarana ? Pies sobie zawsze przełozy co mu się bardziej opłaci , jeśli powroty będa superanckie to tym chętniej bedzie do ciebie przychodziła .

Posted

widziałam kiedyś jadząc tramwajem taka scenę . Facet na skwerku wołał owczarka niemieckiego , widać ze był wkurzony . Pies wrócił do niego ale prawie pełzajac . Kiedy doczołgał sie do swojego pana ten spuscił mu manto smyczą . O rany ze tez ja wtedy w tramwaju siedziałam grrrrrrrrrrr . Ta scena utkwiła mi na dobre w pamieci i bardzo na to zwracam uwagę . Nie zdziwiłabym sie gdyby ten owczarek w końcu uciekł mu na dobre oby zwiewając nie wpadł pod auto .
Moim tez się zdarza podbiec do psa na spacerze i czasami głuchną totalnie . Po powrocie dostają smakołyk który zawsze mam przy sobie .

Posted

Żeby sprawa była jasna-nie uderzyłam Kaji ,skarciłam ją tylko głosem. Bicia psa nie toleruję podobnie jak Ty. Poza tym chodziło mi przede wszystkim o to,żeby jej się krzywda nie stala,bo ten pies należy do agresywnych. Miałam już z nim przykre dośw. Będąc na smyczy rzucił się na mojego alaskana i niestety konieczna była wizyta u weta i antybiotyki przez 2 tyg. Boję się o Kaję. To wszystko z troski,ale masz rację reakcja pewnie była nie w tym momencie co trzeba.

Posted

Agnieszko,wierzę i jestem przekonana,że Kaja nie została uderzona i nigdy nie będzie bita.Rodzice dała tylko przykład jak inni krzywdzą psy swoim bezmyślnym zachowaniem.Ja też byłam kilka razy świadkiem takiego zachowania o mało mi serce nie stanęło.Jestem też przeciwna używania przemocy wobec psa.

Posted

Wcale się nie gniewam:lol:. Wszystkie rady przyjmuję chętnie. Kajcia leży obok mnie i odpoczywa po spacerku. Dziś znów musiałyśmy w śniegu przecierać szlak i znów musiałam kupić słoninkę dla sikorek,żeby dały radę jakoś do wiosny dociągnąć. Pojawiły się też 2 kosy. Nie wiecie czasami co jedzą? Wysypałam słonecznik,ale tym raczej sikorki są zainteresowane. Dałam im też trochę suchej,pokruszonej bułki roztartej ze słoniną. To już bardziej im przypasowało. Fajnie obserwować ptaki. Kajcia i Tokaj też leżą przy balkonowym oknie i gapią się na sikorki. Kaja z ciekawością,a Tokaj ze ślinką cieknącą z pyszczka. Obserwuje je raczej w celach konsumpcyjnych:evil_lol:.

Posted

No to trzeba poczytać co jedzą kosy,ja nie mam pojęcia.Zawsze dla ptaków kupuję mieszankę w sklepie i to wysypuję do karmnika na ogrodzie.Kiedyś miałam karmnik na tarasie przymocowany i był raj dla oka,jakie piękne potrafią być ptaki i ile jest gatunków ale zlikwidowaliśmy ze względu na brudzenie i roznoszeniu karmy po całym tarasie a wiosną było ciężko go umyć z zaschniętej karmy.
Tak jak rodzice radziła jak przybiegnie Kajcia na zawołanie do Ciebie daj jej kawałek smaczka.Nauczy się i będzie gnała na przywołanie jak wiatr.Wiesz ja przyznam się,że nigdy tego nie stosowałam,po prostu nie wiedziałam ale teraz zacznę.Dobrze,że ten temat wyszedł,o ile człowiek może być mądrzejszy w swoim postępowaniu.A Tokaj nie skrzeczy na ptaki,nie wydaje żadnych dźwięków?

Posted

Wcale się nie gniewam:lol:. Wszystkie rady przyjmuję chętnie. Kajcia leży obok mnie i odpoczywa po spacerku. Dziś znów musiałyśmy w śniegu przecierać szlak i znów musiałam kupić słoninkę dla sikorek,żeby dały radę jakoś do wiosny dociągnąć. Pojawiły się też 2 kosy. Nie wiecie czasami co jedzą? Wysypałam słonecznik,ale tym raczej sikorki są zainteresowane. Dałam im też trochę suchej,pokruszonej bułki roztartej ze słoniną. To już bardziej im przypasowało. Fajnie obserwować ptaki. Kajcia i Tokaj też leżą przy balkonowym oknie i gapią się na sikorki. Kaja z ciekawością,a Tokaj ze ślinką cieknącą z pyszczka. Obserwuje je raczej w celach konsumpcyjnych:evil_lol:.

