Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 598
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ali jest jednym ze szczeniąt z miotu od tej dzikiej suni. Przebywa obecnie w domu tymczasowym. Chętnych do adopcji zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod numer: 501 588 482 (Ewa)

P.S.
Ze względu na ilość zdjeć oraz różną ich wielkośc w kb. i różną szybkość połączenia internetowego jaką dysponuje każdy z nas, zdjęcia wklejam do odrębnych postów.

Posted

Akli bardzo hasiorowaty jest, więc informuję cioteczki adopcyjne o nim :) Gdybym mogła, to bym sama go adoptowała...

Jak wypadła wizyta? :)

Tak sobie pomyślałam - może każdego psa ogłaszać z osobna? Opis mogę im zrobić, ale potrzebuję informacje nt szczeniaków, a w szczególności o Aklim.

Posted

Wizyta się odbędzie dopiero około 16, więc jeszcze wszystko przed nami.

Na temat Aliego to Ewa coś więcej przy okazji napisze.

Ja bezpośrednio miałam kontakt z tą dwójką szczeniąt Frodo i Noa i o nich mogę najwięcej powiedzieć. Można je oczywiście ogłaszać osobno bo priorytetem jest to aby miały w ogóle dobry stały dom. Ale każdy kto by je zobaczył bezpośrednio stwierdziłby, że żal je rozdzielać.

Frodo jest nieco ciapowaty, Noa jest sprytna i wychodzi z inicjatywą. Ona mu pomaga zdobywać doświadczenia, on ją naśladuje. Z kolei on jest pieszczochem i umie się sprzedać i zaprezentować. Ona jest nieco zdystansowana do ludzi. Lubi pieszczoty, ale nie wychodzi z inicjatywą. Trzeba chwileczkę poświęcić aby zdobyć jej zaufanie i przychylność. To jest w niej naprawdę urocze.
Noa jest mądra, ma takie rozumne spojrzenie i jest uważna. Frodo to raczej lekkoduch.

Ludzie bardzo interesują się Frodo bo niby ładniejszy, on też się sam do nich garnie, więc tym zwraca na siebie uwagę zaskarbiając sobie przychylność. Noa obserwuje mądrym okiem rozwój wydarzeń, ocenia sytuację, taka jakby odpowiedzialna starsza siostra, czuwa, ale się nie wtrąca.

Szczeniaki świetnie się razem bawią, dodają sobie wzajemnie poczucia bezpieczeństwa. Osamotniony Frodo dostaje histerii, uspakaja się kiedy jest obok Noa.

Szczenięta mają teraz ok. 4 miesięcy. Poznają świat i są go co raz bardziej ciekawe, więc bardziej baraszkują na spacerach, wykazują zainteresowanie innymi psami. Grzecznie się witają z nimi. Nie przeszkadza im zgiełk miasta, nieco nie lubią tłumów jakie bywały w strefie kibica. To chyba dlatego, że te tłumy nie zawsze są ostrożne, a szczenięta jednak są malutkie.

Oba pieski są pod stałą kontrolą weterynaryjną, rozwijają się dobrze. Prawidłowo przybierają na masie. Karmione są suchą Brit Large Junior oraz puszkami, oraz wieloma innymi rzeczami - gotowany kurczak, cielęcinka i inne przysmaki, które im przekazują rozkochani restauratorzy z okolicznych lokali gastronomicznych. Pieski przebywają w centrum, dużo tam jadłodajni, restauracji, knajp. Mają naprawdę dobrze :)

Jeśli rozdzielać je, to powinny trafić do domu, który zapewnia stały kontakt z człowiekiem (no do sklepu można wyjść ;) )
ale chodzi o to, że one nie czują teraz samotne, mają siebie, a jeśli zostaną rozdzielone to będzie dla nich dramat. Konieczna jest więc ta obecność z człowiekiem, wyrozumiałe i czułe podejście do smutku jaki będą przeżywać po rozłączeniu. Powinny trafić do domu lub mieszkania do ludzi, którzy będą w stanie wykazać dużą empatię dla sytuacji oraz mieli doświadczenie jak sobie radzić z psem, który emocjonalnie głęboko cierpi.

Jeśli miały być adoptowane razem, wymogi dla domu stałego nie muszą być tak restrykcyjne.

Posted

Nie :)
Wzięłam się za sprzątanie żeby być na bieżąco. Wieści nie ma i czysto też nie jest. Rozwalił się okap i udawanie Perfekcyjnej Pani Domu przestało być zabawne:)

Posted

Chyba jeszcze musimy trochę poczekać na konkrety. Czy to cisza aby nie zapeszyć, czy też cisza przed burzą...
Okaże się miejmy nadzieję wkrótce.