Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 466
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziś nadeszły wyniki z laboratorium, które wykluczyły pasożyty skórne (na całe szczęście) ale wskazują na liczne grzyby :(
Trzeba się uważnie przyjżeć leczeniu Ricza... Z tego co wiem, psiak odbył 3 tygodniową kurację antybiotykową Keflexem...Z tego co wiem, antybiotykm osłabia organizm i sprzyja rozwojowi grzybów. Oprócz kąpieli i maści, Ricz nie dostał żadnego środka doustnego na grzyba:shake: i być może dlatego leczenie tak długo trwa...
Według mnie należy zrewidować leczenie i to szybko!!!

Posted

Dobermania napisał(a):
Keflexem??? Przecież to jest lek nasercowy!!! :crazyeye:

Cefaleksyna...

On to na grzyba dostawał?

Nazwa handlowa leku:
    Keflex
Nazwa międzynarodowa: Postacie występowania leku:
    granulat do przygotowania zawiesiny, kapsułki
Jak działa lek?
    Lek należy do antybiotyków z grupy cefalosporyn, których działanie bakteriobójcze jest podobne do działania penicylin.
Kiedy lek ma zastosowanie?
    Lek stosowany jest w leczeniu zakażeń -- bakteriami wrażliwymi na lek -- różnych narządów np. układu moczowego, zakażenia skóry i warst podskórnych, zakażenia dróg oddechowych, zębów oraz tkanek okołozębnych.

Posted

Jaki jest najlepszy sposób na wyleczenie grzybicy u psa?
Jeśli choroba została potwierdzona badaniami laboratoryjnymi, to proponuje stosować miejscowo acidum undecylenicum i ogólnie ketokonazol. Leczenie trwa około 6 tygodni. Uwaga w przypadku Microsporum Canis choroba jest niebezpieczna dla ludzi!

Posted

Ricz będzie jutro miał zrobioną morfologię i biochemię. Jeśli próby wątrobowe wyjdą pozytywnie, Ricz dostanie doustnie ketokonazol.
Ja miałam w domu bardzo zagrzybione koty (trychophyton me. oraz microsporum canis) były na pół łyse, a leczenie innymi środkami i maściami nie przynosiło oczekiwanych rezultatów. Dopiero po podaniu ketokenozolu grzyb się wyniósł.
Zaczynamy ostrą walkę!
Potrzebne kciuki i dobre myśli.
Jeśli ktoś może coś wpłacić na leczenie Ricza, będziemy wdzięczni!!!

Posted

Wyniki biochemii dzisiaj po 15. Ricz był kąpany znów w siarkowym szamponie (nie lubi się kąpać) i smarowany maścią. Dostał obroże Baera przeciwko pcheł i kleszczy tak że teraz można do lasu śmiało biegać. Czuje się świetnie. Jest wesoły i ciągle by się bawił. Jak zostawiam go na długo samego w przedpokoju to potem szczypie mnie za ręce. Ale nie bolesno. Pokazuje że było mu samotno.

Posted

aisaK napisał(a):
No i jak wyniki Riczunia? Zdrowy?
Oby wszystko było dobrze...

Ja również przyłączam się do powyższego pytania??? :razz:
Co z Riczusiem???