U mnie kosy lubiły jabłka ;)

Posted

To jest pomysł,chociaż chyba niekoniecznie mrożone;). Tokaj skrada się przy ziemi do okna i liczy pewnie na to,że go wypuszczę. Zachowuje się jak prawdziwy tygrys.Tylko końcówka ogona mu drga. Albo chowa sie za kwiatem stojącym przy oknie i myśli,że go nie widać. Wygląda to komicznie:lol:.
Marta nauczyła Kajcię "przybijania piątki". Po takiej komendzie Kajucha podnosi łapę do góry i uderza nią w dłoń. Mówię Wam rewelacja:lol:.

Posted

Fajnie,że Marta uczy Kajcię komend.Kajcia już jest mądrym psem a jeszcze będzie mądrzejsza.Miki mój maluch też bardzo dużo rozumie ludzkie słowa przez to jest fajny z nim kontakt,natomiast jak nie rozumie to na boki kiwa główką.

Posted

Anula napisał(a):
Fajnie,że Marta uczy Kajcię komend.Kajcia już jest mądrym psem a jeszcze będzie mądrzejsza.Miki mój maluch też bardzo dużo rozumie ludzkie słowa przez to jest fajny z nim kontakt,natomiast jak nie rozumie to na boki kiwa główką.

Kajucha to b.pojętny psiak. Jest inteligentna i słodziarska:lol:.

Posted

Hejka to znowu my:lol:. Muszę Wam powiedzieć,że Kajcia chyba zrozumiała,że ganianie za zwierzem nie jest do końca mądre. W niedzielę na spacerze w lesie ruszyła za jelonkami,ale kiedy zawołałam natychmiast wróciła. Oczywiście dostała nagrodę:lol:. A popołudniu świetnie bawiła się na spacerze z sunią berneńczyka. trochę rozmiary niedobrane,ale dziewczyny miały świetną zabawę.

Posted

Hejka to znowu my:lol:. Muszę Wam powiedzieć,że Kajcia chyba zrozumiała,że ganianie za zwierzem nie jest do końca mądre. W niedzielę na spacerze w lesie ruszyła za jelonkami,ale kiedy zawołałam natychmiast wróciła. Oczywiście dostała nagrodę:lol:. A popołudniu świetnie bawiła się na spacerze z sunią berneńczyka. trochę rozmiary niedobrane,ale dziewczyny miały świetną zabawę.

To Kaja ma swoich przyjaciół i to sporo,u mnie nie miała takiej możliwości jedynie Mikuś i taki jeden kurdupelek z łąki w typie sznaucerka czasem się bawił z Kają.
Macie zamiar wybrać się nad morze bo przeczytałam na wątku Sary?

Posted

Mamy zaproszenie od znajomych,którzy jadą ze swoim yorkiem. Myślę,że w sierpniu. Mają metę gdzie akceptują zwierzaki. Ja zresztą też taką mam w Unieściu. Wy byliście z psiorami nad morzem,więc to nie będzie dla Kajci nowość:lol:.

Posted (edited)

My byliśmy na początku chyba września, było cudownie,niezapomniane chwile.Byliśmy w Pogorzelicy,raj dla psiaków las sosnowy,spacery w nim z psiakami,psiaki czuły się tam wyśmienicie.Nie było tłumów wczasowiczów jak to jest w okresie wakacyjnym,spokój cisza,nie było też upału.Bardzo fajnie wspominam te chwile z Kają.Ona tak bardzo obserwowała morze,fale i miałam wrażenie,że nigdy nie widziała tak dużo wody.Morze Kaję bardzo interesowało ale ani razu nie odważyła się wejść do wody a ja ją absolutnie nie zmuszałam ani zachęcałam.Kaja tam odżyła po wypadku.A Miki to kilka razy był nad morzem i też czuje się tam świetnie tylko aby nie było tłumów ludzi bo muszę go nosić na rękach.

Edited by Anula
Posted

ocelot napisał(a):
Kajusia pojętna dziewczynka:)nareszcie ma taki dom jaki powinna mieć od urodzenia

Tak to jest właśnie taki dom o którym marzę zawsze dla tymczasowiczków i przede wszystkim kontakt,który dla mnie jest bardzo istotny a tym samym zyskuję nowych przyjaciół.